Ferhat Gider

Kocayiğit Makina Firma Sahibi

Kocayiğit Makina Firma Sahibi Ferhat Gider

Kocayiğit Makina Firma Sahibi Ferhat Gider

“ATACAĞIN KÜÇÜK ADIMLARLA BAŞARIYA ULAŞABİLİRSİN. FAKAT İNSAN UNUTMAMALIDIR Kİ ATACAĞI ADIMININ BÜYÜKLÜĞÜNÜ KENDİ BELİRLER”…

Sektöründe sunmuş olduğu kaliteli hizmetin yanı sıra bitmeyen enerjisi, samimi ve içten davranışları ile herkesi kendine hayran bırakan sevilen iş adamı Kocayiğit firma sahibi Ferhat Gider’e merak ettiklerimizi sorduk. ‘’Severek ve isteyerek yapılan her işte insanın başarılı olacağını“ belirten Ferhat Bey, düzenli ve disiplinli çalışmanın işlerini kolaylaştırdığını ve insanlara son teknoloji makineleri sunarak hayatlarını kolaylaştırdıklarını belirtti.

 

Öncelikle okuyucularımız için biraz kendinizden bahseder misiniz?
Konya İçeri Çumra’lıyım. İlkokul, Orta öğrenim ve Liseyi İçeri Çumra’da tamamladım.Selçuk Üniversitesi Endüstriyel Otomasyon okurken yarıda bırakıp ticaret hayatına atıldım.2003 yılından 2012 yılına kadar dayımın yanında çalışma hayatıma başladım. Bu 9 yılık süreçte işi öğrendim ve tecrübe kazandım. Ticareti öğrendikten ve yeterli bilgi birikimini elde ettiğime inandığım anda 2 tır alarak hafriyat işi yapmaya başladım. Tam anlamıyla kendi şirketimi kurdum ve tek başıma yönetmeye başladım.Sonrasında 2 aracı 3, 3 aracı 4 araç yaparak ve iş makineleri alarak işimi büyttüm. 2014 yılında Ömer Atiker ile ortak olduk ve Ömer Atiker madenciliği kurarak çalışmalarımıza devam ettik. 2 yıl sonrasında ortaklığımız bitti. Şuanda hafriyat ve kaynak makinesi üzerine kendi işlerime devam etmekteyim. Kaynak makinesinde İtalyan bir firmanın distribütörlüğünü aldık. Yaklaşık 14 ilde bayilerimiz var. Ayrıca Yozgat’ta kömür işletmesine ortak olduk ve orda dekabaj çalışmalarımız devam ediyor.

Firmanızın kuruluşu ve gelişiminden biraz bahseder misiniz? İşe başladığınız ilk gün ve bu gün arasında nasıl bir gelişme gösterdiniz?
İlk olarak 2012 yılında firmamı Ferhat Gider ismiyle kurdum. Sonraki süreçte ÖmerAtiker firmasıyla ortaklığımın sona ermesinden sonrahazır bir firma olan Kocayiğit firmasını devraldım. Düzgün ve temiz bir geçmişi olması nedeniyle firma isminde değişiklik yapmadan devam etmeyi tercih ettim.

İşe başladığım ilk gün ile bu gün arasında çok büyük farklar mevcut. Ben bu işe galerici bir abimim bana güvenerek kefil olması sonrası almış olduğum iki araç ile başladım. Şuan mevcutta 12-14 araca sahibim. Kendi çabam ve emeklerimle kurmuş olduğum firmam, yapmış olduğu işlerle hızlı bir gelişim süreci yaşadı. Çalışarak büyümenin, üreterek bu sektörde var olmanın gururunu yaşıyorum. İş hayatımda değişmeyen tek şey işime duyduğum saygım ve insanlara sunmuş olduğum güven. İlk günkü heyecanımı kaybetmeden çalışmalarıma ve yeni projeler üretmeye devam ediyorum.

Kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz? İşinizin zorlukları nelerdir anlatabilir misiniz?
2003 yılından beri aslında bu işin içindeyim.Her işin kedine göre zor yanları var. Piyasadaki değişimlerden en çok etkilenen sektörlerden birinde işimize sahip çıkmaya çalışıyoruz.Piyasadaki olumsuz değişimler inşaat sektörünü durgunlaştırdığı için hafriyat işi yapmak zorlaştı. Bunun yanı sıra piyasadaki değişimler sonucu dövizdeki ani değişimlerden dolayı kaynak makinesi satışları da bu durumdan olumsuz etkilendi. Sanayideki insanların ya da genel olarak söylemem gerekirse kaynak makinasına ihtiyacı olan kişilerin piyasadaki ani değişimlerden tedirgin olmalarınedeniyle eski makinelerini tamir ettirerek kullanmaya başlamaları bizim işlerimizi durgunlaşırdı. Şuanda herkes en az maliyetle nasıl iş yapabilirim düşüncesine sahip. İleriyi göremedikleri ve piyasadan emin olamadıkları için yeni makine almadan devam etmeye çalışıyorlar.

