HÜSEYİN ÇINALI

GAZYAĞCI FURUN KEBAB FİRMA SAHİBİ

GAZYAĞCI FURUN KEBAB FİRMA SAHİBİ HÜSEYİN ÇINALI

GAZYAĞCI FURUN KEBAB FİRMA SAHİBİ HÜSEYİN ÇINALI

GAZYAĞCI FURUN KEBAB FİRMA SAHİBİ
HÜSEYİN ÇINALI

“Furun kebabının kompedanıyız”

 Tarihi lezzeti;  geleneksel anlayışla, modern bir düzenle damaklara sunan, Konya’da “furun” kelimesini yeniden dillere dolayan Gazyağcı’yı Hüseyin Çınalı’yla konuştuk.

Gazyağcı Furun Kebap kim tarafından ve ne zaman kuruldu?
Bu günlere şahit şu an hayatta olan tek bir isim var; o da babaannemiz Alime (Gazyağcı) Çınalı. Kendisinden aldığımız bilgiler doğrultusunda 1875’li yıllarda babaannemin dedesi olan Rahmetli Ali Gazyağcı bu işi yapıyormuş. Vefat ettikten sonra oğlu rahmetli büyüğümüz, dedemiz Mehmet Gazyağcı 1891 yıllarında Aziziye Camii Civarı bir dükkanı varmış. Lakapları Gazyağcı imiş. Onun için biz kuruluşumuzu 1891 olarak kayıt altına aldık. Çünkü babaannemiz o günleri hayal meyal hatırlıyor. Kuruluşumuz aslında 1891’den daha önce.

Şu an bu lezzeti kaçıncı kuşak sürdürüyor?
Şu an babam Ali Çınalı ve ben bu dede mirasını sürdürmekteyiz. Yani şahsım 5. Kuşağı temsil etmektedir.

Konya’da bir kebap kültürünün olduğunu söylemek mümkün mü?
Evet tabi ki. Bu yemek şehrimizin geleneksel yemeği ve kültürüdür. Kebap alışkanlığımız kesinlikle vardır. İnsanların misafirleri geldiğinde kesinlikle bir furun kebabı yedirmek isterler. Tabi kendi özel günlerinde de genellikle kebap tercih edilir.

Konyalı kebabı nasıl seviyor?
Bu soru güzeldi. Furun kebabı insanlar için göreceli. Kimisi yağlı, kimisi kuru, kimisi sert, kimisi yanmış, kimisi yağsız, kimisi kemikli.. Açıkçası biraz karışık. Ben bu durumu şöyle açıklamak istiyorum; bunları markamız olduğu için değil tüm samimiyetimle söylüyorum. İnsanlar yıllardır furun kebabı adı altında haşlanmış, ne olduğu belli olmayan et yemişler. Biz kesinlikle kebabı haşlama gibi yapmıyoruz. Öyle kebap olmaz. Kebap gerçek yaylım kuzu etinden olur. Eti ateşe göstermek gerek. Yoksa olmaz. Ben Konya’da dana etinden kebap satıldığını gördüm. Zamanla her şey daha güzel olacak. Bu bizim yöresel yemeğimiz, şehrimizin bir sembolü diyebilirim. Buna sahip çıkmamız gerek. Genellemek gerekirse Konya’mız Furun Kebabını yağsız seviyor.

Pek çok furun kebapçı var. Sizi diğerlerinden ayıran özellikler nedir?
Evet pek çok.. Daha doğrusu kebapçı demek yanlış olur. Eğer o insanlara kebapçı dersek kendimize ve bu işi iyi yapan meslektaşlarımıza haksızlık etmiş oluruz. Biz bu işin kompedanıyız, ustasıyız, mucidiyiz. Ve insanlar, meslektaşlarımız buna saygı duyuyorlar. Tekrar teşekkür ediyorum. Bizi diğerlerinden ayıran özellikleri sevgili misafirlerimiz bilir diyebilirim ama biz işimizi severek yapıyoruz. İşimize saygımız var ve bu da başarıyı getiriyor.

Her lezzetin olduğu gibi sizin lezzetlerinizi de özel kılan sırlar var mı?
Tabi ki, kesinlikle. Zaten Gazyağcı’yı Gazyağcı yapan bu özel sırlarıdır. Herkesin kendine göre kebap pişirme yöntemi var ve bizler de dedelerimizden gelen yöntemle pişiriyoruz. Ve bu şekilde yetiştik. Bu şekilde de devam ediyoruz.

