Musa ÇAKIR

Doğal Beton Firma CEO’su

Doğal Beton Musa ÇAKIR

Doğal Beton Musa ÇAKIR

Doğal Beton Firma CEO’su

Musa ÇAKIR

 

Gelişen teknoloji ile insan hayatı gün geçtikçe daha da kolaylaşıyor.

Bu sayımızda sizlere belediyelerimizin hizmetlerini daha da kolaylaştıran ve hızlandıran ve tabi ki vatandaşın yaşam kalitesini direk olarak etkileyen iki yeni ürünü tanıtmak istiyoruz.

Konu ile ilgili Doğal Beton Firması CEO’su Musa Çakır ile ilginizi çekecek bir söyleşi gerçekleştirdik ve her iki malzeme hakkında detaylı bilgi almış olduk.

 

Musa Bey, firmanızın ithal etmiş olduğu ürünlerden biri olan DOĞAL BETON malzemesi yol yapımında çığır atlatacak bir ürün. DOĞAL BETON hangi tür yollarda kullanılabilir?

Nebati toprak olan yollar da dâhil her türlü yolda DOĞAL BETON uygulanabilir. Kısacası otun yetişebildiği her türlü zeminde DOĞAL BETON uygulaması yapılabilir.

 

Soğuk asfalt ya da BSK yapılacak yollarda mekanik malzemeden tasarruf edilir mi?

DOĞAL BETON uygulanan zeminlerde, mekanik malzeme (alt temel – üst temel) kullanılmaz.

 

Soğuk asfalt yapılacak yollarda Astar (MC) kullanımı nasıldır?

DOĞAL BETON kullanılan yollarda MC miktarı %35 ile %40 oranında azalır. Bu sebeple zemin MC’yi emmez. Dolayısıyla MC miktarı, 0,7 kg/m² ile 0,8 kg/m² arasında kullanılması yeterli olacaktır.

 

DOĞAL BETON uygulaması olan yollarda BSK nasıl yapılır?

DOĞAL BETON uygulanan yollarda, direk zemine (toprak yola) MC verilir, üzerine Finişer ile BSK serilir.

 

Bir ekiple günlük DOĞAL BETON uygulaması ne kadardır?

Bir ekip ile günde 7000 – 8000 m²/gün imalat yapılabilir. Bu işlemde hızlı ilerlemeyi sağlar. Acil yapılması gereken yollarda kesinlikle DOĞAL BETON kullanılmalıdır. Çünkü mekanik malzeme kullanılmayınca nakliyesi de olmaz.

 

DOĞAL BETON kullanımı ek bir maliyet gerektiriyor mu?

Kesinlikle hayır. Çünkü DOĞAL BETON her türlü zeminde kullanıldığı için dışarıdan malzeme getirilmez. Ayrıca mekanik malzeme kullanılmadığı için de en büyük girdi olan malzeme bedeli ve nakliye bedeli sıfırdır.

 

Taşıma kuvveti düşük olan zeminlerdeki kullanılma sonucu nedir?

DOĞAL BETON uygulanan zeminlerde, CBR değerinin arttığı deneyler ile saptanmıştır. Zemin ne kadar zayıf olursa olsun 50 – 60 cm kalınlığında bir tabaka oluşturularak kesin sonuç alınır.

 

 DOĞAL BETON uygulamasında kilin önemi nedir?

DOĞAL BETON, organik bir enzim olduğundan kil ve toprak ile kimyasal reaksiyona girmektedir. Böylece kil karışımı da bağlaç vazifesi görmektedir. Yolda %15 – %20 aralığında kil olması ideal bir değerdir. Eğer bu değer yoksa dışarıdan getirilmelidir ki aksi bir durumda istenilen sonuç alınamaz.

 

DOĞAL BETON belirtilen uygulama dışında başka bir tatbikatı var mıdır?

Evet, vardır. Mekanik plent-mix yapılarak aynı oranda svt DOĞAL BETON karışımı verilerek elde edilen karışım, finişer marifeti ile serilip sıkıştırılır.

 

 

Sonuç olarak neden DOĞAL BETON kullanılmalıdır?

DOĞAL BETON kullanmanın faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

1) Uygulama süreci kısadır. Birim zamanda daha çok imalat yapılır.

2) Organik olduğundan doğaya zarar vermez.

3) CBR değeri düşük olan zeminlerdeki DOĞAL BETON uygulamaları sonunda, CBR değerinin yükseldiği görülmüştür.

4) Her türlü zeminde kolayca uygulanabilir.

5) Sathi kaplamada mekanik malzemeye ihtiyaç yoktur. Bunun yanı sıra MC kullanımı %35 – %40 daha azdır. Bu da birim maliyetini düşürmektedir.

6) BSK yollarda alt temel ve üst temel gibi mekanik malzemeye ihtiyaç yoktur. Bu da hem malzeme bedelini hem de nakliye masraflarını ortadan kaldırır.

Sonuç olarak bu açıklamalar göz önüne alındığında, DOĞAL BETON kullanılmasının doğru bir tercih olduğu kaçınılmaz bir gerçektir.

