Osman GÜL

Işıklar - Henry Jones Cafe Sahibi

Işıklar – Henry Jones Cafe Sahibi Osman GÜL

Işıklar – Henry Jones Cafe Sahibi  Osman GÜL

Işıklar – Henry Jones Cafe Sahibi

Osman GÜL

 

Yeni açtığı Henry Jones Cafe ile gündeme gelen ve merak edilen İş Adamı Osman Gül ile iş hayatı, memleket hasreti ve yeni işletmesi üzerine konuştuk.

 

 

Osman Bey öncelikle sizi tanımak isteriz. Sizin tanımınızla Osman Gül kimdir?

Aralık 1970 yılında Erzurum’un Horasan ilçesinde doğdum. Ortaokul’u ikinci sınıfta bıraktım. 6 çocuklu bir ailenin üçüncü çocuğuyum. Okulu bırakıp, sanayide çalışmaya başladım. Askere gidene kadar sanayide çırak, kalfa, usta olarak çalışmaya devam ettim. 18 ay askerlik yaptıktan sonra beş ay gibi kısa bir sürede evliliğe adım attım. Almanya’ya gittim ve Münih Eyaletine yerleştim. 10 yılı aşkın bir süre fabrikalarda işçi olarak ya da araba tamir işlerinde çalıştım. 2005 yılının dördüncü ayında iş hayatına atmaya karar verdim.

İşçilik yapmak yerine iş hayatına atılıp işçi olarak kazandığım maaşı kendi işimden kazanmayı planladım. Küçük çaplı bir araba alım satım işi kurdum. Almanya’nın bana verdiği imkânlarla -banka kredisi gibi-yaptığım işten para kazanmaya başladım. Mutluydum, 5 yıl hem kendi işimi yaptım hem de fabrikada çalıştım. Bu dönemde kendimi geliştirmeyi ve yükselmeyi hedefledim.

Yurt dışındaki ticaret hayatımda Almanca sıkıntım oldu. Yabancı dilim yoktu, herhangi bir okul okumamıştım. Çalışarak Almanca öğrendim. Yabancı dil sıkıntısı yüzünden fazla ileri gidemiyordum. Eşim orada doğmuştu ve benim resmi işlerimi o takip ederken ben ticaretimi yapmaya devam ettim. Eşimin desteğiyle 2008 yılında kurmuş olduğum küçük işletme büyüdü. Ardından galeri açtım, galerinin yanında araba servisini de açtım. 2 yıl bu şekilde çalıştım.

Önüme gelen her fırsatı değerlendirmek istedim ve değerlendirdim. Otelcilik mesleğim değildi ama otel işine girdim. Yıldızlı bir otel değildi 150 kişilik bir pansiyon açtım. Bu pansiyonu tecrübem olmadan işletmeye başladım ve tecrübe ederek işi öğrendim. Başında kendim duruyordum, işveren pozisyonuna gelmiştim, 8 – 10 tane işçim vardı. Kat görevlisi, resepsiyonu, servisi, galerisi… Ben hayatımda önüme çıkan fırsatları değerlendirdim bu süreçte tabi ki zorluklar çektik ama işimizi iyi bir yere de getirdik.

 

Sizin en büyük sorununuz gurbette olmanızdı sanırım.

En büyük sorunum Türkiye’de olmamaktı, gurbette iş kurma çabasıydı. Yabancısı olsam da girişimci bir ruhla insanlara hizmet etmek için gıda sektörüne girdim ve restoran açtım. Restoranın peşinden eğlence sektörüne adım attım, 700 – 800 kişilik Alman diskoteği açtım. Alman diskoteğinin yanında Almanya’daki Türklerin özlemini çektiği bir Türkü Bar’ı da hayata geçirdim. Türkiye’den sanatçılar getirdim, organizasyon işi de yaptım. Türkülerle memleket özlemimizi giderdik.

23 yılım böyle geçti, şu an Diskotek ve Türkü Bar hariç diğer işlerim devam ediyor. Kendimi orada geliştirmişken, elimde imkanlarım varken kendi memleketime yatırım yapmak istedim. Kendi insanlarımla çalışayım istedim. Türkiye özlemim çoktu. Memleket özlemi içinde Antalya’ya tatile geldim. Tatilden 1 yıl önce gelip bir ev almıştım ve buraya yerleşmeye karar verdim. Tatilimi yaparken Antalya’nın ne kadar güzel olduğunu düşündüm, herkes buraya geliyordu. Ev alınca burada iş kurmaya karar verdim. İş arayışları esnasında yurt işletmeciliğine girdik ve kız öğrenci yurdu açtım. Sektöre çok da yabancı değildim artık,  hep hizmet sektörünün içerisinde çalıştım. Yani pansiyon ve yurt arasında çok fark yok. Sonra da ikinci yurdu açtım. İlk yurdum Özel Mesut Kız Öğrenci Yurdu, İkinci yurdum ise Florya Kız Apart Öğrenci yurdu.

