METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

ÇIRAYLAR CAM A.Ş. FAHRETTİN ÇIRAY

ÇIRAYLAR CAM A.Ş. FAHRETTİN ÇIRAY

ÇIRAYLAR CAM A.Ş.
FAHRETTİN ÇIRAY

“Camla dans ediyoruz”

Cam; estetiği, şeffaflığı, doğallığı ve kullanım alanı ile yaşamımızın olmazsa olmazı. Türkiye’nin alanındaki en büyük firmalarından Çıraylar Cam’ı Fahrettin Çıray’la konuştuk.

 

Çıraylar Cam ne zaman ve kim tarafından kuruldu?
Çıraylar Cam 1969 yılında Çıray Cam Ticaret olarak dedem Fahrettin Çıray tarafından kurularak Konya’da cam ve inşaat malzemeleri sektöründe faaliyete başlamıştır.

Bugünlere geliş sürecinden bahseder misiniz?
1969 yılında dedemin kurmuş olduğu Çıray Cam Ticaret, Konya Kapu Cami civarında 50 metrekarelik iş yerinde cam ve inşaat malzemeleri sektöründe gelişimini sürdürürken 1976 yılında Marangozlar Sanayinde 250 metrekarelik bir iş yerine taşınmıştır. 1979 yılında dedemin vefat etmesiyle birlikte babam Naci Çıray 14 yaşında şirketin başına geçmiş ve amcam Hasan Çıray ile birlikte Konya ve diğer şehirlere cam ve inşaat malzemeleri sektöründe hizmete devam etmiştir. Çıray Cam Ticaret 1997 yılında Çıraylar Cam İnşaat Malzemeleri Sanayi Ve Ticaret A.Ş. olarak kurumsallaşmış ve Türkiye çapında sektörel bir firma olmuştur. 1997 yılında bölge ihtiyacını karşılamak amacıyla ısı yalıtımlı çift cam tesisini üretime açmıştır. 1998 yılında dünya çapında lider olan birçok firmanın bayiliklerini alarak PVC alanında faaliyet gösterecek olan, PVC aksesuarları ve PVC destek sacı toptan satış bölümünü hizmete açmıştır. 2003 yılında sektördeki gelişmeleri göz önünde bulundurarak bölge ihtiyacı olan Şişecam Düzcam Yetkili Satıcılığını ve Isıcam yetkili üreticiliğini almıştır, Isıcam üretimine ve toptan cam satışına bölge bayi olarak devam etmektedir. 2007 yılında da dünya lideri olan firmaların bayiliklerini almaya devam eden firmamız Asaş Alüminyum bayiliğini alarak alüminyum ve kompozit panel satışlarına başlamıştır. 2013 yılında Enerji tasarrufunun öneminin artmasıyla birlikte dünyada enerji tasarrufu sağlayan cam üreticilerinin bayiliklerini alarak Konya’da bu firmaların tek sertifikalı üreticisi olmuştur.

İnşaat sektörünün en kırılgan olan alanında faaliyet göstermek zor bir iş mi? Zorlukları ne?
Kırılgan bir malzemeyle ürünler çıkarmak kolay değil. işimizin belki de en zor kısmı kırılgan bir malzemeyle üretim yapmak. Biz camları 6000 * 3210 mm ebatlarında Cam üretici firmalarından aldıktan sonra bünyemizde bulunan ve sadece cam taşıması üzerine üretilmiş özel tırlarımızla fabrika sahamıza getiriyoruz. Buradan sonra zorlu bir serüven başlıyor. Son teknolojik makinelerimiz ve profesyonel kadromuzla camlar ile adeta dans etmeye başlıyoruz. Cam çok kırılgan bir malzeme olsa da makinelerimiz ve tecrübeli kadromuzla beraber başarıya ulaşıyoruz. Eski camcılar hep şöyle derler; “Cam, ustasının elinde kırılmaz.” Evet, bu konuya ben de katılıyorum. Cam, ustasının elinde kırılmıyor. Üretim aşamasını tamamladıktan sonra sevk ettiğimiz camları müşterilerimiz binaya montajlıyor. Proje tamamlandıktan sonra karşısına geçip baktığınızda üretimde yaşadığınız zorlukların hepsi bir heyecana ve mutluluğa dönüşüyor.

Camın bir inşaat için önemi nedir?
Eski binalara baktığımızda ısı kayıplarının %70 oranında pencere ve camlardan kaynaklandığı görülmektedir. Enerji tasarruf camlarının üretilmesiyle birlikte camın binalardaki önemi daha da artmıştır. Dünyada enerji tasarrufunun önemi her geçen gün artmakta, pahalı ve kıt olan enerji kaynaklarını verimli kullanarak ulusal boyutta tasarruf sağlamalıyız. Ülke olarak enerji kaynaklarının birçoğunu yurtdışından ithal ediyoruz. Bunun için de binalarda minimum düzeyde enerji kaynağı kullanacağımız hale getirecek enerji tasarruf camlarını kullanmalıyız.

