Hasan Cahit KOÇ

Pema Koleji Yönetim Kurulu Başkanı

Pema Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cahit KOÇ

Pema Koleji Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cahit KOÇ

Pema Koleji
Yönetim Kurulu Başkanı
Hasan Cahit Koç

Hedefimiz “Lider ruhlu öğrenci” yetiştirmek

PEMA Koleji Konya’da eğitim sektörüne iddialı bir giriş yaptı. Konya’nın en prestijli okulu” sloganını hareket noktası olarak belirleyen PEMA Koleji, bu prestiji beyinlere yerleştirdi. Başarılara atılan imzalar bunu pekiştirdi. PEMA Koleji’ni Yönetim Kurulu Başkanı Hasan Cahit Koç’la konuştuk…

 

PEMA ismi nereden geliyor, kuruluşunuzdan bahseder misiniz?
PEMA KOLEJİ, 2009 yılında “Konya’nın en prestijli dershanesi” iddiasıyla eğitim hayatına merhaba diyen, eğitim ve öğretim anlayışının çıtasını yükselten PEM Dershanelerinin devamı. Başlangıçtan bugüne hep profesyonellerle ve profesyonel düşünenlerle çalıştık. Kurumumuzda sahne hep profesyonellerin oldu. PEM’in açılımı Profesyonel Eğitim Merkezi idi. Daha sonra Konya’mıza yakışan, eğitim ve öğretim anlayışıyla, akademik, sosyal, sanatsal ve sportif alandaki hedefleriyle, kısacası her yönüyle standartların çok üzerine çıkan A sınıfı bir okul yaptık. Böylelikle “PEM” ile “A” sınıfı okul birleşti ve “PEMA” oldu.

Konya’ya en prestijli kurumunu kazandırmak üzere yola çıktınız. Prestij PEMA için ne ifade ediyor?
Her şeyden önce prestij, bir kimsenin ya da kurumun kamuoyundaki itibarı, elde ettiği saygınlığı demektir. Ortaya koyduğumuz eğitim ve öğretim anlayışıyla, öğrencilerimize sunduğumuz imkânlarla, her alandaki başarılarımızla bu “prestijli” etiketini, saygınlığı hak ettiğimizi düşünüyorum. Zaten Konya halkı böyle bir perstijli kurumu fazlasıyla hak ediyor. Konya öğrencisi zekidir, başarılıdır, Konya öğrencisinin hedefleri yüksektir. Böyle bir kitleye en iyi imkânları, en iyi kadroyu sunmak gerekir. Hedefleri olan insanları alanında uzman, mesleğine âşık öğretmenlerle tanıştırmak, okul hayatı boyunca en gelişmiş imkânları sunmak PEMA Kolejinin olmazsa olmazlarındandır. Son iki yıldır elde edilen başarılar doğru yolda olduğumuzun en büyük ispatı. İnanıyorum ki birkaç yıl içinde Türkiye çapında elde edilecek başarılarla bu prestiji ne kadar da hak ettiğimiz anlaşılacaktır.

Kolej olarak hizmet vermenize rağmen çocukları sınavlara bir dershane gibi hazırlıyorsunuz. PEMA’ya devam eden bir öğrenci tüm bilgi eksiklerini okul içerisinde giderebiliyor mu?
Öncelikle şunu söylemekte fayda görüyorum: Her şeyden önce eğitim, eğitim, eğitim… Hedefimiz; gelecek nesillerin eğitimine katkı sağlamak; milletine, vatanına, bayrağına ihanet etmeyen, o değerlere sahip çıkan; dik duran, lider ruhlu bireyler yetiştirmektir. Diğer taraftan öğrencilerimizi dershane mantığıyla sınavlara hazırladığımız bir gerçektir. PEMA Koleji öğrencisi, yıllarını dershaneciliğe adamış öğretmenleriyle; nitelikli yayınlarıyla; tarama, deneme ve etütleriyle, etkili rehberlik servisiyle tüm eksiklerini okulda rahatlıkla giderebilmekte, farklı bir desteğe ihtiyaç duymamaktadır.

