Hasan Hüseyin KOCAMAN

Kimalsan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı

Kimalsan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin KOCAMAN

Kimalsan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı  Hasan Hüseyin KOCAMAN

Kimalsan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı

Hasan Hüseyin KOCAMAN

 Konya’da sektörünün zirveye oynayan oyuncularından olan Kimalsan Alüminyum Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Hüseyin KOCAMAN ile gerçekleştirdiğimiz röportajımızda sektörü hakkında bilgi sahibi olduk.

Hasan Hüseyin Bey, Kimalsan Alüminyum’un dünü ve bugününü değerlendirirken Konya firması olmanın artılarına da değinmeden geçemedi.

 

Hasan Hüseyin Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1979 Konya, Seydişehir, Ortakaraören Kasabasında dünyaya geldim. İlk ve Orta öğrenimimi Ortakaraören kasabasında tamamlayıp 1993 yılında Konya’ya ikamet ettim. Lise eğitimime Konya’da devam ettim. Selçuklu Teknik ve Endüstri Meslek Lisesinden mezun oldum. Liseden sonra önümde tercih yapma durumu vardı; ya üniversiteye gidecektim ya da iş hayatına atılacaktım… Zor bir karardı aslında çünkü ailede, sülalede herkes üniversite okuyor ailenin böyle bir kültürü var.

Eğitimin önemli olduğu bir aileden gelmek, aile büyüklerimde tercihimi eğitimden yana kullanacağım beklentisi oluşturmasına karşı ben meslek edinmeyi bunun akabinde iş dünyasına girmeyi tercih ettim. Alüminyum sektörüne adım attım. Evliyim ve iki çocuk babasıyım.

 

Kimalsan’ın kuruluşundan bahseder misiniz?

Kimalsan olarak 28 Ocak 2002 yılında Konya Eski Marangozlar Sanayinde 200 m2 bir dükkân da imalatımıza başladık. 2015 yılına kadar faaliyetimize burada devam ettik. 2013 yılında Konimsan Sanayinde arsasını kendimizin aldığı yere 2015 yılında faaliyete başlayarak eski unvanımızla Kimalsan Alüminyum olarak fabrikamızı kurduk.

Tabi bunları hayata geçirirken tüm adımlarımızı geleceği düşünerek attık. İşimiz her ne kadar Alüminyum imalatı olsa da fabrikamızı teknolojiyi ve çalışanların ihtiyaçlarına göre düşünerek yaptık. İşine değer veren, çalışanına değer veren, müşterisine değer veren bir firma olmanın tüm özelliklerini burada yansıttığımıza inanıyorum. Yeni yerimize geçmemizle beraber makine kulvarımızda da önemli yatırımlar yaptık ve bu makine parkurlarıyla sektörümüzde ilk sıradayız diyebilirim.

 

Konya merkezli bir firmasınız hizmet verdiğiniz bölge ve şehirler nereler?

Türkiye’nin birçok yerinde hizmet verdik ve halen de vermeye devam ediyoruz.

 

Sektörü göz önüne aldığımızda Kimalsan sektörün neresinde?

Sektörü göz önüne aldığımızda tabi sadece bugünü değil ilk kurulduğumuz yıla da bakmak gerekiyor. 2002 yılında faaliyete başladığımızda sektörde 50. sırada olan bir Kimalsan vardı. Bugüne baktığımız zaman sektörde kayıtlı 600’e yakın firma var ve Kimalsan ilk 5’in içerisinde zirveye oynayan bir marka. Bu iddialı söylemi yaparken makine parkuru, iş teslimi, müşteri memnuniyeti, gibi etkenleri bir bütün olarak göz önüne almak lazım. Bugün geldiğimiz noktaya baktığımızda çalışmanın, ekip olmanın, müşteri memnuniyetinin ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Gerçekten çalışınca oluyor. Çalışıp günün şartlarına göre yatırım yapmak, kısa vadeli planların yanında uzun vadeli planları yapmanın, hedefler koymanın ve uygulamanın karşılığı bunlar.

 

Gelecekte Kimalsan’ı nerede görmek istiyorsunuz?

Kimalsan 2002 yılı ile 2016 yılları arasındaki değişim ve gelişimin bundan sonra da devam edeceğine inanıyorum. Bizler içimizdeki aşkla çalışmaya devam edeceğiz, işimize yatırım yapmaya devam edeceğiz, teknolojiyi takip etmeye devam edeceğiz. Bizler uzun vadeli planlamalarımızla Türkiye genelinde ki sektör aktörleri arasında ilk 10’un içerisinde kısa zamanda yerimizi alacağımıza canı gönülden inanıyoruz.