Merakla Beklenen kebap çorbanızın lansmanını yaptınız. Nedir Bu özel çorba?
İnanın çok özel bir lezzet oldu. Biz de Gazyağcı olarak farklı bir yorum getirdik. Bir kaç gün demo yaptık. Bir tane kötü yorum almadım. Mutlaka denemenizi isterim. Bu kadar bilgi verebilirim. Gelip bu lezzeti tatmanızı istiyorum açıkçası.

“Siz bilmezsiniz babanız bizi iyi bilir” sloganıyla hareket ettiniz. Babalarımızın aldığı aynı lezzeti nasıl korudunuz?
Aslında bu sloganı kullanmaktaki sebebimiz şuydu; yeni bir nesil yetişti ve bu nesil bizleri bilmekte zorlandılar ve yoğun sorularla karşılaştık. Sonra dedik ki; “bizleri babalarınıza, dedelerinize sorun.” Bu şekilde daha hızlı ilerlerdik. Eski lezzetleri tutturmak mümkün değil. Bunun nedeni ise eski hayvanları, eski etleri bulmak imkansız. Elimizden geldiğince en iyi eti almak için uğraşıyoruz. Hiçbir şeyin ucuzuna, 2. Kalite ürüne kaçmıyoruz. Burayı açarken tek bir şey planladım ve para ikinci plandaydı. Biz burada iyi hizmet vereceğiz öncelikle hizmet politikasıyla ilerledik.

Bu alanda markalaşmak ve kurumsallaşmak adına neler yapıyorsunuz?
Kabul etmek gerekir ki Gazyağcı bir markadır. Marka bilinirliğimizi artırmak adına birçok projemiz var. Çok şükür günden güne daha çok yayılıyoruz. Kurumsallaşmak adına çalışmalarımız var. Yakın gelecekle ilgili, hiçbir planımız yok. Şu an sadece en iyi daha çok nasıl hizmet veririz. Bunun derdindeyiz. Çünkü şehrimiz bunu fazlasıyla hak ediyor. Ve eklemeden edemeyeceğim; mekanımızı açtıktan sonra birçok kişi kendine çeki düzen verdi. Açıkçası kimse bu kadarını beklemiyordu. Mesela birçok kişi fırın kebabı yazıyordu. Aslında olması gereken “fürun”dur ve biz yazdıktan sonra herkes değiştirdi. Bizleri takip etmeleri hoşumuza gidiyor, teşekkür ediyoruz.

Hizmet sektörü en zor sektörlerden biri olarak kabul edilir. Direk damaklara hitap eden bu sektörde insanları nasıl mutlu ediyorsunuz?
Sistem kurmak inanın çok zor. Hele bu hizmet sektöründe. Açıkçası şunu söylemeliyim, en zor sektörlerden birisi sanırım hizmet sektörü. Ama hiç sıkılmadan bunalmadan her gün aynı güler yüzü, aynı lezzeti sunmak için çalışıyoruz. Biz bu işi severek, isteyerek yapıyoruz. Öncelikle lezzet ama onun da öncesi hizmet çok önemli. Konya’da kalifiye personel bulmak zor. İnşallah sektörümüz kaliteli mekanlarla, iyi işletmecilerle daha güzel bir hal alacak. Buna inanıyorum.

Hedefleriniz neler? Ulusal bir marka olma yolunda başka illere de şubeler açmayı planlıyor musunuz?
Markamız, bizim için oldukça önemli manevi değeri olan ve dede mirasımızdır. Hedeflerimiz var tabi ki ve kurumsal yapımızı, kullandığımız envanterleri ulusala göre tasarladık, hayata geçirdik. Hayalimdir; Konya’da doğmuş, Konya ekmeğini yemiş, bu şehirde büyümek isteyen markamızı ulusala taşımak ve Konya’mız adına güzel işlere imza atmak. İnşallah.

Son olarak neler söylemek istersiniz?
Aslında söylenecek birçok şey, tartışacağımız birçok konu var. Ben başta şehrimize, halkımıza teşekkür etmek istiyorum. Çok güzel yorumlar alıyoruz, telefonlar alıyoruz. Bunu başarmak çok güzel. Halkımıza layık olmaya çalışıyoruz. Artık eski düzenler kalmıyor, bitiyor. Zaman çok hızlı ilerliyor ve buna ayak uydurmak zorundayız tabi ki özümüzü kaybetmeden, geleneklerimizden vazgeçmeden.

Add comment