Özkan ÖZKAYMAK

Özkaymak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi

Özkaymak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Özkan ÖZKAYMAK

Özkaymak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi Özkan ÖZKAYMAK

 Özkaymak Turizm Yönetim Kurulu Üyesi

Özkan Özkaymak

Yarım asırdan beri hizmet sektöründe var olmayı başarmış ve başarı çıtasını her geçen gün daha da yukarıya taşımış bir marka Özkaymak. ‘’Hizmette devamlılık esastır. Başarı ise ulaşılması zor olmayan, ama korunması güç olan bir olgudur’’ diyen Özkan Özkaymak ile 55 yıllık bir çınar Özkaymak’ın hikâyesini ve ulaşım sektörünü konuştuk.

 

  • Merhaba, öncelikle sizi tanıyabilir miyiz? Özkan Özkaymak kimdir?

1974 yılında Konya’da doğdum. İlk, Orta ve Lise Öğrenimimi Konya’da tamamladım. Yükseköğrenimimi Ankara Bilkent Üniversitesi İngiliz Dili ve Edebiyatı Bölümü olarak başladım fakat kendi iştigal konumuzla ilgili olduğu ve faydalı olacağı düşüncesiyle Bilgisayar Destekli Muhasebe bölümüne geçerek oradan mezun oldum. İkinci Üniversite olarak Selçuk Üniversitesi İşletme Bölümünden, Yüksek lisansı da yine aynı üniversitenin İktisat Bölümünde tamamladım.

Hedefim doktora eğitimimi de tamamladıktan sonra Selçuk Üniversitesi bünyesinde Lojistik, Şehirlerarası Yolcu Taşımacılığı alanında bir meslek Yüksekokulunun ya da bölümün açılmasını sağlamak bununla birlikte sektöre eğitimli personel istihdamına katkıda bulunmaktır.

 

  • Özkaymak Firmasının kuruluşu ve bugünlere gelişi hakkında neler söylersiniz?

55 Yıllık bir Çınar’ın hikâyesidir Özkaymak. Her yılında ayrı bir heyecan, her yılında ayrı bir emek vardır. Yarım asırdır duruşundan ödün vermeden dimdik duran bu çınar, kışın sert rüzgârlarını da görmüştür, yaz güneşinin içini ısıtan yanını da. Bu uzun serüvende yaşayanların yanında ruhu ebedi dergâhına ulaşan isimlerinde emekleri, vefaları ve sadakatleri bir ömrün ulaşabileceği en büyük onurdur belki de.

Bir çınarın en büyük destekçisi bedeninden olan kollarıdır. Bizde ailemizin gücü ve destekleri çıktığımız bu uzun süreli yolculukta çıkan her engeli aynı azim ve sabırla aştık.

1960’lı yıllarda başlayan Karayolu ile yolcu ve yük taşımacılığı belki de bugünlerdeki rahatlık ve konforun ilk temel taşları idi. Kısıtlı ve zor imkânlarla çıktığımız taşımacılık yolculuğunda bugünlerde hizmet veren 3500 kişinin çalıştığı ve günlük ortalama 3000 kişinin taşındığı bir filonun mükâfatı olsa gerek.

1974 yılında Konya’mızın ilk belgeli konaklama tesisi olan ÖZKAYMAK PARK OTEL, şirketimizin turizm sektöründe ilk kıvılcımı olmuş ve bugün, Antalya merkez, Kemer ve Alanya’da dördü 5 yıldızlı, biri 4 yıldızlı 5 turistik tesis ve Konya’da 2 nitelikli tesisimiz ile hem ülke ekonomisinde büyük bir pay sağlamakta hem de ülkemizdeki oteller zincirinde ilk on grup arasında yerini almaktadır.

Ülkemizde, kapasitesi ve önemi ile birlikte sadece 2 adet bulunan stratejik öneme haiz Krom-Magnezit ve Refrakter üretimi ile sanayi sektörüne giren grubumuz, ülke ve dünya ekonomisinde ciddi bir yeri olan bu alanda, sanayicilik ve madencilik faaliyetlerinin başarılı bir sentezini azimle hayata geçirmiştir.

Opel ve Chevrolet otomobillerinin Konya ve çevresi satış ve ana bayiliği ile de hizmet alanında farklı bir sektörde başarı sağlayan grubumuz, zaten yakın olduğu bir sektörde farklı ve yenilikçi politikalar ile, vatandaşlarımıza en iyiyi sunma gayretine devam etmektedir.

Ulusal ve uluslar arası yapılan anketlerde gündemin en önemli belirleyicisi sıralamasında başta yer alan basın ve televizyon sektörü bizimde önemle üzerinde durduğumuz konuların başında geliyor. Kamuoyunu aydınlatmada yaptığı özel ve gündem yaratan haberleri ve programları ile TV sektöründe çalışma hayatına devam eden televizyonumuz objektif ve ilkeli yayıncılığı ile de her kesimin takdirini kazanmaktadır.

İnsana hizmet odaklı çalışmalarını yürüttüğümüz şirketlerimizde, faaliyet gösteren sigorta acenteliği ve bayiliklerimizle de hizmeti kullanıcıya en rahat ve kolay kullanımlı sunumların örneklerinden sadece birkaç tanesi.

Hizmette devamlılık esastır. Başarı ise ulaşılması zor olmayan, ama korunması güç olan bir olgudur. İşte bu gerçeğin inancı içerisinde, en iyiyi ve güzeli sunmada tüm Özkaymak camiası bütün gücü ile hemşerilerimizin ve tüm Türkiye’nin hizmetinde olacaktır.