Ürünlerinizden ve vermiş olduğunuz hizmetleri anlatabilir misin? İhracat yapıyor musunuz? İhracat yaptığınız ülkelerin aramış oldukları kalite standartlarında hizmet verebiliyor musunuz?
Hafriyat olarak sorunuza bakacak olursak zaten yapmış olduğumuz hizmet belli.Hafriyatta kazı taşıma nakliye ve yol işi yapıyoruz. Şuanda sadece Konya’da hizmet veriyoruz.

Kaynak makinelerimiz İtalyan malı. Demo aracımız şehir şehir gezerek firmaların ürünü birebir görerek almalarını yada makine hakkında bilgi sahibi olmalarını sağlıyoruz.Makine üzerine fuarlara katılım sağladık ve olumlu dönüşler aldık. Kaynak makinelerinde kaynak yapıldıktan sonra pürüzlerin giderilmesi için filex dediğimiz bir işleme tabi tutmamız ve sonrasında boya işlemine girmesi gerekir.Bizim satışını yaptığımız kaynak makinelerimiz çapaksız kaynak yapıyor. Yani kaynağı yaptıktan sonra pürüzleri ortadan kaldırıyor ve sanayiciyi filex maliyetinden kurtarıyoruz.Bu sayede sanayicinin işini kolaylaştırmış olmanın yanında hem zamandan hem de elemandan tasarruf etmesini sağlıyoruz.Ayrıca kaynak makinelerimiz %48 oranında elektrik tasarrufu sağlıyor.Yeni teknoloji olması nedeniyle Konya’da bu özelliklere sahip kaynak makinelerinin satışı şuanda sadece bizde mevcuttur. Türkiye’de birkaç firma dışında bu özelliklere sahip kaynak makinesi satışfirması yok.

Hem ihracat hemde dış ticaretimiz mevcut.Ürünlerimizde ihracat yapmış olduğumuz ülkelerin aramış oldukları tüm donanım ve kalite mevcut. Bizimle çalışan firmalar kaliteli ürün almak istiyor ve bizde onlara hem kaliteli ürün hemde güven sunuyoruz. Cezayir, Tunus, Güney Afrika, Katar, Sırbistan, Dubai gibi 10’u aşkın ülke ile çalışıyoruz.

Türkiye’de kaynak makinelerinin gelişim sürecinden ve bu gelişimde firmanızın rolünden biraz bahseder misiniz?
Sektörün ‘’en’’ lerinden olduğumuzu düşünüyorum.Bilinmeyen bir ürünün Türkiye’de satışını gerçekleştiriyoruz.Yaklaşık 1 yıldır kaynakişinin içindeyiz.Belki piyasaların durumu bu şekilde düzensiz olmasaydı daha iyi yerlerde olabilirdik.Satışını gerçekleştirmiş olduğumuz kaynak makinelerinin sunmuş olduğu kolaylıklar ve sonrasında firmalara sağlamış olduğumuz satış sonrası destek sayesinde tercih edilen bir firma olmayı başardık.

Ayrıca FerWeld adlı bir markamız daha var. Burada da toz altı dediğimizbüyükçelikkondüsyoncuların kullandığı gemi imalatı yapan firmaların kullandığı makinelerimiz mevcut.Kendi markamızla Çin’de yaptırıp sipariş üzerine 20 gün içerisinde satın alan firmamıza ulaşıyor.

Hafriyat işi yapıyorsunuz bu konuda kısıtlamalar var mı?
Hafriyatişi inşaat sektörünün belki de en dikkat etmesi gereken en zor işi diyebiliriz. Hafriyat işi yaparken araçlarımızın sağlam ve bakımlarının yapılmış olmasına dikkat ederken, çevreye karşı sorumlulukların farkında, disiplinli bir şekilde çalışmak gerektiğinin bilincine sahibiz. Kısıtlama olarak sadece şuan için tonaj konusuna değinebilirim. Araçların belli bir taşıma kapasiteleri var bunların üzerinde taşıma yapmaması gerekmektedir.

Hafriyat alanındaki çalışmalarınızı anlatabilir misiniz?
Konya’da iyi bir yerde olduğumuzu veKocayiğit firmasının yanında Ferhat Gider olarak da bilinen bir firmayız. Organize Sanayi’de veBÜSAN’da büyük sanayicilerin işlerini yaptık.Kobisan 1,Kobisan 2, Kobisan 3 sanayi siteleri ve Atiker 1,Atiker 2, sitelerin dolguları firmam tarafından yapıldı. Bunun yanı sıra 4. OrganizeSanayi’de 21’e yakın fabrika sahası doldurduk.

