Recep SERİN

Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi

Serin Treyler Recep SERİN

Serin Treyler Recep SERİN

Serin Treyler Yönetim Kurulu Üyesi

Recep SERİN

Sektörünün parlayan yıldızı ve yatırımları ile gelecek dönemlere ilişkin planlarını yapan Serin Treyler‘in Yönetim Kurulu Üyesi, Recep Serin bu ay ki konuğumuz. Recep Serin ailenin ikinci kuşak yöneticisi. Mustafa ve Fevzi Serin kardeşlerin birlikte kurup bu günlere taşıdığı Serin’de;  ikinci kuşak temsilcileri olan Mehmet, Mehmet Akif ve Recep Serin, çeşitli birimlerde ve alt pozisyonlardan çalışıp kendilerini yetiştirdikten sonra, 2013 yılıyla birlikte yönetim kurulunda görev almaya başladı. 

 

Firmanızın sektördeki yeri hakkında bilgi verir misiniz?

Lojistik sektöründe çeşitli mal ve hizmetleri taşımaya yönelik olarak kullanılan treylere yıllık ortalama 26.000 adet ihtiyaç duyulmaktadır. Bu ihtiyacın çok az bir kısmı ithal ürünlerle temin edilirken pazar ihtiyacının büyük kısmı (yaklaşık %96) yerli üreticiler tarafından karşılanmaktadır. Yerli üreticilerin bir kısmı ki bu sektörün belirleyici büyük firmaları Treder (Treyler Sanayicileri Derneği) çatısı altında toplanmıştır. Treder üyeleri piyasa ihtiyacının %65 lik kısmını üretmektedir. Serin olarak bu üretimde Türkiye ikincisiyiz ve pazarın %11 lik kısmını karşılamaktayız. Yıllık 2000 adetlik treyler üretim kapasitesi ile çalışmaktayız.

 

Hangi ürünleri üretiyorsunuz?

Müşterilerimizin beklentilerine cevap veren ve taşıyacakları ürünlere uygun olarak 6 ürün başlığında seri üretimimiz vardır. Çok şükür, şu ana kadar stoklu çalışmamızın yaşanmadığı bir seri üretim planlaması ile üretim yapmaktayız. Seri olarak üretilen ürünlerimiz; Optima, Mega, Averaj ve Hucgepack çeşitlerinden oluşan gümrüklenebilir tenteli treyler grubu ürünler, Kapaklı Ultra, Tiger havuz ve Rulo taşıyıcı tiplerinden oluşan damper grubu ürünler, kapaklı, rulo taşıyıcılı çeşitlerden oluşan 13.60 diye piyasada tabir edilen kuru yük treyler grubu ürünler; Tehlikeli mal taşımacılığı (ADR) belgesine sahip tanker treyler grubu ürünler, Soğuk zincirde güvenli ürün taşıma (ATP) belgesine sahip frigorifik treyler grubu ürünler, deniz ve liman lojistik hizmetlerinde tercih edilen konteyner taşımacılığına uygun konteyner treyler grubu ürünler, yıllık seri imalat proğramımızda yer alan üretimlerimizdir. Bunların dışında müşteri projelerine cevap verecek olan lowbed grubu, gıda tankeri grubu ve özel amaçlı taşımalara uygun treyler üretimlerimiz de devam etmektedir.

 

Sektörün ikincisi olmak, yeni ürün geliştirmede de sizlere sorumluluk getiriyordur. Bu konu da ne yapıyorsunuz?

