METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

DİRİM METAL A.Ş YÖNETİM KURULU BAŞKANI ATİLLA TÜRK

DİRİM METAL A.Ş YÖNETİM KURULU BAŞKANI ATİLLA TÜRK

Dünya’nın Reel Markası…

 

Hem üretmiş olduğu ürün kalitesiyle hem de müşterilerine olan çözüm önerileriyle farkını ortaya koymuş ismini ve kalitesini duyurmuş olan Dirim Metal A.Ş. ‘yi firma sahibi Atilla Türk ile konuştuk.  Örnek alınacak yatırımlarıyla sadece Türkiye’de değil tüm dünyada kalite ve güvenin adresi olma yolunda hızlı adımlarla yoluna devam etmekte. Yılların vermiş olduğu tecrübeyi üretim aşamasında kullanmayı başaran Dirim Metal sektörüne yön veren ve tercih edilen firmalardan biri olmayı başarmış durumda. Dirim Metal’in Ar-Ge çalışmalarına önem verdiğini dile getiren Atilla Bey “yerli üretime önem verdiklerini ve her geçen gün yeni ürünler ile müşterilerine hizmet vermeye devam edeceklerini” dile getirdi. 

 

Okuyucularımız için öncelikle kendinizi tanıtabilir misiniz?

İsmim Atilla Türk.  1975 doğumluyum.  5 çocuk babasıyım.

32 yıldır sektörün içerisindeyim. 1987 yılında hırdavat, nalburiye ve sanayi malzemelerinin toptan ve perakende ticaretini yapmaya başladım. 2013 yılı itibariyle üretim sektörüne girip hırdavat ve nalburiye gibi ürünlerinin metal aksamlarını, farklı tür ve ebatlarda menteşeler, inşaat makaraları gibi birçok ürünü kendi bünyemizde imalatını yapmaktayız.

Dirim Metal’in kuruluşunu ve bugünlere gelişi hakkında bizleri bilgilendirebilir misiniz?

Uzun yıllar sektörde fason imalatlar yaptırarak devam ettik. Aklımızda kendi markamızı oluşturmak, kendi imalatımızı yapıp müşterilerimize sunma fikri hep vardı. 2013 yılında bir yurt dışı iş gezisinde bu fikir daha da güçlendi. O ülkede görüştüğüm orada ticaretle uğraşan kişiler toptancı bir firmadan fiyatlarının uygun olmasına rağmen mal almayacakları dile getirmeleri bende firmamın artık üretim yapması gerektiği düşüncesini güçlendirdi. Yine aynı yıl içinde Çin’e yapmış olduğum gezide satış listemde ki ürünlerin %40 %45 oranında Çin menşeili olduğunu fark ettim ki; benim için oradan ürün getirip satmak çok daha kolaydı. Ben de bu oranı daha aza indirme isteğimle beraber dış ülkelere olan bağımlılığımı azaltmak istedim.

O dönemde kardeşlerimle istişare yaptıktan sonra üretelim dedik.  2013 yılında Dirim Metal A.Ş.’yi kurarak üretim yapmaya başladık. Listemiz de ki ürünlerin büyük bir kısmı kendi üretimimiz ve küçük bir oranı ise DİRİM markalı olarak ticari ürünlerden oluşmaktadır.

Firmamızın adı DİRİM Farsça bir kelimedir, sağlam ve dayanıklı anlamına gelir. Firmamız hem yapısı hem de ürettiği ürünler ile adının Türkçe karşılığı olan sağlam, güvenilir, dayanıklı (kaliteli) özelliklerini gururla taşımaktadır.

Sunduğunuz ürün ve hizmetleri hakkında bilgi verir misiniz?

Biz daha çok taşıyıcı ve kapı aksamları üretiyoruz. Ferforje imalatçıları ve her türlü kapı imalatçılarına menteşeden dengelerine ve kilit aksamına kadar her ürünü tedarik edebilecek durumdayız.

Dirim Metal olarak yenilikleri seven, yenilikçi bir firma anlayışına sahibiz. Bu anlayış sayesinde farklı sektörlere üretim yapmanın da gururunu yaşıyoruz. Bünyemizde 2 aydır kaynak ekipmanları üretimine başladık. Bunun dışında ürün bazlı sizlere bilgi vermem gerekirse;

 


gibi birçok ürün ile hizmet vermekteyiz.

 

İhracat yapıyor musunuz? En çok hangi ülkelerde ve hangi ürün gruplarınız talep ediliyor?

Elbette ihracatımız mevcut. Balkanlar ve Kafkasya bölgesi , Yakın Doğu , Arap yarımadası , Kuzey Afrika ve Batı Avrupa olmak üzere 30 dan fazla ülkeye ihracat yapmaktayız.

Firmamız hidrolik ürünlerinin üretimine 1 yıl gibi kısa bir süre önce başladı. Yeni bir alanda hizmet sunmamıza rağmen bu alanda da ki ihracatımızı da kısa bir süre içerisinde gerçekleştirdik.

Sektörde daha çok menteşe ve makara grupları olarak bilindiğimiz için çoğunlukla bu ürünlerin ihracatını gerçekleştiriyoruz. Üretimimizde ki ihracat oranını her geçen gün arttırarak hedefimiz olan  %50’lik paya yaklaşmak üzereyiz.

 

Önümüzdeki yıllarda sektörel ve sektör dışı hedefleriniz nelerdir?

