Özden KONUR

Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü

Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Özden KONUR

Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü  Özden KONUR

‘’Medya sektörü hızla gelişen teknolojik gelişmeler karşısında kendini sürekli yenileyerek her yönden kendini geliştirmelidir’’

Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü

Özden Konur

 

Basın İlan Kurumu Konya Şube Müdürü Özden Konur bu sayımızda konuğumuz oldu. Kendisi ile Konya basını ve kurumun çalışmaları ilgili bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Merhaba, sizin anlatımınızla Özden Konur kimdir?

Konya 1967 doğumluyum. İlk, orta ve lise öğrenimimi Konya’da tamamladım. Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi’nden 1991 yılında mezun oldum. 2010 yılında Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Halkla İlişkiler ve Tanıtım Bölümünü bitirerek yüksek lisans öğrenimimi yaptım. Evli ve iki çocuk babasıyım.

 

Konya Basın İlan Kurumu ne zaman kuruldu?

Şubemiz 1962 yılında kurulmuş.

 

Kısa adı BİK olan Basın İlan Kurumunun görevleri neler?

2 Ocak 1961 tarihli ve 195 sayılı Kanun ile kurulmuş olan Basın İlan Kurumu, kamu tüzel kişiliğini haiz bir kurumdur. Kurum’un merkezi İstanbul’da bulunmaktadır.

Kurum, resmi ilanlarla kamu kurum ve kuruluşlarına ait reklamların, mevkutelerde, fikir ve içtihat farkı aranmaksızın yayınına aracı olmaktadır. Şubelerinin bulunmadığı yerlerde ise valiliklerin aynı esaslar dahilinde resmi ilanların yayınına aracı olmasını sağlamaktadır.

Her resmi ilan, o ilanın yayınlanmasını gerektiren bir mevzuat hükmünden hareketle en fazla okuyucu kitlesine ulaşabilmesinin temini için yayınlatılmaktadır. Bu nedenle Kurum mevzuatı, resmi ilan yayını ile alakalı gazetelere, münderecat, sayfa sayısı ve ölçüsü, kadro, fiili satış ve en az yayın süresi ana başlıkları altında bir takım vecibeler yüklemektedir.

Kurum’un aracılık hizmetleri dışında, idaresine iştirak eden mevkutelere, basın dernek ve sendikalarına kredi açmak, yönetmeliğinde tespit edilen, basında fikren ve bedenen çalışanlara borç para vermek, yine bu kişilerden yardıma muhtaç bulunanlarla ölenlerin ailelerine para yardımı yapmak ve her türlü sosyal girişimde bulunmak görevleri arasındadır.

Valiliklerin, Basın İlan Kurumu mevzuatını uygulamakla görevli İl Basın ve Halkla İlişkiler Müdürlükleri personeline her yıl, resmi ilan ve reklam yayınlayan mevkutelerin ilgili personellerine ise gerektiği zamanlarda, Bayramoğlu’da ki Tatil Köyü’nde eğitim seminerleri düzenlemektedir.

 

Kurum olarak yerel medyada yayınlar ile ilgili, mesleklerini daha profesyonel anlamda yapmaları adına ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz?

Bir önceki soruda kısmen bu soruya da cevap vermiş olduk. Özellikle gazete de çalışan yazı işleri ve genel yayın yönetmenleri ile muhasebe departmanında çalışanlara yönelik Bayramoğlu Tatil Köyümüzde belli periyotlarda bilgilendirme toplantıları yapılmaktadır.

Bu toplantılarda amaç bilgi alış verişini birebir gerçekleştirerek iş akışını ve potansiyelini azami                          seviyeye getirmektir. Özellikle uygulama da karşılaşılan sorunlar üzerinde durulmaktadır.

Gazetecilere ve gazetenin dizgi tertip uygulamalarına yönelik olmak üzere sayfa tasarımı ve                    habercilik teknikleri ile fotoğrafçılık üzerine işinin üstadı olmuş kişilerden faydalanılarak karşılıklı bilgi paylaşımı seminerleri uygulanmaktadır.

 

Sayın Müdürüm, sektörümüz ile iç içe olan bir kuruma yıllarını vermiş bir isim olarak gözlemlediğiniz kadarıyla Medya sektörünün problemleri neler?

