Şükrü SÖZEN

Manavgat Belediye Başkanı

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü SÖZEN

Manavgat Belediye Başkanı Şükrü SÖZEN

 Manavgat Belediye Başkanı

Şükrü SÖZEN

 

 Bu sayımızın kapak konuğu; Manavgat aşığı, dededen toruna sosyal demokrat bir ailenin 3. kuşak Belediye Başkanı Sayın Şükrü Sözen. Yoğun temposu arasında söyleşi fırsatı yakaladığımız Sayın Sözen ‘e Manavgat’ı ve hedeflerini sorduk.

 

‘‘HEDEFİMİZ ÇALIŞMAK, İMKANSIZI BAŞARMAK’’

 

Başkanım Şükrü Sözen kimdir bizlere kendinizden bahseder misiniz?

1964 yılında Manavgat’ ta doğdum. İlk eğitimimi Manavgat Çağlayan İlköğretim Okulu’nda, orta ve lise eğitimimi ise 1975 – 1981 yılları arasında İzmir Özel Fatih Koleji’nde tamamladım. Vatani görevimi 1984 yılında İzmit Gölcük’te bitirdim, daha sonra ticaret hayatına atıldım. Sözen Ailesi’ne ait şirketlerde uzun yıllar otel işletmeciliği, kuyumculuk, otomotiv ve inşaat sektörlerinde faaliyetlerde bulundum. Cumhuriyet Halk Partisi Gençlik Kolları başta olmak üzere partinin çeşitli komisyonları ve İlçe Örgütünün yönetim kadrosunda görevler aldım. Manavgat’ta birçok yardım kuruluşu ve sivil toplum örgütünde de hizmetlerim vardır. 2004 yılı seçimlerinde Cumhuriyet Halk Partisinden Belediye Başkan Aday Adayı oldum. 2009 yılında ise belediye başkanlığına aday olarak girdiğimiz yerel seçimlerde Manavgat Belediye Başkanlığını kazandım.  5 yıllık görev süremizi başarıyla tamamladıktan sonra 2014 yılında yeniden aday olarak ikinci dönem belediye başkanlığını da kazandım. Siyasi hayatımda edindiğim tecrübeleri, Manavgat’a hizmet için hayata geçiriyorum. Evliyim ve iki çocuğum var.

 

3. KUŞAK BELEDİYE BAŞKANI

 

– Manavgat’ta hem babanız hem dedeniz belediye başkanlığı yapmış. Bu özelliğiniz ile Türkiye’de teksiniz. Başkanlık ailenizde bir gelenek mi?

Dededen toruna sosyal demokrat anlayışın tüm özelliklerini taşıyan bir aileden gelmekteyim. Sorumluluk ve görev alma bilinciyle dedem Şükrü Sözen 17 yıl, babam İbrahim Sırrı Sözen 10 yıl süreyle Manavgat Belediye Başkanlığı görevini başarıyla yürütmüşlerdir. Halkıma, yaşadığım çevreye ve kentime hizmet anlayışı ile yetiştiğim için ben de belediye başkanlığını severek yapıyorum.  Kişilerde sorumluluk ve görev alma bilinci varsa zaten hizmete talip olup yaşadığı bölgesine hizmet etmek ister. Bizim ailede de bu bir gelenektir. Bu duyguları bana aşıladıkları için rahmetli dedemi ve babamı, şükran, minnet ve saygıyla ve özlem duygularımla bir kere daha anıyorum.

 

BÜYÜYEN

MANAVGAT’A

HİZMET EDİYORUZ

 

-Antalya şehri Dünya’nın gözdesi ve Manavgat’ı burada ayrı bir yerde tutmak gerekiyor. Turizm konusunda büyük bir yükü kaldırıyor bunun yanında tarım ve KOBİ lerle de farklı bir yerde. Manavgat’ı dün bugün ve gelecekte nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerçekten söylediğiniz gibi. Antalya dünyanın gözdesi, Manavgat da Antalya’nın gözdesi. Rakamlarla değerlendirecek olursak, Antalya turizminin 1/3’ini Manavgat karşılıyor. Kentimiz tarihi, doğal ve turistik güzellikleriyle her yıl 4 milyon turisti ağırlıyor. Manavgat 220 bine dayanan nüfusu ile Türkiye’de 35 ilden daha büyüktür. Ülke ekonomisine 4.5 milyar dolarlık gelir katkımız oluyor. 250 bin bakanlık belgeli yatak kapasitesine sahip olan, son derece büyük bir turizm potansiyeline sahip. Ayrıca Side’si, Şelalesi, Manavgat Irmağı, Köprülü Kanyonu’yla tarihi, turistik marka değerleri de yine hep sınırlarımız dahilinde. Dolayısıyla böyle bir devasa kente hizmet vermek oldukça zor ve meşakkatli ve önemli. Böyle bir potansiyel taşıyan kentimizde eksikler olduğu için göreve talip olduk. Bu eksikleri gidermek amacıyla canla başla çalışıyoruz. Görev süremizde pek çok önemli adımlar attık. Yaptığımız pek çok yatırım kentimizde ilk olmuştur. Bu anlamda Manavgat sosyal ve kültürel anlamda oldukça önemli ve büyük adımlar atmıştır. Gelecekte de Manavgat’ın daha da ilerleyerek il olacağına inancım sonsuzdur.

