İpek ÖZTÜRK

İşbir Yatak Pazarlama Uzmanı

İşbir Yatak Pazarlama Uzmanı İpek ÖZTÜRK

İşbir Yatak Pazarlama Uzmanı  İpek ÖZTÜRK

İŞBİR YATAK Pazarlama Uzmanı

İpek Öztürk

 

İşbir Yatak Uyku Merkezleri sorumlusu İpek Öztürk ile yatağın hayatımızda ki önemi, İşbir Yatak gelişimi ve Uyku Merkezleri hakkında keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik

 

İpek Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1982 Ankara doğumluyum. Lisede 4 yıl moda tasarım eğitimi ve üniversitede 4 yıllık grafik tasarım eğitimi ile öğretim hayatımı tamamladım. Şu anda Ankara’da yaşıyorum.  10 yıldır da İşbir Yatak bünyesinde Reklam Pazarlama Departmanında çalışıyorum. Reklam ve pazarlama işlerinin yanında tüm Türkiye İşbir Yatak franchise consept mağaza olan Uyku Merkezlerinin sorumluluğunu yürütüyorum.

 

Öncelikle şirketin kuruluş öyküsünden ve bugünlere gelişinden kısaca bahseder misiniz? Kimler tarafından kuruldu, büyümede en önemli ivmeyi ne zaman yakaladı?

İşbir Yatak, 1997 yılında İşbir Sünger San. A.Ş. bünyesinde, İşbir Holding’in perakende sektöründe yatırım kararı almasıyla, üretimine başladı. Markanın bağlı olduğu İşbir Holding’in tarihi 45 yıl öncesine dayanıyor. Çok ortaklı olan ve kuruluşundan bugüne kadar çok ortaklı yapısını devam ettirmeyi başaran ender kuruluşlardandır. İşbir Sünger’in, sünger alanındaki tecrübesini yatak sektöründe değerlendirmek amacı ile kurulmuş olan İşbir Yatak, aynı zamanda İşbir Holding’in en genç yatırımı olarak ticari yaşamına devam ediyor. İşbir Yatak, kısa sürede bağlı bulunduğu kuruluştan aldığı güç ve benimsediği kaliteye önem veren,  müşteri odaklı üretim anlayışıyla satışlarını ve kaliteli marka algısını katlayarak büyütmüştür. Büyüme bundan yaklaşık 9 sene önce münhasır mağazalaşmaya gidilmesi kararı ile başladı ve 9 senede cirosunu her yıl katlayarak büyüttü.

 

 

İşbir Yatak olarak sektörün dev markalarındansınız ve sektörü her anlamda yakinen takip etmektesiniz. Türkiye’nin bu alandaki büyüme potansiyelini ve pazarın hacmi hakkında bir değerlendirme yapar mısınız?

Bizim verilerimize göre Türkiye yatak sektöründe yılda 4 milyon yatak satılıyor. Çok oyunculu ve dinamik bir pazar. Yatak pazarının büyüme oranı nüfus artışı ve olağan koşullara bağlı olarak % 5-8 arasında büyüme göstermekte.  Pazarda satılan 4 milyon yatağın 1-1.5 milyonu otel ve yurtlar gibi toplu projelerde değerlendiriliyor.

Son 6 yılda ciromuz 6 kat büyüdü. Bu hızlı çıkışta İşbir Sünger ve Yatak’ın inovasyona (yenilikçiliğe) verdiği önem ve yatağı bir promosyon malzemesi değil hayatımızın üçte birini geçirdiğimiz bir sağlık aracı olarak konumlandırması büyük etken oldu.

  

İhracat yapıyor musunuz? Yapıyorsanız kaç ülkeye ürünlerinizi gönderiyorsunuz?