Benim Antalya’da bu atılımları yapmam 9 ayımı aldı. 20 Ağustos 2015’den beri bu işlerle uğraşıyorum.

 

Kısa bir sürede iki yurt ve 20 – 25 günlük süre içerisinde de Henry Jones Işıklar Kafe… Bunların hepsi 9 ay içerisinde açıldı… Özellikle Henry Jones Işıklar Kafe’de yeni tanışan iş arkadaşlarından ziyade bir aile gibi görünüyorsunuz Herkes sizi bir baba, bir abi olarak görüyor, yurtlarda da. Bunun sebebini anlatabilir misiniz?

Sebebi işçilikten gelmiş olmam, ben insanları maddiyatına göre değerlendirmedim. Kendim işçilikten geldim, çok zorluklar çekerek, tırnaklarımla kazıyarak geldim. Aile gibi olmamızın sebebi yurt dışında yaşadığım için kendi vatanıma olan özlemim, burada insanlardan gördüğüm sıcaklık bizi pekiştirdi. Bunun en büyük örneği Mesut Zorlu, Melikşah Baykara, Özkan Tosun… Ben bu şirketi devraldığımda onlar vardı ve yola beraber devam edelim istedim. Ortada bir iş varsa, ben kazanıyorsam, bana kim kazandırıyorsa onun da payı vardır.

Yurda gelince, buraya gelenler müşterimiz değil ailemiz. Veliler çocuklarını bize teslim etmiş, hepsi kendi çocuğum gibidir. Ben onları babalarından, analarından daha çok koruyorum. Hangi saatte gidecek? Ne zaman gelecek? Yemek yedi mi? Çay içti mi? Odalarının temizliğinde sıkıntı var mı? Çoğu işletme öğrenciyi para olarak görür. Ama ben öğrenciyi para olarak değil yatırım olarak görüyorum, benim amacım pırıl pırıl insanların yetişmesidir. Benim de Özlem, Cansu ve Görkem adında üç çocuğum var, evlat yetiştirmenin zorluklarını iyi bilirim.Ben kendim okumadım, okusaydım belki de farklı olacaktı ama okuma hevesim yoktu. Bu çocukların bize böyle candan gelmesi bizi mutlu ediyor biz de onlara elimizden gelen hizmeti sunuyoruz. Bunlar bana geri dönecek, Allah tarafından dönüyor da.

 

Ben hiçbir zaman kimse için art niyet taşımadım. Herkesi dost zannediyorum. Dostum da çok çıktı düşmanım da, ama hiç kaybetmedim. Çok sıkıştığım dönemlerde Allah bana yardım etti. Hani derler ya; “Kul sıkışmayınca Hızır yetişmezmiş.”

 

Henry Jones projelerinin arasında yeni bir proje var mı? Müthiş bir talep ve yoğunluk var, işletmeciliğin kesinlikle yabancısı değilsiniz. Ama 20 gün gibi kısa sürede Henry Jones Işıkları’ın emin adımlarla ve hızlı ilerlemesinin sebebi nedir?

Hepsi toplanıp aynı yere geliyor. İyi niyetimiz… Bizim amacımız para kazanmaktan önce işimizi dürüst yapmaktır. Ben buraya yatırım yapmadan önce konseptimizi oluşturdum. Ne yapacağımızı, Antalya’nın eksiklerini, Antalya’nın turizmini araştırdım. Ben turizme yabancı değilim, burada herkese hizmet edecek bir konsept üretiyorum. Kendi konseptimizle kendi ismimizle Antalya’daki noksanlıkları kapatmak istiyoruz.

 

Herkes alkol içerek eğlenmek isterken biz alkol içmeyen insanlarımızı da eğlendirmek istedik. Herkes anasını, babasını, eşini alkollü yerlere götürmek istemez. Ben ailemin de gelebileceği benimle gurur duyacakları bir yer olsun istedim. Bu konsepte Antalya’nın ihtiyacı vardı.

 

Dışarıdan 1 numara olarak görünüyorsunuz. Hem nezih hem de güler yüzlü bir mekan…

Biz Henry Jones ailesi olarak bunun daha da iyilerini yapmaya devam edeceğiz. Sunduğumuz hizmeti daha kaliteli bir seviyeye taşımak için elimizden gelen çabayı sarf edeceğiz.  Benim buraya gelmemdeki sebep ailem, eşim ve çocuklarımdır. Eşimin iş konusunda çok büyük desteği var, ben altı aydır buradayım ve yurt dışındaki işlerimi eşim takip ediyor. Bir kez bile ‘of’ demedi.

 

Şunu söyleyebilir miyiz? Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır. Eşiniz sizin arkanızda duran büyük dağınız mı?

