Baha TUZER

TUZER GAYRİMENKUL

TUZER GAYRİMENKUL Baha TUZER

TUZER GAYRİMENKUL Baha TUZER

TUZER GAYRİMENKUL

Baha TUZER

 

 TUZER Gayrimenkul’ün başındaki isim Baha Tuzer ile Gayrimenkul sektöründe yaşanan gelişmeleri ve trendler konuştuk.

Türkiye’de yerel seçimlerin ve cumhurbaşkanlığı seçimlerinin yapıldığı bir yıl olması nedeniyle 2014 gayrimenkul sektöründe satışların düştüğü bir dönem olarak hatırlanacak. En azından son çeyreğe kadar durum böyle idi. Ancak her yıl olduğu gibi bu yıl da son çeyreğin hareketli geçmesi bekleniyor.

 

Tüketicinin güvenine bağlı olarak, kurumsal firmaların ürettiği markalı projelere önümüzdeki dönemde talebin daha da artacağını düşünüyorum. Markalı konutların, sektörde tüketiciler için bir güven ortamı oluşturduğunu aktaran Baha Tuzer, bu nedenle insanların 2015 yılı içinde de özellikle markalı konut projelerindeki yatırımlarına devam ettiğini söyledi. Önümüzdeki dönemde de markalı konutlara olan ilgi ve talebin artarak devam edeceği düşüncesinde olduğunu anlatan Tuzer, “Bu noktada, güven ortamının bozulmaması oldukça önemli” dedi.

 

Baha Bey, insanlar ev alırken nelere dikkat ediyorlar?

Markalı konutlar artık lüks semtlerin ‘ayrıcalığını’ zorluyor. Depreme dayanıklı yapıları, fonksiyonellikleri ve sundukları sosyal imkanlarla kent merkezinden uzak dahi olsa markalı konutlar alıcılar için çekiciliğini korumayı sürdürüyor.

Tabi bunun yanında insanlar oturacakları yeri seçerken artık ulaşımı daha fazla önemser hale geldiler. Toplu taşımanın rahat olduğu yerler daha çok tercih ediliyor. İnsanlar artık hayatlarını yollarda araba kullanırken geçirmek istemiyorlar. Ulaşım kolaylığı konut alımı yaparken öne çıkan en önemli kriter olmaya başladı.

 

2015 yılının gayrimenkul trendleri neler olacak?

Yeni trendler; ‘’Konutlarda fonksiyonalite artık bir lüks değil, bir ihtiyaç olarak görülüyor.Konutlarda yüksek standartlarda yalıtım, ısı ve neme karşı yalıtım ile birlikte ses yalıtımı aranıyor. Fonksiyonel dizaynlar isteniyor. Geniş kullanımlı sosyal aktivite alanlarına sahip konutlar talep edilirken,işletme giderlerinin de minimum olduğu projeler tercih ediliyor. Görsel anlamda estetik ve dinlendirici rekreasyon alanlarına sahip konutlar tercih ediliyor. Lüks konut talebi yüksek katlı rezidans olarak tanımlanan projelere doğru kayıyor. Depreme karşı güvenli statik olarak güçlü malzemelerin kullanıldığı projeler tercih ediliyor. Son olarak konutun güvenlikli bir sitede olması, okulu, alışveriş merkezi, sosyal tesisleri ile artık sadece oturulacak bir ev değil bir yaşam alanında olması isteniyor’’ dedi.

 

Yatırım yapmak üzere alım yapanların tercihleri nasıl oluyor?

 Yatırım yapılırken daha çok yeni projeler tercih ediliyor. Piyasada spekülatif söylemler olduğunda da arsa ve araziye yatırım yapılıyor. Gayrimenkul daima en çok kazandıran yatırımlar arasındadır. Bu nedenle ister büyük ister küçük yatırımcı olsun parasını değerlendirmek isteyenlerin genelde ilk tercih ettikleri yatırımlar arasında yer alıyor. Gayrimenkul sektörünün canlandığı son yıllarda ise gayrimenkul yatırımının popülaritesi de, bu yatırımdan para kazananların sayısı da artmış durumda. Özellikle de prim yapacak yerleri tespit edip, burada doğru yatırımı yapanlar kazançlı çıkıyor. Dolayısıyla işin püf noktası doğru yere, doğru zamanda, doğru yatırım yapmaktan geçiyor.

Arsa, her zaman en çok rağbet gören yatırım araçları içindeki seçeneklerin başında geliyor. Son yıllarda inşaat sektöründe yaşanan hızlı ve büyük hareketlilikle birlikte arsa yatırımının tercih edilmesi ön plana çıkıyor. Çünkü arsa en çok kazandıran gayrimenkul yatırımlarından biridir. Karlı olmasının yanı sıra arsa yatırımı yapmak bir o kadar da risklidir. Bu nedenle yatırım yaparken mutlaka uzman kişilere danışmakta fayda bulunuyor.

 

Arsa almak isteyenlere bazı püf noktardan bahsetmek gerekir ise;

Büyük inşaat şirketlerine komşu olmak:

Büyük inşaat şirketleri, prestijli projeleri hayata geçirme olasılıkları yüksek olduğundan bu firmaların arsa satın aldığı bölgelerde arsa fiyatları prim yapıyor. Dolayısıyla büyük inşaat şirketlerinin arsa sahibi olduğu bölgelerde arsa satın almak ilerde arsanın kat karşılığı müteahhide verilmesi veya satılması istendiğinde daha cazip teklifler elde edilebilir.

 

 Planlı kentleşme olan bölgeleri tercih etmek:

Planlı kentleşmenin yapıldığı bölgelerde kaliteli ve üst gelir gruplarına hitap eden projeler gerçekleştirilir. Bu projeler bölgenin bilinir ve tanınır olmasını kolaylaştırır. Bu nedenle planlı kentleşen bölgelerde arsa fiyatları daha çabuk yükselir.

 

Ayrıca arsanın:

Göç alan bölgelerde olması,

Ulaşım projelerine yakın olması,

Resmi kurumlara yakın olması,

Yaya geçitlerine yakın olması,

Sanayi tesislerine olan mesafesine dikkat edilmesi gibi maddeleri barındırması arsanın değerini arttıracağı gibi  bu saydığımız  maddelere dikkat eden yatırımcılarımız da doğru ürüne yatırım yaparak daha çok kazanacaktır.

Add comment