Rehberlik çalışmalarında özellikle nasıl bir rol üstleniyorsunuz?
Her birey elbette ki farklı nitelikler taşımaktadır. Bu nedenle öncelikle öğrencinin kişilik özelliklerini, özel yeteneklerini, hedeflerini anlamaya, kavramaya çalışıyoruz. Öğrencilerimizi daha iyi tanıyabilmek, onun gelişimine katkı sağlayabilmek, hedefleri noktasında ona bir bakış açısı kazandırmak adına kişisel gelişim testleri ve mesleki envanterler hazırlanmaktadır. Bunların dışında alanında uzman kişilerden destekler alınmakta; kişisel gelişimle, motivasyonla, sınav kaygısıyla ilgili seminerler ve konferanslar düzenlenmektedir. Bu çalışmaları yaparken de öğrenci, öğretmen, rehberlik servisi, veli arasındaki iş birliğini fazlasıyla önemsiyoruz. Velilerle yüz yüze görüşmeler sürekli yapılmakta, öğrencinin gelişimine katkı sağlayacak her şey veliyle paylaşılmaktadır.

Hedefinizi hep en iyi üniversiteler üzerine kuruyorsunuz. PEMA için hedef ne kadar önemli?
Gerek dershanecilik dönemimizde gerekse okulculuk dönemimizdeki sınav sonuçlarını incelerseniz öğrencilerimiz, Türkiye’de ve dünyada saygınlığı kabul görmüş BOĞAZİÇİ, BİLKENT, ODTÜ, İTÜ, HACETTEPE, KOÇ, TOBB.. gibi üniversitelere yerleştiler. Bu süreçte birçok öğrencimiz en iyi tıp fakültelerine, mühendislik fakültelerine, hukuk fakültelerine… yerleşti. Bu üniversitelerden ve fakültelerden mezun olan öğrenciler Türkiye’de ve dünyada gerçek anlamda arzu edilen noktaya gelebiliyor. Daha önce de dile getirdim, Konya öğrencisi çok zeki ve çok başarılı; en iyisini hak ediyor. En iyiye ulaşabilecek kapasite varsa niye daha azıyla yetinelim? Elbette ki en yükseği hedeflenmeli. En iyiyi arzulayan, hedefini yüksek tutan öğrenci bir de bayrak, vatan, millet sevgisiyle yoğrulmuşsa o ülkenin geleceğinden korkmayınız. Bu ülkeyi elbette ki bu hedef, bu ruh kurtaracaktır.

Eğitimde olmazsa olmazlarınız, hedefleriniz neler?
Saygı, sevgi, kardeşlik gibi değerleri önemseyen, milli ve manevi değerlere bağlı, eğlenerek öğrenen ve her şeyden önemlisi evden okula koşarak giden, okuldan eve mutlu gelen öğrenciler; öz güveni yüksek, kendini rahatlıkla ifade eden, akademik alanda başarı gösteren, sporla ve sanatla ilgilenen, ulusal ve evrensel değerlere bağlı, gelişen ve değişen dünyaya daha çabuk ve etkin bir biçimde katılan nesiller yetiştirmek için ciddi bir uğraş veriyoruz.

