Zeki ARICI

Arc Mermer Firma Sahibi

Arc Mermer Firma Sahibi Zeki ARICI

Arc Mermer Firma Sahibi Zeki ARICI

Doğanın insanlara sunduğu en güzel maddelerden biri. Tarih boyunca hep kullanılmış, kullanıldığı alana tüm estetiğini, doğallığını hatta heybetini sunmuş. Mermer nerede yer aldıysa oraya değer katmış. Koca bir sektör de oluşturan mermeri ve bu işin adeta sanatçısı ARC Mermer’in patronu Zeki Arıcı’yla konuştuk…

Mermer altın değerinde

ARC Mermer’in kuruluşu hakkında bilgi verir misiniz?
Mermercilik baba mesleğimiz.Babam 80’li yıllarda faaliyete başlamış. Ben de bu sektöre 13 yaşlarında babamın yanında çırak olarak başladım. Abimle devam ettik. 2006 yılında babam işi tamamen bize devretti. Hızla büyüterek bugüne getirdik. Bu sektörde ilerlerken bir taraftan da inşaat sektörüne atıldık.Ama esas işimiz mermer.

Firmanızı kuruluşundan bu yana nasıl bir seviyeye getirdiniz?
Babamın başladığı yıllarda, arz talep dengesi de göz önünde bulundurulduğunda küçük çapta ama güvenilir, kaliteli hizmet anlayışıyla faaliyet devam etmiş. Bizim de dahil olmamızla birlikte mevcut faaliyetlere hedefler eklendi. Fabrika kurmamız lazım,ihracat yapmamız lazım, kurumsallaşma adımları atmamız lazım gibi düşüncelerle, hep ileriye dönük hareket ettik. Mermer satışı ve uygulamaları konusunda ticari faaliyetlerimizi genişlettik. Devamında inşaat sektörüne de ısınmaya başladık. Küçük projelerle adım atıp ilerleyen zamanlarda bu alanda da faaliyetlerimizi arttıracağız. Emin adımlarla ilerleyerek farklı projelere imza atacağız.Bundan sonra da bu düşünceleri geliştirerek devam edeceğiz.

İş hayatına küçük yaşlarda başlamak size ne kazandırdı?
Küçük yaşlardan itibaren en büyük kazancımız tecrübe oldu.İlk başladığımda her işe burnumu sokuyordum.Belki de o merak, o istek bu işi benim mesleğim yaptı.Babam çok iyi bir sanatkardı. O yıllarda aynı zamanda inşaatlarda da çalışıyorduk. İşçiliğin bir inşaatta ne denli önemli olduğunu da babamdan öğrendik. Çalışırkenki titizliği, disiplini bize çok iyi aşılandı. Babanın yanında yetişmek, işi öğrenmek o zaman çok zor gelirdi. Hiçbir zaman torpilli olmadık. İşyerimizde yapılması gereken ne iş varsa titizlikle yapar, bir taraftan da babamızın gözüne girmeye çalışırdık.Babamızdan öğrendiğimiz iş ahlakı, ticari prensipler, sektörün püf noktaları gibi değerleri bilgimizle, gördüklerimizle pekiştirdik. İş hayatında nasıl adım atılması gerektiği konusunda bilgi sahibi olduk. İtibarın ne demek olduğunu, büyümek için risk alınması gerektiğini ya da sektörde söz sahibi olmak için gerekli olan argümanları da bu birikimimiz, tecrübemizle elde ettik.

İyi bir mermeri bir bakışta anlıyorsunuzdur. İyi, kaliteli bir mermer nasıl anlaşılır?
Dokusundan, renginden, damarlarından anlaşılır. İşlenmesi de son derece önemli. Güzel ve iyi işlenmiş bir mermer sıkılmadan izlenebilecek bir sanat eseri gibidir. Doğanın bize bahşettiği en büyük zenginliklerden biridir.

Hammadde teminini nasıl gerçekleştiriyorsunuz?
Ağırlıklı olarak İran ve Hindistan’dan ihraç ediyoruz. Bu bölgeler güzel ve kaliteli mermer açısından zengin bir pazar. Türkiye’den aldığımız ürünler de var.Türkiye de bu anlamda iyi bir pazar.Biz de müşterilerimize en iyi ürünü sunma çabasıyla hareket ediyoruz.

Konya’da mermere ilgi nasıl ?
Mermer kullanımı konusunda Konya önümüzdeki birkaç yıl içerisinde İstanbul, Ankara ve İzmir’i geçecek diyebilirim. Seramik kullanımı oldukça yaygındı. Son dönemlerde mermere karşı yoğun bir ilgi dikkat çekiyor. İnsanlar natürel ürünlere yönelmeye başladı. Herkes projesinde bir fark yaratmak istiyor. Mermer de bu farkı yaratacak en güzel malzemelerden bir tanesi. Bizim gözümüzde zaten mermerin üzerinde yer alabilecek bir malzeme yok.Mermer altın değerinde.Dolayısıyla yalnızca konut değil; otel, hastane, restoran gibi çok farklı mekanlarda da tercih ediliyor. Biz de tüm bu mekanlar için de özel uygulamalar yapıyoruz.

Mermer yer aldığı bir projeye ne kazandırıyor?
Tabi ki en önemli katkısı natürel şıklık. Kullanıldığı alana güzel bir estetik katıyor ve lüks bir görünüm sunuyor. Çok sağlam ve yıllarca deforme olmuyor. İyi işlenmiş ve uygulanmış bir mermeri çok uzun yıllar deforme olmadan kullanabiliyorsunuz.Erişilmesi zor bir malzeme algısı uyandırsa da kullanım süresi ve konforu göz önünde bulundurulduğunda vazgeçilmez bir malzeme olarak karşımıza çıkıyor.Mermer elbette pahalı, çıkarılması, işlenmesi zor, zahmetli. Ama kullanıldığı her alanda o uğraşın değerini görebiliyorsunuz. Mermer kullanıldığı her alanda adeta bir emeğin, değerin ürünü olduğunu yansıtıyor.İşçiliği iyi yapılmadığı sürece o mermerin kalitesinin önemi kalmıyor. Mermer kaliteli, işçilik de kaliteli olursa çok güzel bir elmas, pırlanta bunun yanında sönük kalabilir.

İnşaat alanında da faaliyet göstermeye başladınız. Bu da özel bir proje mi?
Özel bir villa projesi hazırladık. Aslında biz bu projede konsepti biraz mermer üzerine oluşturduk. Bir mermerin nasıl kullanılabileceğini göstermek istedik. Mevcut çizgiyi biraz değiştirerek, mermeri alışılagelmişin dışında kullanarak bambaşka bir algıyla yaklaşılmasını amaçladık.Mermerin kullanım alanı hayal gücü kadar geniş.Projemizde de geniş alan uygulamalarıyla bir vitrin oluşturmaya çalışacağız.

Son olarak; mermerin de modası var mı? Ve bu takip ediliyor mu?
Mermer tarih boyunca hep değer bulmuş. Dönemsel kullanım şekilleri var. Tarih boyunca da hep modası olmuş. Rengi, deseni, kullanım alanları dönemlere göre değişmiş. Daha çok butik alanlarda kullanıyoruz. Cephe kaplama, kolon, asansör kapısı gibi insanların direk dikkatini çekeceği alanlarda yer alıyor. Mermere bakarken keyif alırsınız, üzerine basarsanız bu sizi rahatlatır. Doğal malzemenin en önemli özelliği de sanırım böyle etkilerinin olması. Bu yüzden mermerin gözle, tenle temas etmesi de önemli.