 

MANAVGAT

BÜYÜKŞEHİR

İLİ OLMALI

 

– Manavgat saydığınız bu önemli potansiyel ve sizlerin büyük yatırımları ile aslında il olması gereken bir yer değil mi?

Çok doğru bir konuya parmak bastınız arkadaşım. “İl Olma Konusu” gibi önemli bir konu, ancak ve ancak hükümetler, kanunlar, kararnameler ve üst düzey komisyon ve heyetler nezdinde masaya ciddi bir şekilde yatırılıp değerlendirilmesi gereken bir konudur. Ancak yukarıda da söylediğim gibi Manavgat bu potansiyeli ile il olmayı hak etmektedir. Manavgat Büyükşehir İli Olmalıdır. Çünkü il olma sınırları ve bu sınırlara dahil edilecek çevre bölgeler düşünüldüğünde Manavgat’ımızın buna çok uygun olduğu bir gerçektir. Manavgat tarihi, turistik ve doğal değerlerimiz göz önüne alındığında il olma konusunda her zaman bir adım öndedir. Manavgat tarım ve turizm alanlarının yanı sıra yerleşim ve ticari alanları değerlendirecek farklı yönlere doğru genişleyecek geniş arazisi bulunmaktadır. Manavgat’ın mahalle sayısı 106’dır. Mahalleler içerisinde dünyaca ünlü Antik Side, Manavgat Şelalesi, Köprülü Kanyon gibi saymakla bitmeyecek turizm marka değeri yüksek nüfuslu yerleri barındırmaktadır. Türkiye’nin debisi en yüksek 93 km uzunluğundaki Manavgat Irmağı ayrıca değerlendirilmesi gereken başlıca bir değerdir. Turistik tesis ve yatırımlar, gelen turist sayısı, ülke ekonomisine turizm katkısı olarak da önde olan kent Manavgat’tır. Kentimizin dinamiklerinin el birliğiyle Manavgat Üniversitemiz çok yakında hayata geçecektir. Manavgat il olmayı gerçekten hak etmektedir.

 

-Sayın Başkanım Manavgat’ta hangi yatırım ve hizmetleri gerçekleştirdiniz?

Manavgat’ın eksikleri olduğunu bildiğimiz için 2009’da göreve talip olduk. Örneğin kültür sanat etkinliklerinin yapılacağı, gençlerin ve kadınların günlerini değerlendireceği mekanlar yoktu. İnsanlar salon bulunmaması nedeniyle tiyatroyu bilmiyordu, etkinliklerin yapılacağı bir yer yoktu. İlk görev süremizde Manavgat’ta büyük yatırımlar yaptık. Kentimizi kültür, sanat ve eğitimle bütünleştirdik. Karanlık bir kentten aydınlık bir kente geçişin adımlarını attık. Bu kapsamda Atatürk Kültür Merkezi, Atatürk Stadyumu, İbrahim Sözen Gençlik Merkezi, Hayvan Barınağı, 100 bin m2’lik ırmak kıyısı düzenlemesi, Huzurevi, Cumhuriyet Meydanı düzenlemesi ve meydan düzenlemeleri, Kadın İstihdamı Sergi Alanı, İçme Suyu Projeleri, Kreş ve Çocuk Kültür Merkezi gibi büyük yatırımları gerçekleştirdik. Atatürk Kültür Merkezi’nin ve İbrahim Sözen Gençlik Merkezi’nin hayata geçirilmesiyle kentimiz kültür ve sanatla tanıştı. Şimdi her gün bir tiyatro etkinliği Manavgat halkına ücretsiz olarak belediyemizce sunuluyor. Atatürk Stadyumunda gençlerimiz sportif anlamda gelişiyor. İbrahim Sözen Gençlik Merkezi’mizde kadınlarımız ve gençlerimiz 20’ye yakın dalda sanat ve kültür eğitimi alıyor. Kentimiz tarihinde ilk kez huzurevi ile tanıştı. Eli öpülesi yaşlı büyüklerimiz artık sahipsiz değil. Bu hizmetleri hayata geçirdikçe bizim vicdanımız rahatlıyor. Son derece modern dizayn edilen kreşimizde dar gelirli ailelerin çocukları en güzel eğitimi alıyor. Ayrıca inşa ettiğimiz Side Ek Hizmet Binasını da hizmete açarak vatandaşların belediyemize kolay ulaşımını sağlamış olduk.

