Prof. Dr. Alper Demirbaş

TÜRKİYE’NİN ORGAN NAKLİ KARNESİ

Prof. Dr. Alper Demirbaş

Prof. Dr. Alper Demirbaş

TÜRKİYE’NİN ORGAN NAKLİ KARNESİ
Prof. Dr. Demirbaş’tan Organ Bağışı Çağrısı

Yılda ortalama 600 organ nakliyle, dünyada 3 kez birinciliği göğüsleyen Medical Park Antalya Hastane Kompleksi, Türkiye’de gerçekleştirilen böbrek nakillerinin de 5’te 1’ini yaparak dikkatleri üzerine çekiyor.

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Bölümü, Prof. Dr. Alper Demirbaş başkanlığındaki tecrübeli ekibiyle organ nakillerinde 7 yılı geride bıraktı. Böbrek naklinde dünyada birinci sırada yerini alan bölüm, bu alanda örnek olmaya devam ediyor.

Ülkemizde organ bekleme listelerinde hasta sayıları giderek artarken, yapılan organ bağışları ihtiyacı karşılamakta yetersiz kalıyor. Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş ülkemizde organ bağışlarının azlığına dikkat çekerek organ bağışı konusunda çağrıda bulundu.

 “ÜLKEMİZDE EN ÇOK BÖBREK NAKLİNE İHTİYAÇ VAR”

Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi’nde 2008 yılının Aralık ayı itibariyle organ nakli yapmaya başladıklarını söyleyen Prof. Dr. Alper Demirbaş, “Bu tarihten itibaren 3435 böbrek, 250 karaciğer ve 40 adet pankreas nakli gerçekleştirdik. Temel olarak üzerinde uğraştığımız organ nakli, böbrek. Çünkü Türkiye’de en çok böbrek nakline ihtiyaç var. Türkiye’de yılda 7 bin kişiye böbrek nakli yapılması gerekiyor ama şuanda toplam 3 bin böbrek nakli yapılabiliyor. Bu rakamı arttırmak için de elimizden geleni yapıyoruz. Türkiye’deki ilk doku uyumsuz böbrek naklini, ilk kan grubu uyumsuz böbrek naklini, ilk çapraz böbrek naklini ve daha birçok ilki gerçekleştirdik. Gerçekleştirmeye de devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.

“TÜRKİYE’DE 2 MİLYON KRONİK BÖBREK HASTASI VAR”

Yapılan bilimsel araştırmalarda Türkiye’de 70 bin diyaliz hastası olduğunun tespit edildiğini belirten Medical Park Antalya Hastane Kompleksi Organ Nakli Merkezi Başkanı Prof. Dr. Alper Demirbaş, Türkiye’de kronik böbrek hastası sayısının ise 2 milyon civarında olduğunu belirtti. Prof. Dr. Demirbaş, “Bir kronik böbrek hastası, diyaliz tedavisi aldığında devletin sağlık bütçesinden, 70 kişinin aldığı kadar bir payla tedavi edilebiliyor. Böbrek nakli yapıldığındaysa, ilk yıldan sonra 8 kişinin sağlık bütçesinden aldığı payla tedavi edilebiliyor. Bu durum hem hastalarla ilgili hayati bir sorun hem de Türkiye’yi ekonomik olarak etkileyen bir durum. Bu nedenle Türkiye’de böbrek nakli çok önemli” şeklinde konuştu.

“BÖBREK NAKLİ, DİYALİZE GÖRE DAHA UZUN YAŞATIYOR”

Kadavradan gerçekleştirilen böbrek nakli sayısının canlı vericili böbrek nakline göre daha az olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, “Türkiye’de beyin ölümü gerçekleşmiş insanlardan yapılan organ bağışlarının az. Bu, bizim için ciddi bir sorun. Ama yine de canlı vericili böbrek nakli yaparak bu hastaları diyalizden kurtarabiliyoruz. Diyalize giren hastalarda beklenen yaşam süresi, böbrek nakli olanlarda beklenen yaşam süresinin 5’te 1’dir. Diyalize başlayan her 100 hastanın; 5 yıl sonra yüzde 59’unu, 10 yıl sonra da önemli bir kısmını kaybediyoruz. Böbrek nakli yapılan hastalarınsa 10 yıl sonra yüzde 75 ila 80 arasındaki oranı hayatta kalıyor. Böbrek nakli aslında hastaları diyalizden kurtaran değil, hayat kurtaran bir yöntemdir” dedi.