 

  • Yolcu taşıma sektörünün şu an ki durumunu değerlendirir misiniz? Özkaymak sektörün neresinde?

Yolcu taşıma sektörü şuan alternatif taşıma araçlarıyla devamlı rekabet halinde özellikle yıllarca söylediğimiz hala çözülemeyen ÖTV sorunu (gider kalemlerimizin en büyüğü mazot) hava yolları ve deniz yolları ise ÖTV’siz yakıt alımı yapıyorlar, Devlet hepimizin devleti bu konuda sektörümüze duyarsız kaldığı kanaatindeyim. Eşit olmayan koşullarda rekabet ediyoruz, Şu anki firma sayısı 340 civarında bunun zamanla %30 nun sektördeki yerini kaybedeceği kanaatindeyim. Fiyat olarak bakanlıktan aldığımız fiyatı 4 ay boyunca değiştiremiyoruz. Tüm bu olumsuzluklara rağmen filosunu yenileyen gittiği hatlarda belirleyici olan hizmetin en iyisini sunmaya çalışan ÖZKAYMAK devamlı büyüyen bir kurumsal firma olarak öne çıkmaktadır.

 

  • Uçak ve Hızlı Tren kara taşımacılığını nasıl etkiledi?

Özellikle YHT devreye girdikten sonra otobüsle arasındaki seyahat süre farkı gittiği güzergâhlarda 2 saat kısalttı, buda zamanın önemli olduğu günümüzde etken bir rol oynamakta. Ayrıca uygulamış olduğu ucuz fiyat politikası da sektöre sıkıntı yarattığını söyleyebiliriz. Tabi ki şuan ki hatları KONYA, ESKİŞEHİR, ANKARA, İSTANBUL sınırlı sayıda olduğu için alternatif otobüs sektörü diyebiliriz.

 

  • İnsanların özel araçları ile seyahati sektörü nasıl etkiliyor?

Küçük araç satışlarında otomobil 2015 yılında % 35.6 daha büyüdü bu artışlarda kampanyaların ciddi rolü oldu her evde artık en az iki araç olduğunu düşünürsek özellikle uzun mesafelerde aileler tercihini otomobilde yana kullanarak daha Ekonomik hale getirmeye çalışıyorlar. ANKARA – İSTANBUL arası 4 kişi seyahat ederse ortalama 240 TL civarında bedel ödemek zorunda. Dört kişilik bir aile dizel araçla 110 TL, LPG’li araçla daha ucuz seyahat edebiliyorlar, sektörün etkilendiği bu basit örnekle destekleyebiliriz.

 

  • Özkaymak olarak hedeflerinizden bahsedebilir misiniz?

Daima insanlara en iyi hizmeti sunmak için günden güne kendimizi yeniliyoruz. Genç ve dinamik ekibi ile günün koşullarına göre gardını alabilen ekonomik yapısı güçlü devlete karşı sorumluluğunu bilen bir marka olarak güvenle, insanlara seyahat imkânı verirken en iyisini sunmak her yıl taşıdığımız yolcularımızı bir sonraki yıl büyüyerek hedeflerine ulaşmak ve güçlü filomuzu diri tutmak istiyoruz

 

  • İnsanlar seyahat tercih noktasında markadan yana mı yoksa otobüslerin dizayn ve modeline göre mi karar veriyor?

Tabi farklı beklentiler içerisinde olan yolcularımız var. Marka bilinirliği, piyasaya verdiği güven bununla birlikte yeni araç, iç hizmet, teknoloji sunumu yolculuğu daha keyifli hala getirebilecek hamleleri yolcularımız takip ediyor. ÖZKAYMAK ta son model filosu ile birlikte 55 yıllık bir kuruluş olması piyasa güveni konusunda bir adım önde olduğunu söyleyebiliriz.

 

  • Çok zor bir sektör, tabir yerindeyse insanlar size canlarını teslim ediyor. Çalışanlarınıza konu ile ilgili iç eğitim veriyor musunuz?

Hizmet sektörünün geneli zordur. Ülkede yaşam kalitesi arttı. Beğenmek, beğenilmek bunun üzerine birde taşıdığımız insanın hayatı da söz konusu olunca titiz davranmak zorundayız. Özellikle sefere çıkan her aracımızın bakımları yapılmakla birlikte, yıl içerisinde Kurum içi eğitim profesyonel kişiler tarafından tüm birimlerimize verilmektedir. En önemli hassas olduğumuz konulardan bir tanesi dinlenmiş tecrübeli kaptanlarımızla insanlara hizmet vermiş olmamız kalkış tan varış noktasına kadar güvenli ulaştırmanın sorumluluğu taşımaktadır..

 

  • İnsanların uçak ve Hızlı Tren’den beklentileri düşük fakat otobüs ile seyahat ettiklerinde beklentiler yükseliyor. Bunu neye bağlıyorsunuz?

Seyahat edecek yolcular UÇAK ve YHT de Seyahat süreleri kısa olmalarından dolayı iç hizmete fazla önem vermiyorlar. Otobüslerde süre biraz daha uzun olduğu için kaptanın sürüş pozisyonunu, araç içi hizmet eden servis memurumuzun tüm hareketlerini takip etme fırsatı buluyorlar. Dolayısıyla ufak bir hata seyahat psikolojisiyle bazen olumsuz yorumlara neden olabiliyor.

Add comment