Mustafa Genç

Şakalak Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi

Mustafa Genç

Mustafa Genç

 

Şakalak Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi

Mustafa Genç

 

Bu sayımızda Genç İş Dünyası köşemizin konuğu Şakalak Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Genç. Genç yönetici ile gerçekleştirdiğimiz söyleşi yeni nesil iş adamlarının vizyonu ve iş ahlakına ışık tutmakta. Bizeler de Metropol Dergileri olarak genç iş adamının başarı çıtasını kademe kademe daha da yukarılara taşıyacağına inanıyoruz.

‘’Tarımsal kalkınmalarını gerçekleştiremeyen ülkeler hatalarının bedellerini pahalıya ödemeye başladılar’’

  1. Merhaba, bize ve okurlarımıza kendinizi tanıtır mısınız?

İsmim Mustafa Genç 1986 doğumluyum. Konya’nın hemen hemen tüm ekim makinası imalatçılarının da olduğu gibi Güvenç Köyündenim.

Şimdilik bekârım. Şakalak A.Ş’nin ve Genç Tarım Ltd. Şti’nin Yönetim Kurulu Üyesiyim. Firmamızda finans, satın alma, pazarlama, vb. konularla ilgileniyorum. Yoğun bir iş temposu içinde çalışıyorum. Fırsat buldukça spor yapmayı ve koleksiyonculuğu seviyorum. Oldukça değerli tescilli ünlü ustalara ait tespihler, çakmaklar tarım makineleri maketleri ve işim gereği dünyanın her yerini dolaşırken toparladığım çeşitli antika eşyalardan oluşan bir koleksiyonum var.

 

  1. Şakalak Tarım Makinaları hakkında bize neler söylersiniz?

Şakalak Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya’da 1975 yılından beri faaliyet göstermektedir. Şirketimizin kurucusu Yusuf Genç’tir. Şirketimizde babam, ben ve Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı olan ağabeyim Fatih Genç ile birlikte çalışıyoruz.

Kalitesiz ve amacına uygun olmayan bir tarım makinesinin çiftçinin bütün emek ve maddi imkânlarını riske attığının bilincinde olan; Firmamız profesyonel yönetim anlayışını benimseyen, nitelikli işgücü kullanarak markalaşmaya önem veren satış sonrasında kaliteli hizmet sunmayı prensip edinen bir kuruluştur.

Şakalak A.Ş. halen Konya’da 3. Organize Sanayi Bölgesinde 26.500 kapalı toplamda 50.000 m2 alan üzerinde halen 180 personel ile faaliyet göstermektedir. Kapasitemiz yaklaşık yıllık 7500 ekipmandır.

Tüm ürünlerimiz CE ve kalite belgelerine sahiptir.

Makine parkımız hemen hemen bütün tarım makinalarının üretimini yapabilecek kapasitededir, ama Şakalak A.Ş.  olarak uzmanlık alanlarımız ağırlıklı olarak her tür ekim makinaları ve pulluklar.

Şakalak A.Ş. olarak her zaman düşük maliyetli ve yüksek verimli mahsul elde etmeyi sağlayacak kaliteli, çok fonksiyonlu ve yüksek hızlı tarım aletleri üretimine ağırlık vermekteyiz. Ayrıca işlemesiz tarıma yönelik ekim makinaları  (anıza ekim mibzerleri) ve toprak işleme aletleri  (dik freze vs) üretimleri de yapıyoruz.

Şakalak A.Ş. bu yıl Konya vergi rekortmenleri sıralamasında 9. olmuştur.

 

      ‘’Tarımda verimlilik gittikçe gelişen tarım alet ve makineleri gerektirmektedir’’

 

  1. Tarım makineleri sektörün öncü firmalarındansınız bu konuda neler söylersiniz?

Şakalak Tarım Makineleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Konya’da Türkiye tarımının mekanizasyonunda öncü kuruluşlardan biri olmuştur.

