METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

Fenerbahçe Kadıköy Spor Okulları Kulüp Sahibi Özgür KANYILMAZ

Fenerbahçe Kadıköy Spor Okulları Kulüp Sahibi Özgür KANYILMAZ

‘‘Futbol akıl ve yetenek işidir…’’

 16 yıllık profesyonel futbol hayatının bilgi birikimini ve tecrübelerini paylaşmak için Fenerbahçe Kadıköy Spor Okullarını kuran kulüp sahibi Özgür KANYILMAZ ile spor ve spor kulübü üzerine konuştuk. Sporun her yaşta önemli olduğunu vurgulayan Özgür Bey spor yapan çocukların daha sağlıklı ve daha özgüvenli olduklarını belirtti.

 

Öncelikle okuyucularımız için kendinizden bahseder misiniz?

1976 yılında İzmir’de doğdum. İlkokul öğrenimimi Uşak’ta tamamladıktan sonra ortaokul ve lise öğrenimime Konya ‘da devam ettim. Üniversite tercihimi de Konya’dan yana kullanarak Selçuk Üniversitesi’nden mezun oldum. İlk üniversitemi bitirdikten sonra 2. Üniversite için Avusturalya’ya gittim ve Sydney’de eğitimimi tamamladım. Beden Eğitimi öğretmeniyim. Memur bir babanın evladıyım. 4 kardeşiz ve tek erkek evlat benim.

13 yıl Türkiye’de 4 yıl da yurt dışında profesyonel olarak futbol oynadım.

Spora olan merakınız nereden geliyor?

Spora olan merakım İlkokul  zamanından başladı. 7,8 yaslarından itibaren kar kış demeden okulda, dışarda devamlı futbol maçı yapardım.

 Kadıköy spor okulu kuruluş sürecinden biraz bahsedebilir misiniz?

16 yıllık profesyonel futbol hayatımdan sonra 2012 yılında sporcu yetiştirmek, kazandığım bilgileri paylaşmak adına spor okulu açmak istedim. Önce Fenerbahçe spor okullarını açarak girişimde bulundum.  1 yıl sonrada Kadıköy Spor Kulübü adı altında bir kulüp kurdum. 2013 de kurmuş olduğumuz Kadıköy Spor Kulübü Fenerbahçe okullarımızda yetiştirdiğimiz çocukların müsabakalarda görev aldığı kulüp ismidir.

Biraz da tesisleriniz hakkında bilgi verir misiniz?

Maalesef henüz kendimize ait bir tesisimiz yok. Şuada kiralama seklinde ilerliyoruz. Hafta sonları kapalı halı sahada, hafta içi de akşamları Gençlik Spor Müdürlüğüne bağlı sahada çalışıyoruz.

 Eğitim faaliyetleriniz hakkında neler söylemek istersiniz?

Eğitim faaliyetlerimiz hafta sonları ve hafta içi olmak üzere 12 ay boyunca devam etmektedir. Spor okulumuzda eğitimler hafta sonları yaş gruplarına göre belirlenip bu doğrultuda değerlendirme yapılmaktadır. Hafta sonu gruplarında yetenekli gördüğümüz sporcularımızı hafta içi büyük sahaya antrenmanlara davet ediyoruz. Büyük sahada hafta içi yapmış olduğumuz antrenmanların daha profesyonel ve daha yorucu olmasının sebebi sporcularımızı Kadıköy Spor Kulübü adı altında müsabakalara hazırlamamızdır.

Velilerle iletişiminiz nasıl, çocuklarının spor yapmaları konusunda destek veriyorlar mı?

