Aziz GÖRGÜLÜ

Zanaatkâr

Aziz GÖRGÜLÜ Zanaatkâr

Aziz GÖRGÜLÜ  Zanaatkâr

Aziz GÖRGÜLÜ

Zanaatkâr

Yıllarını Terziliğe adamış bir isim Aziz Görgülü, mesleğine olan aşkı onu her zaman daha iyisini tasarlamaya ve üretmeye itmiş. Hatta mesleği adına ülke dahi değiştirmiş… Aziz Usta ile terzilik zanaatının zorlukları ve durumu üzerine bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

 

Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?

1948 yılında Konya Hayıroğlu köyünde dünyaya geldim. İlkokulu Hayıroğlu’nda bitirdim. 1960 yılında terzilik hayatına başladım. Konya’nın ünlü terzilerinden olan Kazım Temel ilk ustamdı. Daha sonra Celal Pekmezci ve Mehmet Eylen’in yanında çıraklık ve kalfalık dönemini tamamladıktan sonra askere gittim. Asker de 8. Ana Jet Üstü İş Ocağında terziliğe devam ettim. Askerden döndükten sonra  1971’de kendi iş yerimi Fatih Çarşısında açtım. 2007’ye kadar orada çalıştım.2007’den 2016’ya kadar Azerbaycan da mesleğime devam ettim. Şimdi ise Konya’da yeniden başladım.

 

Terzilik mesleği günümüzde nasıl bir konumda?

Terzilik zanaatı 1960’lı yıllardan 1990’lı yıllara kadar kendini yenilemek yerine kan kaybeden bir sektör olmuştur. Bunun nedeni geçmişteki yıllarda terzilerin müşteriyle ilgilenmemesi ve verilen siparişin zamanında teslim olmaması sektörün gerilemesine neden oldu. Günümüzde ise sayılı olarak kişiye özel tasarım ve dikim yapılmaktadır.

 

Biraz da yurtdışı maceranızdan bahsedelim, Azerbaycan’a gidişiniz nasıl oldu?

2007’de bir arkadaşımı ziyaret için Azerbaycan’a gittim. Orada Konya’da yapmış olduğum terziliğin daha üst seviyede ve mesleğe daha çok talep olduğunu gördüm. Aşık olduğum bu mesleği ileriye götürmek için Azerbaycan’da bir moda evi açtım. On yıl boyunca başarılı bir çalışma evresi geçirdim. Farklı insanların giyim tarzıyla mesleğimi daha ileriye taşıdım ve bugün 50 yıllık tecrübemle Konya’da yeniden hizmet vermeye başladım.

 

Kişiye özel çalışmanın zorlukları neler?

Kişiye özel dikim yapmakta hiçbir zaman zorlanmadım. Çünkü insanların beden ölçülerini almaktan ziyade onları tanımakla işe başlıyorum. Bu tutum onları bende, beni de onlarda özel hale getirdi.

 

Konya’nın önde gelen isimlerine elbiseler dikiyorsunuz. Talepler konusunda neler söylersiniz?

Günümüz de insanlar dar kesim elbiseleri tercih ediyorlar. Tamamen el işçiliği olması, aksesuarlarının özel tasarım olması, insanların kendilerini farklı kıldığını hissettiriyor. Talepler de bu yönde gelişiyor. Hizmet verdiğimiz bu sektörde müşteriye en temiz, en güvenilir ve yüksek kalitede ürünleri teslim etmek temel ilkemizdir. Müşteri ile yakından ilgilenmek bizi bu noktaya getirdi. Ayrıca zamanın çok kıymetli olduğu bu yıllarda müşterilerimizi yormadan hizmet etmek bizi bir marka haline getirdi.

 

 

 

 

 

Add comment