Cam kullanıldığı alanda önemli bir görsellik sunuyor? Bu bir moda haline geldi diyebilir miyiz?
Cam bir binaya baktığınızda hem modern hem de estetiktir. Cam bizi kalın ve karanlık duvarlardan kurtararak hayata daha şeffaf alanlardan bakmamızı sağlıyor. İnsanlar binalar içerisine ne kadar fazla gün ışığı alırsa mutluluk dereceleri o kadar artıyor. Bununla birlikte insanların yaşam kalitesi yükseliyor. Eski binalarda sadece küçük pencereler bulunuyordu. Çünkü içerideki ısıyı kaybetmek istemiyorlardı. Şimdi enerji tasarruf camlarının çıkmasıyla böyle bir sorun kalmadı. Güvenlik için lamine camlar ile artık hem güvenlik sağlarken hem de dışarıdaki gürültüden etkilenmiyorsunuz. Camda yaşanan olumsuzlukların yok olmasıyla birlikte cam cepheler bir moda değil, yaşam standardı haline geldi.

Konya bu alanda hangi noktada?
Konya’da standart camlardan hala kurtulamadık. Şu an yeni yapılan projelerin %55’ i enerji tasarrufu sağlayan camlar kullanmamaktadır. Pazarlama ekibimizin yoğun ve ısrarlı bir şekilde çalışmaları sonucu projelerin %45’ini nitelikli camlara döndürebiliyoruz. Bunlar sadece bizim istememizle olmuyor, tüketici daha bilinçli hale gelerek cam noktasında ısrarcı olmalıdır. Bu camları kullandığımızda ısınmak veya soğutmak için harcadığımız paraların %50’si cebimize kalmaktadır. Eskişehir Belediyesi yapılan projelerde enerji tasarrufu sağlayan camlar kullanılmadığında ruhsat vermemektedir. Biz belediyelerimiz ile görüşüyoruz. Bu noktada onlardan yardım bekliyoruz. Çünkü enerji kaynaklarını yurt dışından ithal ediyoruz. Boşa harcayacak paramız yok.

Sizin iş hayatına başlamanız nasıl oldu?
Ben çok yaramaz ve haylaz bir çocukmuşum. Sadece araba ile gezerken uyurmuşum. İlk iş yerine gittiğimde 2 yaşındaymışım. İş hayatına 2 yaşında başlamışım diyebiliriz 🙂 Okula başladıktan sonra yaz aylarında kesinlikle iş yerine giderdim, camlara bakardım, üretimde dolaşırdım, personelimize yardım ederdim. Bu işten büyük zevk alıyordum. Aktif olarak iş yerine başlamam 2006 yılında üniversiteye başlamam ile birlikte oldu. Üniversite öğretimime devam ederken iş yerinde de kendimi geliştirip müşterilerimize hizmeti ilke edindim.

Sektörünüzün sorunları nelerdir?
Sektörümüzdeki sorunlara baktığınızda tüm Türkiye’de sanayicilerin yaşamakta olduğu kalifiye personel sıkıntısı olduğunu rahatlıkla görebilirsiniz. Nitelikli personel yetiştirmek çok zor diyemiyorum, artık yetişmiyor. İnsanlar masa başı işlerde yüksek maaşlar alarak iş yapmak istiyor. İnsanların artık iş öğrenme, meslek edinme gibi bir niyeti yok. Bu noktada sıkıntılar yaşıyoruz. Kendi çalışma arkadaşlarımıza baktığımızda işini severek yapan kadronun 10-15 yıldır bizimle çalışan arkadaşlar olduğunu görmekteyim.

Bir başka sorunumuz ise tüketicinin birçoğunun bilinçli olmaması. İnsanlar iş yeri veya ev alırken nitelikli cam kullanımı noktasında daha dikkatli ve hassas olması gerekiyor. Isınmak veya soğutmak için harcadığımız paranın %50 si cebimizde kalacak. Bunun için tüketicinin bilinçli hale gelmesi gerekiyor.

Son olarak neyi hedefliyorsunuz?
Müşterilerine hizmeti ilke edinen firmamız yatırımlarına devam ederek 2013 yılında yapmış olduğu Lisec Full Otomatik Isıcam Robot Hattı, Landglass Top Jet Convection Temper Hattı ve Intermac Otomatik Jumbo Cam Kesim Hattıyla birlikte kapasitesini arttırarak günümüzde 25 bin metrekare kapalı alanda 3 Isıcam Hattı,2 Temper Hattı , 1 Lamine Hattı ile üretimine devam etmektedir. Ülkesine daha iyi ve daha kaliteli hizmet edebilmek için Afyonkarahisar’a bin 500 kilometrekarelik bir depo açarak buradan müşterilerimize toptan düzcam , alüminyum profil , kompozit panel ve PVC destek sacı satışlarında bulunmaktadır. Bu yatırımlarla beraber 2016 yılında 650 bin metrekare Isıcam , 500 bin metrekare Temperli Cam 250 bin metrekare Lamine cam üretmeyi hedeflemektedir.

Add comment