Mustafa CEPHANECİOĞLU

CEPHANECİ DÖVİZ & ALTIN

Mustafa CEPHANECİOĞLU

Mustafa CEPHANECİOĞLU

Altında e-ticaret dönemi

Hızla hayatımıza giren internet, tüm alışkanlarımızı değiştirdi. Artık sosyal medya ağları üzerinden haberleşiyor, görüşlerimizi buradan paylaşıyoruz. Market market gezmek yerine artık klavyenin tuşları ile alışveriş sitelerini ziyaret ediyor, alışveriş yapıyoruz. Nerede ise tüm ihtiyaçlarımızı internet siteleri ile karşılıyoruz.

 

CEPHANECİ DÖVİZ & ALTIN

Mustafa CEPHANECİOĞLU

 

Sanal mağazalarda bulamayacağımız şey yok. En köklü iş kolları bile internet siteleri kurarak satış yapmaya başladı. Örneğin; tarihi, insanlık tarihi ile yaşıt olan kuyumcular. Bu alanda ilk e-ticaret mağazalarından birini kurarak sektöre öncülük eden Mustafa Cephanecioğlu ile internet satışlarını konuştuk. Türkiye’nin dört bir yanından sipariş alan www.cephaneci.com internet sitesinin doğuşundan internet satışlarının işleyişine kadar her konuda sorularımızı cevaplayan Cephanecioğlu’ndan altın alıp satmak isteyen Metropol Dergileri okuyucuları için de bazı tüyolar almayı ihmal etmedik.

 

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz? Ne kadar süredir kuyumculuk yapıyorsunuz?

1969 Antalya doğumluyum. Ortaokul ve lise eğitimimi Antalya’da tamamladım. Daha sonra iş hayatına atıldım. 1992’ye kadar gıda imalatı ve toptancılığı yaptım babamla birlikte. 1992’den sonra kuyumculuk sektörüne geçtik. 1992-2005 arası her türlü 14-18-22 ayar altın alım satımı yaptık. Daha sonrasında sadece 22 ayar altın ve külçe altına ağırlık verdik. 2012’den itibaren de e-ticarete başladık. İlk hedefimiz Antalya ve Türkiye oldu. Bir sonraki hedefimiz ise Avrupa ülkeleri…

 

İnternet satışlarına başlama fikri nasıl ortaya çıktı?

Son 10-12 senedir ekonominin istikrarlı olması ve insanların artık teknolojik ürünleri çok rahat kullanıyor olması bu tarz ihtiyaçları doğuruyor. Toplumumuz teknolojinin varlığı ve gelişimiyle çok daha rahat bir hayat yaşamaya alıştı. Artık tekstil, ayakkabı, elektronik eşyalar, tüm teknoloji ürünleri, gıda ürünleri ve daha sayamayacağımız tüm ihtiyaçlar internet alışveriş sitelerinden yapılabiliyor. Biz de altın neden olmasın dedik. Öncelik olarak tanıtım niyetiyle başladık fakat daha sonra anlık fiyat güncellemeleriyle tercih edilen güvenilir internet sitelerinde satışlara başladık ve yoğun bir şekilde devam ediyoruz.

 

Sisteminiz nasıl işliyor? Satış yoğunluğunuz nedir?

Öncelikle biz sigorta şirketleri ile çalışıyoruz. Bankalar arasında para taşıyan sigorta şirketleriyle anlaşmalı çalışıyoruz. Onların da anlaşmalı çalıştığı kargo şirketleri var. Müşterimiz internet sitesinden sipariş verdiği zaman bu sigorta şirketleri aracılığıyla müşterimizin talebini yerine getiriyoruz.

 

2015’te e-ticaret satış hedefimiz 7 milyon dolardı. Bunu yakaladık. 2016 için hedefimiz daha büyük. Bunu da yakalayacağımızı düşünüyorum.

 

Antalya dışından sipariş veren müşterileriniz var mı?

Türkiye’nin her vilayetine satışlarımız var. Antalya dışından da yoğun sipariş alıyoruz. Yukarıda da anlattığım gibi sigorta şirketlerimizin aracılığıyla teslimatta ya da diğer her türlü konuda bir sıkıntı yaşamadık ve yaşamıyoruz.

 

İnternetten altın satın almak risk içeren bir durum. Siz Cephaneci Kuyumcu olarak bu güveni nasıl inşa ettiniz?

