METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

Diyetisyen S. Merve Doğan ile sağlıklı beslenmeye bir adım atın…

Diyetisyen S. Merve Doğan ile sağlıklı beslenmeye bir adım atın…

Sağlıklı beslenme için durma harekete geç…

 Diyetisyen S. Merve Doğan ile sağlıklı beslenme üzerine keyifli bir sohbet gerçekleştirdik. Her bireyin özel olduğunu ve kendine ait özel bir programla sağlıklı beslenmesi gerektiğini vurgulayan Merve Hanım online diyet programı uygulamasıyla danışanlarının her zaman yanında olmayı başarmış.

 Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?

10 Haziran 1996 Konya’nın Ilgın ilçesi doğumluyum. İlk-orta-lise eğitimimi Ilgın’da, lisans eğitimimi Ankara’da Gazi Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü’nde tamamladım. Yüksek lisans eğitimimi ise Konya’da Selçuk Üniversitesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim dalında halen devam ettirmekteyim. 2018-2020 yılları arasında Konya’nın Ilgın ve Kadınhanı ilçesinde Aile Sanat ve Eğitim Merkezinde diyetisyen olarak görev yaptım. Şu anda Konya’da Diyetisyen S. Merve Doğan kliniğimde ve Online Diyetisyen olarak kişiye özel şekilde hazırladığım sağlıklı yaşam uygulamaları ile danışanlarıma hizmet vermekteyim.

Diyetisyen olmaya nasıl karar verdiniz? Mesleğinizin kendine göre zorlukları nedir?

Lisede tek hedefim hayalim diyetisyen olmaktı. Her mesleğin kendine göre zorlukları var. İşimi çok severek yaptığım için zorlukları gözüm görmüyor diyebilirim.

Sağlıklı beslenmek sizin için ne ifade ediyor?

Sağlıklı Beslenme vücudumuzun hücrelerinin düzenli faaliyet gösterebilmesi için protein, karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve diyet lifleri besinlerle birlikte yeterli miktarda vücuda alınması gerekliliğini ifade ediyor. Sağlıklı beslenme listesi, genel kuralları belli olmasına karşın kişiye özgü olarak diyetisyen tarafından hazırlanmalıdır.

Sağlıklı beslenebilmek için önerileriniz nelerdir?

  • Yumurtalı ve bol sebzeli kahvaltı yapın.
  • Her gün en az bir öğünün yanında mevsim salata tüketin.
  • Kendinizi aç bırakmayın.
  • Egzersiz ve yürüyüşe mutlaka zaman ayırın.
  • Hiçbir besini abartmayın. Doyunca yemeyi bırakın. Dengede kalın.
  • Günde en az 2 litre su için.
  • İçeriğini bilmediğiniz çayları ve ürünleri kullanmayın.

Günümüz de birçok kişi internette gördüğü diyet programlarını sağlıklı mı sağlıksız mı demeden uygulamakta. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?

Sağlığınızı tehlikeye atmayın. Alanında uzman kişilere danışın. Beslenme şeklinin bir süreç olmasından çok yaşam tarzı haline getirin.

Doğru bilinen beslenme yanlışları nelerdir?

  • Ekmek kilo aldırır.
  • Su içerek zayıflanır.
  • Öğün atlanırsa kilo verilir.
  • Bitki çay karışımları zayıflatır.
  • Sabah aç karnına limon suyu içilerek kilo verilir.
  • Zeytinyağı kilo aldırmaz.
  • Etten korkma meyveden kork.
  • Bol soda içmek zayıflatır.
  • Light ürünler zayıflama programı süresince sınırsız tüketilebilir.
  • Şekersiz besinler kalorisizdir.
  • Sigara bırakılırsa hızla kilo alınır

Maalesef daha aklıma gelmeyen doğru bilinen yanlış bilgiler mevcut. Doğal, mucize, iyileştirici gibi ifadeler bilimsel değildir.

Kilo vermek veya almak isteyen danışanlarınızla nasıl bir yol izliyorsunuz?

Danışmanlık hizmetimizin başlamasıyla birlikte önce birlikte detaylı danışan tanıma formu dolduruyoruz. Bu form hem beslenme alışkanlıklarınızı hem sağlık geçmişinizi değerlendirmemizi ve sizi yakından tanımamızı sağlıyor. Ölçümlerinizi aldıktan sonra size özel uygulayabileceğiniz “ Yaşam tarzı değişikliği programı” hazırlıyoruz. 2 haftada bir görüşerek sürecin nasıl geçtiğini değerlendiriyoruz. Görüşmelerimizde pişirme teknikleri, pratik öğünler, sağlıklı tarifler ekleyerek listelerimizi çeşitlendiriyoruz.

Kişiye özel diyet programı mı yoksa herkese aynı diyet programı mı uygulanmalıdır? Diyette egzersiz yapmanın avantajları neler?