Benim büyük dağım, eşim Nuran Gül. Eşim olmasaydı ben bu günlere gelemezdim. Altı aydır buradayım, yalnızım, çocuklarım okul tatilinde gelip gidiyor fakat ben gidemiyorum, burayı bitirmem lazım.

Genç İşletmecimiz Melikşah Baykara’ya sormak istiyorum. Misyonunuz ve vizyonunuz nedir? Sizin ağzınızdan bunları dinlemek isteriz?

Misyon olarak kendimize sorduğumuz soru şudur; ‘Ne için varız?’ Bir işletmenin en değerli varlığı müşterilerdir. Çünkü müşteri olmazsa işletmenin bir anlamı ve değeri kalmıyor. Müşterilerimize 1. Sınıf hizmet sunuyoruz. İşletmemizin ürettiği hizmetin adına ben ‘değer’ diyorum. Misafirlerimiz, bizden değer satın almaktadır. Bu durum bizim misyonumuzu belirlemektedir. Biz kaliteli hizmet ve değer üretmek için varız.

 

Vizyonumuza gelecek olursak; ‘Nerede olmak istiyoruz?’ sorusunun cevabını vermek istiyorum. Kalıcılık, sürdürülebilirlik peşindeyiz. İşletmemizi daha büyük sahalara taşımak istiyoruz. İnsanlarımıza istihdam sağlamak ve kaliteli hizmet vererek adımızdan söz ettirmek istiyoruz.

 

Melikşah Bey,  kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1992 Elazığ doğumluyum. Küçük yaştan itibaren hizmet sektöründe çalışan bir insanım. Elimden geldiği kadarıyla işletmemize faydalı olmaya çalışıyorum. 8 yaşında otellerde çalışmaya başladım. Bazı otellerde garsonluktan muhasebeye geçtim. Post kontrolde 2 yıl çalıştım. Ardından 3 yıldızlı bir otelin 5 yıl boyunca otel müdürlüğünü yaptım.

Şu anda hizmet sektöründe faaliyet gösteren Henry Jones ailesinin içine girdim. Burada elimden geldiği kadar işletmemize faydalı olmaya çalışacağım. Yaş itibariyle biraz daha genç bir arkadaşınız olmama rağmen o tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum. Henry Jones olarak elimizden gelen, bildiğimiz ve aktarmak istediğimiz bilgileri aktarmaya çalışıyoruz.

 

Sektöre destek amaçlı olan projelerinizden biraz bahsedebilir misiniz?

Öncelikli olarak şunu belirtmek isterim; biz piyasayı analiz ediyoruz, insanların talepleri doğrultusunda hareket etmeye çalışıyoruz. Antalya piyasasındaki bu açığı, yapacağımız etkinliklerle kapatmayı düşünüyoruz. Emin adımlarla başladık, müşterilerimizi memnun edecek her türlü imkanı sağlayacağız.

İşletmemizde gençlere hitap etme açısından okey, jenga, satranç vb. oyunlarımız var. Aynı zamanda nargilemiz de var. İşletmemiz iki kattan oluşmakta üst kata oyun salonumuzu konumlandırdık alt katı da daha sakin ortam arayan misafirlerimize ayırmış olduk. Sesler birbirine karışmayacak. Kitle portföyümüz çok farklı, her yaş grubuna hitap ediyoruz.

Üst katımız daha genç bir kuşağa hizmet verirken alt katımızda iş dünyası, bankacılar, sigortacılar gibi belirli sektörlere mensup müşterilerimize hitap ediyoruz ve olumlu tepkiler alıyoruz. Özellikle iş dünyası misafirlerimize yemek yerken, toplantıları esnasında gürültüden uzak nezih bir mekan sunmak istedik. Buna benzer birçok projemiz olacak.

 

Henry Jones ailesi çok kısa bir süredir Işıklar’da faaliyet gösteriyor ve gördüğümüz kadarıyla büyük bir ilgi görüyor. Bunun sebebi sizin işletmecilik anlayışınız, hizmet sektöründeki profesyonel tutumunuz. Konu ile ilgili faaliyet gösteren küçük işletmecilerimize püf noktaları verebilir misiniz?

Öncelikli olarak biz kaliteli hizmetten yanayız. Misafirlerimizi bu konuda memnun etmek istiyoruz. Neticede biz burada ürün satmıyoruz hizmet veriyoruz. Bunu yaparken de işimizi severek ve isteyerek yapıyoruz. Ekibimize aynı zamanda oryantasyon, koordinasyon, organizasyon eğitimleri veriyoruz.

 

Diğer işletmeci arkadaşlarımıza bir şey söylemek gerekirse şunun bilhassa farkına varmaları gerektiğini düşünüyorum; Kaliteli hizmet vererek, misafirlerini hizmette memnun ederek, tercih edilen mekan konumuna kısa sürede gelebilirler. Söylemek istediğim çok şey var ama en başında müşteriyi para olarak görmemeliler.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Add comment