"ONLAR

güç ve dostluk ortağı"

“ONLAR güç ve dostluk ortağı”

“ONLAR güç ve dostluk ortağı”

“ONLAR güç ve dostluk ortağı”

Onlar bir araya geldi, kente yeni yatırımlar, yeni eserler ortaya koymak için kolları sıvadı. Arkadaşlık ruhu ile ticaret ruhu buluştu. Ticaret hayatına küçük yaşlarda atılan Onlar, yılların iş tecrübesini kadim dostlukla harmanladı. Ortaklıkla ilgili tüm önyargılar kırıldı ve Konya kazandı…

Onlar A. Ş. ‘yi Yönetim Kurulu Başkanı Nusret Argun’la konuştuk.

 

Onlar A.Ş.’yi kurma fikri nasıl gelişti?
Onlar A.Ş. Evrensel erdem seviyesine gelmiş iş adamlarının bir araya gelerek bir ustalık eseri meydana getirmek amacıyla kurduğu bir ortaklıktır. Farklı sektörlerde başarılı iş modelleri oluşturmuş iş adamlarının yeni ve ulusal bir iş girişimi de diyebiliriz. Bir başka deyişle de arkadaşlık ruhu ile ticaret ruhunun birleştiği bir oluşumdur. Ortakların tamamı kurumsal yapıyı iyi bilen ticaret hayatında hamurlaşmış çocuk yaşlarından beri ticaretle uğraşmış kendini kanıtlamış kişilerden oluşan bir şirkettir.

Konyalı on işadamının bir araya gelerek yeni yatırımlar yapmak şehrimize yeni eserler kazandırmak için yeni projeler geliştirip uygulamak amacıyla oluşmuş bir güç birliği olarak da yorumlanabilir.

Çatı oluşturulurken ne gibi kriterler ön planda tutuldu?
Onlar A.Ş. ticari faaliyetlerini dürüst, ilkeli ve kurumsal bir yapı içinde yürüten iş adamlarının bir araya gelmesiyle oluştu. Bu açıdan düşündüğümüzde kriterleri biz değil bu ortaklığa dahil olan iş adamları sağladı. Onlar A.Ş. için vazgeçilmeyecek unsurlar; söylediğini yapmak, yaptığını söylemek ve her koşulda insana ve ülkemize fayda sağlamaktır. Ticari Firmalarda karlılık esas olup kar amacıyla hareket edilmesi doğaldır. Ancak karlılığın yanında Konya firması olup Konya’ya eserler kazandırmak da amaçlarımızın başında gelmektedir. Firma çatısı oluşturulurken, profili kurumsallaşmış, kurumsallaşma çalışması devam eden ve kurumsallaşmaya müsait olan, vizyonu geniş firmalar ön planda tutulmuşlardır.

Onlar’ın içerisinde hangi firmalar yer alıyor?
Onlar A.Ş. nin içerisinde; Konyamız’ın kendi branşlarında uzmanlaşmış ve rüştünü ispat etmiş 10 adet farklı iştigal konusu olan şirketler bulunmaktadır. Bu şirketlerin iştigal konuları farklı olmasına rağmen şirket sahipleri işadamları arasında uzun yıllara dayanan dostluklar da bulunmaktadır.

Ortaklarımız:
• Nusret Argun’un temsil ettiği, Atlas Yatırım Planlama Sanayi ve Ticaret A.Ş.,
• Ömer Faruk Meydan’ın temsil ettiği Meydan Group Otomotiv,
• İsmail Hakkı Kolat’ın temsil ettiği Kolat Pazarlama,
• Kemal Korkmaz’ın temsil ettiği Korkmaz Beton Group,
• Ali Kaya’nın temsil ettiği, Çelikkayalar Avm Tarım Ürünleri A.Ş.
• Mehmet Tosunoğlu’nun temsil ettiği Eymen Petrol A.Ş. ,
• Targun Polat’ın temsil ettiği, Fuga Orman Ürünleri San. Ve Tic. Ltd. Şti.,
• Mehmet Ali Görgülü’nün temsil ettiği Görgülü Kuyumculuk Hırdavat İnş. Ltd.Şti.
• Ömer Doğancı’nın temsil ettiği, Doğancı Yapı Ltd.Şti.
• Seyit Türkmen’in temsil ettiği, Nur-Pa Sızdırmazlık A.Ş.
Firmalarından oluşmaktadır.

 

Küçük ortaklıklar bile sorunlu ayrılıklarla noktalanabilirken böyle büyük bir organizasyonun oluşumunda hangi değerler ön plana çıkartıldı?
Değerleri sağlam temeller üzerine oturmuş iş adamlarının bir arada olması sorun yerine sinerji oluşturur. Bu açıdan baktığımızda farklı sektörlerden ve faaliyet gösterdiği sektörlerde lider olan firmaların iştiraki olan Onlar A.Ş. zengin bir bilgi birikim havuzuna sahiptir. Onlar A.Ş.’nin ön plana çıkan temel değerleri; Yenilikçilik, Güven ve Takım Çalışması, Sorumluluk, Süreç Kalitesi Sonuç Odaklılıktır.