Diyet kişinin imzası gibidir, herkesin kendine özeldir. Diyetin yol arkadaşı egzersizdir. Diyet ve egzersiz ikisi beraber olunca biri diğerinin açığını kapatabiliyor ve yaşam kalitesinden ödün vermeden kilo kaybı sağlanıyor

Metabolizması yavaş çalışanlara için ne gibi tavsiyelerde bulunuyorsunuz? Metabolizmamızı nasıl hızlandırabiliriz?

Metabolizma beden yapınızı ve kilonuzu etkileyen en önemli faktörlerden biridir. Her bireyin metabolizması birbirinden farklıdır. Bazı kişiler fazla yemesine rağmen kilo almazken, bazıları ise beslenmelerine dikkat etse bile kilo kontrolü sağlayamazlar.

10 Adımda Metabolizmanızı Hızlandırın

  • Uyanınca bir bardak ılık su için.
  • Kahvaltıyı atlamayın.
  • Ara öğünleri de beslenme programınıza dahil edin.
  • Geç saatte yemeyin.
  • Harekete geçin.
  • Kaslarınızı kuvvetlendirin.
  • Şekersiz ve kremasız kahve tüketin.
  • Baharatları sofranızdan eksik etmeyin.
  • Günde iki fincan yeşil çay kafein ve kateşin sayesinde metabolizma hızlandırır.
  • Proteini yüksek besinler metabolizmanın daha hızlı çalışmasını sağlar.

 Su içmenin diyete etkisi var mıdır? Günde kaç bardak su içilmelidir?

Vücudumuzdaki su oranı yaşa ve cinsiyete göre değişir. Yaş ilerledikçe vücuttaki su oranı azalır. Hayati faaliyetlerin sürdürülmesinin yanı sıra daha iyi hissetmek ve sağlıklı yaşamak için herkesin su içmesi gereklidir. Düzenli beslenmeyenler, ilaç kullananlar, hareketsiz olanlar su içmediklerinde vücutlarında daha fazla ödem sorunu oluşur. Bağırsağın düzenli çalışabilmesi için hareket, yeterli lif alımı ve su alımı yeterli olması bağırsak metabolizması için çok önemlidir kabızlığı önler. Cildin elastikiyetinden parlaklığına kadar çok önemlidir. Kuru cildi nemlendirir.

Günlük içilen su miktarına dikkat etmek optimum sağlık için önemlidir. Günlük tüketmeniz gereken su miktarını vücut ağırlığınızı 30 ml ile çarparak bulabilirsiniz.

Günümüzde sıkça duyduğumuz diyetlerden biri olan sıvı diyeti hakkında neler söylersiniz? Sizce sağlıklımı siz önerir misiniz?

Bilimsel olarak geçerliliği olmayan tek tip beslenme programlarını sağlık için olumlu bulmuyorum. Kendinize eziyet etmekten vazgeçin ve kendiniz için en uygun, aç bırakmayan hem bedeninizi hem ruhunuzu besleyen sürdürülebilir beslenme programı için bir uzmandan yardım alın.

Sizden örnek olması adına bir diyet listesi hazırlamanızı isteseydik bir günlük örnek diyet programınız nasıl olurdu?

Listelerde porsiyonlar kişiye özeldir. Yağ çeşidi olarak da zeytinyağı,  avokado yağı gibi yağlar tüketilmesi hücre zarlarının daha iyi korunmasını sağlar. Yüksek lif içeren tahıllar, kepekli makarna, kinoa, bulgur, kepekli pirinç gibi karbonhidratlar diyette mutlaka yer almalıdır.  Kan şekerinin dengelenmesinde önemli rol oynayan süt, yoğurt, kefir gibi besinler de sağlıklı bir diyetin olmazsa olmazlarıdır. Yüksek vitamin ve mineral içeriğine sahip meyve ve sebzeler içerdikleri antioksidan bileşenler nedeniyle beslenme programlarında mutlaka yer almalıdır. Yüksek protein içeriğine sahip olan et, tavuk, yumurta, balık ve kuru baklagiller ise hem kasların korunmasına yardımcı olur hem de geç sindirildiğinden dolayı uzun süre tokluk hissi sağlar. Tüm bu besin gruplarının yeterli ve dengeli almanızı sağlayan bir liste olur.

Bir günlük örnek diyet programını bizlerle paylaştınız. Peki siz bir gününüzde neler tüketiyorsunuz?

Öncelikle bizde insanız. Bizim de canımız tatlı, makarna, mantı istiyor yiyoruz. Sadece yedikten sonra pişman olmak yerine dengeleme işinde iyiyiz. Bu bakış açısını sürdürülebilir beslenmeyi öğretmek için her gün çalışıyoruz 😊

Kilo almak ya da vermek isteyenler size nasıl ulaşabilir?

Ücretsiz ön görüşme ve randevu almak için 0545 842 08 44 numaralı telefonu arayabilirsiniz.

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Bütün sorularda üstünde çok durduğum konuyu tekrar söylemek isterim. Kendinize eziyet etmekten vazgeçin bedeninizi ve ruhunuzu besleyen sürdürülebilir beslenme programı için bir uzmandan yardım alın.

 

Add comment