Norveç, Belçika, Macaristan, İsveç, İsviçre, Danimarka, Yunanistan, Almanya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İrlanda, Rusya, İspanya, Bulgaristan, İran, Irak, Ürdün, B.A.E., Suudi Arabistan, Afganistan, Mısır, Kuveyt, Mozambik, Sudan, Yemen, Azerbaycan, KKTC markanın ihracat yaptığı başlıca ülkeler arasında yer alıyor.

 

Şirketinizin girişimcilik başarısın nasıl özetlersiniz? Hangi alanda fark yaratığınızı düşünüyorsunuz?

Ürün, kişi, firma olmanız fark etmez, farklı bir hikayeniz yoksa ve marka olamamışsanız orta ve uzun vadede yaşama şansınız yok demektir. Farkındalığı artırdık ve sektör içinde sektör yarattık. Kısa sürede yatak ve uyku konforu alanında ülkemize çok şeyler kattığımıza inanıyoruz. Örneğin; Türkiye’de viskoelastik malzemeyi yataklarda kullanan ilk firmayız. Bu başarı grafiğini sürdürmek için zorlu ve esaslı hedefler belirledik. Sektöre kazandırdığımız teknolojik yenilikleri ilerleyen yıllarda da sürdürerek misyonumuzun gereğini yerine getirmemiz gerekiyor. Turquality programının ön hazırlığı olan; marka destek programına dahil olduk. İhracatımızı artırmamız için devletin teşviklerinden faydalanma programı ki,  buna hazır olmak için yaklaşık 1 yıl süren bir yeterlilik çalışmaları yaptık. Satış yapılanmamızı yurtdışında da sürdüreceğiz.  Bunun yanı sıra yurt içinde tüketicimizi uyku sağlığı konusunda bilinçlendirmeye devam edeceğiz. Böylece yatağı mobilyanın yanında promosyon olarak alınıp verilen bir ürün olmaktan çıkarıp, yaşamımızın üçte birini paylaştığımız ciddi bir sağlık ürünü olduğu bilincini pekiştireceğiz. İşbir Yatak kurulduğu günden bugüne pazarda süratli bir büyüme gösterdi. Bu hızlı çıkışta İşbir Sünger ve Yatak’ın inovasyona verdiği önem ve yatağı bir sağlık aracı olarak konumlandırması büyük etken oldu. Eskiden yatak sektörü diye bir sektör yoktu. Yatak mobilya yanında çoğu zaman ücretsiz verilen bir yan ürün olarak algılanıyordu. İşbir Yatak olarak, sünger üreticisi olmanın gücü ile kavram olarak yatağı mobilyadan ayırıp, mobilyadan bağımsız, ayrı özenle değerlendirilmesi ve sağlıklı yaşam için yatırım yapılması gereken bir eşya haline getirmek için ciddi emek harcadık. Bu çabaların sonunda artık istatistiksel olarak değerlendirilebilen bir pazar oluştu. Bilincin tarafımızdan arttırılmış olması, rekabeti arttırdı ama biz bunu başlatan şirket olmaktan ve tüketicilerin rekabet sayesinde daha sağlıklı ürünler ve hizmetler elde etmesinden dolayı hem büyük bir mutluluk hem de kendi adımıza gurur duyuyoruz.

 

 

Uyku kalitesini arttırmak adına neler yapmaktasınız? Akıllı yatak nedir?

İşbir Yatak, ilk olarak NASA tarafından geliştirilen viskoelastik malzemeyle beş yılı aşkın ar-ge faaliyetlerinin ardından yatak sektöründe devrim olarak nitelendirilen Akıllı Yataklar’ı üretti. Bu yatakların yanı sıra getirdiği diğer teknolojilerle Türkiye’de yatak sektöründe kalite ve sağlık bilincinin hızla ilerlemesinde her zaman büyük pay sahibi olduk. Dünya’da gelişen teknolojiyi sektöre adapte etmeyi misyon edinen İşbir Yatak, visko teknolojisi dışında nano teknoloji, polymer yay teknolojisi, anti-stres, hijyen ve Quallofil dolgu teknolojileriyle de yatak odalarında yerini aldı.