Olayı iki ayrı kulvarda değerlendirmek lazım. Birincisi üretilen ürünlere teknolojik olarak bir takım yenilikler ilave edebilmek, ikincisi ise belgelendirme, tescil çalışmalarında dünya ile entegrasyonun sağlanmasına sektöre katkı vermek. Yıllardır bu sektöre ürün üretiyoruz. Bunun sonucunda ürünler hakkında hem tecrübe hem bilgi sahibiyiz. Bunun yanında sektörümüzde Arge çalışmaları yapan ve geliştirdiği ürünler için patent çalışması yapan nadir firmalardan birisiyiz. Dolayısıyla taklit eden değil takip edilen bir firmayız. Bizlere ışık tutan müşteri geri bildirimlerine önem veriyoruz. Yine sektörümüzde çok az bir firma tarafından yerine getirilen servis hizmetleri ve müşteri hizmetleri birimlerimizi aktif olarak çalıştırıyoruz. Müşterilerimizden gelen kullanımla alakalı geri dönüşleri değerlendiriyor ve ürün gelişimlerimize müşteri deneyimlerini de ilave ediyoruz. Geliştirdiğimiz ürünlerimizle güvenilen ve tercih edilen bir marka olduk. Bu konuda sadece bir örnek vermek istiyorum. Limanlarda lojistikte kullanılan konteynerler ölçülerine ve taşıma kapasitelerine göre, 20’lik, 30’luk, 40’lık, 45’lik ve highcube olarak farklılık gösterir.  Biz tam elektro-pnömatik kontrollü, şaseden uzayıp kısalabilen ve tüm bu konteyner çeşitlerinin bağlantısına uygun ayarlayabilen teleskopik konteynerimizi müşterilerimizin kullanımına sunduk. Takdir edilen geri dönüşler ve siparişler almaya başladık. Sektörümüz adına güvenli taşımacılığı sağlayıcı tedbirlerin ve belgelerin oluşturulması işini ise Treder çatısı altında yer alan imalatçı kuruluşlarımızda birlikte götürmekteyiz. Muhatabımız olan kamu kurum ve kuruluşları ile görüşmeleri, ulaştırma bakanlığı, TSE gibi yerlerde Treder olarak birlikte hareket etmekte, ürünlere haiz standart normların sağlanmasına katkı sağlamaktayız.

 

Treder’den bahsettiniz, çalışmalarında aktif olarak yer alıyor musunuz?

Evet, yer alıyorum. Şöyle ki, Treyler Sanayiciler Derneği’nin (Treder) kuruluşunda 2007 yılında aktif olarak yer aldık. 2010-2013 döneminde Başkanlık görevini üstlendiğim derneğimizin şu an Başkan Yardımcılığını devam ettirmekteyim. Yapılan çalışmalarla treyler sanayiciyi ve imalatçılarını temsil eden bir konuma getirdik. Üyelerimizin seçim ve kabulünde titiz davranıyoruz. Nitelikli üretim yapan, belge kullanımına dikkat eden ve sektörün gelişimine önderlik yapabilecek sanayicilerimizin seçimine dikkat ediyoruz.  Her ay düzenli toplantımız var ve bu toplantılar bir üyemizin tesisinde yapılır. Ayrıca tedarik zincirimiz de olan firmaları da ziyaret ederiz. Karşılıklı fikir alışverişinin yapıldı bu görüşmeler yayımlanan süreli dergimizle de haber yapılarak, bilginin sadece bizde kalmamasını, sektörle alakalı çalışma yapan her kesime duyurulmasını temin etmekteyiz. Sivil toplum örgütlenmelerinin önemini biliyoruz. Aktif olarak yer alıyorum.

 

Serin’i Türkiye yollarında sıklıkla görüyor, gurur duyuyoruz. Yurt dışında durumuz nasıl?

Belgelerimiz tüm dünyada akredite edilen kurum ve kuruluşlardan alındığı için, yurt dışı pazarlarda da ürünlerimizi kalite açısından satmada zorlanmıyoruz. Karşılaştığımız en önemli engel fiyat rekabeti ve ülkeler arasında yapılan anlaşmaların bankacılık, sigorta, vergilendirme ve nakliye gibi başlıklarda yaşanılan sorunlar. Şu an, Rusya, Polonya, Bulgaristan, Yunanistan, Bosna Hersek, Makedonya Cezayir, Libya, Kazakistan, Azerbaycan, Özbekistan, Türkmenistan, Panama, Yeni Zelanda, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Irak, Ürdün ve Afrika’da bulunan 12 ülkenin daha yollarında da Serin Treyleri görmeniz mümkündür. Üretimimizin %25 lik kısmı ihracata gitmektedir. Bu oranı artırabilmek için ziyaret, iş görüşme forumları ve fuar çalışmalarımız devam etmektedir.

 

Ekonomik göstergeler açısından Serin’in yatırım planlamaları hayata geçebilecek mi?

