İsmail KELEŞ

Saffer Turbo Yönetim Kurulu Başkanı

Saffer Turbo Yönetim Kurulu Başkanı İsmail KELEŞ

Saffer Turbo Yönetim Kurulu Başkanı İsmail KELEŞ

Saffer Turbo Yönetim Kurulu Başkanı
İsmail KELEŞ

Bu sayımızda kapak konuğumuz Konya sanayisinde ve ülkemizde mekanik zekası ile dikkatleri çekmiş, başarı kazanmış Saffer Turbo Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Keleş.
Türkiye’nin ilk ve tek Turbo üreticisi olan İsmail Bey, tüm bilgi ve tecrübesini paylaşmayı sevmesi, hatta giderilemez denen arızaları tespit ederek gidermesi sebebi ile Konya sanayisinde Profesör lakabı ile anılır.

 

İsmail Bey öncelikle sizi biraz tanıyalım. Kısaca kendinizden bahseder misiniz?
1948 yılında Konya’da doğdum. İlkokuldan sonra İmam Hatip okuluna geçtim Ortaokul bölümünden sonra ayrıldım. Babamın yanında hırdavat dükkânında çalışmaya başladım. 19 yaşında evlendim 1 kızım 2 oğlum var. Askerlik sonrası 2 yıl taksicilik yaptım.

İş hayatına ne zaman atıldınız ve kaç yıldır bu işi yapıyorsunuz?
İş hayatına taksicilik yaptığım dönemde atılmış oldum. Arkadaşımın sanayideki atölyesine gidip gelirken bende böyle bir atölye açmayı düşündüğümü söyledim. Arkadaşım benden ortak olmamı istedi. Hiç sanayi tecrübem olmadığı için kabul ettim. Çalışmaya başladık ancak ortaklığımız uzun sürmedi. 1980 yılında Eski Sanayide kendi işyerimi açarak çalışmaya başladım. 1995 yılına kadar Eski Sanayideydim. Sonra Organize Sanayi Bölgesinde bir yer yaptırdım. Burada devam ederken arkadaşlarımın ısrarı üzerine kurdukları holdinge ortak oldum. Bu ortaklığımızda uzun sürmedi. 19 ay sonra holdingden ayrıldım. Bu süreçte büyük zarar gördüm. Fabrika binamı, tezgâhlarımı kaybettim. Kiralık bir bina ile tekrar işe başladım. Kısa süre sonra tekrar bir fabrika yaptırdım ve halen burada çalışmaya devam ediyorum.

Saffer Turbo’nun kuruluşundan bu yana gelişen süreci ana hatlarıyla anlatabilir misiniz?
2008 yılında çalışmalar başladı. TÜMOSAN traktör fabrikasına tedarikçi olarak çalışmaya devam ederken TÜMOSAN üretimindeki traktörlere turbo uygulamaya başlaması ile turbo üzerine araştırmalarımız başladı. Bu ürünün bir markası olsun istedik, marka ismini ne yapalım diye düşünürken aylardan Hicri Safer idi. Bizde markamıza Saffer dedik.

Ürünlerinizin güvenilirliği ve şirketinizin devamlılığı için uyguladığınız kalite ilkelerinden bahsedebilir misiniz?
Ürünlerimizin güvenirliği açısından işimle ilgili gelişimleri önemsiyor ve son teknoloji tezgâhlarda çalışıyoruz. İlkem ise ülkemde üretilmeyeni üretmek.

Başarılı bir firma kurucusu olarak sektörünüzdeki değişim ve gelişimlere yorumunuz nedir?
Başarılı bir firma olmak için zamana ayak uydurmak, piyasayı takip etmek, kısa zamanda kaliteli ve ekonomik maliyetli ürünler vermek için sürekli araştırma yapmak gerekir.

Uzun yıllardır bu sektördesiniz. İşinizin sizin için en zorlu yönü nedir?
En zor tarafı güncel olarak yenilikler gelmesi. Kazancın sürekli yatırıma gitmesi ve işletme sermayesinin yetersizliği.

Akademik bir eğitim almadığınız halde ticari zekânızı ve mekanik yeteneğinizi nasıl geliştirdiniz?
Akademik bir eğitimim yok ancak her eğitim alan da başarılı değil. Başarılı olmak için yapılan işi sevmek gerekir. Sevdiğiniz işi yaparken içinizdeki o enerji sizi genç tutar. Ama sevmeden yapıyorsanız o isteksizlik sizi yaşlandırır. Günümüz gençleri diploma için okuyor, ne yazık ki bu şekilde başarılı olamazlar. Ancak devlete, millete yük olurlar. Ve çalışma hayatında insanlara engel çıkarırlar.

Peki, sizce başarıyı daim kılan kural nedir?
Başarıyı daim kılan unsur sabırdır. Sabırsız insanlar (halk içinde maymun iştahlı diye tabir edilir) işe başlarlar ve boşlarlar. Hâlbuki iyi işler hemen olmaz. Sabredeceksin hedefe kilitleneceksin. Her işte sabır iyidir.

Kendinizi geliştirdiğiniz farklı bir sektör ya da hobiniz var mı?
Çocukluğumdan beri elektrik elektronik işler hobimdir. 1964 yılında Türkiye Radyo Amatörler Cemiyetinin çıkarmış olduğu TRAC dergileri son sayısında kadar elimde mevcut ve hatıra olarak saklıyorum.

Sizi şu an ki faaliyet gösterdiğiniz işe yönlendiren dönüm noktanız ya da kendinize bu yolu çizmenizi sağlayan bir anınız var mı?
Evet, biz hala TÜMOSAN traktör fabrikasıyla DEM olarak çalışıyoruz. 2008 yılında küçük oğlum TÜMOSAN’a bir iş için gittiğinde traktörlere turbo uygulamaya başladıklarını öğrenmiş ve benle konuşurken “Biz bunu yapabilir miyiz?” diye sordu. Turbo hakkında hiç bilgim olmadığını söyledim ve araştırmaya başladık. Kritik parçayı ithal ederek deneme çalışmalarına başladık. Bu parçayı Türkiye’de nasıl üretebiliriz düşüncesiyle heyecan sardı. Ve birkaç yıl sonra Vakum Döküm sistemini kurarak o kritik parçayı da üretmeye başlamış olduk.

Konya sanayisinde profesör olarak tanınıyorsunuz. Sebebi nedir?
Böyle anılmamın sebebi bildiğimi paylaşmamdır. Allah buyurur “Bildiklerinizle amel ederseniz, bilmediklerinizi öğretiriz…” bu yüzden bildiklerimi, öğrenmek isteyen herkesle paylaşırım. Simetriye önem veririm eğri duran şeylerden rahatsız olurum. Sürekli olarak faydalı, bilgi aktarımı sunan ürünleri takip ederim. Kitap, broşür, gazete, dergi, mecmua vb. Makine ve Mekanik içeren hiçbir görseli unutmam. Hafızamda yer edinmesi de işimi sevdiğimin ispatıdır.

Add comment