Mustafa Çağrı ÖZNALCILAR

Öznalcılar Kubota Yönetim Kurulu Üyesi

Öznalcılar Kubota Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çağrı ÖZNALCILAR

Öznalcılar Kubota Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Çağrı ÖZNALCILAR

 ÖZNALCILAR -KUBOTA YÖNETİM KURULU ÜYESİ

Mustafa Çağrı ÖZNALCILAR

 

 1960 yılından günümüze Tarım sektöründe faaliyet gösteren Öznalcılar Firmasının 3. kuşak genç ve başarılı yöneticisi Mustafa Çağrı Öznalcılar ile hedefleri ve Türk tarım sektörü hakkında konuştuk.

 

Çağrı Bey öncelikle sizi tanımak isteriz?

İsmim Mustafa Çağrı Öznalcılar. Konya doğumluyum. Afyon Kocatepe Üniversitesi Makine Mühendisliği bölümünden mezun oldum. 1961 yılında traktör teknik servis olarak kurulan şirketimizin 3.kuşak olarak işletmesini devam ettiriyorum.

 

Neden bu sektörde var olmayı seçtiniz?

Bu sektörde olmamın en büyük sebeplerinden birisi küçüklüğümden beri traktör ve tarım makinelerinin içinde büyümüş olmamdır. Makinelerin o zor arazi koşullarında çalışması ve bu çalışmaların sonucunda tüketilebilen mahsullerin yetişmesi benim sektöre atılmamdaki en büyük nedendir.

 

Sizce tarım sektörünün dünyada ki önemi nedir? Gelecekteki potansiyeli hakkında neler söylersiniz?

Tarım sektörü dünya da giderek önem kazanan bir hale dönüşmektedir. Artan nüfusla birlikte insanların tüketimi de doğru orantılı olarak artmaktadır. Dolayısı ile kompleks tarım ürünlerinin daha kolay yetiştirilebilmesi için alternatif çözümler üretilmeye çalışılmaktadır. Bilinçli sulama yöntemleri ile ilgili yatırımlar akıllı traktörler ve bilgisayar kontrollü ekipmanlar gelişen sektöre yardımcı olan en büyük kanıttır diyebilirim.

 

Sektörün aktif oyuncularındansınız. Firmanız hakkında bilgi alabilir miyiz?

1961 yılında Konya- Eski Garaj civarında dedem Mustafa ÖZNALCILAR tarafından kurulmuştur. Firmanın kuruluş amacı geniş servis kalitesi ile otomasyon sistemlerinin tamiri, bakımı ve bu sistemler ile ilgili eğitim ve danışmanlık hizmetlerinin verilmesidir. Firma orada 7 yıl hizmet verdikten sonra 1967’de Türkiye’nin ilk New Holland Trakmak servisliğine gelmiştir. Misyonunu başlarda 411- 415 modelli traktörler arızalarının giderilmesini sağlayan firma, bu sektörde yüksek kaliteli servis hizmetleri sağlamak ve en yüksek seviyede müşteri memnuniyetini hedefleyen ileri teknoloji malzemeler geliştirmeye ve sunmaya başlamıştır.

 

Faaliyet alanları kapsamında ilerleyen firma 1980 yılında Karatay Sanayisi’nde 120 m2’lik bir alanda ve 1985 yılından itibaren Karatay Sanayi Ek Bloklarında 200 m2’lik bir sahada hizmete devam etmiştir. Bu arada babam Ahmet ÖZNALCILAR tarafından Karatay Sanayisinde ikinci servisliğinin alınmasıyla birlikte, firma daha geniş alanlarda hizmet vermeyi hedeflemiştir. Firma, son olarak genişleyen müşteri portföyünün ihtiyaçlarını karşılamak amacı ile 2009 yılında Oto Center’da (Konya Ticaret Borsası Karşısında) bilinçli sorumluluk anlayışına uygun olarak hizmetlerine devam etmektedir. Vizyonu; Servis ve danışmanlık alanında deneyime ve bilgiye dayalı ileri teknoloji malzemelerle hizmet sunan, sürekli ilerleyen ve yenilikleri takip eden profesyonel bir ekiple hizmet vermektir. Ayrıca geniş servis ağı araştırma ve eğitime önem veren deneyimli elemanları ile müşteri memnuniyeti odaklı hizmete önem verilmiştir. Tüm bu servis hizmetini satışla birleştirmek isteyen bir projeyle 3. Kuşak Mustafa Çağrı Öznalcılar olarak ben, 2012 yılında firmamızı traktör devlerinden Japon firması Kubota ile tanıştırarak traktör satışına da başlanmıştır. 2015 yılında ise 2500 m2’lik bir alanda 3S işletmesiyle birlikte ekipman sulama sistemlerini bünyesine katarak şirketin güncel haline ulaşmasında önemli bir adım atılmıştır.

 

Türk tarım sektörünün dünü ve bugünü hakkında bir değerlendirme yapacak olursak neler söylersiniz?

Türk tarım sektörünün bugünü hakkında söyleyebileceğim ulu önder Mustafa Kemal’inde söylediği gibi; ‘’Köylü milletin efendisidir’’. Düsturunun gitgide benimsenmesidir. Çiftçiler artık daha konforlu ve rahat mekanizasyonlar kullanarak kısa zamanda daha çok ürün üretebilmektedir. Eminim ki gelişen teknoloji ile birlikte Türk tarımı daha iyi yerlere gelmektedir.

 

Tarım makinelerinin sektöre artıları neler?

Tarım makineleri sektörde güç kaybını azaltarak ve zaman kazandırarak toprağın hazırlanması, ekime hazır hale getirilmesi ve hasadın daha kolay yapılmasında vazgeçilmez bir unsurdur. Kendi firmamızın hedefleri arasında Traktör 3S sistemiyle birlikte her çeşit tarımsal ekipman ve mekanizasyonu bünyemizde barındırmaktır.

 

Türk halkının sosyo-ekonomik gelişimi kırsaldan kente olan göçü hızlı bir şekilde artırıyor. Bu durum tarım sektörünü ne yönde etkiliyor?

Nüfusun kırsal kesimden kentleşmeye doğru akın etmesi olumsuz bir durumdur. Ancak yetişen genç nesil ve üniversitedeki tarımsal ve zirai eğitimler doğrultusunda bilinçli bir gençlikle birlikte ekim alanlarında son zamanlarda ters orantılı bir şekilde artış görülmektedir. Ben şahsi fikrim olarak sektörün olumsuz etkilendiğini düşünmüyorum.

 

Bugün Türk tarımının gelişiminin önündeki en önemli sorun nedir? Bu konuda neler yapılmalı?

Türk tarımının gelişmesinde birçok önemli problemler var; bunlar siyasi, ekonomik gibi birçok konu başlığında toplanabilir. Benim gördüğüm iki temel problem var. Bunlardan 1.si arazilerin dağınık halde bulunması 2. si ise doğru sulama politikasının uygulanmaması. Son zamanlarda yetkililer bu konularla ilgili çalışmalar başlatmış olsa da atılması gereken birçok adım oluğunu düşünüyorum.

 

Gelecekte ülkemizde ki tarım sektörünün durumunu nasıl görüyorsunuz? Sizin hedefleriniz?

Ülkemizde tarımsal mekanizasyon üretimi ve çiftçilere verilen desteklerin doğru değerlendirilmesi halinde 4 mevsimin aynı anda yaşandığı ve birçok ürünün aynı anda yetiştiği verimli topraklarımızla ve yetişen bilinçli bir nesille dünyada zirvelere gelebileceğine inanıyorum.

 

Add comment