Ebru Akgün

Konya Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı, Executive Chef

Konya Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı, Executive Chef Ebru Akgün

Konya Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı, Executive Chef  Ebru Akgün

Konya Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı, Executive Chef

Ebru Akgün

 

Konya Profesyonel Aşçılar Derneği Başkanı Ebru Akgün dergimize konuk oldu. Ebru Hanım ile meslek aşkı ve dernek faaliyetleri üzerine gerçekleştirdiğimiz söyleşimizi sizlerle paylaşmak isteriz.

Kendinizi tanıtır mısınız?

1985 yılı Bandırma doğumluyum. Kuşadası Anadolu Otelcilik ve Turizm Meslek Lisesi mutfak bölümü, Balıkesir üniversitesi yiyecek içecek işletmeciliği mezunuyum. 14 yıldır turizm sektöründe çalışıyorum. Son 3 senedir Konya’da uluslararası bir zincir otelde Executive Chef pozisyonunda görev yapmaktayım.

 

Aşçılık mesleğini nasıl tanımlıyorsunuz?

Dışardan bakıldığında sadece yemek yapmak diye tanımlanan bir meslek ama bu mesleğinde içinde biri olarak sadece yemek yapmakla işin bitmediğini belirtmek isterim. Sektörde çalışan biri olarak en lezzetli, en sağlıklı ve en creative sunumların misafirlere sunulması için yeniliklere açık ve takip eden analitik düşünce yapısına sahip kişilerdir aşçılar.

 

Aşçılık mesleğine nasıl başladınız? Meslekte ilerlemenizde size yol gösteren ustalar arasında kimleri sayabilirsiniz?

Lise stajımla başlayan meslek hayatım da çalıştığım ustalarımın ve şeflerimin bana desteği ve mesleği sevdirmesiyle, aşçı olmaya karar verdim. Bu mesleği en iyi şekilde öğrenmek ve yapmak için eğitimini üniversitede alırken, bir yandan da profesyonel mutfaklarda sektörde çalışmaya başladım. Meslekte ilerlememde bütün ustalarımın ve şeflerimin bende emeği olduğu için isim vermem doğru olmaz. Çünkü her bir şefimden ayrı bir tecrübe kazandım.

 

İyi bir aşçının sahip olması gereken özellikler sizce nelerdir?

Yaratıcı, analitik düşünen, mesleki etiğe sahip, sosyal, insan ilişkileri kuvvetli, kendini güncel tutan, yeniliklere açık, kendi yemek kültürüne sahip çıkan ve en iyi şekilde temsil eden, fedakar ve özverili çalışan, ekip çalışmasına uyumlu olan ve en iyi şekilde koordine eden, mesleğine aşık kişi olmalı.

 

Türk mutfağının dünya mutfakları içerisindeki konumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türk mutfağı dünya mutfakları arasında 4. sırada yer alıyor. Orta Asya’dan Anadolu’ya, Anadolu’dan Avrupa’ya kadar uzanan geniş bir mutfak kültürüne sahibiz. Bugünkü Türk mutfağı temellerini Osmanlı saray mutfağından almıştır. Birçok dünya mutfağına göre daha fazla yemek çeşidine sahibiz. Bu da bizi dünya mutfakları sıralamasında önemli bir konuma taşımaktadır.

 

Dünya mutfakları içerisinde yemeklerini yapmaktan ve yemekten en çok keyif aldığınız mutfak hangisi?

Meksika ve İtalyan mutfağı.

 

Türk mutfağının dünyada daha etkin hale getirilmesi için neler yapılabilir?

Kültürümüze ait yemeklere sahip çıkarak ve yurtdışında tanıtımlarının en iyi şekilde yapılmasını sağlayarak ve yurtdışında ki yemek yarışmalarında kendi mutfağımızı tanıtarak etkin hale getirebiliriz.

 

Konya Profesyonel Aşçılar Derneği kuruluşu hakkında neler söylersiniz? Derneğin amacı nedir?

Derneğimiz 11.03.2015 tarihinde kurulmuştur. Derneğimiz yiyecek içecek sektöründe faaliyet gösterecek olup, Türk mutfağını araştırarak, mutfak sanatını geliştirmek, mutfak sanatkârının mesleki eğitimini desteklemek, yurt içinde ve yurt dışında mutfağımızın tanıtılmasını sağlamak, iç içe olduğumuz sektörler ile diyalog kurmayı amaç edinmiştir.

 

Konya Mutfağı yeterince tanınıyor mu? Dernek olarak bu konuda ne gibi çalışmalar yapmayı planlamaktasınız?

Konya mutfağının yeterince tanındığını düşünmüyorum. Dernek olarak bu konuda yürütmekte olduğumuz çok titiz çalışmalarımız var. Dernek olarak tüm Türkiye genelinde yapılan yarışmalara katılım göstererek Konya mutfağını tanıtmaya çalışıyoruz. 2016 yılı içerisinde Konya mutfağının tanıtımı ile ilgili büyük bir projemiz var. Bu sene içerisinde bu projeyle tüm Türkiye’de Konya mutfağının nasıl bir mutfak olduğunu gösterme ve tanıtma şansımız olacak. Tüm dernek yönetimindeki arkadaşlarım bu konuyla ilgili çalışmaları titizlikle yürütmekte.

Add comment