Berdan AKTAN

Tümsiad Konya Şube Başkanı

Tümsiad Konya Şube Başkanı Berdan AKTAN

Tümsiad Konya Şube Başkanı Berdan AKTAN

TÜMSİAD, işadamlarının ve istihdam ettikleri elemanların kişisel, mesleki, sosyal ve kültürel anlamda gelişimlerine destek vermeyi amaçlıyor. TÜMSİAD’da ana hedef Ahilik Kültürü’nü yaşatmak, sözü senet olan işadamlarını bir araya getirmek. TÜMSİAD’ı; Konya Şube Başkanı İnşaat Mühendisi Berdan Aktan’la konuştuk

Amacımız üyelerimize dokunmak

Tümsiad Konya
Şube Başkanı
Berdan Aktan

 

TÜMSİAD ne zaman kuruldu?
TÜMSİAD 2005 yılında kuruldu. Türkiye’de 51, yurtdışında da 8 şubesi olan bir İş adamları derneği. Belirli bir dünya görüşü etrafında toplanan işadamlarının oluşturduğu yapı. Ben de son 2 yıldır yönetim kurulunda görevliydim. 7 Ocak’ta yapılan Genel Kurul’da Konya Şube Başkanı olarak seçilerek göreve başladım.

Kendinizden bahseder misiniz?
06.09.1979 tarihinde Konya’da doğdum. İlk ve orta öğrenimimi Konya’da tamamladıktan sonra Selçuk Üni. Müh.Mim. Fak. İnşaat Müh. Bölümünden mezun oldum. Bir süre Tekfen Holding, İspanyol Indra Sistamas S.A., İspanyol Obrascon Huarte Lain S.A. gibi firmalarda proje müdürlüğü gibi pozisyonlarda çalıştıktan sonra 2012 yılında Aktan Yapı adı altında kendi firmamızı kurduk. Karayolları, İl Özel İdare ve D.H.M.İ. gibi devlet kurumlarına çeşitli ihaleler yaptıktan sonra 2015 yılından beri yapsat projeleri inşaa etmekteyiz. Son iki yıldır da TÜMSİAD Yönetim Kurulu’nda görev aldım. 2017 yılı Olağan Genel Kurulunda TÜMSİAD Konya Şube Başkanı olarak görevi devraldım.

TÜMSİAD’ın oluşturmak istediği imaj nedir?
TÜMSİAD İşadamları Derneği olarak, yerel ve evrensel değerlere sahip, azim ve kararlılıkla bütün insanlığa hizmet eden, dürüst, dinamik ve çalışkan, girişimci, gelişime açık, geleceğin dünyasında söz sahibi olan, dünyadaki tüm ülkelerde Türkiye’yi marka haline getirecek iş adamları kuşağı oluşturmak. Oluşturmak istediğimiz TÜMSİAD’lı imajı, belirli bir işadamı profili var. TÜMSİAD’lı iş adamı profili vatanına, devletine milletine bağlı, devletini ekonomik olarak destekleyen, sürdürülebilir iktisadi kalkınmaya destek vermek, tasarruf ekonomisi ve faizsiz finansal sistemi savunmak, diğer ülkelerden gelebilecek etkilere karşı sadece kar gözüyle, ticari çıkar gözüyle değil ülkesini destekleyecek noktada pozisyon alabilen bir işadamı. Bu profili oluşturmamız gerekiyor. Parti anlamında siyasi bir duruşumuz yok. Her türlü siyasi görüşe açık bir oluşumuz. Önemli olan değerlerimizin paylaşılması. Milli duruş sergilenmesi.

Kuruluşunuzda pek çok amacı barındırıyorsunuz. Bunlar arsında en önemlileri neler?
Eğitim ve insan kaynaklarına yönelik amaçlarımız var. İşadamlarının ve istihdam ettikleri elemanların kişisel, mesleki, sosyal ve kültürel gelişimlerine destek olmak istiyoruz. Küçük, orta ve büyük ölçekli işletmelerin iş ve işleyiş sistemlerinin geliştirilmesine katkıda bulunmak, işletmelerimizin, toplam kalite yönetimi standartlarına uygun çalışmalarını teşvik etmek, özel sektörün ara eleman ihtiyacını karşılamak için Milli Eğitim Bakanlığı ve Sektör Temsilcileri ile birlikte Meslek liselerine işlerlik kazandırarak uygulanabilir projeler üretmek üzere çalışmalarımız sürüyor. Ayrıca kendi bünyemizde yada bir üniversite bünyesinde Kobi Araştırma Merkezi kurmak gibi bir hedefimizde bulunmaktadır.

EKİP ÇALIŞMASI
Üyelerimiz arasında ekip çalışması anlayışını yayarak, kurumsallaşmaya ve köklü müesseselerin ortaya çıkmasına katkıda bulunmak da amaçlarımız arasında. Bunlar arasında bize en çok ilham veren ise; toplumumuzun kültürel ve manevi değerleri ile beslenmiş, evrensel iş ahlakını özümsemiş, örnek iş adamı ve verimli işletme modelinin oluşmasına ve yaygınlaşmasına destek olmak.

Sektörel çözümler konusunda çalışmalar yürütüyoruz. İşletmelerin genel sorunlarını saptamak ve yetkili kamu kurum ve kuruluşları ile işbirliği içerisinde bu sorunlara kesin ve kalıcı çözümler geliştirmek. Kendi içimizde oluşturacağımız Sektör temsilcilerinin temsilcileri bulundukları sektörler ile görüşerek ülke ekonomisinin sektörel bazdaki makro ve mikro dengelerinin sıhhatli bir tarzda oluşması için projeler üretmek. İşadamlarını ilgilendiren sanayi ve ticaret politikalarının oluşturulması ve uygulanmasında gerekli mercilere görüş bildirmeyi amaçlıyoruz.