Her yeni yılda firma olarak yeni hedefler belirleyip bu hedefler doğrultusunda çalışmalar yapıyoruz. Firma olarak hedefimiz ihracat kadar ithalat yapmaktı.2020 yılında bu hedefe ulaşmayı bir miktar başardık. Hedefimizi Avrupa ve Balkan ülkelerine çevirdik. 2021 yılında daha önceden de katılmış olduğum Sırbistan fuarına yine 2021 yılında Almanya’da yapılacak olan fuara katılım sağlayacağız.

Mevcut müşterilerimle çalışmaya ithalat ve ihracat yapmaya devam etmek müşteri portföyümüzü korumakta hedeflerimiz arasında.

 

Sektörünüzün zorlukları nelerdir? Size diğer firmalardan ayıran özelliklerden bahseder misiniz?

Sektörümüzün yaşamış olduğu en büyük problemlerden bir tanesi vadeli satışların olmasıdır. Kimi zaman bu şekildeki satışlar ticaretin bozulmasına bile neden oluyor.  Ürünlerin peşin alınıp peşin satılması alıcı ve satıcı arasındaki ticaretin bozulmasını önlerken sonraki süreçlerde bir problemle karşılaşmalarını da engeller.

Bizi diğer firmalardan ayıran en büyük özelliklerden biri ürünlerimizde ki kalitedir. Belirtmiş olduğumuz ölçü ve standartlara sadık kalarak ürünlerimizi daha sağlam ve kaliteli hale getirmek diyebilirim. Üretim yaparken ölçülerin doğruluğu ve istenilen ebat ve boyuttaki ürünün müşteriye güvenilir bir şekilde ulaşması bizler için önceliklidir. Ayrıca mamullerimizde ki barkot uygulamamız, müşterilerimizin özel talepleri doğrultusunda farklı ebatlarda özel üretimlerimiz bizi tercih edilen firma yapmaktadır.

 

Yakın zamanda ülkemizde pazarda kulla­nımının artacağına inandığınız yeni ürün grupları var mıdır?

Kaynak ekipmanları ve yedek parçaları gruplarına sektörün yöneleceğini düşünmekteyim. Kaynak makinelerinin fiyatlarının artacağını ama teknolojiye ayak uydurup işlevini korurken ağırlığının azalacağı düşüncesindeyim.  Makinelerde ve kullanım alanlarında artışlar olacak. Kalitesini bozmadan çalışmalarına devam eden ve otomasyon sistemlerini firmasına en iyi şekilde uygulayan firmalar sektöründe fark yaratacak.

 

 

Tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19 salgını sektörünüzü nasıl etkiledi? Üretiminizde yavaşlamalar veya aksaklıklar oldu mu?

Tüm Dünya’yı etkilediği gibi ülkemizi de etkiledi. Yalnız bu salgın Türkiye’nin ihracatının artmasına neden oldu.  İhracatımızı olumlu yönde etkilediğini düşünüyorum. Çünkü salgının ilk çıkış yeri olan Çin üretim yapamadı ve ellerindeki mallar salgın nedeniyle talep görmedi. Çin’den istediği ürünü alamayan kişiler Türkiye’ye yöneldi buda ihracatlarımızı olumlu yönde etkiledi.

Firma olarak salgının ülkemizde görüldüğü süreçte esnek çalışma yapmak yerine bir süre fabrikamızı kapattık. Firma olarak kapalı olduğumuz süreçte hem çalışanlarımızın sağlığına dikkat ettik hem de gerekli önlemlerimizi tamamladık.  Sonraki süreçlerde normal çalışma saatlerimize devam ettik.

2020 yılını şirketiniz açısından değerlendirecek olursanız neler söylersiniz?

2020 yılındaki hedeflerimizi bence geçmiş durumdayız. Evet Covid-19 nedeniyle bir süre firmamızı kapattık işler yavaşladı ama mayıs sonrasında hızlı çalışıp aradaki farkı fazlasıyla kapatmış durumdayız. Şuanda firma olarak 15 20 günlük üretim kapasitemiz dolu. Gelen talepleri yetiştirmek için çalışmaktayız.

Pazarlama konusunda Ege Bölge Sorumlumuz, Marmara Bölge Sorumlumuz ve İç Anadolu Bölge Sorumlularımız sayesinde pazarlama ağımızı genişlettik.

Demir tüccarları ve toptancılarla daha çok çalışmaktayız. İleriki süreçlerde hem çalışma ağımızı daha çok genişletmek hem ihracatımızı arttırmak hem de mevcut müşterilerimizi koruyarak yılı kapatmak istiyoruz.

Konya’da yaygın olarak kullanılan bir söz var ben çok severim bu sözü “tüccar her zaman zengin sanayici ölünce zengin” diye. Sanayici bir makinaya yüksek maliyetli paralar ödeyerek alır ama satacağı zaman işi bilen birine satması lazım ki yapmış olduğu yatırımın karşılığını alabilirsin.  Yoksa ürün ya değerinin çok aşağısında alıcı bulur, eğer alıcısı yok ise hurdacıya satmak zorunda kalır.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Türkiye’de firma sahibi olup yapmış olduğum ihracat ve ithalatlarla ülke ekonomisine katkı sağlamanın mutluluğunu yaşıyorum. Hem ülken kazanıyor hem de sen ülkene kazandırıyorsun. Severek ve kaliteden ödün vermeden yapılan her iş elbette zamanı gelince mükâfatını alır.

Kaliteli üretimden vazgeçmeden ürünlerimizin yurtiçi ve yurtdışında tüketicileri ile buluşturmaya devam edeceğiz. AR-GE çalışmalarımıza devam edip her yıl yeni ürün ve modellerle geliştiren yeniliklerin öncüsü olmaya devam edeceğiz.

 

Add comment