Sinan DEMİR

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürü

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürü Sinan DEMİR

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürü  Sinan DEMİR

Dergimize konuk olan Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürü Sinan Demir ile Turizm kenti Antalyamızın güvenlik sorunları ve bizlerin huzuru için çalışan Emniyet güçlerinin suçla mücadelesi üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşimiz.

 

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürü

Sinan DEMİR

Sayın Müdürüm kısaca sizi tanımak isteriz.

Nevşehir İli Avanos İlçesi doğumlu, evli ve 43 yaşındayım. İlk ve ortaokul öğrenimimi Avanos İlçesinde tamamladım. 1995 yılında Polis Akademisinden mezun olduktan sonra, ilk görev yerim olan Muğla ili Fethiye İlçesine atandım.

2000 yılında şark hizmeti için Erzurum İline atanarak şark hizmetini yaptım. Şark görevini tamamladıktan sonra 2004 yılında Antalya İline atandım.

Antalya’da Polis Merkezi Amirlikleri ve Asayiş Şube Müdürlüğünde Büro Amirliği görevlerinde bulunduktan sonra, Konyaaltı İlçe Emniyet Müdürlüğü ve Döşemealtı İlçe Emniyet Müdürlüğü görevlerinde bulundum.

2014 yılı Ocak ayından itibaren Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğü görevini ifa etmekteyim.

 

Muratpaşa ilçesi hakkında bilgi verebilir misiniz?

Muratpaşa İlçesi 2008 yılında kurulmuştur. Antalya’nın merkezi yerleşim yerini teşkil eden Muratpaşa İlçesi coğrafik konum bakımından kuzeyde Kepez ilçesi, doğuda Aksu İlçesi, batı kısmında Konyaaltı İlçesi, güneyde Akdeniz ile çevrilidir.

Yüzölçümü 91 km2 ve 56 Mahallesi ile toplam nüfusu 465.967 kişi civarındadır.

Turizm başkenti olarak adlandırılan ilçemiz, eşsiz doğal güzellikleri, iklimi, denizi, plajları, dağları, ulusal parkları, küçük koyları ve binlerce yıl öncesi uygarlıklarından izler taşıyan antik kentleriyle yerli ve yabancı turistlerin büyük ölçüde ilgisini çekmektedir.

İlçenin sahip olduğu Eski Kaleiçi, Yat Limanı mavi bayrak sahibi dünyaca ünlü Lara ve Konyaaltı Plajları, birçok önemli turizm tesisi ve falezleri,  eski medeniyetlere ait çok zengin eserlerin bulunduğu müzesi ile her yıl sayısız yabancı turisti ilimizde ağırlayarak ülke ekonomisine ve tanıtımına büyük katkı sağlamasında önemli bir yere sahiptir. Ayrıca sahip olduğu iklim şartları ve doğal güzelliğiyle uluslararası film festivallerine, kongrelere, spor ve sanat etkinliklerine ev sahipliği yapmaktadır.

 

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğünü tanıtabilir misiniz?

2008 yılının Haziran ayında kuruluşu yapılan İlçe Emniyet Müdürlüğümüz kuruluş onayında yer alan idari büro amirlikleri, Suç Önleme ve Soruşturma Büro Amirliği, Devriye Ekipler Amirliği ve Bahçelievler, Demircikara, Meydan ve Yenikapı Polis Merkezi Amirlikleri ile 2009 yılında faaliyete geçmiştir.

İlçede 32’si rütbeli,  113’ü sivil ve 54’ü bayan olmak üzere toplam 784 personel ile görev yapılmaktadır.

İlçemiz sorumluluk alanı dâhilinde; 21 bölge ekibimiz, 22 motosikletli polis timimiz,   polis merkezi amirliklerimize bağlı 11 resmi ekibimiz, 12 sivil ekibimiz ve 2 Martı Timimiz ile görev ifası sağlanmaktadır.

 

Muratpaşa Türkiye’de ki birçok ilin nüfusundan fazla kişiye ev sahipliği yapan bir ilçe asayişin sağlanmasında ne gibi zorluklar yaşamaktasınız?

İlçemizin sorumluluk alanının genişliği, çok sayıda turistik noktamızın bulunması, ekonomik cazibesi ve mevsimsel özellikleri sebebiyle yerli ve yabancı birçok turistin ilgi odağı olabilmektedir.

