Mustafa BILIKÇI

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa BILIKÇI

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı  Mustafa BILIKÇI

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı

Mustafa BILIKÇI

 

 

Sultan Et Yönetim Kurulu Başkanı, ET-BİR Başkanı ve aynı zamanda Ulusal Et Konseyi Başkanı Mustafa Bılıkçı. Kendisinin  de değimi ile üç kulvarda başkanlık yapan enerji dolu bir kişilik.

Mustafa Bey ile gerçekleştirdiğimiz söyleşimizde Sultan Et markasını tanımanın yanı sıra sektöre hakkında da bilgi almış olduk.

 

Mustafa Bılıkçı kimdir?

1977 yılında Ankara’da doğdum. Çocukluk dönemleri diyebileceğim yaşlardan itibaren aile şirketimizin içinde babamın yardımlarıyla ticareti öğrenmeye başladım. Ardından öğrenim hayatım bittikten sonra tüm enerji ve konsantrasyonumu şirketimize vererek 1997 yılında şirketimizin Satış Pazarlama Müdürü, 2000 yılında Yönetim Kurulu Üyesi ve 2002 yılında Yönetim Kurulu Başkanı oldum. Bu tarihten itibaren de görevimi fiilen yürütmekteyim. Et ve Et Ürünleri sektöründe geçirdiğim 20 yıllık tecrübeden sonra 2013 yılında ülkemizdeki et ve et ürünleri üreticilerinin oluşturduğu bir sivil toplum kuruluşu olan ET-BİR başkanlığına seçildim. Ardından 2014 yılında et ve et ürünleri sektöründe bünyesinde sanayicileri, üreticileri, ilgili STK’ları, üniversiteleri ve tabii ki Bakanlık temsilcilerini barındıran Ulusal Et Konseyi Başkanlığı’na seçildim. Şuan bu üç kulvarda da yönetim kurulu başkanlığı yapmaktayım.

Ama tekrar soruya dönersek sorunun cevabı evli ve 2 çocuk sahibi idealleri uğruna hayatını idame ettiren bir adam diyebiliriz.

 

Şirketin kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

Sultan Et 1973 yılında Ankara’da aile şirketi olarak kuruldu. 1995 yılından itibaren 2. Kuşak olarak bayrak yarışını devraldık ve yeni bir vizyon geliştirdik. Şirketimize kendi öz sermayemizden yaptığımız 40.000.000 $’lık yatırımla fabrika makine parkurumuzu yeniledik. Ardından yatırımlara devam ederek tüm ülkeye hitap edebilen bir marka olabilmek adına adım adım yatırımlar yaptık. Şuan Türkiye’nin 7 bölgesinde bulunan bölge müdürlüklerimiz ve bayilerimize kendi lojistik ağımızla ürünlerimizi ulaştırmaktayız.

 

Sultan Et olarak sektörün dev markalarındansınız ve sektörü her anlamda yakinen izlemektesiniz. Sektörde ki yenilikleri nasıl takip ediyorsunuz?

Kendimize misyon olarak takip eden değil takip edilen marka olmayı belirledik. Bu iddialı misyonu yerine getirmek için de elimizdeki tüm olanakları değerlendiriyoruz. Kendimizi ilerletebilmek için üniversitelerdeki akademik kadrolarla sürekli temas halindeyiz. Araştırma aşamasında olan sektörümüzle ilgili projeleri ya da tezleri takip ediyoruz. Yurtdışında ya da yurtiçinde sektörümüzle ilgili fuar-seminer-konferans gibi organizasyonlara katılıyoruz. Buralardan öğrendiklerimizi kendi Ar-Ge potamızda eriterek bize has ürünler üretmeye çalışıyoruz.

 

Ulusal Kırmızı Et Konseyi’nin yanı sıra ETBİR’in de Başkanlık görevlerini yürütmektesiniz, sektörün son yıllarda ki gelişimini değerlendirir misiniz?

Bildiğiniz üzere Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın 2012 yılında yayımlayıp 2013 yılında yürürlüğe koyduğu Et ve Et Ürünleri Tebliği ile birlikte sektörümüzde taşlar yerine oturmaya başladı. Bu süreç zarfında o zaman kadar sektöre zarar veren haksız rekabet kaynağı merdiven altı üretim tarzıyla çalışan birçok işletme tavsiye olmaya başladı. Bu durum elbette ki dürüst üretim yapan işletmelerin önünü açtı. Ancak bu dönemde de et fiyatlarındaki dalgalanma ve düzenli artışla sanayici tekrar krize girdi. Ancak besilik hayvan ithalatıyla yaşanacak et fiyatı stabilizesiyle orta vadede dürüst işletmelerin önü açılacaktır.

