Semra Can

Semracan Sigorta Sahibi

Semracan Sigorta Sahibi Semra Can

Semracan  Sigorta Sahibi Semra Can

SEMRACAN SİGORTA SAHİBİ
Semra CAN

Sigorta sektörünün gelişimini çok önceden gören bir iş kadını Semra Hanım, yatırımlarını bu sektörden yana kullanır ve başarıyı yakalar.
Semra Can ile Konya’da sigortacılık ve son dönemde artan trafik sigorta primleri üzerine konuştuk.

 

Kendinizden ve sigorta sektörünü ile tanışmanızdan bahseder misiniz?

Selçuk Üniversitesi Eğitim fakültesinden 2004 yılında mezun oldum. Sigorta sektörüne 2006 yılında o zaman ki adıyla Koç Allianz Sigorta Direk Satış Ofisinde başladım. 2008 yılında acente olup o zamandan bu yana yetkili acente olarak iş hayatıma devam etmekteyim.
Semra Can Sigorta Aracılık Hizmetleri Ltd. Şti. olarak Axa, Mapfre, Genel, Allianz, Hayat ve Emeklilik A.Ş. ve Ray Sigorta acentelikleriyle müşterilerimize karşılıklı güven ve samimiyet duygusuyla hizmet vermekteyiz.

Konya da sigortacılığın gelişimini nasıl buluyorsunuz?

Sigortacılık bilincinin artması, toplumun refah seviyesi ile doğru orantılı olarak gelişmektedir.İnsanların sahip olduğu maddi kıymetler arttıkça, risklerde büyüyor ve sigorta ihtiyacı doğuyor. Konya son yıllarda bu anlamda kayda değer bir ilerleme içerisinde. Bireysel sigortaların yanında, kurumsal riskler ve sorumluluk poliçeleri de her geçen gün gelişmekte. Sigortacılığı daha aydınlık bir gelecek bekliyor.

Son dönemde trafik sigorta primlerindeki artışını neye bağlıyorsunuz?

Fiyat artışlarının aslında birkaç nedeni var. 2008 yılında, trafik sigorta primlerinin belirlenmesinde serbest tarifeye geçilmesiyle birlikte oluşan rekabet koşulları nedeni ile, primler o zamandan 2015 yılı ortalarına kadar neredeyse hiç artmadı. 2015 yılı içerisinde yapılan değişiklikle ilave edilen ek teminatlarla sigorta şirketlerinin hasar yükü artmış durumdadır. Özellikle ölüm ve yaralanmalı trafik kazalarındaki zaman aşımının süresinin uzunluğu, değer kaybı ve 3. Şahıs kavramındaki hukuki belirsizliklerden dolayı sigorta şirketleri geriye dönük olarak ciddi derecede hasar ödemesi yaptı. Tüm bu gelişmeler sigorta primlerinde belirgin bir şekilde artışa neden oldu.

Yangın ve sorumluluk poliçelerine Konya sanayisinin bakış açısı hakkında ne düşünüyorsunuz?

Konya da gelişen sanayi ile birlikte son yıllarda ticari paket poliçelerine ciddi bir talep bulunmaktadır. Fakat bunun aksine sorumluluk poliçelerinde bu şekilde olduğunu söyleyemem. Meslektaşlarımızın bilgilendirmemesi yada işletme sahiplerinin gereksiz görmesi gibi nedenlerden, aslında birçok risklere karşı çözüm üreten bu poliçelere gereken önem verilmemiştir. Sigortaya olan ihtiyaç artmıştır. Bu ihtiyaçlar doğrultusunda mühendislik ve sorumluluk branşları önem arz ettiği için bu branşlarda firmaların bilinçlendirilmesi gerektiğini düşünüyorum.

Sağlık sigortalarındaki gelişmelerden bahseder misiniz?

Özellikle son yıllarda özel hastanelerdeki verilen hizmet kalitesinin yüksekliği, hastaların tercih nedeni olmuştur. Lakin özel hastanelerde yapılan muayene, tahlil ve tetkik ücretleri için alınan katilim payları zaman zaman ciddi rakamlara ulaşabilmektedir. Tamamlayıcı sağlık sigortası işte tam burada devreye girerek hastaları maddi açıdan zor durumda bırakan katılım paylarını, yıl içinde belli limitler dahilinde ödemektedir. Bu poliçeler çok uygun fiyatlarla sigortalıların hizmetine sunulmuş olup, her ferdin tamamlayıcı sağlık poliçesinin olması gerektiğini düşünüyorum.

Poliçe satış ve pazarlamasında yaşadığınız sorunlar nelerdir?

Benim bir grup acentede gözlemlediğim ve üzüldüğüm konu; müşterilerde sadece en ucuz algısı yaratmaya çalışıyor olmaları. Bu sonu olmayan kısır bir döngü. Bunun yerine verdikleri hizmet kalitesi, ürün ve çalıştıkları şirketlerin de gücünü kullanarak müşteride değer yaratmaya çalışmaları gerekiyor. Ayrıca portföy dağılımında kesinlikle branşlarda çeşitliliğe yer vermeli ve acente kazancını gözetmeliler. Sigorta şirketlerinin primleri yükseltmesi ile birlikte acentelerin komisyonlarını çok fazla düşürdükleri iş hayatımızda birde meslektaşlarımızın kazançlarından fedakarlık yaparak etik dışı ticari faaliyette bulunmaları haksız rekabete neden oluyor. Unutmayalım ki, komisyon ek bir gider değil, acentelerin temel geliridir. İş yazmak için, ciro yapmak için yapılan haksız rekabet, kazanmak için çalışan bir acentenin emeğine saygısızlıktır.

Diğer bir konu ise, poliçeler tanıtılırken eksik yada hatalı bilgilendirme neticesinde yaşanan sorunlardır. Acente mutlaka bilinçli olarak satış yapmalı ve tüketiciye ne aldığını ürünün içeriği ile ilgili net bilgiler vermeli,temsil ettiği şirketleri ve ürünlerini çok iyi tanımalı. Poliçe içeriğinin müşterilere doğru anlatılmaması hasarda acenteyi ve sigorta şirketlerini zor durumda bırakmakta, ucuz olsun mantığıyla yapılan poliçelerin detayları anlatılmadığı için hasarda sıkıntılar yaşanmaktadır.

Müşteri – Acente  ilişkisinin uzun  soluklu olması sizce neye bağlı?

Sigortalılara verdiğimiz danışmanlık hizmetinin kalitesinin yüksek tutulması, hasar süreçlerinin doğru yönetilmesi, sigortalının hasarını tam ve zamanında alması güven duyusunu artırmaktadır. Bizim amacımız müşteri ihtiyaçlarını doğru tespit ederek ona uygun poliçelerin verilmesidir. Bir acentede olması gereken en önemli özelliklerden olan hizmet kalitesi, bilgi, güvenirlilik ve çözüm odaklı olunması dışında sosyal ilişkileri yönetmek de, sigortalıların acenteye bağlılığını arttırıyor.Sosyal ilişkiniz ve iletişiminiz kuvvetli ise ticari ilişkiler de bu yönde gelişiyor. Müşterilerden aldığım en güzel geri bildirim ise kendilerini güvende hissetmeleridir.

Add comment