Kemal DIĞRAK

Tuya Moda Firma Sahibi

Tuya Moda Firma Sahibi Kemal DIĞRAK

Tuya Moda Firma Sahibi Kemal DIĞRAK

İş’te moda; TUYA

İş güvenliğinin yanı sıra marka imajı ve prestiji açısından da büyük önem taşıyan iş elbiseleri;önemli bir sektörün de oluşmasını sağladı. İş elbiselerinde kalite ve standart arttı, şıklık da aranır oldu. Gerek üretim kalitesi, gerekse vizyonuyla sektörün öncü isimlerinden olan TUYA Moda’yı Kemal Dığrak’la konuştuk..

 

Bu sektöre ne zaman girdiniz?
Mesleğim terzilik. Konfeksiyon işleri yapıyorduk. Dikim işi yaparken 2005 yılında kendi firmamızı kurarak iş elbiseleri üretmeye başladık. Daha sonra da ne yapabiliriz, iş kıyafetlerinde neler geliştirebiliriz düşüncesiyle sektörlere uygun ürünler geliştirdik. Mesela bir itfaiyeye erine, bir belediye çalışanına en uygun kumaş neyse ona uygun üretim yaparak bugünlere geldik. Çalışmalarımızı geliştirerek sürdürüyoruz.

Terziliği bildiğiniz için tasarımda da bilgi sahibisiniz. Dışarıdan da destek alıyor musunuz yoksa malzeme temini dışında A’dan Z’ye bütün üretim sizin bünyenizde mi gerçekleşiyor?
Kumaş geldikten sonra kesim, dikim, paketleme ve diğer sürecin tamamı kendi bünyemizde yapılıyor. Tüm aşamalarda işinin ehli, deneyimli ekibimizle üretimimizi gerçekleştiriyoruz. Dikimden birebir geldiğimiz için kişiye özgü kumaş, dikim, tasarım yönünde neyin nasıl olacağını yerinde çözebiliyoruz. Yılların verdiği tecrübeyle istediğimiz kumaş tarzlarını da firmalardan isteyebiliyoruz. Kiminde likralı, kiminde yanmaz kumaş gibi ürünlerle geniş alanlarla müşteri memnuniyetini önemsiyoruz.

Bir işyerine hazırlayacağınız iş kıyafetlerinin planlamasını nasıl yapıyorsunuz?
2005 yılından itibaren tamamen kendi bünyemizde iş kıyafetleri üretmeye başladık. Bu süreç içerisinde ciddi bir deneyim elde ettik. Her sektörün planlaması ayrı ayrı yapılıyor. O sektöre nasıl bir kıyafetin uygun olduğunu belirleyen pek çok kriter var. İş güvenliğinden tutun da kıyafetin rahatlığı, kurumun prestijine katkısı kadar çeşitli kriterleri ortaya koyuyoruz. Mesela Konya’daki pek çok hastaneyle 10 seneye yakındır çalışmamız var. Elbiselerin tasarımını da,dikimini de kendimiz yapıyoruz. 2016 yılında İş güvenliği yasasının çıkmasıyla birlikte iş kıyafetlerinde de yasalarla ortaya konan bazı kurallar var. Tasarımlarımızda bunları da göz önünde bulunduruyoruz.

İş elbiselerine olan bakış açısı değişti mi?
Çok değişti. Önceden “Kıyafet olsun da nasıl olursa olsun,işçiye en ucuz kıyafeti verelim, giysin” mantığı vardı. Ama hem işverenlerimiz hem kurumlarımız bu mantığı kırdı. Şu anda bir işyeri için kıyafeti adeta imajı, prestiji. Çalışanını koruyacak, rahat ettirecek, şık kıyafetler önem kazandı.

İş elbisesi sizin için ne ifade ediyor?
En başta iş elbisesi çalışanın hangi işyerinde çalıştığını simgeliyor.İş güvenliği açısından da önemli.Bir işyerinde çalışanların iş elbiselerine bakarak o işyeriyle ilgili fikir sahibi olmanız mümkün. Yani iş kıyafeti bir işyerinin marka değeri, prestiji hakkında size tüyo veriyor. Artık bu ayrıntılar önem taşıyor. Bununla birlikte özellikle gıda sektöründe sağlıklı üretim için de iş elbiselerin önemi ayrı bir yer tutuyor. Bazı sektörlerde çıtçıtlı kıyafetler giyilmiyor. Süt sektöründe düğme kesinlikle yasak. Böyle sektörlere göre de çalışmalarımız mevcut.