Üretim yeterliliği konusunda gerek tesisimiz, makine parkımız, gerekse insan kaynaklarımız ve gerekse sektördeki konumumuz yatırım planlarımızın ve hedeflerimizin gerçekleşmesi konusunda bizlere güven veriyor. Ülke olarak ekonomik verilerimiz şu an çok iyi olmasına rağmen seçim havasına girmek her şeyi değiştiriyor. Piyasalar bekleme pozisyonuna geçiyor. Satın alma araçlarında çek ve senedin itibarını kaybetmesi, piyasalarda nakit döngüsünün bozulması, kur politikalarında yaşanılan istikrarsızlık gibi olumsuzluklar satışları dolayısıyla bizim büyüme hedeflerimizi tehdit ediyor. Buna rağmen Konya 3. Organize Sanayi Bölgesinde 320.000 m² ticari alan üzerine 3. Fabrika ve idari bina inşaat yatırımına ve makine bağlantılarına devam ediyoruz. Treyler satışlarında yıllık pazarın biraz daha daralacağını tahmin ediyoruz. Ancak kalite teminatı olan belgeli ürün üreten üreticilerin pazar paylarını, merdiven altı imalata karşı artıracağını düşünüyoruz. Biz de Serin olarak, yatırımların tamamlanmasıyla mevcut pazar payımızı 2 puan daha artırarak, yıllık üretim kapasitemizin 3000 adet/yıl olmasını hedeflemekteyiz.

 

Kısaca; Serin Treyler;

1972 yılında Mustafa ve Fevzi kardeşlerin küçük bir torna atölyesinde bir araya gelmesiyle, sektörünün dev kuruluşlarından biri olan Serin Treylerin temelleri atılır. 1982 yılında kamyon ve treyler için dingil imalatı başlar. 1983 yılında ise ilk treyler üretilip müşterisinin kullanıma teslim edilmiştir. Bugün Türkiye’de sektörünün ilk üçünde yer alan Serin Treyler, Konya 2.Organize Sanayi Bölgesinde bulunan fabrikasında 5000 adet/yıl kapasitede dingil üretimi ve talaşlı imalat yapmaktadır. Üretilen araçların %85’inde Serin Marka dingil grubu kullanılmaktadır. 3. Organize Sanayi Bölgesinde yer alan fabrika binasında ise seri üretim bantlarında 6 grup treylerin alt yapı ve üst yapı parçaların üretimi, montajı 13.000 m² kapalı alana sahip tesis de, boyaması 3000 m², 6 kabinli boya tesislerinde gerçekleştirilmektedir.  Üretim ve ar-ge faaliyetlerinde nitelikli elemanlar ve mühendis kadrosunu bünyesinde bulunduran Serin Treyler toplam 285 kişiyi istihdam etmektedir. 2013 yılı Haziran ayında hayata geçirdiği, kendine özgü bayilik modellemesi olan SerinCorner projesi ile kısa bir zaman içinde 22 il de 25 bayi ile satış ağını kurdu. 2014 yılında yapılan satışların %35’lik kısmı SerinCorner’lar aracılığı ile yapılırken bu oranın artması ve tüm yurt içi satışların (proje satışlar hariç) corner bayileri üzerinden yapılması hedeflenmektedir.  Müşteri geri bildirimlerinin ve sorunlarının çözüm adresi olarak Serin Servis hizmet noktaları ağı süratle yaygınlaştırılarak, hizmet ulaştırılmayan il kalmamıştır.

Yurtdışı satış noktaları için temsilcilik sistemini geliştiren Serin Treyler, satış yapılan ülkelerde de servis ağını yaygınlaştırmaktadır.

 

Kısaca; Serin CORNER Tamer İlhan Otomotiv

Şehirlerarası nakliyecilik faaliyetiyle 1986 yılında iş hayatına başlayan Tamer İlhan, 1995 yılında aile üyelerinin bir araya gelmesiyle kurulan Erdal İlhan Uluslararası Nakliye firmasında ikinci el tır alım ve satımı işini üstlenmiştir. 2007 yılına kadar aile şirketinde kardeşleri ile çalışmasını sürdüren Tamer İlhan, ayrılarak Tır (çekici) alım satım faaliyetlerini,  kendisine ait Tamer İlhan Motorlu Araçlar şirketinde sürdürmeye devam etti. Kısa bir sürede isim olarak bilinen ve ticaretine güvenilen bir firma haline geldi.

Eğitime yapmış olduğu yardımlar ile tanınan Tamer İlhan, yardımseverliği ile adından sözettirmeye devam etmektedir.

Ankara Gölbaşı girişinde ana yola cepheli 11.500 m² alan üzerinde ikinci el çekici ve treyler alım satım işine devam eden Tamer İlhan, 08.11.2013 tarihinde SerinCorner Ankara bayisi oldu. Tüm Türkiye bazında reklama gerek duyulmaksızın motorlu araçlar alım satımda ilk akla gelen Tamer İlhan Otomotiv artık Serin Treyler ürünlerinin satışlarında da müşterilerin ulaştığı bir adres haline gelmiştir. Serin ile geliştirilen iş birliği her iki tarafa da kazandırmaya devam etmekte ve ciroları arttırmaktadır.

Add comment