Tarımda verimlilik gittikçe gelişen tarım alet ve makineleri gerektirmektedir. Tarımın en önemli ayağı olan makinelerde de tarım makinesi üreticilerinin ciddi hamlelere girmek zorunda olduklarının bilincindeyiz ve Ar- Ge faaliyetlerine çok önem vermekteyiz.

Liderliğe giden yolun teknolojiden geçtiğine inanan firmamız ayrıca makine sektöründeki yeni uygulamaya giren teknolojileri izlemekte ve kısa sürede uygulamaya alabilmektedir.

Üretim sürecinin her aşamasında, teknolojik yeniliklerin takip edilmesi ve fabrika içinde uygulanması, müşterilerimize daha iyi hizmet verebilme kabiliyetimizi her geçen gün arttırmaktadır.

 

  1. Dünya ile çalışan bir marka olarak ihracatınız hakkında bilgi alabilir miyiz? Hangi ülkelerle çalışmaktasınız?

Gerek yurt içinde gerekse yurt dışında üretimlerimizde yapılan geliştirmeler müşterilerimizin dikkatini çekmiş ve yeni ürünlerimiz her zaman olduğu gibi pazarlarda aranılır hale gelmiştir.

Yurt içi ve yurt dışına direkt olarak veya bayileri, tarım kredi ve pancar kooperatifleri aracılığı vs yollar ile satış yapmaktayız.

Avrupa’da benzer imalat veya pazarlama yapan firmalarla da üretim ve satış ilişkilerimiz vardır ve geliştirilmektedir.

Yıllık toplam üretimimizin büyük bir oranı, Balkan ülkeleri, Kuzey Afrika ülkeleri, Türk ve Rus Cumhuriyetlerine, Irak v.b. gibi ülkelere ihraç edilmektedir.

Türkiye’nin tüm bölgelerinde bayilerimiz olup nihai kullanıcılarımızın problemleri anında karşılanmakta ve gezici servisimiz ve bölge servislerimiz 7/24 hizmet vermektedir.

 

Şakalak artık yurt içi ve yurt dışında aranılan bir marka olmaya başlamıştır.

 

 

‘’Destekler sayesinde istihdam artmakta, mekanizasyon parkına katılan binlerce yeni tarım makinesi ile işgücü ve tarla verimi artmaktadır’’

 

  1. Türkiye’nin tarım sektöründeki gelişimini nasıl değerlendiriyorsunuz? Gelecekteki konumunu nasıl görüyorsunuz?

Türkiye tarım sektöründe gerek ürün çeşitliliği gerekse tarım teknolojileri ve mekanizasyon araçları üretim ve kullanımı bakımından son yıllarda oldukça yol almaya başladı. Kullanılan traktör güçlerinde, alet ve ekipman kullanımında, ekilebilir ürün çeşitlerinde gözle görünür bir artış söz konusu.

Çiftçilerimizin modern mekanizasyon araçlarına sahip olması için son yıllarda uygulamada olan devlet destekleri de büyük önem arz etmektedir. Destekler tarımsal sanayi sektörüne hız getirmiştir.

Desteklemelerin önümüzdeki yıllarda artarak devam etmesi eski ekipman parkının yenilenmesi adına çok önemlidir. Bunun yanı sıra bu destekler sayesinde istihdam artmakta, mekanizasyon parkına katılan binlerce yeni tarım makinesi ile işgücü ve tarla verimi artmaktadır.

Her geçen gün büyüyen tarım makinaları sektöründe sürekli gelişen bir firma olmaktan mutluluk duyuyoruz.

’Ülke olarak uzun vadeli ve istikrarlı bir tarım politikası oluşturmamız şart’’

  1. Sektörünüzün önemli ve çözüm bekleyen sorunları neler? Bu konuda neler söylersiniz?

Tarımsal kalkınmalarını gerçekleştiremeyen ülkeler hatalarının bedellerini pahalıya ödemeye başladılar.