Sorumluluk: Onlar A.Ş. çalışanları kazanımlarının koşulların değil kendi kararlarının bir işlevi olduğunu bilirler ve yapabilecekleri değiştirebilecekleri işler üzerine odaklanırlar. Bu nedenle kendilerine ve başklarına karşı yerine getirilmesi gereken görevleri zamanında yerine getirme bilinciyle çalışırlar.
Güven ve Takım Çalışması: Atlas Yatırım çalışanları kişilere saygılı ve daha büyük sonuçlara ulaşmak için işbirliği içinde olmaları gerektiğini bilirler. Her zaman açık, net, zamanında iki yönlü iletişim kurmak için gönüllüdürler.

Yenilikçilik: Atlas Yatırım çalışanları tüm iş süreçlerinde araştırma ve geliştirmenin önemini bilirler, bu tutumun kendilerini daha yenilikçi ve daha üretken hale getireceği gerçeğini unutmadan harekete geçerler. Hesaplanmış riskleri almak ve proaktif olmak konularında isteklidirler.

Süreç Kalitesi: Atlas Yatırım çalışanları doğru şeyleri doğru şekilde yapmanın verimliliği ve kaliteyi artıracağına inanırlar ve tüm işlerinde bu temel unsura göre önceliklendirme yaparlar. Kalite anlayışımız insan yetenekleri ile müşteri beklentilerinin buluşma noktasıdır.

Sonuç Odaklılık: Atlas Yatırım çalışanları sadeleştir ve ilişkilendir felsefesi ile hareket ederler. Her süreçte “Nasıl Yaparım?” “Nasıl Başarırım?” sorularının cevaplarını ararlar. Tüm süreçlerde soruna değil çözüme odaklanırlar. Atlas Yatırım çalışanlarını güçlü kılan üretikleri sonuçlardır.

Bu çalışma prensiplerimizin ve günlük yaşamın ayrılmaz parçalarıdır; Onlar A.Ş. elde ettiği ve edeceği başarıların temelini oluşturmaktadır.

Konya sanayisine baktığımız zaman aile şirketlerinin sayısının çokluğu dikkat çekiyor. Aile şirketlerinin; büyük ortaklıkların kurulamamasında etkisi var mı?
Bu tür ortaklıkların kurulmasındaki en büyük etken vizyon sahibi olmaktan geçmektedir. İster aile şirketi olun ister kurumsal bir yapıya bürünmüş bir şirket olun eğer vizyonunuz ve bu doğrultuda hedefleriniz yoksa bir arada olma ve başarılı olma şansınız yoktur. Onlar A.Ş.’nin yapısına baktığımızda vizyonu olan, hedeflerine her daim ulaşmış ve Konya’nın yetiştirdiği yetenekli iş adamlarından oluşmaktadır. Bu bilgi birikim zenginliği farklı bir iş yapış tarzını yani esnek kurumsal yapıyı ortaya çıkarmaktadır. Elbette ki aile şirketlerinin büyük ortaklıklara dönüşmesi son derece zordur. Her şeyden önce aile şirketlerinin kuruluş amacı, bakış açısı, vizyonu ve misyonu büyük ortaklıklara dönüşmesinde önüne çıkan en büyük engellerdendir.

Konya sanayisinde güçlü bir marka oluşması için bu tarz oluşumların önemi nedir?
Konya sanayisinde ve globalleşen dış dünya pazarında güçlü bir marka oluşması için sermayelerin birleştirilerek daha güçlü firma profilleri ortaya çıkmaktadır. Farklı kültürleri olan şirketlerin evlilikler yaparak ticari hayatta büyümesi aynı zamanda da kültürel bir zenginliktir. Güçlü markalar oluşturmak için bu tarz büyümeler desteklenmelidir.

Onlar A.Ş.’nin öncelikli ve global anlamda hedefleri ne?
Onlar AŞ. Konya’nın belirli iş çevrelerinden ve değişik meslek guruplarından oluşan yıllarını ticaretle geçirmiş hayatı kendi alın teri ile kazanmış dünyada ki tüm zorlukları aşarak belli bir yere gelmiş uzun yıllar iş tecrübesi olan farklı iş kollarında kendilerini kanıtlamış global dünya ile ticaret yapan ufku geniş ileriyi gören kendine öz güveni yüksek olan kişilerden oluşan 10 kişilik bir guruptur. Gelecekte Konya’ya daha büyük dünya markalarını getirmek Konya’nın vizyonunu daha üst seviyelere yükseltmek için dünyada birçok dünya markası ile görüşmeler devam etmektedir. Hedefte Konya vardır ve Konya olarak devam edecektir. Yenilikçi ruhu ile yakın zaman da Konyamıza yeni projeler gelecektir. Cihanbeyli Tuz İşletme Tesisleri’ni dünya standartlara uygun hale getirmek önceliklerimiz arasında yer alıyor. Bu tesisisin ortaya çıkarttığı ürün/ürünlerin global bir marka haline getirmek için hummalı bir çalışma içerisindeyiz.