Okul öncesi eğitim de sizin önem verdiğiniz dönemlerden biri. Bunu neden çok önemsiyorsunuz?
Minicik kalplerin, hayatlarının ilk döneminden itibaren geleceğe umutla bakabilmeleri gerekiyor. Bilirsiniz ki büyük hayaller küçük adımlarla başlar. Belki çok klişe bir ifade olacak ama “Ağaç yaşken eğilir.” Sorumluluk bilincinin, milli ve manevi değerlerin, vatan ve bayrak sevgisinin, sportif ve sanatsal yaklaşımların, ders çalışma alışkanlığının tohumları erken yaşlarda ekiliyor. Okul öncesi dönemde atılacak bir temel, ekilecek bir tohum çocuğun geleceğini şekillendiriyor, geleceğini kurtarıyor. Bu nedenle PEMA Kolejinde okul öncesi eğitim çok önemli. Minik yavrularımızın geleceğe umutla bakabilmesi için hiçbir şeyden kaçınmıyoruz. Onlara temel eğitim dışında “müzik, resim, satranç ve akıl oyunları, drama, yabancı dil, değerler eğitimi, yüzme, fiziki etkinlikler” dersleri veriyoruz.

Anasınıfından itibaren PEMA Eğitim Kurumları’nda eğitim alacak bir gencin profilini çizebilir misiniz?
İdeal insan; sürekli yenileşmeye ve gelişime açıktır, bilgisini artırmaya çalışır, başarıya odaklanır; ideal insan verdiği sözün arkasındadır; ideal insan liderlik vasfı taşır, insanlara ümit aşılar; ideal insan maddi ve manevi değerlere bağlıdır; ideal insan yardımseverdir, barışçıldır; ideal insan iyiye, güzele, doğruya ulaşmaya çalışır, örnek olur; ideal insan ailesine, arkadaşlarına, topluma, doğaya saygılıdır; ideal insan insanlığın sorununu kendi sorunu olarak görendir. İdeal insanın özellikleri saymakla bitmez ki… PEMA Koleji olarak hedefimiz “ideal insan” yetiştirmek. Yıllar sonra göreceksiniz eğitim hayatına daha küçücükken PEMA Kolejinde başlayan bir kişi bu özellikleriyle Türkiye’de adından söz ettirecektir. Şuna yürekten inanıyorum ki çocuklarımız Türkiye’nin ya da dünyanın neresinde olursa olsun bu kişi kendisine “PEMA öğrencisi”, “Bu kişi eminim ki PEMA’lı” dedirtecek, “PEMA”lı olmanın gururunu yaşatacaktır.

Okulunuzun fiziki ayrıcalıklarından söz eder misiniz?
PEMA Koleji 26 bin metrekare kullanım alanına ve üstün fiziki özelliklere sahip, her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve sportif faaliyetler için planlanan bir eğitim ve yaşam kompleksidir. Okulumuz 3 eğitim binasının bir galeriyle, sosyal tesislere ve yönetim binasına bağlanması üzerine kurulu tamamen özgün bir mimari yapıdır. Eğitim binalarımız anaokulu, ilkokul, ortaokul ve lise kademelerinden oluşmaktadır ve her birimin binası da bahçesi de ayrı ayrıdır. Fiziki yapımız oluşturulurken her türlü detaya üst düzeyde önem verilmiştir. Bu amaçla; kapalı yüzme havuzu, kapalı spor salonu, buz pateni pisti, bale, dans, halk oyunları ve fitness salonları, açık alanda tenis kortu ve voleybol, basketbol, futbol sahaları, satranç ve akıl oyunları derslikleri, 600 kişilik konferans salonu, cep sineması, 3 D dersliği, doktor odası ve sağlık merkezi, 3 ibadethane, enstrüman çalışma odaları, görsel sanatlar derslikleri, bilgisayar-bilişim dersliği, müzik dersliği, 2 kütüphane, amfi tiyatro, 8 adet laboratuvar, etüt salonları, teknoloji tasarım atölyesi, her kademeye ayrı restoranlar, 10000 metrekare oyun alanı ve yeşil alan oluşturulmuştur.