Her mesleğin artısı ve eksisi olabiliyor. Özellikle internet ortamında insanlar sizi bilmeden, tanımadan sadece teveccüh ederek alışveriş yapıyorlar. Burada dikkat ettikleri unsur, kurumun ticaret odasına ya da esnaf sanatkarlar odasına kayıtlı olup olmadığı. Bankaların da güvenli alışverişe katkıları büyük. 3D güvenlikli alışveriş sisteminde sipariş veren müşterinin kart bilgilerini ve özel bilgilerini görmüyoruz. Müşterilerimiz ödeme konusunda sadece bankalarıyla muhatap oluyorlar. Sonrasında banka bize onay veriyor. Müşteriye verdiği onayın bize bildirimini yapıyor ve biz de ürünün sigortasını yaptırıp gönderimini sağlıyoruz. Ayrıca Antalya’da toptan ve perakende olarak aktif şekilde çalıştık ve halen çalışıyoruz. Bunun neticesinde bugüne dek müşterilerimizle güven sorunu yaşamadık. Elbette bunun olumlu geri dönüşlerini alıyoruz.

 

Son dönemde genel olarak altın piyasasından bahseder misiniz? Sizin satışlarınıza yansıyan durum nedir?

Son iki senedir altın fiyatları çok oynuyor. Bunun sebebi de Amerika’nın FED faiz artırımı yapacağına dair her sene bir açıklama yapması. Fakat kısa süre önce yeni bir açıklama geldi. ABD Merkez Bankası 0.25 faiz artırımı yaptı. Özellikle yeni büyümeye çalışan ülkelerde bu FED’ in faiz kararı çok önemliydi. Dünya piyasasında ve genel ekonomide sıcak para var. Bu sıcak para altını her zaman için güvenli bir liman olarak görüyor. FED faiz artırımı yapmış olsaydı o zaman o sıcak para dolara kayacaktı. Fakat altın fiyatlarının bu kadar çok oynaması Türkiye’deki 7 Haziran seçimlerindeki istikrarsızlık nedeniyle meydana gelmişti. Artık istikrarın sağlanması ve faiz artırımı kararının da açıklanmasıyla fiyatlar düzene girdi ve piyasa normale döndü.

Bizim satışlarımıza, insanların, istikrarın sağlanmamasından ötürü fiyatların fazla oynamasıyla altına olan güvensizliklerinden kaynaklanan olumsuz bir yansıma oldu. Fakat 1 Kasım seçimleriyle Türkiye’nin istikrarı sağlaması bu durumu değiştirdi ve piyasa normale döndü.

 

Siz aynı zamanda STK’ larda ve meslek örgütlerinde aktif olarak görev alan birisiniz. Ancak Antalya sizi MÜSİAD ile tanıyor. Bize MÜSİAD’ dan ve faaliyetlerinden bahseder misiniz?

2011 yılında MÜSİAD’ a kayıt oldum. Yedek yönetimdeydim. Daha sonra ana kademeye geçtim. Şu anda basından sorumlu ve Genç MÜSİAD’ dan sorumlu yönetim kurulu üyesiyim. Özellikle genç MÜSİAD, başarılı gençlerin içindeki heyecanı, çalışma hırsını ve bunların neticesinde başarıyı ortaya çıkarmayı hedefliyor. MÜSİAD Türkiye’de 49 ilde mevcut ve diğer sivil toplum kuruluşlarından ayrılan özelliği, ticarette ahlaki değerleri önemsemesi. Bu değerler çerçevesinde ticareti şekillendirmesi. Bu yüzden kendime ve çizgime yakın buluyorum ve aktif olarak görev alıyorum.

 

 

Altına yatırım yapmak isteyen Metropol Dergileri okuyucularına tavsiyeleriniz nelerdir?

Altına yatırım yapmak isteniyorsa bu muhakkak uzun vadede olmalı. Kısa vadeli yatırımlar risk içerebilir. Yatırım için muhakkak 24 ayar altın tercih edilmeli. Çünkü işçilik yok. Altının gramı haricinde ayrıca işçilik için para ödemiyorsunuz. Buna insanlarımız zorunlu bir taksit öder gibi her ay az da olsa bütçe ayırabilseler ileriye dönük karlı bir yatırım yapmış olurlar.

Add comment