Burada birlik beraberliğe yönelik farklı çalışmalara imza atıyorsunuz. Bunu sağlamak neden önemli?
Tüm işadamları arasındaki işbirliği ve iletişim faaliyetlerini güçlendirmek için gerekli olan bilgi alışverişini yaygınlaştırmak ve bu konudaki çalışmaları teşvik etmek çok önemli. Üyelerimizin iç ve dış pazarlarda güvenli ve kazançlı ticaret yapabilmeleri için gerekli çevrelerin, ortamların oluşturulmasına, geliştirilmesine katkıda bulunmak derneğimizin başlıca planlarından biri. Sosyal sorumluluk projelerine imza atmayı da önemsiyoruz.

TÜMSİAD 2005 yılından bu yana ne gibi önemli projelere imza attı?
2010, 2011 ve 2012 yıllarında üst üste 3 kez Avrupa Birliği ilgili kurumları tarafından Avrupa ülkeleri arasında 37 ülke arasında yapılan değerlendirmeye göre en çok etkinlik yapan sivil toplum kuruluşu olarak seçildi. Her sene düzenli olarak sadece Tümsiad üyelerinin katıldığı fuar organizasyonumuz olan TümExpo Fuarları düzenlenmektedir.

Konya Şubesi olarak öncelikli hedefiniz ne?
Kendi üyelerimize de katılmak isteyenlere de bir dizi konferanslar düzenleyeceğiz. Bu hem ticari anlamda, hem de dini değerlerimizle beraber ticaretin nasıl yapılabileceğini gösteren eğitim konferansları olacak. Üyelerimizle birlikte ilgili devlet kuruluşlarıyla görüşüp TÜMSİAD hatıra ormanı projemiz var. Sadece yönetim kurulu değil, 226 üyemiz var ve her birinin katılımını sağlayacak projeler hazırlamaya çalışıyoruz. Amacımız üyelerimize dokunmak. Birebir temas. Üye ziyaretleri temel konumuz. Üye sayımızı artırmak elbette çok önemli. Ama mevcut üyelerimiz için ne yaptığımız çok daha önemli. TÜMSİAD’lı olmanın ayrıcalığını hissettirmek istiyoruz.

Sizi diğer işadamı derneklerinden farklı kılan ne?
Ticari bir oluşum olmamıza rağmen bir dünya görüşümüz de var. Sadece maddi değil manevi anlamda da hedefleri olan bir derneğiz. Örneğin üyelerimiz arasında referanssız olan yok. Referansı olmayanı üye almıyoruz. Aynı şekilde yeni başvuru yapanların kendi sektöründe, piyasasında hali tavrı, izlenimi nasıl? Borcuna sadık mı? Bu tarz negatiflikleri duyduklarımızı almıyoruz. Bizim üyemiz dışarıda TÜMSİAD’dan referanslı olacak.

Bunu ayırt etmek zor değil mi?
Yapılabiliyor. Zor değil. Pek çok sektörde üyemiz var. Ticari olarak KOBİ ölçeğinde olan da var daha büyük firmalar da. Bizim için önemli olan ticaretini dürüst yapan. Düşmez kalkmaz bir Allah. Bugün durumumuz çok iyi olabilir. Ama yarın ne olacağımızı hiç birimiz bilemeyiz. Önemli olan tek şey şu; ticareti yaparken verilmiş sözlerde durulması. İş adamı ticaretinde kötü günler de geçirse eninde sonunda bu adam borcuna sadıktır, öder . Piyasada oluşturulmuş bu imajlı iş adamı bizim için potansiyel TÜMSİAD üyesidir. Önemli olan örnek olabilmek. Esas konu vasıflı ticaret hayatı, sözünün eri olmak. Anadolu’daki ahi geleneğine sahip çıkabilmek.

Dernekte o kültürü yaşatma çabası var mı?
Genel anlamda olacak. Onunla ilgili çalışmalar, konferanslar zinciri de bu içerikli olacak. Sadece ticari konular, bankacılık gibi teknik detaylar değil. Bunlara zaten her yerden ulaşılabilir. Kazanç Allah’ın nasibi. Ticari hayat esnek. Bu günlerde zemin kaygan. Önemli olan bu kaygan zeminde dik durmayı başarabilmek. Özüyle sözüyle bir. Devletine milletine bağlı, milli duruş sergileyebilen.

Diğer işadamı derneklerini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Bizim için konu; vasıflı, nitelikli dürüst, ahlaklı ticaret. Yani bunu sağlayacak herkes bizim için saygıyı hak eder.

Dernekte yönetim sistemi nasıl oluşuyor?
Şubelerimizde 19 kişilik yönetim kurulumuz var. Başkan, 6 başkan yardımcısı. Kalan 12 kişi de yönetim kurulu üyesi olarak görev yapıyor. Kararlarımızı hep birlikte alıyoruz. Yönetim kurulu oy çokluğuyla karar alıyor. Burada da bu şekilde ahi ruhunu canlandırmaya gayret ediyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?
Tümsiad olarak tüm üyelerimize tavsiye ettiğimiz ve uygulamaya koyduğumuz gibi tüm ticaret erbablarına özellikle bugünlerde ülkemizin cari açığının kapatılması yönünde çalışmaya yapmayı, ve devletimizin 2023 hedefi olan 500 Milyar Dolar lık ihracat hacmine ulaşmasına yönelik çalışmalar yapılmasını rica ediyoruz. Bu ülkemiz için son derece hayati önem taşımaktadır.

Add comment