 

 

Et ithalatına karşı olduğunuzu biliyoruz, ihracatınız var mı? Ülkelerin Et Ürünleri tercihlerinde ki farklılıklar neler?

AB ülkelerine et ve et ürünleri ihracatı yapılamıyor ancak Ortadoğu ve Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde çalışmalar yapılabiliyor. Özellikle Rusya ve Türki Cumhuriyetlerde yaşayan Müslüman halkın helal ürünlere olan ilgisini biliyoruz. Bu nedenle bu ülkelerde Pazar payı oluşturulabileceğini düşünüyoruz. Bunlarla ilgili de çalışmalarımız var.

 

  1. Çalıştığınız ülkelerde Türk Malı’na bakış açısı hakkında neler söylersiniz?

Çalıştığımız ülkelerdeki müşteri bakış açısı uluslararası politikayla birebir örtüşüyor. Uluslararası ilişkileri sıcak tuttuğumuz problem yaşamadığımız her ülkede elbette pazarda yer edinmede çok sıkıntı yaşamıyoruz.

 

Ürün çeşitleriniz hakkında neler söylersiniz?

Ürün gamımız et ve et ürünleri olmak üzere ikiye ayrılıyor. Et çeşitleri olarak ağırlıklı toplu tüketim üzerine ve otellerle çalışıyoruz. Karkas etten tüketime hazır kemiksiz et çeşitlerine kadar geniş bir yelpazede hizmet veriyoruz. Et ürünleri olarak da dana-piliç ya da hindi etiyle üretilmiş sucuk, sosis, salam, pastırma, kavurma, füme et, jambon gibi birçok ürün çeşidimiz bulunmakta.

 

Kaç markanız var? Tüm markalarınız iç pazarda yer almakta mı?

Bünyemizde aktif kullandığımız 3 markamız var. Sultan markasıyla dana etli ürünlerimizi; Serdar markasıyla hindi etli ürünlerimizi Anadolu markasıyla piliç etli ürünlerimizi üretiyoruz. Ve ürettiğimiz tüm ürünleri kendi lojistik ağımızla Bölge Müdürlüklerimize ya da bayilerimize ulaştırarak tüm yurda dağıtıyoruz.

 

Üretiminizde dikkat ettiğiniz hususlar neler? Sultan Et’in kalite standartları hakkında neler söylersiniz?

Üretimimizdeki tüm süreç hammadde alımında ürünün tüketim noktasına nakliyesine kadar ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi gerekliliğince yapılmaktadır. Ayrıca genel kalite yönetim sistemi olan ISO 9001, çevreye karşı sorumluluklarımız yerine getirmek adına uyguladığımız ISO 14001, çalışanlarımıza karşı olan sorumluluklarımız yerine getirmek için uyguladığımız ISO 18001 standartları düzenli olarak uygulanmakta ve yetkili kuruluşlar tarafından sertifikalandırılmaktadır.

Ayrıca TSE den ve GİMDES ten (Belirtilmeyebilir) aldığımız helal sertifikalarıyla üretimde kullandığımız etlerin helalliğini garanti altına almaktayız.

 

Mustafa Bey son olarak yeni yatırımlarınız olacak mı? Kısaca bahsedebilir miyiz?

Önümüzdeki 1 yıl içerisinde gerçekleştireceğimiz bazı yatırımlar var. Hızlı tüketim kanalı aç-bitir ürünler yapacağız. Bunun için 2.000.000 $ makine alacağız. Paketlenmiş hazır tabak kıyma, kuşbaşı gibi et ürünleri üreteceğiz. 5000 büyük başlık tam entegre besi çiftliği projemiz var. Bunun için de 10.000.000 $’lık bütçe ayırdık. Sultan et olarak şuan çalışan sayımız 250 kişi, ciromuz 120.000.000,00 TL’dir. 2023 yılı hedefimiz 1000 kişiye istihdam sağlamak ve ciromuzu 1.000.000.000,00 TL’ye çıkarmaktır.

Add comment