Velilerimizle uyum içerisinde olmaya çalışıyoruz. Kışın soğuk havadan dolayı bazen kısa süreli çözülmesi kolay sorunlar yaşayabiliyoruz. Kayıt için gelen velilerimize öncelikle çocuklarının sporcu kişiliği kazanmalarına destek olduğumuzu ve eğitimin spordan önce geldiğini vurguluyoruz. Ders çalışmayan ya da evde olumsuz hareket sergileyen sporcumuz için velilerimizle sorunu bulup çözüm üretmeye çalışıyoruz. Sporcularımıza önceliklerinin ilk olarak davranışları olduğunu daha sonra eğitimlerine önem vermeleri gerektiğini belirtiyoruz. Yapmış olduğumuz antrenmanların davranış ve eğitimden sonra geldiğini hissettirmeye çalışıyoruz. Bu şartı yerine getiremeyen önceliklerinin bilincinde olmayan sporcumuzu kimi zaman antrenmanlara dahil etmiyoruz.

 Sporda yetenekli bir çocuk ama ailesi tarafından desteklenmiyor bu gibi durumlarda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bazen çok yetenekli çocuklarla karşılaşıyoruz. Sporu sevmelerine yetenekli olmalarına rağmen ya yetenekli olduklarının farkında olmuyorlar ya da aileleri sporda vakit geçirmelerini istemiyor çocuklarının yeteneklerine inanmıyor. Bu gibi durumlarda öncelikle çocuğun yetenekli olduğunun farkına varması kendine güveninin artması için elimizden gelen tüm desteği sağlıyoruz. Sonrasında ailesi ile birebir görüşmeler gerçekleştirerek derslerini aksatmayacak bir şekilde planlama yapıyoruz. Kimi zaman antrenmanlara maçlara biz götürüp getiriyoruz.

Velilerimiz özellikle annelerimiz çocuklarına kıyamadıkları için en ufak bir olumsuzluktan etkilenip çocuklarını göndermiyorlar. Futbol sert bir spor hastalanma yada sakatlanma anneyi olumsuz etkiliyor. Fakat araştırmacılar düzenli spor yapan çocukların kışın daha az hastalandığını ve bağışıklık sistemlerinin güçlendiğini ve derslerinde daha başarılı olduklarını yaptıkları araştırmalar sonucu söylüyorlar.

Sizi tercih eden çocuklar ve ailelerine ne gibi imkanlar sağlıyorsunuz?

 Süslü laflarla ne çocuklarımızı ne de velilerimizi kandırmak gibi bir niyetim yok. Biz bizi tercih eden çocuklar ve ailelerin her zaman yanındayız. Hem çocukların eğitim hayatlarına başarı ile devam etmelerini sağlayıp hem de yeteneklerini ortaya çıkarıp geliştiriyoruz. Ailelerinde çocuklarına inanmalarını sağlıyoruz. Kim bilebilir belki de geleceğin ünlü futbolcusu sizin çocuğunuzdur.

Konya’nın spor altyapısı açısından en büyük ihtiyacı nedir size göre? Spor okulu olarak hedefleriniz neler?

Türkiye’de altyapıya çok önem verilmiyor. Hazır sporcular ya da yurt dışından sporcular transfer ediliyor. Kulüpler çok zor şartlarda devam edebiliyor. Çoğu altyapı kulübü de ekonomik nedenlerden dolayı kapanıyor. Düzenli ve başarılı altyapılara Türkiye Futbol Federasyonu her yılbaşında 30.000 bin TL’lik para yardımı yapsa inanın daha güzel şeyler olur.

Fenerbahçe Spor Okulları ve Konya Kadıköy Spor kulübümüzün hedefi vizyonu öncelikle karakterli iyi sporcular yetiştirmek. Sonrada onları daha iyi kulüplere transfer etmektir. Bu güne kadar birçok çocuğumuzu da profesyonel takımların altyapısına verdik. Profesyonel olan sporcumuzda oldu. Milli takıma giden sporcularımızda oldu. Emeğimizin karşılığını bu şekilde almak bizleri çok mutlu etti.

 Son olarak neler söylemek istersiniz? 

Buradan velilere sunu söylemek istiyorum; Spor çok önemli çocuklarımızı kotu alışkanlıklardan uzak tutar kişilik kazandırır sağlıklı olmalarını sağlar vücut dirençlerine güç katar paylaşmayı öğrenirler, sosyal olurlar.

Lütfen çocuklarımızı sevdiği bir spora yazdıralım ve destekleyelim…