Vücut ısısı ve basıncına duyarlı açık hücreli viskoelastikle üretilen yatağımız VISCOSTAR, basınç azaltıcı etkiye sahip, kişiye özel tepki veren hafıza özelliği bulunan bir tasarım. İçeriğindeki hafıza hücreleri vücutla temas ettiği anda ısıya ve ağırlığa göre hareketlenmeye başlıyor ve bu hareket yatak vücudun tam şeklini alana kadar sürüyor. Bu özelliği nedeniyle “Akıllı Yatak” olarak adlandırılıyor.

İşbir gelişen süreçte doğal soya özlerini kullanarak Türkiye’de ilk kez ‘doğal viskoelastik’ ile doğa dostu akıllı yatak Viscostar Nature’ı üretti. Ardından bu yatağa, 8 noktadan etkili, programlanabilir kumandalı masaj sistemi eklemek suretiyle, yorgunluğunuzu atmanız için mükemmel bir çözüm olan Viscostar Nature Massage’ı yarattı.

Türkiye’de yine sadece İşbir tarafından geliştirilen ve ODTÜ tarafından sertifikalandırılmış 15 yıl garantili yüksek yoğunluklu viskoelastik akıllı yatak 100+’a ek geçen yıl VISCOSTAR yatak grubuna sertliği ayarlabilir ViscoAir yatak eklendi. Bugüne kadar ileri teknoloji kullanarak, Türkiye’de yerli mühendislik ve iş gücü ile yaptığı VISCOSTAR marka akıllı yataklarda yepyeni bir model daha geliştirilmiş oldu. Yatıldığı zaman yatağın sertliği ya da yumuşaklığını rahatına göre ayarlamak isteyenler için Visco Air’ı tüketicilerimize sunuyoruz. Böylece akıllı yatak rahatlığı ile sertlik ve yumuşaklık uyumu isteğe bağlı kumandayla ayarlanabilmektedir. Üstelik eşler, aynı yatakta birbirlerinin kilo farklılığı ve uyku alışkanlıklarına bağımlı kalmaksızın rahatça uyuyabilecektir.

 

 

Viscoelastik özellikli yatak alırken nelere dikkat etmeli?

Kapalı hücre ve açık hücre tekniğiyle iki farklı teknikle üretilen viskoelastik malzemelerde, vücut ısısı ve basıncına duyarlı olduğu için açık hücreli olanlar tercih edilmelidir. Mükemmel destek için kilo ve değişik tercihlere göre viskoelastik malzemenin ideal yoğunluklarda (75-85-100 Üstü  Kg/m3) üretildiğine ve malzemenin kullanıldığı yatağın aynı zamanda yoğun hava geçirgenliği için özel kesimli destek katmanına sahip olup olmadığına dikkat edilmelidir.

 

Sonuç olarak söylenebilir ki; teknolojinin geldiği noktada, diğer üretimlerden farklı olarak açık hücreli yapısı sayesinde vücut ısısı ve basıncına duyarlı viskoelastik malzemenin kullanıldığı yatakların, vücut özelliklerine göre tepki verebilmesi, yani akıllı olması sağlanmış durumda.  Kişiye özel konfor sağladığı, daha iyi bir uyku deneyimi sunduğu ve uyku esnasında yatağın vücuda uyguladığı karşı basıncı minimum ingirgediği için Viskoelastik Akıllı Yataklar, yaylı, paket yaylı ya da sünger yatakların önüne geçiyor gibi görünüyor. Ancak, her geçen gün, uyku teknolojisindeki yenilikleri ve getirilen uyku çözümlerini sınırlamak ve kişiye özel, en uygun desteği sunan yatağı belirlemek bizim açımızdan dahi zorlaşıyor. Bu nedenle kendinize en uygun yatağı bulmak için uyku ürünleri konusunda uzmanlaşmış markalardaki uzmanlara danışmak ve yatağı mutlaka deneyerek seçmek çok önemli… 

 

 

Müşteriye nasıl ulaşıyorsunuz? Uyku merkezi nedir, nasıl hizmet vermekte?