Dersliklerle birlikte sportif ve sanatsal faaliyetler için de ciddi yatırımlar yapmışsınız. Bu yatırımların eğitimdeki önemini nasıl görüyorsunuz?
Her şeyden önce spor ve sanat bir disiplindir. Bu disiplinin içine dahil olmuş bir öğrenci gerek akademik alanda gerekse hayatın içinde daha başarılı olacaktır. Ayrıca spor ve sanat motivasyon sağlar, odaklanmayı öğretir, dikkat dağınıklığını ortadan kaldırır, zihni dinlendirir. Bu motivasyonu ve odaklanmayı sağlayan öğrenci göreceksiniz akademik anlamda da başarı sağlayacaktır. Bir de şunu söylemekte fayda var: Gerek liselere giriş sınavlarında gerekse üniversiteye giriş sınavlarında ilerleyen süreçte sportif ve sanatsal alandaki etkinlikler, bu alanlarda elde edilen başarılar puanlamaya etki edecek. Bunların farkında olduğumuz için PEMA Koleji olarak bu alandaki yatırımlara özellikle önem verdik. Okul hayatımıza başladığımız günden beri elde edilen başarılar, kazanılan birincilikler, madalyalar ne kadar da başarılı olduğumuzun kanıtı. Özellikle ilk yılımızda voleybol takımımız büyük bir başarıya imza atarak ikinci lige yükseldi. Bayan ve veleybol takımımızda iki yıl üstüste Konya şampiyonu oldu ve bu yıl Konya’yı temsilen grup maçlarına çıkacak. Birkaç yıl içinde sportif ve sanatsal alanlardaki yatırımlarımız daha da büyüyecek, fiziki şartlar geliştirilecektir.

Teog ve ygs’de okulun genel durumunu değerlendirir misiniz?
PEMA’da başarı bir gelenektir. Yıllarını dershaneciliğe adamış, mesleğine âşık kadromuzla, disiplinli yaklaşımlarımızla ilk yılımızdan itibaren TEOG ve YGS-LYS’de gerek bireysel gerek kitlesel anlamda büyük başarılara imza attık. 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında YGS ve LYS’de ilk 100’de 5 öğrencimiz yer aldı. Türkiye 7.si, Türkiye 21.si, Türkiye 41.si, Türkiye 91.si, Türkiye 100.sü. PEMA Koleji öğrencisi. İlk 1000’de ise 20 öğrencimiz yer aldı. Öğrencilerimiz yerleştirme sonuçlarına göre Boğaziçi, Bilkent, ODTÜ, Hacettepe, İTÜ, Ankara, Koç, TOBB… gibi Türkiye’nin seçkin üniversitelerine yerleştiler. İlk yılımızda öğrencilerimizden 49’u tıp fakültelerine yerleşti. Şu ana kadar Konya’da tek okuldan tıp fakültelerine yerleşen öğrenci sayısı olarak 49’a yaklaşan yok. Elde edilen ortalamalarla Türkiye’nin en başarılı okullarını geride bıraktık, zirveye oturduk. Türkiye’nin okulu, Türkiye’nin bir(incisi) olduk. Yine 2015-2016 eğitim ve öğretim yılında, TEOG sınavlarında 1. TEOG’da 2 öğrencimiz, 2. TEOG’da da 2 öğrencimiz tüm soruları doğru cevaplayarak TÜRKİYE 1.si oldu. 2016 – 2017 eğitim ve öğretim yılında ise 23 – 24 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilen 1. TEOG’da 5 öğrencimiz yine tüm soruları doğru yanıtladı. Genel başarı ortalaması olarak 120 soruda 111,53 gibi net ortalamasına, 700 puan üzerinden 644,76 gibi bir puan ortalamasına, %92,94 gibi bir başarı yüzdesine sahip olarak kendimize duyulan güveni çok şükür boşa çıkarmadık. YGS, 2. TEOG ve LYS yaklaşıyor. İnanıyorum ki bu sınavlarda da başarımız katlanarak artacak.

PEMA Koleji denince zihinlerden ne geçmesini istersiniz?
Hayatı öğretir…

Add comment