Cemal CAN

Cemal Can İnşaat Emlak Otomotiv Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı

Cemal CAN

Cemal CAN

 CEMAL CAN

 Cemal Can İnşaat Emlak Otomotiv Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı

 

Uzun yıllar emlak sektöründe yer almış, bu sektörde başarısıyla adından söz ettiren Cemal Can İnşaat Emlak Otomotiv Limited Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Cemal Can’la gayrimenkul fiyat artışlarını konuştuk. Antalya’nın, gelişimine bağlı olarak yurtiçi ve yurtdışı göç alan bir şehir haline geldiğini ve özellikle yabancı vatandaşların yatırım amaçlı emlak alımı yaptığını vurgulayan Cemal Can, fiyat artışlarının devam edeceği görüşünde. Gayrimenkul yatırımının en karlı yatırımlardan biri olduğunu dile getiren Cemal Bey’den nerelerde yatırım yapılabileceğine dair tüyolar aldık.

 

 

 

Antalya, son zamanlarda gelişimiyle ve artan marka değeriyle gündemde. Buna bağlı olarak gayrimenkul fiyatlarında da artış söz konusu. Bu artış devam ediyor mu?

Antalya’da gayrimenkul fiyatlarında artış var. İstatistiklere baktığımızda da en fazla fiyat artışı olan ilin Antalya olduğunu görüyoruz. Konutlara talebin artması, inşaat alanları ve parsel fiyatlarında artışına neden oldu. Kat karşılığı inşaat yapan müteahhitler de parsel sahiplerine daha fazla oran vermek zorunda kaldıkları için metrekare maliyetleri arttı. Dolayısıyla gayrimenkul alıcısına da artı maliyetler yüklenmiş oldu.

 

Geçtiğimiz on yılın öncesinde Akdeniz bölgesinin en hızlı büyüyen ili olan ve Türk turizminin başkenti olarak bilinen Antalya, son yılda yapılan yatırımlarla artık Türkiye’nin en hızlı büyüyen, dünyada en iyi tanınan, en güvenli ve hem yurtiçi, hem yurtdışından en çok göç alan ili haline geldi. Bu yüzden Antalya’da gayrimenkul yatırımı kazançlı bir yatırıma dönüşerek fiyatlar arttı ve artmaya devam edecek.

 

Emlak sektörüne yabancı vatandaşların ilgisi nasıl?

Farklı ülkelerin vatandaşları ve Antalya’daki yerleşik yabancılar, Antalya’daki yatırımları çok yakından takip edip,  Antalya’da gayrimenkul yatırımı yapıyorlar. Antalya’ya yabancı vatandaş talebinin arttığını gözlemleyerek fiyat artışlarını öngörüyorlar. Özellikle sahil bölgelerimize tatil için gelip bu tatillerini gayrimenkul alarak karlı bir ticarete dönüştürüyorlar. Yatırım ve tatil yapmak için almış oldukları konutlarını, kendi ülkelerindeki vatandaşlara kiralayıp kazanç sağlıyorlar. Yabancılar özellikle Rusya, İngiltere, Almanya, Azerbaycan, İran, Irak, Kuveyt, Katar ve Arap ülkelerinden görülüyor.

 

Rus krizi fiyatları etkiledi mi?

Rus krizi gayrimenkul satış fiyatlarını etkilemedi. Ancak bazı bölgelerimizde Rus’lara gayrimenkul satış sayısında düşüş oldu. Krizden etkilenen bölgelerin başında Konyaaltı Bölgesi geliyor. Türk vatandaşlığına geçmiş birçok Rus yatırımcı var. Rus iş adamlarının yatırımlarında da düşüş görülüyor. Bunun Rus ekonomisinin kötü olduğundan kaynaklandığını düşünüyoruz.  Rus yatırımcılar Antalya’dan konut satın alarak kendi ülkelerinde tanıtıp satış yapıyorlar.

 

En çok değer artışı Antalya’nın hangi bölge ya da ilçede yaşandı?

En fazla değerlenen, buna bağlı olarak fiyat artışının yaşandığı bölge Kepez Bölgesi. Kepez’in beş yıl öncesine baktığınız zaman Antalya’nın köyü görünümündeydi. İlçe, Kepez Belediyesi’nin inşaat alanlarındaki mülkiyet sorunlarını çözmesi ve her mahallede sayısız yatırımlar yapmasıyla adeta Antalya’nın parlayan yıldızı haline geldi. İnşaat firmalarının da gözde bölgesi oldu. Lüks konutlar ardı ardına inşa edilerek,  nüfusu en çok artan ilçe oldu. Doğal olarak da Kepez ilçesi, rant kazanarak talep yoğunluğundan fiyatların en fazla arttığı bölgeye dönüştü.

 

Gayrimenkul yatırımını önerir misiniz?

Öncelikle her kişinin barınmak için bir eve ihtiyacı vardır. Bu ihtiyaç sayesinde gayrimenkul yatırımı, eski zamanlardan beri var olan, herkesin bildiği en kazançlı yatırımdır. Hem parasal değeri artan hem de kira getirisiyle kendini amorti eden bir yatırım şeklidir. Özellikle Antalya gibi her alanda gelişen, en fazla göç alan bir yerde gayrimenkul yatırımı yapmak daha karlıdır. Gayrimenkul yatırımı yapmak isteyenler bundan asla şüphe duymamalıdır. Yatırım yapılabilecek en karlı alanlardan biridir gayrimenkul yatırımı. Tüm Metropol Dergisi okuyucularına, özellikle Antalya başta olmak üzere gelişmeye başlayan tüm illerde gayrimenkul yatırımını tavsiye ederim.

 

Add comment