 

2016’DA BÜYÜK YATIRIMLARI

KENTE KAZANDIRACAĞIZ

 

-Manavgat’a yapmayı planladığınız yeni projelerinizi de sizden dinlemek isteriz.

Rutin belediyecilik hizmetlerimizin yanında büyük yatırımlarımıza da 2016 dönemi için start verdik.  Elbette. Manavgat’ımızın her yıl milyonlarca turistin ziyaret ettiği turistik Pazartesi Pazarı yerine büyük bir Pazartesi Pazar Meydanı projemizi başlattık. İnşaatımız hızla devam ediyor. Manavgat Şelalesi Düzenlememiz ise devam ediyor. Nehrin iki yakasını birbirine bağlayacak olan Yaya köprüsü projemize de aynı şekilde başladık. Atatürk, Fevzi Paşa Caddeleri düzenlemelerimiz tamamlanmak üzere. Bundan sonra Gülveren Caddesi’ni düzenleyeceğiz. 1003 Çiçek Sokak Düzenlememiz ve Çevreyolu Peyzaj düzenlemelerimiz ise tamamlanarak vatandaşların kullanımına sunuldu. Bu dönemde Sorgun Park Belediye Tesisleri ve Nikah Salonu gibi yatırımlarımızı da çok yakında hayata geçireceğiz. Bunun dışında 3 noktada mesire alanı düzenlemesi yapacağız. Kız öğrenci yurdu ile Hasta ve Hasta yakınları misafirhanesi çok yakında hizmete açılacak. Banka ATM’lerini güzel bir projeyle düzenlemeye başladık. Engelsiz İletişim Merkezi, Engelsiz Kafe ve Engelsiz Parklarımızı hizmete açacağız. Tabiî ki sosyal projeler de bizim için önemli. Halkımızın ücretsiz olarak nehirden denize ulaşabilmesi için “ Nehirden Denize” projemizi hayata geçirdik.  “Hoş geldin Bebek” projemiz de yeni bebeği olan aileleri sevindiriyor. Manavgat’ta dünyaya gözlerini açan tüm yavrularımıza içinde bütün ihtiyaçları ve zıbın takımının olduğu hediye kutularını ailelere hediye ediyoruz. Kırsal mahallelerimizde üstü kapalı alanlar ve park yapımı hizmetlerimiz tüm hızıyla sürüyor.

 

BÜYÜKŞEHİR YASASI’NA RAĞMEN KISITLI İMKANLARLA HİZMET ÜRETİYORUZ

 

Büyükşehir Yasası ile gelirlerinizin pek çoğunun alındığını biliyoruz. Zor şartlar altında yine de çok iyi hizmet üretiyorsunuz. Büyükşehir Yasası’nı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Büyükşehir Yasası’nın getirileri ve götürüleri olarak iyi düşünülüp hazırlanmamış bir yasa. Pek çok aksaklıkları olan altlığı olmayan bir yasa. Bu yasa maddi ve manevi anlamda belimizi bükmüştür. Ancak biz Yasayı en iyi okuyup hazırlanan belediyelerden birisiyiz. Ve böyle olduğu için de bizler yasanın tüm olumsuzluklarına rağmen en iyi hizmeti üretmeye çalışıyoruz. Teknik donanımı, kaliteli, üretken ve profesyonel çalışanlarımızla Manavgat’ımızda Büyükşehir Yasası’na rağmen çok büyük hizmetler üretmekteyiz. Bu anlamda Antalya’da pek çok ilçe belediyesinin önünde olduğumuzu düşünmekteyiz. Buna rağmen her türlü zorluğu aşarak Manavgat halkımıza hizmet üretmekteyiz. Halkımızın takdiri ile ikinci dönemde de kentimizin kalkınıp gelişmesi için görev aldık.  Manavgat’ın 19 Mahallesi vardı. Büyükşehir Yasası ile birlikte buna 78 köy ve 9 turizm beldemiz de ilave oldu. Sorumluluk alanlarımız çok büyük. Ama biz yılmadan, usanmadan çalışmalarımıza gelirlerimizin kısılmasına rağmen devam ediyoruz.

 

Yerel yönetimlere devletin verdiği ödenekler yeterli mi? Kriterin nasıl olması gerekiyor?