Kocayiğit firması olarak hem kaynak makineleri hem de hafriyat işi yapıyorsunuz bunun dışında hangi alanlarda faaliyet gösteriyorsunuz?
Önce Türkiye’de daha sonrada Konya’da yaptığım işlerin hakkını vererek, kimsenin yüzünü karartmadan, güvenini sarsmadan çalışmanın sevincini yaşadığımı belirtmek isterim. İnsanlar sadece firmamı değil beni de çok iyi tanırlar. Bağlantıları kolay kurmamım yanı sıra üstlendiğim işi layığıyla yapmamdan ötürü hafriyat ve kaynak makinesi dışında başka sektörlerde de var olmaya, yeni projeleri hayata geçirerek çalışmaya devam ediyoruz.

Ne yaparsam ne kadar çok kazanırım değil, ne yaparsam nasıl çalışırsam topluma faydalı olurum düşüncesine sahibim. Bu yüzden tek bir sektörde değil birçok sektörde hizmet vermeye çalışıyorum. Yakın bir süreçte tarım ve hayvancılık sektörünün yanı sıra kömür işletmesi çalışmalarıyla da topluma faydalı olacağım inancına sahibim.

Kısa ve uzun vadede hayata geçirmeyi düşündüğünüz projeleriniz var mı?
Tarım ve hayvancılık sektöründe hayata geçirmeyi planladığımız güzel bir projemiz mevcut. İçeri Çumra’da büyükbaş kesimlik olarak bir çiftlik oluşturma aşamasındayız. Bir aksilik olmazsa 2-3 ay içerisinde faaliyete başlayacağız.

Yozgat’ta yeni bir kömür işletmesi işine başlıyoruz. İnşallah 1 ay içerisinde kömürümüzü çıkarmaya başlayacağız. Yaklaşık aylık 40 bin ile 50 bin ton arasında kömür çıkarmayı hedefliyoruz. Sivas Kangal Torku tesisleri ile birçok çimento fabrikası ilegörüşmelerimiz var anlaştığımız takdirde Sivas Kangal Torku ve birçok çimento fabrikalarına kömürümüzü vermeye başlayacağız.

Kendimize ait 12 tır 5 iş makinemiz ayrıca 5 tanede kiraladığımız iş makinemiz Yozgat’ta çalışmaya devam ediyor.

Çok sevilen aktif bir işadamısınız enerjinizi nasıl bu kadar yüksek tutabiliyorsunuz?
Çok uyumayan insanların enerjileri genelde düşük ve motiveleri düşük olur. Bende bu durum tam tersi diyebilirim. Uykuya az zaman ayırmam benim enerjik ve dinç olmamı sağlıyor. “Rızık erken dağıtılır” diye hepimizin bildiği bir söz var. Bende sabahları erken kalkarak rızıktan payımı erken aldığımı düşünüyorum, hem de dinç ve enerjik olmamı sağlıyorum.

İşlerimin yoğunluğu nedeniyle çok fazla aktivite yapmaya vaktim kalmıyor. Kısıtlı vaktimi ‘’en iyi nasıl değerlendirip nasıl motive olurum?’’ sorusunun peşindeyim. Hafta sonları kısa süreli kaçamaklar yaparak köyüme gidip orda akrabalarım ve arkadaşlarımla vakit geçirmek en zevk alarak yaptığım faaliyetim. Vakit buldukça seyahat etmeyi seviyorum.

Son olarak eklemek istedikleriniz var mı?
Türkiye’de ve Konya’da faaliyet gösteren firmalarımızın daha fazla büyümelerini ve kurumsallaşmalarını istiyorum. Konya hızla büyüyen ve gelişen şehirlerden biri olması sebebiyle bizlerde bu hıza ayak uydurarak çalışmalarımıza devam etmeliyiz. Karşımıza çıkan problemlerle mücadele edip asla pes etmemeliyiz. Önce işimize sonra şehrimize sahip çıkıp Türkiye’ye değerler katmaya devam etmeliyiz.

Firmaların büyümelerine katkı sağlayacak en önemli detaylardan biriside kişilerin işlerini severek yapmaları ve değer vermeleridir. Para kazanmak çok önemlidir,hepimiz bu amaç için çalışıyoruz fakat para insanı mutlu etmez. Severek yapılan iş insana mutluluk katar.

Herkese sağlık, huzur ve başarı dolu günler diliyorum.