 

Musa Bey, gelişen teknoloji ile günümüzde insan hayatını kolaylaştırmak adına pek çok yeni malzeme üretilmektedir, bunlardan biri de Light Coating.

Light Coating nedir, kısaca bahsedebilir miyiz?

Light Coating karanlıkta aydınlatma sağlayabilen bir kaplama boyasıdır.

Biraz daha acarsak ışığı bünyesinde absorbe eder ve karanlıkta çevresine ışık saçar.

 

Kullanım yerleri ve amacı nedir?

Kullanım yerleri tekstilden tutun da yol çizgilerine kadar , trafik ve ulaşımda da çok çeşitli uygulama alanına sahiptir. Sinyalizasyon ve Acil Durum aydınlatmaları güvenli bir çevre yaratmak ve kazaların etkisini azaltmak açısından hayati öneme sahiptir belediyelerimiz şehir estetiği ve enerji tasarrufu cin Light Coating’ i tercih etmektedirler. Kullanım amacı bedava aydınlanma ve tehlikeli durumlarda elektrik kesintisinden kaynaklanan tehlikelerden bahsediyorum birçok faydası olacaktır.

Bir ömrü var mıdır?

Evet, Light Coating minimum 5 yıl etrafına ışık saçar.

 

Light Coating özellikleri nedir?

Light coating® , özel bir teknikle elde edilmiş ışıklı kristaller kullanımı ile aydınlatma sağlar. Bu kristaller yapay kaynaklar veya güneş ışığı gibi doğal kaynaklardan aldığı ışığı depolayacak özelliklere sahiptirler. Bu kristallerin ışık depolama süresi 1 ila 5 dakika arasında değişir ve alacakaranlık ve tam karanlık koşullarında 12 saat aydınlatma sağlayabilirler.

 

İnsanlara ve çevreye zarar verir mi?

Çevre dostu bir üründür ve günümüz iklim koşullarında sürdürülebilir iş yapmaya katkı sağlar.  Kaplama doğal malzemeden yapılmıştır ve radyoaktif değildir.  Kullanım sonucunda çevreye zararlı madde yayılmaz ve insanlar için de zararlı değildir.

 

Light Coating®

Light coating® , elektrik ışığı gibi karanlıkta aydınlatma sağlayabilen bir kaplama malzemesidir. İşletme ve kurumlara elektrik tasarrufu, güvenlik ve sürdürülebilirlik gibi yararlar sağlayabilir.

 

Ürün Özellikleri

Light coating® , özel bir teknikle elde edilmiş ışıklı kristaller kullanımı ile aydınlatma sağlar. Bu kristaller yapay kaynaklar veya güneş ışığı gibi doğal kaynaklardan aldığı ışığı depolayacak özelliklere sahiptirler. Bu kristallerin ışık depolama süresi 1 ila 5 dakika arasında değişir ve alacakaranlık ve tam karanlık koşullarında 12 saat aydınlatma sağlayabilirler.

 

Reduced costs

Bedava ışık kaynağına sahip olacaksınız.  Light coating® kullanımı ile ışıkların düğmesini açık bırakma gerekliliği geçmişte kalacak.

 

Traffic and transport

Light coating® , trafik ve ulaşımda da çok çeşitli uygulama alanına sahiptir. Sinyalizasyon ve Acil Durum aydınlatmaları güvenli bir çevre yaratmak ve kazaların etkisini azaltmak açısından hayati öneme sahiptir.

 

Dayanıklılık

Light coating® Lightcoating, oldukça dayanıklı bir malzemedir. Birçok kimyasal ürüne karşı dirençlidir. Aynı zamanda, iş ayakkabılarının tabanlarından ağır yük araçlarının tekerleklerine kadar mekanik aşınmaya karşı da dirençlidir.

 

Sanayi ve Petrokimya Sektörü

Light coating® , onlarca çalışanın acil durumlarda bir çıkış yolu bulabilme ihtiyacı duyabileceği sanayi ve petrokimya sektörlerinde de kullanılabilir. Bu tür piyasalar için özel 2 bileşim geliştirildi.

 

Binalar

Light coating® , her binada uygulanabilir. Bu kapsamda, bu kaplama, binalarda sitelerde, depolarda, mağazalarda ve alış veriş alanlarında acil durum ve güvenlik ışıklandırması olarak kullanılabilir.

 

Light coating®  çevre dostu bir üründür;

Light coating®  çevre dostu bir üründür ve günümüz iklim koşullarında sürdürülebilir iş yapmaya katkı sağlar.  Kaplama doğal malzemeden yapılmıştır ve radyoaktif değildir.  Kullanım sonucunda çevreye zararlı madde yayılmaz ve insanlar için de zararlı değildir.

 

Light coating uygulaması

1 Litre ile 2mm kalınlığında 5 metrekare alan boyanabilir, komprosorlu makineler ile daha kaliteli boyama yapılabilmektedir. Işık yayma ömrü minimum 5 yıldır.

 

 

Add comment