2014 yılı sayımına göre ilçe nüfusu 466.000 olarak gözükmesine rağmen kamu kurumlarının, okulların, hastanelerin Lara ve Konyaaltı Plajı ile beraber eğlence mekânlarının önemli bir kısmının ilçemizde bulunması sebebiyle mevsimine göre gün içerisinde 600.000 ila 1.000.000 arasındaki vatandaşımıza hizmet vermeye çalıştığımızı düşünmekteyiz.

Bunun için başta İl Emniyet Müdürlüğümüz olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarının destekleri olmadan bu hizmetlerin sağlıklı yürütülmesi mümkün değildir. Bu nedenle tüm kurumlarla uyumlu bir şekilde bu hizmetleri yürütmeye çalışmaktayız.

Ancak, konu güvenlik olunca en büyük destekçimiz Antalya İlinde yaşayan vatandaşlarımızdır.

Ben, Antalya’da yaşayan vatandaşlarımızın sahada karşılaştığımız zorlukları aşmamız konusunda en büyük yardımcımız olduğunu görüyorum.

 

Antalya’nın turizm kenti olması suç oranını arttırıyor mu?

İlimizin turizm kenti olması nedeniyle, ilkbahar sonu ve yaz aylarında il genelinde nüfus yoğunluğu yaşanmakla birlikte, dış il ve ilçelerden mevsimlik çalışmaya gelenlerin sayısında da artış gözlenmektedir.

Son günlerde ülkemizin yaşadığı talihsiz olaylar da göz önüne alındığında, turizm açısından güvenlik konusunun ne kadar önemli bir husus olduğu görülmüştür. Antalya’ya gelen turist sayısı gün geçtikçe artmaktadır.

Yapılan birçok araştırma şunu göstermiştir. Deniz, kum, güneş doğal güzellik, tarihi yerler kadar güvenlik te turistlerin tatil amaçlı gittikleri yerde göz önünde bulundurdukları en önemli hususlardan birisidir. Gerek yerli gerekse yabancı turistlerin Antalya’ya göstermiş olduğu ilgiden güvenliğin de önemli bir yer aldığını düşünmekteyim.

Buna rağmen mevsimsel nüfus artışının, özellikle alkole dayalı kavga, trafik kazası ve hırsızlık olaylarında dönemsel artışa neden olduğunu görmekteyiz.

Bu suçların önlenmesine yönelik bölge ekipleri ve Polis Merkez Amirliklerince, sorumluluk bölgelerinde halkın kalabalık olduğu bölgelerde devriye hizmetlerine ağırlık verilerek, bu tür olayların asgariye indirgenmesine çalışılmaktayız. Ayrıca İl Emniyet Müdürlüğümüz Muhabere ve Elektronik Şube Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren ve tüm polis merkezlerimiz ile bağlantısı olan Kent Güvenlik Yönetim Sistemi (MOBESE) ile birçok esnafımızın taktırmış oldukları kamera sistemleri, suçların önlenmesi veya suç meydana geldiğinde faillerinin yakalanmasında bize çok önemli katkılar sağlamaktadır.

 

‘‘Konu güvenlik olunca en

büyük destekçimiz Antalya

ilinde yaşayan vatandaşlarımızdır’’

 

Muratpaşa göç alan bir ilçemiz, dolayısıyla suç oranı artmakta. Bu konuda ne gibi önlemler alıyorsunuz?

İlçemiz sorumluluk bölgesinde daha iyi bir yaşam özlemi içerisinde ilçemize göç eden ailelerin bir kısmı göç sonrasında tam olarak umduklarını bulamamakta, ilçemizde yeni ve katlanılması güç sorunlar ile karşı karşıya kalabilmektedirler. Örf ve adetlerine bağlı, kapalı ve özel bir toplumsal yaşam biçimine sahip köy ve kasaba çekirdek ailesinin, kentin modern çekirdek ailesinden farklı bir kültüre sahip olduğunu görmekteyiz

Bu kültürel farklılığı, kendini kanıtlama, özenme ve otoriteye başkaldırma gibi davranışlarla polisiye anlamda karşımıza suç olarak çıkabilmektedir.

İlçe Emniyet Müdürlüğü olarak, olayların kümelendiği noktalar ve riskli bölgeler tespit edilerek, suç ve fail analizleri yapılmış, suç analizi raporu oluşturulmuştur. Suçların yoğun olarak işlendiği tespit edilen riskli alanlarda, suç analizlerine dayalı hedefli ve mekân odaklı olarak yapılan çalışmalar, uzun yıllardır Antalya’da ve Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğümüzde hizmet vermekte olan personelimizin tecrübesi ile birleştirilerek, mevsimsel ve bölgesel tedbirler almaktayız.