EN FAZLA BÖBREK HASTASI, GÜNEYDOĞU BÖLGESİ’NDE

Böbrek hastalığının Türkiye’deki dağılımı konusunda da konuşan Prof. Dr. Demirbaş, Türk Nefroloji Derneği tarafından yapılan bilimsel çalışmada en fazla böbrek hastalığının Güneydoğu Anadolu ve Marmara Bölgesi’nde görüldüğünü belirtti. Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin ilk sırada olmasının nedenin ise kişiler su kullanımı ya da kronik böbrek yetmezliği gelişmeden hekime ulaşma olasılığının daha düşük olması gibi nedenler olduğunu sözlerine ekleyen Prof. Dr. Demirbaş, “Türkiye’de böbrek hastalığı görülme sıklığı batı ülkelerine göre bir miktar daha fazladır. Bunun nedeniyse; diyabet, hipertansiyon vb. hastalığı olanların çok daha erken doktor takibine girip, böbrek yetmezliği gelişmesinin en azından geciktirilmesidir”  ifadelerini kullandı.

“47 FARKLI ÜLKEDEN HASTAYA BÖBREK NAKLİ YAPTIK”

Böbrek nakli yaptıkları hastanın bir yılsonunda hayatta kalma oranının yüzde 98,50 oranında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Demirbaş, “Bugün diyalize başlayan hastaların Türkiye’de %18’i bir yılsonunda hayatını kaybediyor. Yani aslında kronik böbrek hastalığı bir anlamda bazı kanser türleriyle sağ kalım açısından neredeyse eşit. Fakat kronik böbrek hastalığının bir farkı var. Kronik böbrek hastalığı böbrek nakliyle tamamen tedavi edilebiliyor. Kanser ise daha değişik tedavilerle tam olarak tedavi edilemeyebiliyor. Bu yüzden biz baştan beri organ nakline çok önem verdik. Türkiye’nin hemen hemen her il ve ilçesinden hatta 47 farklı ülkeden hastalara böbrek nakli ameliyatı gerçekleştirdik” diye konuştu.

“ORGAN NAKLİ BİR DEVLET POLİTİKASI OLARAK KABUL EDİLDİ”

Son yıllarda Sağlık Bakanlığı’nın organ nakline bakış açısının çok değiştiğini söyleyen Prof. Dr. Demirbaş, “Organ nakli, bir devlet politikası olarak kabul edildi. Bu da ciddi oranda organ nakli sayısının artmasının önünü açtı. Organ nakli, devlet tarafından desteklenmesi gereken bir durumdur. Çünkü organ nakli bekleyen hastaların çoğunun yüzde 95’inin sosyal güvencesi, ekonomik düzeyleri orta veya ortanın altındaki seviyededir. Bu yüzden devletin mutlaka desteklemesi gerekiyor. Resmi verilere göre biz, son 7 yıldır ABD ve Avrupa Birliği’ndeki yaklaşık 700 organ nakli merkezinin içerisinde organ nakli merkezlerinin arasında en çok böbrek nakli yapan merkeziz” ifadelerini kullandı.

“53 YAŞINDAYIM 5 BİNE YAKIN NAKİL YAPTIM”

Böbrek hastalıklarının bir kısmının genetik geçişli olduğunu belirten Prof. Dr. Demirbaş, akraba evliliğinin de böbrek hastalığına etki ettiğini ifade ederek şöyle devam etti: “Bazı tip böbrek hastalıkları vardır, akraba evliliği olmasa da böbrek yetmezliği gelişebilir. Böbrek nakli yaptığımız en küçük yaştaki hastamız 6.5 kiloydu ve 8 aylıktı. 78 yaşındaki hastalara da böbrek nakli yaptık. Yani böbrek hastalığının bir kısmı genetik geçişlidir ama daha önemli olan diyabet ve yüksek tansiyondur. Bunlar böbrek yetmezliğinin en önemli nedenlerindendir. 53 yaşındayım ve 5 bine yakın organ nakli yapmış bir cerrahım. Bu kadar yüksek sayıda kişiye, organ nakli yapmış olmak bir cerrah olarak beni dünyada en çok mutlu eden şey.”

Add comment