 

Sizinle çalışan firmalar işinize verdiğiniz değeri çok iyi biliyor ama sizinle daha çalışmamış firmalar var. Bu firmalar neden sizinle çalışmalı?

Haklı bir gururla öncelikle şunu söyleyebilirim; bizimle bir kez çalışan bir firma gerçekten bizim daimi müşterimiz olur. Henüz tanışmadığımız, yolumuzun henüz kesişmediği firmalar da bir gün gelecek bir şekilde bizimle çalışmaya başlayacak… Kimalsan’ın seçkin müşterisi olacak. Biz işimize verdiğimiz, çalışanımıza verdiğimiz önem, değer ve sektörde ki yılların deneyimi ile müşterilerimizin işini zamanında ve eksiksiz teslim ederiz. Bizim için marifet işi almak değil; eksiksiz, sorunsuz bir şekilde işi teslim ederek müşteri memnuniyeti kazanmaktır.

Temel prensibimiz;  yaptığımız işin en iyisini yapmanın yanı sıra orada biz yaşayacakmışız gibi düşünerek işi teslim etmek. Bu da yetmiyor aslında… İş tesliminden sonra Türkiye’nin neresinde olursa olsun teknik destek hizmeti veririz. Bu da bir anlamda Kimalsan ile çalışan müşterileri gerçekten özel kılan bir ayrıcalık.

İşi almak çok önemli değil, işi hakkıyla teslim etmek ve sonrasında iş teslim ettiğimiz firmayı yalnız bırakmayacağız, yanında olduğumuzu göstereceğiz.

 

Sektörünüzdeki zorluklar neler?

Her sektörde olduğu gibi bizim sektörümüzün de birçok zor tarafı var. En başta çalışma şeklimiz, proje bazlı çalışıyoruz. Ülkemizin iktisadi bir dalgalanması biz sektör oyuncularını gerçekten çok etkiliyor. Bu durum aslında çoğu zaman global bir durum. Baş etken Dolar kurunun devamlı yükselmesi, sektör için hep olumsuzluk teşkil ediyor. İşe başlama günü dediğimiz termin süresinin uzun olması da sektörü olumsuz etkiliyor.

 

Konya merkezli bir firma olmanın avantaj ve dezavantajları neler?

Konya coğrafi olarak bildiğiniz gibi ülkemizin ortasında bulunuyor Türkiye’ye hizmet veren bir firma olarak bu bizim için bir avantaj. Konya sanayisi ciddi anlamda büyümeye devam eden bir sanayi, bu konuda her türlü hizmeti Konya verebiliyor. Dışardan bakıldığı zaman Konya merkezli olmak dezavantajları var gibi görünebilir ama gerçekte öyle değil. Konya merkezli bir firma olmak bugün için avantajlı bir durum, bundan sonra da avantajlı olacağını düşünüyorum. Çünkü Konya gerek hızlı treni, kara yolu v.s lojistik bağlantılarıyla gelecekte daha önemli roller üstlenecek. Konya inanıyorum ki gelecekte Türkiye’nin lojistik merkezi olacak.

 

Binalarda neden Alüminyum kullanımı tercih ediliyor?

Alüminyum paslanmayan, tekrar boya istemeyen, hava şartlarından çok fazla etkilenmeyen, çürümeyen bir malzeme. Tabi bunların yanı sıra estetik olarak göze hitap eden bir malzeme. Alüminyum aynı zamanda yeryüzünde en fazla bulunan madenlerinden biri, çok hafif olması da kullanımında büyük etken tabi. Aynı zamanda geri dönüşümü olan bir metaldir.

 

Türkiye Alüminyum madeninde kendi kendine yetebilen bir ülke mi?

Biz uygulamacı bir firmayız. Seydişehir Alüminyum maden işletmelerinden boksit madeninden işlenip çıkan ve külçe olarak piyasada yerini alan madenin sadece % 30’nu çıkarabiliyoruz. 1974 yılında kurulan Eti Alüminyum aslında 1985 yılına kadar ülkede kendi kendine yetebilen bir cevher idi ama daha sonrasında talebe Eti Alüminyum da yetişemediği için ithalat başlıyor. 4 ton boksitten 2 ton Alümina, 2 ton Alümina’dan da 1 ton alüminyum elde ediliyor. Bir bilgi daha vermek isterim ülkemizde Alüminyumun %25’i inşaat sektöründe kullanılıyor geri kalan %75’i ulaşım, kimya, ambalaj, elektrik gibi sektörlerde kullanılıyor.

 

 

 

 

 

Add comment