Bunun yanı sıra suçun önlenmesi ve adli işlemleri kolaylaştıran Kabahatler Kanunu’nun etkin bir şekilde uygulanması sağlanmaktadır.

Kabahatler Kanunu çerçevesinde; dilencilik yapan şahıslarla mücadele etmek için Büyükşehir Belediyemiz ile birlikte kurmuş olduğumuz ekip tarafından her gün dilencilerin yoğun olarak bulunduğu kavşaklarda kontroller yapılmakta tespit edilen kişilere kanun çerçevesinde işlem yapılmaktadır. Hatta bu ekibimizin yapmış olduğu çalışma çerçevesinde herhangi bir yerden geliri olmayan ve çiçek satıcılığı yapan 2 bayanın, Aile Sosyal Politikalar İl Müdürlüğüne müracaatlarının yapılmasına yardımcı olunarak bu şahıslara konumları gereği aylık bağlanması sağlamış bu sayede bu kişiler daha sonra dilenci olarak karşımıza çıkmamışlardır.

Hatta uyuşturucu madde kullandığı için dilencilik yapan 5 çocuğumuzun da aileleri ile irtibata geçilerek tedavi görmeleri ve uyuşturucu illetinden kurtulmaları ekibimiz tarafından sağlanmıştır. Ayrıca, bu şahısların tedavi süreçleri ekiplerimizce titizlikle takip edilmektedir. Buna rağmen bölgemizde dilencilik sorunu bitmemiştir. Bu konuda vatandaşlarımızın da desteğine ihtiyacımız vardır.

Sıkça şikâyet aldığımız gürültü, kumar ve fuhuş ihbarları ile ilgili bu olayların meydana geldiği bölgeler ve saatlerle ilgili sadece bu konuları takip etmesi için görevlendirmiş olduğumuz ekiplerimiz ve personelimiz bulunmaktadır.

Buna rağmen bu suç türlerindeki yoğunluk ve özellikle gürültü konusundaki düğün vb. toplumsal alışkanlıklar sebebiyle zaman zaman mücadelede zorlanmaktayız. Fakat vatandaşlarımız ile kurduğumuz iyi ilişkiler çerçevesinde bu suçlarla da daha etkin mücadele edeceğimizi ve bu konuda da başarılı olacağımıza inanıyorum.

Suçun oluşmadan önce önlenmesi amacıyla 2015 yılı ilk 7 ayı içerisinde toplam 636 iş yeri denetlenmiş ve 505 iş yeri hakkında işlem yapılmıştır.

 

Yine ilçemizde, ekiplerimiz tarafından tespit edilen aydınlatma yetersizliklerinin giderilmesi, çevre düzenlemesi yapılması ve fiziki koruyucu tedbirlerin arttırılması konularında ilgili kurumlarla irtibata geçilerek bu konudaki eksiklikler ve aksaklıkların giderilmesi sağlanmakta. Hatta Muratpaşa Belediye Başkanlığı ile koordineli olarak ilçemiz sorumluluk alanı dâhilinde tespiti yapılan metruk binaların ıslahına yönelik çalışmalar yapılmış, 2015 yılı içerisinde 45 metruk binanın yıkımı gerçekleştirilmiş, 3 binanın ise güvenlik tedbirleri arttırılmış olup çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.

 

Gençlerimizi suça çekmek isteyen kişilerle nasıl mücadele ediyorsunuz?

Muratpaşa İlçe Emniyet Müdürlüğünce sosyal sorumluluk projesi kapsamında Zeytinköy bölgesinde yaşayan Yeşildere Mahallesinde oturan, yaş grupları 12-22 arasında olan okuyan çocukların ve gençlerin topluma kazandırılması amacıyla etkinlikler yapılmıştır.

 

– Zeytinköy Mahalle Gençlerinin ve okuyan başarılı öğrencilerin sosyal faaliyetlere ilgisinin artırılması amacıyla İlçe Emniyet Müdürlüğümüz katkılarıyla Zeytinköy Futbol Takımı kurulma faaliyet çalışmalarına 2012 yılının başında başlanılmıştır. Gençlerin sosyal faaliyetlere ilgisinin artırılması ve suçtan uzak tutulması amacıyla kurulan futbol takımı faaliyetlerine 2013 ve 2014 yıllarında da devamı sağlanmıştır.

