İsmail Göçer

Tıbbi Aromatik Bitkiler Uzmanı

Tıbbi Aromatik Bitkiler Uzmanı İsmail Göçer

Tıbbi Aromatik Bitkiler Uzmanı İsmail Göçer

Sedef ve Egzama’ya  Doğal Çözümler…

 

TIBBİ AROMATİK BİTKİLER UZMANI
İsmail GÖÇER

 

İsmail Göçer kimdir?

1977 yılında Anadolu’nun Selçukluya kapısını açtığı Mevlana Celaleddin ile şerefyap olduğu Konya ilinde dünyaya geldim. Daha çocukluk yıllarımda ecza işi ile uğraşan ailem sayesinde bitkilerin farmakolojisini tanıma fırsatım oldu. İnsanın bilgisi, ilgisi nispetindedir. Dosdoğrunca merak duyduğum Anadolu Selçuklu ve Osmanlı şifa kaynaklarından Konya’ ya mal olmuş Ulusoy Eczanesinin sahibi babam Ahmet GÖÇER sayesinde çokça yararlanma imkanına sahip oldum.
Tıbba olan merak benliğini öğlesine sarmıştı ki tarihten günümüze gelen 1000 yıllık büyük birikimi havsalamda eritip tüm insanlıkla paylaşmak en büyük idealim oldu. Bu yola çıktığımda bir sürü meşakkatin olduğunu elbette biliyordum. Lakin ruhumu saran bu ateş her zorluğun üstesinden gelme gücünü ve kudretini içinde barındırıyordu. Allah tıp fakültesinde okumayı nasip etmese de şifalı bitkilerin kapısını sonuna kadar açtı. Gelin hep beraber bu kapıdan içeri girelim yüce Yaradan’ın her derde deva gizlediği nebatatın topraktan yetişen her türlü bitkinin ilmine birlikte varalım. Menzili uzak bu yolun sabırla, metanetle, yolcusu olmaya varmanız.

İlim gelinlik kız gibidir, 40 düğümü çözmeyince açmaz kendini derler. Tekrarlanan klişelerin dışında sedef, egzama, mantar gibi cilt hastalıkları üzerine yaptığımız çalışmalar uzun süreli ARGE çalışmalarına ve 1000 yıllık Anadolu halk hekimliğinin yaktığı sönmez kandilin ışığında şekillenmektedir.

Programların temeli her ne kadar bölgelerimize, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı tıbbına dayanırsa dahi, Rönesans tıbbının teknolojisinde de sonuna kadar faydalanmaktayız.

 

Pisoriasis nedir (Sedef)?

Bu günün şartlarında sebebinin tam olarak bilenemediği bir otoimmun sistem rahatsızlığıdır. Anadolu halk hekimleri kan hastalığı olduğunu söylerler. Rönesans tıbbında ise basite indirgenir ve dermatolojik bir olgu olarak ele alınır.

Sedef hastalığının baslıca nedenleri nelerdir?

Alternatif Tıp alimleri derler ki hastalıklar 4 ana unsurdan oluşur. Safra, Sevda, Balgam, Kan..

Alternatif Tıbbı anlayabilmek için kısaca size özetleyelim. İnsanlar Anasır-ı Erbaa yani 4 anasıra göre mizaçlanır diyor Ehli tasavvuf Tıp alimleri. Bunlar yukarıda da yazdığımız gibi Safravi, Sevdavi, Demevi, Balgami. Bu insan şekillerine göre tedavi yaklaşımları değişkenlik göstermekle beraber. Hastalığın temeli konusunda da bize fikir vermektedir. Cilt hastalıkları geleneksel tıp alimlerine göre ekseriyetle karaciğer ve kandan kaynaklanmaktadır. Ve 40 günlük riyazet karaciğerimizi, kanımızı tamamen temizleyeceği için hastalığın sebebi de ortadan kalkabilmektedir. Bu güne kadar tecrübelerimiz göstermiştir ki el hak doğru söylüyorlar. Riyazetin dünyada doğu ve batıda farklı isimlerle milyonlarca uygulamacısı olmuştur. En basiti insanlar detoks diyorlar. En meşhur uygulayıcısı Kanuni Sultan Süleyman’dır. En meşhur uygulatıcıları ise Fatih Sultan Mehmet’in Hekim Başı Şerafettin Ali ve Erzurumlu İbrahim Hakkı.

Geleneksel tedavide 40 gün (40 gün peygamber efendimizin işaret ettiği bir rakamdır) hayvan temelli hiç bir gıda tüketilmiyor.

Sedefin tedavi şekli nasıldır?

Deriye direkt olarak uygulanan tedaviye topikal tedavi denir. Bu uygulamalar aşağıdaki gibidir.
• Kremler
• Merhemler
• Losyonlar
• Jeller

Genellikle Sedefi hafif ve orta şiddetli hastalar için ilk tercih edilen yöntem topikal tedavidir. Temel olarak eleştirdiğimiz bir tedavi yaklaşımı olsa da batı bunu koşulsuz kabul etmiş gözüküyor.

Kortizon kremler ve merhemler bu hastalık için kullanılan en yaygın topikal tedavidir. Bu düşük doz steroid tedavisi ciltteki belirtiyi azaltmak ve cilt yüzeyini tamir etmek için kullanılır. Ancak bazı kortikosteroidler güçlü steroidler içerir ve hastalığı daha inatçı, geçmez hale sokabilir. Bizim size bu konuda sunacağımız katkı Anadolu halk hekimliğinden günümüze kadar gelmiş 1000 yıllık geçmişi olan tiryak ve merhemlerdir. Hiç bir kortizon ve kimyasal katkı içermeyen bu merhemler topikal tedavide ciddi sonuçlar vermekte olup sağlığınızı da hiçbir şekilde tehdit etmemektedir.