Medya sektörü hızla gelişen teknolojik gelişmeler karşısında kendini sürekli yenileyerek her yönden kendini geliştirmelidir. Özellikle hızlı bilgi akışının olduğu günümüzde doğru, objektif ve ilkeli habercilikle birlikte farkındalığı yaratmalıdır.

 

Konya’da yerel yayınları nasıl buluyorsunuz?

Türkiye’nin birçok ilinde kısa süreli de olsa görev yapan birisi olarak Konya basınının çok iyi bir yerde olduğunu söyleyebilirim. Patronlardan tutunda çalışan gazetecilere ve teknolojik alt yapısına varıncaya kadar devamlı kendini yenileyen, gazetecilik mesleğini ön planda tutan bir yapıya sahip. Yazılı ve görsel basın sıralamasında Konya Türkiye geneli sıralamasında en üst sıralarda yer alıyor. Böyle bir yerde görev yapmakta insana ayrı bir gurur veriyor.

 

20 yıldan bu yana hizmet verdiğiniz ofisinizi Mart ayında yeni bir binaya taşıdınız. Bu kurumda bir yenilenme göstergesi mi?

Her insan gibi her kurum ve kuruluşunda kendisini yenilemesi gelişen çağa ayak uydurması gerekmektedir. Biz de Konya Şubesi olarak 25 yıla yakın bir zaman Yapıcı İş merkezinde faaliyetlerimizi sürdürdük.

Biz bunu sizin deyiminizle hem bir yenilenme hem de mekanın değişmesiyle birlikte farklı bir motivasyon olarak görüyoruz.

Bu taşınma gerçekten bizim için Konya’da hizmet verdiğimiz sektörler için yenilenme sürecinin bir devamı olarak da algılanabilir. Kurumumuz 2010 yılından bu yana hızlı bir değişim sürecine girdi.  Bizde Şube olarak bu süreçte yer aldık ve personelden tutunda hizmet binamıza kadar bir tür yenilenme içerisine girdik.

Eski yerimiz de arşiv bölümünden tutunda çalışan personelimizin ortamı dahil sıkışık bir alanda hizmet sunuyorduk. Şu andaki yerimiz hem yeni bina olması hem de geniş ve ferah bir

ortam oluşturması açısından iş motivasyonumuzu büyük ölçüde artırdı.

 

Büyükşehir Belediyesi Yasası Kurumu nasıl etkiledi?

Büyükşehir Yasası ile birlikte bizde de hızlı bir değişim süreci yaşandı. 2010 yılında başlayan değişim sürecimiz Büyükşehir yasası ile birlikte doruğa çıktı.

Konya merkezde 15 gazete ve 10 dergiye hizmet verirken 1 Nisan 2014 tarihi itibariyle bu sayıya  15 ilçemizde faaliyet gösteren 35 gazete daha eklendi. Valiliğimiz kapsamında olan 35 gazeteye 1 Nisan’dan itibaren Basın İlan Kurumu olarak biz hizmet etmeye başladık. Bu sürecin hızlı ve aksaklığa meydan vermeden gerçekleşmesi için 1 Nisan öncesinde Kaymakamlıklarımızın destekleriyle ilçelerde toplantılar düzenledik. İl sınırlarımızın büyüklüğü ve gazete sayımıza bakınca bu süreci resmi Kurum ve kuruluşlarla ve medya sektöründeki çalışanlarla birlikte çok iyi idare ettiğimizi düşünüyoruz. Bu süreçte Konya olarak çok iyi bir ekip çalışması örneği gösterdik. Yasanın öncesinde hizmetin aksamaması için personel takviyesi yanında teknolojik yenilikler de gerçekleştirilmiş bu da başarımızın etkenleri arasında yer almıştır.

 

Konya Basın İlan Kurumu olarak ne gibi problemler ile karşılaşmaktasınız?

Her sektörde olduğu gibi basın sektörünün de kendine özgü sorunları vardır ve olmaya da devam edecektir. Bizim amacımız sorunların aksaklığa sebep vermeden zamanında çözülmesinden yana tedbirler almak. Bu da sektörle devamlı iletişim halinde olmanız demektir. İletişim sektöründe olan bir Kurum olarak bunu hiçbir zaman göz ardı edemeyiz.

 

Add comment