 

– 2015 yılı içinde yine İlçe Emniyet müdürlüğümüz uhdesinde “Muratpaşa’nın Gülen Yüzleri” adı altında proje çalışmasına başlanılmıştır.

 

Halk arasında Zeytinköy olarak tabir edilen Yeşildere, Gebizli ve Doğuyaka mahallelerinden oluşan bölgede bulunan okullardan Rehberlik ve Psikolojik Danışman Öğretmenleri aracılığı ile belirlenen 12-16 yaş grubundan suça bulaşma riski altında bulunan 50 çocuğumuza Haziran-Temmuz-Ağustos ayları boyunca 3 ay süreli spor eğitimleri kursu düzenlenmektedir.

Böylelikle çocuklarımız hem spor yapmayı öğrenmiş hem de farklı yaşam koşullarından gelen arkadaşları ile kaynaşmış olacaktır. Suça bulaşma riski altında bulunan ve maddi yetersizlik yüzünden bu imkânlara sahip olamayan çocuklarımız hayatlarında bir farklılık yaşayacak ve belki de bu şekilde yetenekli olan çocuklarımıza bir yön çözme imkânı sağlanacaktır.

 

Ayrıca;

 

İl Emniyet Müdürlüğümüze bağlı Toplum Destekli Polislik Şube Müdürlüğü ve Çocuk Şube Müdürlüğü tarafından yürütülmekte olan;

 

TOPLUM DESTEKLİ POLİSLİK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ;

1-ZEYTİNKÖY SOSYAL KÜLTÜREL EKONOMİK GELİŞTİRME PROJESİ

2-KOMŞU KOLLAMA PROJESİ

3-ESNAF KORUMA VE KOLLAMA PROJESİ

4-GELECEK EĞİTİMLE GELECEK (POLİROBOT) PROJESİ

 

ÇOCUK ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

1-GÜVENLİ OKULLAR PROJESİ

2-ÇİÇEKLERİ SOLDURMAYALIM PROJESİ

3-MÜZİK ATÖLYESİ

4-HAYATA YENİDEN TUTUN projelerin ilçemiz nezdinde uygulanmasına yönelik gerekli çalışmalar hassasiyetle devam etmesi sağlanmaktadır.

 

Halkımız ve öğrencilere Emniyet Müdürlüğü olarak bilgilendirme programları var mı?

İl Emniyet Müdürlüğü Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü Narkotik Büro Amirliği tarafından “Madde Bağımlılığı, Madde Bağımlılığının Zararları ve Korunma Yolları, Bağımlılık Yapıcı Maddeler, Tedavi Yöntemleri, Yasal Boyutu” konularında seminerler verilmektedir.

Toplum Destekli Polislik Hizmetleri ve projeleriyle halkın suç ve suçlulara karşı bilinçlendirilmesi, halkın suçla mücadelede desteğinin sağlanmasına yardımcı olmaktadır.       Muratpaşa’da polis-halk ilişkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?

 

Kamu düzeni ve genel asayişin sağlanması, vatandaşlarımızın huzur ve güven ortamı içerisinde yaşamasına yönelik olarak yürütülmekte olan Toplum Destekli Polislik hizmetleri çerçevesinde vatandaşlarımızın sorunları ile yakından ilgilenmek, imkânlar dâhilinde sorunlara çözüm bulmak, suç ve suçlularla mücadelede vatandaşımızın da desteğini alarak polis-halk ilişkilerini güçlendirmek amacıyla,

İlçemiz nezdinle polis merkezi amirlerimizin başkanlığında mahalle muhtarları ve esnafların katılımıyla Huzur Toplantıları düzenlenmekte, Ayrıca son dönemde camilerimizin bahçeleri ve çevrelerinde dilencilik başta olmak üzere meydana gelebilecek suçlarla ilgili cami imamlarımız ile de toplantılar düzenlemekteyiz.

Bu toplantılarda bölgenin emniyet ve asayiş yönüyle genel değerlendirmesi yapılarak, yürütülmekte olan çalışmalara ilişkin bilgilendirme yapılmaktadır.

Ayrıca, katılımcıların güvenlik hizmetlerine dair istek ve görüşleri alınarak,  iletilen sorunların giderilmesine yönelik ilgili kurumlarla irtibat kurulmaktadır.

 

Add comment