Rahmi Tur

Hilton Garden Inn Teknik Müdürü

Hilton Garden Inn Teknik Müdürü Rahmi Tur

Hilton Garden Inn Teknik Müdürü  Rahmi Tur

Hilton Garden Inn Teknik Müdürü

Rahmi Tur

Yeşil Yıldız Projesi

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 2008 yılında hayata geçirilen “Çevreye Duyarlı Tesis Turizm İşletme Belgesi” ya da diğer adıyla “Yeşil Yıldız” uygulaması, Türkiye’nin turizm sektöründe bir nevi dönüm noktası niteliğinde bir çalışma. Yeşil Yıldız kampanyası, sürdürülebilir turizm kapsamında çevre bilincinin geliştirilip yaygınlaştırılması ve turizm tesislerinin çevreye olan olumlu katkılarının teşvik edilmesi amacını taşıyor.

Yeşil Yıldız sahibi Hilton Garden Inn Konya oteli Teknik Müdürü Rahim Tur ile proje ve çevre bilinci üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşimizi sizlerle paylaşmak istiyoruz.

 

Rahmi Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1972 Adana doğumluyum İlk, Orta ve Lise eğitimimi Adana’da tamamladım. Elektrik Bölümü mezunuyum.1993 yılından buyana sahil otelleri, sonrasında Adana Seyhan Oteli, Konya Dedeman, Antakya Dedeman, Hilton Konya otelinde mesleğime Teknik Müdür olarak devam etmekteyim. Evli ve üç çocuk babasıyım.

Oteller neden çevreci olmalı?

Yaşanılabilinir ve gelecek nesillerimize daha güzel, daha yeşil ve daha temiz bir atmosfer bırakmamız için sadece otellerin değil tüm kurum, kuruluş, fabrikaların hatta meskenlerin çevreye duyarlı hareket etmeleri gerektiğini düşünüyorum.

İnsanlar otel tercih ederken Yeşil Yıldız özelliğini göz önünde bulunduruyor mu?

Yeşil Yıldız Projesi ülkemizde çok bilinmiyor. Biz Hilton oteli olarak TV yayın listemizin ilk kanalında Yeşil Yıldız’ı ve otelimizde uygulanan çevre eylem planımızı anlatan bir video sunuyoruz. Ayrıca projenin sürdürülebilirlik kapsamında işletme olarak bizim yapmamız gerekenler dışında tüm odalara ve resepsiyon deskinin üzerine çevre bilinci adı altında çocuklar ve ebeveynler için hazırladığımız İngilizce ve Türkçe dokümantasyonlar, anket formları bulunduruyor ve otelin lobisinde de odalarımızda yayınladığımız videoyu 24 saat yayınlıyoruz. Bu misafirlerimizin Yeşil Yıldızı ve çevre bilincini öğrenmelerine katkı sağlıyor.

Özel yaşamınızda da çevreci misiniz? Özel yaşamda insanlara Yeşil Yıldız verilse siz alır mıydınız?

Evet, özel yaşamımda çevreci olmaya özen gösteriyorum. Örneğin evimdeki atık yağları ve binamızdaki atık yağları toplayıp ayda bir kez atık yağ bertarafı yapan sertifikalı firmalara veriyorum. Geri dönüşümü olan atıkları ayrıştırıp bekleterek yerel atık toplayıcı ekiplere teslim ediyorum. Bana sosyal yaşantımda böyle bir imkân sunulsa memnuniyetle yeşil bir dünyada yaşamak için çevre bilicinin arttırılması adına her alanda görev kabul ederdim.

Konya Yeşil Yıldız konusunda ne durumda?

2014 yılında altı aylık bir çalışma sonucunda Konya’daki ikinci otel olarak bu belgeyi aldık. Kültür bakanlığının yaptığı denetlemelerde almamız gereken puanlamanın çok üstünde bir puanla bu belgeyi taşıyoruz. Hazırlık yaptığımız ilk günkü gibi sürdürülebilirlik açısından her zaman hazırız. Personellerimize yılda en az iki kez çevre bilinci adı altında uzman kişiler tarafından eğitim verilmektedir.

Hilton global ve yenilikçi bir otel bundan sonra oluşacak yeniliklere de (çevre konusunda) talip olur mu?

Biz global olarak yılda bir kez 31 Mart tarihinde otel genelinde saat 20:00 ile 21:00 arası aydınlatmaları kapatarak doğal zenginliklerimize sahip çıkmak adına mum ışığı altında aydınlatma yapıyoruz. Misafirlerimizin odalarına yapılacak bu işlem ile ilgili önceden not bırakarak katılımlarını sağlıyoruz. Genel olarak otellerimiz bu konuda çok duyarlı kullanılan ekipmanlar aydınlatmalar, odalarımızdaki enerji kartları sayesinde doğal zenginliklerimizi koruyarak israfın önüne geçip çevreye katkıda bulunuyoruz. Geri dönüşümlü olan çöpleri ayrıştırıp farklı noktalarda depolayıp ilgili birimlere teslim ediyoruz (kâğıt, plastik, cam, metal vb)

Yaptığınız iş gereği gelecek kuşaklara temiz bir yaşam alanı bırakmak için uğraşıyorsunuz, insanlarımız bu konuda bilinçli mi?

Biz bu konuda işi şansa bırakmamak adına mutfakta üretim sonrası depoladığımız atık yağlar dışında mutfak bölümündeki tüm evyelerden ve bulaşık yıkama istasyonlarından akan yağlı suları ve yemek atıklarını ayrı bir istasyonda depolayıp ayrıştırdığımız suyu kanalizasyona, depoda biriktirdiğimiz yemek yağlarını da bertaraf firmasına vererek yeraltı kaynaklarımızı koruyoruz.

STK’lar, özel şirket ve kurumlardan, bilirkişi olarak bilgilendirme toplantılarına katılıyor musunuz?

Okullardan otelimize öğrenciler geliyor. Çevre bilinci ve burada yaptıklarımız ile ilgili bilgilendirme ve mini sunumlar yapıyorum.

 

Add comment