METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

TEMTAR güven ve kalitesiyle fark yaratan dünya markası…

TEMTAR güven ve kalitesiyle fark yaratan dünya markası…

‘’3 Kıta, 30 Ülkede Var Gücümüzle Çalışıyoruz…’’

 

İşe başladığı ilk yıllarda ihracat konusunda bilgi ve tecrübesi olmamasına rağmen sabrı ve çalışma prensipleriyle başarı merdivenlerini tek tek tırmanan, samimiyeti ve dürüstlüğüyle gönülleri fetheden Ali Sami Yüce ile bizlere göre Konya’nın gözbebeği firmalarından bir tanesi olmayı başaran ve Konya’nın ihracata açılan kapılarının başında gelen TEMTAR Firmasını konuştuk. 3 kıtada 30 ülkeye ihracat yapan TEMTAR Firması her geçen gün artan müşteri portföyüne kaliteli ürünlerini en uygun fiyatlarla sunmaya devam etmekte.  Başarı sırlarının saygı ve güvene dayalı olduğunu belirten Ali Sami Bey ekip ruhunun önemli olduğunu ve TEMTAR Group olarak bir aile olduklarını dile getirdi.

Sizi tanıyabilir miyiz?

Öncelikle bana bu röportaj imkânını sunan Metropol ailesine teşekkür ederim. Adım Ali Sami Yüce, 1983 Konya doğumluyum. Evli ve 2 çocuk babasıyım. Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi Gazetecilik mezunuyum.

 

TEMTAR firmasının kuruluş sürecini bizlerle paylaşır mısınız?

 TEMTAR firması şuan beraber olduğum iki kardeşim (İsmail Bey ve Mustafa Bey ) ile kurduğumuz firmanın adıdır. Ancak TEMTAR’dan önce babamız Ahmet Yüce tarafından kurulan Ahmet Yüce Tarım Makinaları ve Yedek Parçaları Ltd. Şti. firması 1975 yılında kurulmuştur. Ana üretimi biçerdöver yedek parçalarıdır. Bizde ikinci kuşak olarak babamızdan aldığımız bayrağı daha üst seviyelere çıkartmak ve uluslararası bir marka haline getirmek için 2005 yılında TEMTAR şirketini kurduk. Biçerdöver yedek parça üretiminin yanına balya yedek parçalarını da ekleyerek ürün yelpazemizi daha da genişlettik. Son olarak son 1,5 senedir de TEMTAR markası altında tarım makinaları üretimine başladık. Şu anda TEMTAR firması 5000 m2 kapalı alanda 3 kıta da 30 ülkeye ihracat yapmaktadır.

Temtar Group olarak diğer şirketlerden bahseder misiniz?

TEMTAR Group olarak 5 şirkete sahibiz. Bunların adları TEMTAR Ltd. Şti. başta olmak üzere, Ahmet Yüce Ltd. Şti. , Konlazer Ltd. Şti., Harmaster Ltd. Şti.  ve Konatti Ltd. Şti. firmalarıdır.

TEMTAR Ltd. Şti. şirketinde biçerdöver, balya yedek parçaları ve tarım makinaları üretmekteyiz.

Ahmet Yüce Ltd Şti. şirketinde traktör yedek parçaları üretimi ve alım satımı yapmaktayız.

Konlazer Ltd. Şti. şirketinde lazer kesim ve büküm işlemleri yapılmaktadır.

Harmaster Ltd. Şti. şirketinde Biçerdöver elek, sarsak, saç zıpka ve diğer saç aksam ürünleri üretilmektedir.

Konatti Ltd. Şti. şirketinde ise çayır biçme makinaları ve yedek parçaları üretilmektedir.

 

Ürün portföyünüz nelerdir? Ürünleriniz hakkında bizleri bilgilendirir misiniz?

TEMTAR firması olarak ana ürün portföyümüz biçerdöver ve balya yedek parçaları üretimi ve ihracatını yapmak. Bu parçalar genellikle mekanik aksam parçaları olup mil, dişli, kasnak vb. parçalardır. Son 1,5 senedir de tarım makinaları üretimi yapmaktayız. Tarım makinaları olarak da mibzer, mısır slaj makinesi, chisel, kültivatör ve kanal açma makineleri üretmekteyiz.