Yerel yönetimlere verilen ödeneklerin yeterli olduğunu hiçbir belediye başkanı söyleyemez. Hele hayata geçirilen Büyükşehir Yasası belimizi iyice bükmüşken söylenecek söz yoktur. Yasayla birlikte 9 turizm beldesinden Manavgat Belediyesi’ne 200 milyon lira borç geldi. Zaten bütçemiz 150 milyon lira. Ben son 2.5 yılımda 270 milyon liralık yatırım yapmıştım. Şimdi ise durum biraz sıkıntılı. Altından kalkmaya çalışıyoruz ki kalkarız da. Daha önce bin olan personelim, bir anda 2 bine çıktı. 3 milyon lira personel masrafımız var. İller Bankası’ndan ise 2.5, 3 milyon lira alıyoruz. Belediyenin zaten rutin gideri 13 milyon lira. Bir yandan beldelerin borcunu ödüyoruz, bir yandan 19 olan mahalle sayısı 106 mahalleye çıkmış, 78 köy, 9 belde eklenmiş. Bu arada gelirlerimizin mezbaha, terminal, hal, su, caddelerdeki ilan reklam, atık su derken yüzde 80’i alınmış durumda…

 

TURİSTLER MEMNUN AYRILMALI

 

Turistlerin bir kentten memnun ayrılmaları için neler yapılmalı?

Belediye olarak turistlerin memnun ayrılmalarını sağlayacak her türlü hizmeti yapmaya gayret ediyoruz. Manavgat bu anlamda son yıllarda büyük bir değişim yaşadı. Görsellik çok önemli. Biz de buna önem veriyoruz.

 

Sürekli göç alan Manavgat için neler yapıyorsunuz? Daha da artan nüfus için neler düşünüyorsunuz?

Manavgat her yıl yoğun göç alan bir kent. Kentleşme oranı çok yüksek. Her yıl nüfusa binlerce kişi katılıyor. Bunda turizmin etkisi büyük. 250 bin yatak kapasitesinin bulunduğu kentte turizm çalışanları ağırlıkta. Biz de planlama çalışmalarımızı bu hızlı gelişmeyle orantılı olarak yürütmeye çalışıyoruz.

 

Başkanım çok sevilen başarılı bir yönetici ve lidersiniz. Birçok kez ödüller aldınız Türkiye çapında en başarılı Belediye başkanı, güvenli kent hizmet ödülü, yaşama dokunan insan ödülleri, sizi farklı yapan özellikler neler?

Kendimizi başka insanlardan farklı bir yere koymak yanlış olur. Ama farkımız sevgi ve emekle çalışarak hizmet üretmek en büyük farkımız. Bizim hamurumuzda yaşayıp, doğup, büyüdüğümüz kentimize hizmet ve katkı yapmak duyguları var. Bu duygularla, büyük bir dinamizmle, gece, gündüz çalışarak kentimize ve her biri hemşerimiz olan vatandaşlarımıza hizmet etmeye çalışıyoruz. Çalışmamızda saat, zaman mefhumu yok. Çoğu zaman ailemize bile ayıracak zaman olmuyor. Bu anlamda bizim farkımız çok çalışmak diyebiliriz. Çalışan hakkını alıyor. Manavgat halkımızın bize verdiği güç ve destekle çalıştığımız için de ödüllere layık görülüyoruz. Bana çalışma azmini veren Manavgat halkıma ve aileme teşekkür ediyorum.

 

Hobileriniz nelerdir?

Sporun her türlüsünü yapmayı çok seviyorum. Motosiklet, bisiklet, yürüyüş, yüzme, kano, tenis, futbolu fırsat buldukça yapıyorum. Kitap okumayı özellikle çok seviyorum. Nazım Hikmet sevdiğim ve sık sık okuduğum şairlerden birisidir. Özgürlük ve barışı simgeleyen şiirlerinin bütün insanlığa dersler verdiğini düşünüyorum. Bunun dışında boş zamanlarımda her türden kitabı okumaya gayret ediyorum. Kitap ayrımı yapmıyorum. Çocuklarımın ve yakınlarımın bana önerdiği kitaplar da oluyor. Onları da okumaya özen gösteriyorum. Geçtiğimiz 1.5 yıl içinde 100’ün üzerinde kitap okuduğumu söyleyebilirim.

 

Manavgat’ı tek cümleyle nasıl tanımlarsınız?

“Manavgat’ta yaşamak ayrıcalıktır” diyorum.

 

Bu arada Metropol Dergisi’ni beğeniyor ve yakından takip ediyorum. Bu sayınızda röportaj yaparak bize de yer verdiğiniz için size ve ekip arkadaşlarınıza sonsuz teşekkür ediyorum.

 

Add comment