Türkiye ve Konya’da bu tarz güç birliği çalışmalarında gecikildiğini düşünüyor musunuz?
Güç birliği konusunda kesinlikle geç kalınmış bir oluşumdur. Sanayimizin gelişmeye başladığı yıllarda böylesi bir güç birliği yapılsaydı çok daha farklı yerlerde olurduk. Dünyada bazı markalarda ve üretimde söz sahibi olabileceğimiz içten bile değildi. Son otuz yıldır böyle güç birlikteliklerini ya da şirket birleşmelerini dünyanın her yerinde görmekteyiz. Bu tür birleşmeler ve ortaklıklar ile birlikten güç doğduğunu, maliyetlerin azaldığını, bilgi birikim karmasıyla daha verimli işler çıktığını görmekteyiz. Ülkemizde ve Konya’da bu tür girişimler için geç kalındığı bir gerçek, ancak ülke ekonomisinin stabil olmaması ve insan ilişki ve güven indeksinde yaşana sorunlar bu sürecin gecikmesinde ana faktörlerdir. Ülkemizde son on beş yıldır oluşan ekonomik istikrar iş adamları için güven ve yatırım yapma duygusunu pekiştiriyor. Bu gelişmeler sonrasında geçte olsa; Ülkemizde, Anadolu da ve Konya’ da böyle iş ortaklıklarının son dönemde arttığını görmekteyiz. Böyle ortaklıklar için temel hedefin sürdürülebilir etkin iletişim ve sürdürülebilir iş sonuçları olmalıdır.

Konya’da son yıllarda sizin gibi yapılanmalar dikkat çekiyor. Konya sanayii bu konuda güçlü bir potansiyele sahip mi?
Konya ülkemiz ekonomi için önemli bir potansiyele sahip ve son yıllarda ülkemiz ihracat indeksine pozitif katkı sağlamaktadır. Onlar A.Ş. modeli gibi güç birliktelikleri Konya sanayisinin gücüne güç katacaktır. Konya sanayisi olarak potansiyel her zaman mevcuttur. Konya sanayisi Türkiye’deki Otomotiv yedek parça üretiminde ve diğer konularda başı çekmektedir. Bu tür şirket evlilikleri yapılarak sermaye birleştirilmesi daha güçlü profilli firmaların oluşmasını sağlar. Rekabette eli daha güçlü olup, pazara hakimiyeti de aynı oranda fazla olur.

Sektörel anlamda gerçekleşebilecek böyle bir yapılanma için ne tavsiye edersiniz?
Yatırım için oluşturulacak yapılanmada en çok dikkat edilecek unsurlar: “Açık İletişim”, “Uygulanabilir İş Planları” ve “Smart Hedefler” olmalıdır. Her koşulda yönetim kurulunun uyumu ve görev dağılımlarına riayet etmesi işleyişe fayda sağlayacaktır. Karşılıklı güven ve şirketlerin profilleri ön planda tutulmalıdır. Kültürüne uygun olmayan ticareti yapmaya çalışmak zaman kaybı olarak nitelendirilecektir. Şirketler kendi kültürlerine uygun alanda faaliyet göstermeli ve karşılıklı güven sağlanarak daha güçlü firma yapıları oluşturmalıdır.

Konya’nın dünyadaki görünümü nedir? Dünya ülkeleri Konya’ya nasıl bakıyor?
Konya Türkiye’nin Çin’idir. Tüm dünya ile ticaret yapan, kendisini kanıtlamış, sanayisi gelişmiş, gelecekte çok daha büyük firmaların oluşacağı bir şehirdir. Özelikle otomobil tarım ve makine sektöründe geleceğin yıldız şehridir. Bizler de Onlar A.Ş. olarak tüm ortaklar tek beyin tek güç olarak çalışmalıyız. Dünya devi yüz yılı geçmiş firmaların alt yapısına baktığımız zaman hep güç birliği yapılmış oluşumlardır. Bizler de Konya’da bunu yapmak istiyoruz ve yapacağız.

Türkiye ekonomisi dünyada ilk 10’a giren ekonomilerden bir tanesidir. Bu ülkenin önünü hiç kimse kesemez. Birçok Avrupa ülkesi Türkiye’nin gelişimini istemiyor ama bizler bunlara bu papuç bırakmayacağız ve yolumuza devam edeceğiz .Gelecek nesiller için daha çok çalışıp birlik olmalıyız. Bu ülke “tek vatan, tek bayrak, tek millet” ilkelerine sonuna kadar bağlıdır ve bağlı kalacaktır.

Add comment