Bütünleştirici Tedavi

Bütünleştirici Tıp hem alternatif yöntemlerin hem de klasik tıp yöntemlerinin ve bitkilerin bir arada kullanıldığı bir yöntemdir. Bütünleştirici Tıp Avrupa’da ve Amerika’da son on yılda büyük bir ivme yakalamış, Tedavilere yeni bir nefes olmuştur. Bütünleştirici Tıp yöntemi ile anlatacağımız Sedef tedavi programı Avrupa ve Asya tıbbının din ile yoğrulmuş halidir.

Egzama nasıl bir hastalıktır?

Egzama (dermatit) en yaygın cilt hastalıklarından biridir fakat aynı zamanda, sebepleri ve kesin tedavisi ile ilgili de tıp dünyasının net konuşamadığı bir rahatsızlıktır. Ciltte kaşıntıya, döküntüye, kızarıklığa, kuruluğa ve çatlamaya yol açan bir durumdur. En yaygın türü, ‘atopik dermatit’ olarak da bilinen, alerjik egzamadır ve daha çok kalıtsal olduğu düşünülür. Hastalarda genellikle benzer belirtiler görülür. Ciltte kabarma, tahriş ve kaşıntı en çok görülen şikayettir.

Egzama Vücudun hangi bölgelerinde oluşur ve sıkça görülür?

Egzama vücutta en çok saç ve avuç içlerinde çıkmaktadır ellerdeki sıkıntı özellikle kimyasallardan, deterjanlardan ve sabun baz maddelerinden etkilenmektedir.

Egzamanın alternatif tıptaki tedavisi?

Zaman içerisinde ki tecrübelerimize ve Osmanlı zamanına dayanan kaynakların vermiş olduğu bilgiler bu hastalığın kan hastalığı olduğunu göstermektedir. Sebep olarak karaciğer üzerinde yapılan bazı testlerde belirlenemeyen enzimatik durumların cildin elastik yapısında bozulmalara neden olmaktadır ve bu bozulmaların sonucunda dış etmenlerin yardımı ile (sabun, deterjan, şampuan, dezenfektan, çamaşır suyu ve parfüm gibi cildin sürekli maruz kaldığı hafif veya daha güçlü tahriş edici maddelere karşı zamanla hassaslaşır) hastalık meydana gelebilir. Yalnız şu da bir etmen olarak gözümüze çarpmaktadır; merkezi sınır sistemi tahribatında da bu hastalık meydana gelebilmektedir, bu da karaciğerin doğal yapısına nüfus ettiği için cildin collagen yapısı bozularak dışarıdan alınan her türlü yabancı madde hastalığın ilerlemesine sebep olmaktadır.

Özellikle bu hastalıkların iyileşme süresini desteklemede kullanılan bitkiler, karaciğer enzimlerini düzenleyici, karaciğerin çalışma fonksiyonlarına bağlı olarak cilt üzerinde hücre yenileyici ve bağ dokuyu tamir edici özelliği vardır. Haricen ve dahilen kullanılan bitkisel preparatlar hastalığın çözümünde etkin bir rol oynamaktadır.

Egzama ve Sedef arasındaki farklar nelerdir?

Klinik olarak, görüntü olarak birbirine benzer görüntüler sergileyebilir egzama ve sedef. Sedef genetik yatkınlığı olan hayat boyu potansiyel olarak taşıdığınız bir hastalıktır varsa eğer bir bireyde. Egzama ise sonradan gelişen, çeşitli duyarlandırıcılarla gelişen ve sebep ortadan kalktığında da tedavi olabilen bir hastalıktır. Sedefte hastalıktaki bulgular ortadan kalkmış gibi görünse de bir süre sonra yeniden uyanabilme potansiyelindeki bir cilt hastalığıdır. Ama kabaca diyebiliriz ki sedefte de kabuklanma, kabarıklık, pullanma vardır. Egzamada da bu bulgular vardır
Sedef ve Egzama hastalığı için, evde yapabileceğimiz öneriler sunabilir misiniz?

Sedef ve Egzama için evde yapılacaklar;
Mutlaka perhiz yapılmalı! Yenmemesi gerekenler:

• Sakatat (tüm sosis ve sucuk çeşitleri)
• Salçalı çorbalar
• Tüm asitli içecekler
• Sirke, alkol, limon, portakal, greyfurt, çilek cinsleri ve suları
• Böğürtlen, kahve, taze elma, kakao ve türevleri
• Konserveler, bakliyat

Bolca tüketilmesi gerekenler;
• Süt ve sütlü yiyecekler
• Sirkesiz salatalar
• Et türevleri, haşlama veya ızgara
• Sebze yemekleri az yağlı
• Elma kompostosu, havuç, şeftali, ananas faydalı olan gıdalardır.

Liste biraz kabarık olsa da 40 gün içerisinde hücrelerimizin tamamının doğal bir detokstan geçecek olması ve Sedef, Egzama gibi hastalıklardan kurtulmak için büyük bir adım atacak olmamız bize bir 40 gün dayanma kuvveti verebilir. Tabi her şeyin 40 günle bittiğini söyleyemeyiz. Atılan ilk adım ilk 40 gün dersek doğru olur.

Aynı Sefa kremi ve Katranlı sabun kısa sureli bir çözüm yapılabilir gerekli müspet sonuç alabilmek için bize ulaşmaları yeterlidir.

Add comment