Konseptimizi Uyku Merkezi olarak belirledik. Bu konsept ile uyku sırasında ihtiyacımız olan tüm ürünleri tüketiciye sunuyoruz. Türkiye genelinde 140 a yakın sadece uyku ürünleri satan ve Uyku Merkezi adını verdiğimiz mağazalarımızda, sağlıklı uyku için teknoloji anlamında tüm yeniliklerin yansıtıldığı yatak, medikal destek yastıkları, beyaz ev tekstili ve ev tekstili ürünleri, bebek ürünleri ve baza başlıklarımızı tüketicilerle buluşturuyoruz. Kullandığımız “açık hücreli visko teknolojisi”, sadece İşbir Yatak için Türk mühendisleri tarafından üretilen patentli “polimer yay teknolojisi”, tüm yataklarda kullanılan ve ultra hijyen sağlayan lisanslı “Quallofil® Allerban®” dolgu teknolojisi, yatakların lavanta kokmasını ya da A,C ve E vitamini deposu olmasını sağlayan özel “nanoteknoloji” ile üretilmiş yatak kumaşları, anti-stres etkiye sahip yatak, at saçı yatak, hindistan cevizi özlü yatak, masaj yapan yatak, sporcular için özel nem tutmayan,dolayısıyla uykuda terleme sorunu önlemeye yardımcı olan yatak, yatak kliması gibi yeniliklerle, her anlamda ve her zaman pazarda yatak modasının öncüsü konumundayız.

 

 Yeni yatırım projeleriniz var mı? Kısaca bahsedebilir miyiz?

 Yurt içinde ve yurt dışında, satış noktalarını arttırmak, büyüme hedefinin altındaki en önemli başlık olarak ön plana çıkıyor. Turquality’nin destekleriyle bu yıl yurt dışında 30 franchise uyku merkezi açacağız. Yurt içinde ise 50 münhasır uyku merkezinin yanında 50 corner satış noktasının açılması da 2015 yılı planlarımız arasında yer alıyor. İşbir Yatak için 2014 destek kapsamında planlama yılı da oldu. Bu planlama doğrultusunda 2015 yılı itibari ile başlanarak Turquality kapsamında hedef başta Almanya, Danimarka, Hollanda, Fransa ve Suudi Arabistan olmak üzere 4 yıl içerisinde toplam 20 adet hedef ülkede yatırım yapılacak.

 

2015’i nasıl görüyorsunuz? 2015’den umutlu musunuz? Bir değerlendirme yapar mısınız?

Büyüme hedeflerimize ulaşmak ve Turquality’nin desteği ile yurt dışındaki genişlememizi sürdürmek için elimizden geleni yapacağız. Bu konularda kendi adımıza umutluyuz. Sektör içinde 2015 yılı için olumlu öngörülerim var ancak çok büyük umutlar beslemekte sektör adına yanlış olabilir. Stabil olmayan, Dolar ve Euro kurundaki sürekli hareketlilik çeşitli önlemler alınmasına, stratejiler geliştirilmesine neden olacaktır. Bu önlemlerin doğru planlamalar ile olumlu mu sonuçlanması herkes için artı değerde olacaktır.

 

2015 hedefleriniz neler? Yüzde kaç büyüme planlıyorsunuz? 2015 yatırım planlarınız neler?

Grup olarak herhangi bir yatırım eksiği bulunmayan İşbir Holding’in yoğun AR-GE ve innovasyon çalışması yürüterek ve 2015 yılında mevcut yatırımlarını kullanarak yüzde 10 büyümesini hedefliyoruz.

 

Add comment