 

İlk ihracat deneyiminizi bizimle paylaşır mısınız?

Bundan 20 sene önce daha sosyal medya argümanları bu kadar aktif değil iken ben ihracat yapmaya karar verdim. Fakat ihracat nasıl yapılır hiçbir bilgim ve tecrübem yoktu. Hepsini sahada tecrübe ederek öğrendim. Buradan bana desteğini hiç esirgemeyen babam, annem, eşim ve kardeşlerime bir kez daha teşekkür ediyorum. Çünkü hiç kolay yıllar değildi. Bir şeyler yapmak istiyorsunuz ama çalışıp bir şey elde edemiyorsunuz. Fakat bu süreçte sevdiklerim bana hep inandı ve güvendi bu yüzden haklarını ödeyemem.

Tabi ilk ihracat tecrübemi de sizlerle paylaşmak isterim. Ben üniversite eğitimimi tamamlayıp geldikten sonra bilgisayarın başında müşteri ararken babam bu konuda bana kızıyor ve üretime girip abilerime yardım etmemi istiyordu. Bende dış ticaretin bilgisayar başında yürüdüğünü ısrarla söylüyordum ama sabır gerekli idi. İlk müşterimi hiç unutamam Macaristan’dan bulmuştum. Ben müşterinin istedikleri ürünleri proforma fatura hazırlayıp mail attıktan 2 gün sonra müşterimiz hesabımıza fatura tutarını komple yatırmıştı. Çok sevinmiştim ve babama bulduğum müşterinin hesabımıza para gönderdiğini söyleyince inanamamıştı. Adamlar yapmadığın ürünün parasını neden sana gönderdi diye çok şaşırmıştı ve o gün bugündür babam bana iş konusunda bir daha hiç kızmadı, karışmadı ve devamlı destek oldu.

 

Hangi pazarlara ihracat gerçekleştiriyorsunuz?

Avrupa ülkelerinde ağırlıklı doğu bloğu olmak üzere Yunanistan, Ukrayna, İtalya, Romanya, Polonya, Rusya, Sırbistan, Arnavutluk, Macaristan vb. ülkelere ihracat yapmaktayız. Asya ülkelerinde Irak, Ürdün, Arabistan, Azerbaycan, Özbekistan, Kırgızistan, Kazakistan vb. ülkelere ihracat yapmaktayız. Son olarak Afrika pazarında da Fas, Tunus, Cezayir, Sudan, Libya, Mısır, Etiyopya, Kenya vb. ülkelere ihracat yapmaktayız.

 

Yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Satışlarınız beklentilerinizi karşılıyor mu?

TEMTAR olarak yurtdışına satış yapmak için sosyal medyayı aktif ve profesyonel kullanarak müşteri buluyoruz.  Tabi bunun yanında yurtdışı ve yurtiçi fuarlara katılıyoruz. Son olarak da ülke ziyaretleri yaparak müşterilerimizi kendi yerlerinde ziyaret ederek yüz yüze görüşmeler yapıyoruz.

Diğer şirketlerimizde kendi ana sektörümüz dışında değiller ve birbirine bağlı sektörler olduğu için TEMTAR ile çalışan müşterimize diğer şirketlerimizden bahsederek bir süper market hizmeti sunup aynı müşteriye daha çok ürün satabilmekteyiz. Bu yüzden satışlarımızın seviyesini her geçen gün artırarak müşterilerimize en iyi hizmeti sunmaktayız.

 

Sektörünüzün zorlukları neler?

Her sektörün kendine göre zorlukları vardır. Bizim sektörün sıkıntısı girmiş olduğumuz bütün pazarlarda Çin ve Hindistan ürünlerinin yaygın olması ve bu ürünlerin fiyatlarının oldukça düşük olması.  Durum böyle olunca müşterilerimize fiyatlarımızın onların fiyatlarından yüksek ama kalitemizin de onlardan üstün olduğu konusunda ikna etmemiz oldukça zor oluyor. Çünkü her ülkede tüccarlar ürünü uygun fiyata alıp daha çok kazanç elde etmek istiyor.