          Bu yüzden ülke olarak uzun vadeli ve istikrarlı bir tarım politikası oluşturmamız şart.

 Çiftçilerin alım gücündeki dalgalanma ve düşüşler, tarımsal girdiler içinde en esnek girdi olan tarım makineleri sektörünü direkt etkilemektedir. Mekanizasyona gerekli kaynağın ayrılamaması verimin ve ürün kalitesinin düşmesine insan, çevre ve diğer canlılar için olumsuz sonuçların çıkmasına, işletme masraflarının artmasına neden olmaktadır.

     Ayrıca Makina sektörünün en önemli sorunu kalifiye eleman yetersizliğidir.

 

  1. Pek çok başarılı iş adamının hayatında taviz vermediği prensipleri var. Sizin prensipleriniz neler?

Dürüstlük, dürüst çalışmak ve düzenli, istikrarlı olmak benim için de firmamız için de çok önemli diyebilirim. Birde aksaklıklara çok tahammülüm yok. Her şey zamanında yapılsın istiyorum. Benim kontrolüm dışında gelişen olaylar beni rahatsız ediyor. Bunun için İşini seven ve önemseyen, insanlarla çalışmayı tercih etmeye çalışıyorum.

Babamdan öğrendiğim en önemli şey müşterilerimizle sadece ticari anlamda alışveriş değil, dostluk anlamında da alışveriş yapmam gerektiği.

Tarım makinası imalatı yapıyoruz ama işimiz her zaman insanla bunu unutmamak gerek.

Kısaca önce kendime, aileme, ülkeme ve dünyaya faydalı vicdanlı, onurlu ve adaletli, dürüst ve güvenilir olmaya, işimle ilgili kararları alırken dikkatli, düzenli, planlı ve sistemli çalışmaya dikkat ediyorum.

 

‘’İnsanın babasının tecrübesi ve bilgisi altında kendini güven içerisinde geliştiriyor olması büyük bir ayrıcalık ve bunun karşılığında babasının güveninin kazanarak kendine daha fazla sorumluluk verilmesi de diğer güzel yanı’’

  1. Genç yaşta iş hayatında önemli görevler üstlenmenin avantaj ve dezavantajları neler?

Şirketimiz aile şirketi. Babam tarım makineleri imalatçısıydı biz de makine sektörünün içinde doğduk büyüdük, diyebilirim. Bu sebeple babamın bize haydi şirkette çalışıyorsun demesine gerek kalmadı. Açıkçası küçük yaştan beri işin içinde olduğum için başka işlerin hayalini kurma fırsatım olmadı.

Çocukluğumdan beri iş ortamında bulunmak çalışma hevesi, iş prensibi ve firmamızı yakından tanımayı ve en önemlisi sorumluluk ve güven duygularını kazanmama neden olmuştur.

Güven duygusunun iki anlamı var benim için;   İnsanın babasının tecrübesi ve bilgisi altında kendini güven içerisinde geliştiriyor olması büyük bir ayrıcalık ve bunun karşılığında babasının güveninin kazanarak kendine daha fazla sorumluluk verilmesi de diğer güzel yanı.

  1. Son olarak Şakalak markasının hedefleri neler?

 

Şakalak A.Ş. KALİTE, YENİLİK, VERİMLİLİK üçgeninde  esneklik, hız, farklılaşma, üründe mükemmeliyet üzerinde yoğunlaşarak  çalışmalarını sürdürmeye devam edecektir.

Önceliğimiz tarım makinaları sektöründe yurt içinde ve yurt dışında teknolojik gelişmelere hızla uyum sağlayan, tarım sektörünün gelişimini yönlendiren, müşterilerimiz ve çalışanlarımızın memnuniyetini en üst düzeyde tutan yerli ve yabancı çiftçilerin tercih ettiği bir dünya şirketi olmaktır.

Teşekkür ederiz…

Add comment