Kurum kültürünü taşımak kadar şık olmak da önemli mi?
Kurumlarda önceden bazı çalışmalar yapılmış. Kıyafetlerde darlık, bolluk gibi rahatsızlık veren durumlar olmuş. Biz kumaş tasarımında, dikimde, kalıplarda nelerde ne sıkıntımız varsa onları bularak sektörlere özgü işler çıkarttık. Özellikle son dönemlerde yaptığımız sekreterya kıyafetlerinde kumaşlarda esneklik ön planda oldu. Hastane yönetimi bol, çalışanlar dar kıyafet isteyince bizde ona göre elastik kumaş türüyle bu sorunları çözdük. Şu anda halen bu kıyafetler kullanılmakta. Bir de şu var; hastane veya bir çalışma yerinde insanlar 8 saat hatta 12 saate kadar bu kıyafetleri üzerinde taşıyor. Bunu benimsetmek de çok kolay değil. Dediğiniz gibi hem göze hitap edecek, hem bedene uyum sağlayacak hem de giyen kişi memnun olacak.

Çok yönlü düşünmeniz gerekiyor yani?
Kesinlikle çok yönlü düşünülmesi gerekiyor. Bir zamanlar olduğu gibi aynı beden kıyafet yapılıp her bedenden insana dağıtılmıyor.38 – 46 beden aralığında üretim yapılıyor. Bu ürünlerin kabulü sürecinde de aşama aşama gidilip onay alınıyor. Öncesinde defalarca görüş alınıyor, deneniyor.

İş kıyafetlerinin modası var mı?
Park Bahçeler ya da temizlik işçilerinin kendilerine özgü kıyafeti olabiliyor. Kıyafetler değişiyor. Gündemde moda dediğimiz bir renk henüz oluşmadı. Onu oluşturmaya çalıştırıyoruz. Zaten tasarımlarımız sektörümüzdeki pekçok firma tarafından da kabul görüyor. Bu alanda öncü olmak da keyif verici. Moda oluşacaksa da bunda öncü olmak ayrı bir keyif.

Ürettiğiniz kıyafetin içerisinde kendinizi düşünüyor musunuz? Yani ‘’Ben olsam bu kıyafetin içinde nasıl çalışırdım?’’ diyerek bir empati kuruyor musunuz?
Zaman zaman. Diktiğimiz, yaptığımız kıyafetleri önce denemeleri için veriyoruz. Artısıyla eksisiyleyaklaşık 1 ayda neyin nasıl olacağı ortaya çıkıyor. Daha sonrada garantili bir şekilde firmalara sunuyoruz. Kıyafetlerimizi birebir çalışanlar üzerinde test ediyoruz. Birebir insanlarla çalışıyoruz. Biraz meşakkatli ama güzel, tatlı bir telaş.

Sektörde Konya nasıl bir yerde? Konya’da bu potansiyel nedir?
Bu sektörde Konya’da 60’a yakın firma var.Konya iyi bir pazar. Ama mantıklı işler yaparsanız güzel bir pazar. Her yere her iş yapılmıyor. Hep kurumlarla çalışıyoruz. Bu işte öncülüklerimiz var ve bu bizi gururlandırıyor.

Çalışmalarınıza baktığımızda son derece vizyonel, önemli adımlar atıyorsunuz. Mesela profesyonel mankenlerle hazırladığınız, geniş bir ekiple gerçekleştirdiğiniz katalog çekimleriniz çok konuşuldu. Bu adımları neden önemsiyorsunuz?
İş elbiseleri sektörü gerçekten önemli bir sektör ve her geçen gün kendinizi yenilemenizi, geniş bir bakış açısında olmanızı gerektiriyor. Kaliteli üretim, kaliteli hizmet adına biz de kendimizi sürekli geliştiriyor, yeniliyoruz. Ufkumuzu geniş tutuyoruz. Bizim ürettiğimiz kıyafetler çalışan insanların günlük kıyafeti oluyor. Düşünün her gün giyeceğiniz bir kıyafette kaliteyi, rahatlığı, şıklığı aramaz mısınız? İçinde güvenli, sağlıklı hissetmek istemez misiniz? Bizim çıkış noktamız da bu. Buradan hareketle pek çok ayrıntıyı planlıyoruz. Katalog çelimlerine gelince de; biz alanımızda profesyonel olmak, en iyiyi yapmak için uğraşıyoruz. Türkiye’nin dört bir yerinde varız ve yurt dışı çalışmalarımız devam ediyor. Ürünümüz, çalışmalarımız da bizim imajımız, markamız, kalitemiz, kısacası biziz.