Birde kalifiyeli personel bulmakta çok zorlanıyoruz. Eskiden çıraklık okulundan gelen gençler vardı fakat şimdiki sisteme göre bütün herkes okuyor ama sanayi de usta olarak yetişecek eleman bulunamıyor. Tabi okumaya karşı değilim fakat her birey kendi içinde özeldir belki Türkiye’nin en yetenekli marangoz ustası olacak çocuğu biz genç yaşta keşfedemiyoruz. Çocukta bu özelliğinden habersiz olduğu için yetenekli olduğu mesleği yapamadan üniversite mezunu oluyor sonra evlilik iş telaşı derken bir yere memur olarak atanıyor. Belki de çok yetenekli olduğu marangozluk veya kalıpçılık mesleğinden kendinin bile haberi olmadan uzak kalıyor. Herkes okumalı ama üretimin aksamaması için kalifiyeli ve yetenekli elemanları keşfedip üretime dahil etmeliyiz.

 

TEMTAR’ı rakiplerinden ayıran özellikleri nelerdir?

TEMTAR Group olarak biz bir aileyiz. Ekip ruhuna çok önem veriyoruz.

En küçük yaştaki işçimizden en büyük yaştaki ustamıza kadar herkes birbirine saygı ve sevgi besleyen ve bunu üretime yansıtan, müşterilerimize en iyi ve en kaliteli hizmeti sunan ve bunu birkaç senedir değil yaklaşık 50 senedir sürdüren bir firmayız. Müşterilerimiz ile ikili ilişkilere önem veren onların güvenini yıllardır kazanan bir firmayız. Biz ikinci kuşak olarak bunları sürdürüyoruz tabi temennimiz ve isteğimiz 3. nesle de bunları öğretebilmek onlarında müşterilerimize sıcak ve saygılı davranmalarını sağlamak.

 

AR-GE çalışmalarınız hakkında bizi bilgilendirir misiniz?  Gelecek hedefleriniz arasında neler var?

TEMTAR Group bünyesine üretim ile alakalı birkaç sektör daha eklemeyi hedefliyoruz. Yedek parça üretimimize daha ucuz maliyet getirecek ve kalitemizi daha da artıracak sektörler dahil edebiliriz, bunun yanında tarım makinalarında da Türkiye’de henüz yapılmamış olan büyük balya toplama makinesi projelerini yürütüyoruz umuyorum seneye ürünümüz çıkmış olacak.

Hedeflerimiz arasında ihracat yapmadığımız ülkelere özellikle Kuzey ve Güney Amerika kıtalarına ihracat yapmak var. Gerekirse bu ülkelere ziyaretler yapabilir veya fuarlarına katılabiliriz.

2021 yılını sektörel anlamda değerlendirecek olsanız neler söylersiniz? 2022’den beklentileriniz nelerdir?

2021 yılı malum pandemi yılıydı.  Aksamalar olsa da üretim ve ihracat durmadığı için yoğun bir çalışma yılı olarak geçirdik. Çünkü Çin’deki konteynır fiyat artışı müşterileri alternatif pazar arayışına itti. Bizim ülke Çin’e alternatif olabilecek bir pazar bu yüzden geçen sene pandemi olmasına rağmen sadece tarım değil tüm sektörler yoğun bir çalışma yılı geçirdi. Ancak 2022 yılı Ukrayna -Rusya savaşı, küresel ekonomik kriz ve enerji krizi olarak hatırlayacağımız bir sene olacak. Bu sebeplerden dolayı hammadde fiyat artışları her hafta olmakta ve piyasa tam oturmuş gözükmüyor.2022 yılı son çeyrek olarak toparlanma yılı olursa 2023 yılı savaşında sonlanacağını düşünürsek çok daha verimli geçeceğini düşünüyorum.

 

Son olarak neler söylemek istersiniz?

Sizin vesileniz ile tüm TEMTAR ekibine ve aileme teşekkür ediyorum. Gerçekten tüm millet olarak bu son 2 senedir o kadar çok yıprandık ki Rabbim den savaşsız,  hastalıksız, ekonomik krizsiz mutlu, huzurlu ve sağlıklı yıllar temenni ediyorum.

 

 

Add comment