Ertuğrul ÖZSAN

Virtüöz Ajans Başkanı

Virtüöz Ajans Başkanı Ertuğrul ÖZSAN

Virtüöz Ajans Başkanı Ertuğrul ÖZSAN

İnternet kullanan herkesin karşısına çıkan reklamlar zaman zaman çileden çıkarsa da bu alan firmaların en çok tercih ettiği platformlardan biri. Aynı anda binlerce, hatta milyonlarca kişiye ulaşabilen Google reklamları, firmaların tam da hedef kitlesine nokta atışla ulaşıyor. Google partneri Virtüöz Ajans Başkanı Ertuğrul Özsan’la Google reklamlarını konuştuk… Ve anladık ki bu koca dünyada yer almak hiç de zor değil.

DİJİTAL DÜNYAYLA TANIŞIN

Google ile bağlantınız nedir?
Biz Konya’daki ilk Google partneriz. Bir ajansız aslında. Virtüöz İletişim Ajansı’nın başkanıyım. Yapmış olduğumuz çalışma şu; firmaların veya kurumların Google üzerinden reklamlarını ve ihtiyaçlarına yönelik tüm çözümlerini üretmek. Burada haritalarındaki kayıtlarından tutun Google’daki arama motorları, haber sitelerindeki yer aramaları, Youtube çalışmaları gibi birçok konuda yardımcı oluyoruz. Firmaların dijital dünyayla tanışmasını sağlıyoruz. Bunu sağlarken nasıl yer alması gerektiğini organize ediyoruz.

Bu mecra nasıl organize ediliyor?
İlk etapta firmayı tanıyoruz. Google’da hangi mecralarını kullanmasıyla ilgili, nasıl bir reklam çalışması yapmasıyla ilgili firmaların istekleri doğrultusunda yol haritasını çıkarıyoruz. Her firma için analizleri çıkarıp sunum yapıyoruz. Ne kadarlık bir bütçeyle başlayacağına karar verip daha sonra çalışmaya başlıyoruz. İnternet dünyası çok geniş bir sektör. Her yerde yer alması bir firmayı yorabilir. İlk etapta nasıl bir reklamla başlayıp nasıl bir kazanç elde edilmesi gerektiği belirlenmeli. Küçük bir firmayı nasıl büyük yerlere taşıdığımızla ilgili elimizde çok sayıda örnek var. Büyük firmalarda da proje bazlı çalışmalar yapabiliyoruz. Bu çalışmalar, insanlar internette arama yaptığında öncelikle o firmayı bulabilmesini sağlıyor. Eskiden bir firmayla ilgili bilgi sahibi olmak çok zordu. Şimdi bir reklam çalışması yapıldığında o firmaya insanlar direk ulaşmış oluyor. Direk iletişim sağlandığı içinde o firmayla iş yapımı kolaylaşıyor.

Size başvuran bir firmayla ilgili ilk yaptığınız çalışma ne oluyor?
Öncelikle firmadaki gereksinimler belirleniyor. Daha sonra arama anında mı çıkmak istiyor, görüntülü reklam olarak mı çıkmak istiyor yoksa Youtube’da video olarak mı çıkmak istiyor bu belirleniyor. Ne kadar bir bütçe lazım bunu çıkartıyoruz. İnternet mecrasında sabit bir yapılanma yok. Fiyatlar sektör bazında da değişiyor, firma bazında da değişiyor. Şu sektör şu fiyat olacakmış diye sabit bir şey söyleyemiyoruz. Bu fiyatı Google belirliyor.

Google bu fiyatı neye göre belirliyor?
Sektörünüzdeki rekabet, kullanmış olduğunuz anahtar kelimeler, yer alacağınız mecralar,yapmış olduğunuz projeler belirliyor. Biz öncelikle teklifi hazırlıyoruz, yani firmaya göre bir fiyat oluşturuyoruz. Belirlenen o fiyatın altında da olabiliyor üstünde de.

Konya’nın bu işe bakış açısı nasıl?
Firmalarla bire bir görüşmelerimiz oluyor. Bire bir görüşmelerimizde Konya’da hala geleneksel medyacılığın devam ettiğini görüyoruz. Geleneksel medyacılık dediğim ise gazeteler, billboardlar bu alanda yoğun kullanılıyor. Dijitale tam istenilen bazda yönlendirilemiyor. Daha tam alışılamadı diyebilirim. Ama şu anda inanılmaz bir yükselme trendi var. Artık insanlar etrafından görüyor, bilinçleniyorlar. Zaten insanlar internette çalışmaya başladıktan sonra durdurmuyor. Diğer mecralara göre hem daha ucuz hem de erişimi yüksek.

Peki maliyeti nasıl?
Maliyeti yüksek gibi gözüküyor ama açık havada 1 haftalık reklamlar var. Bizde ise o fiyatlar aylık bazda. Direk hedef kitleye ulaşma imkanı da olduğu için ayrılan bütçe son kuruşuna kadar yerini buluyor.

Sitelerin içine saklanmış reklamları da mı siz mi organize ediyorsunuz?
Birçok internet üzerindeki sitelerde Google reklamları kullanılıyor. Bunların kullanılmasının yanı sıra Youtube iyi bir dağıtıcı. Mesela şu anda dizilerin izlenme oranları inanılmaz yüksek. Her gün birkaç tane dizi çakışıyor. 1 tanesini TV’den izliyorsunuz diğerini Youtube’dan.İzlenirken de verilmiş olan reklamların size daha hızlı dönüş almasını sağlamış oluyor. Birçok alanda reklam yapabiliyoruz.

Google’da kimlerle iletişim halindesiniz?
Biz partner olduğumuz için İrlanda’ya bağlıyız. Google’ın Türkiye ofisi yok. Sadece eğitimler için kullandığı bir eğitim merkezi var. İrlanda ofisinde Türk arkadaşlar var. Türkiye’nin her yerinden talep geldiği için pazarı biliyorlar. Bu yüzden anlaşmak da çok fazla zorlanmıyoruz. Sunumları onlar hazırlıyorlar. Müşterinin bizimle çalışmasındaki artılar bunlar. Müşteri burada yanlış bir şey yapıp para kaybetmektense küçük bedellerle doğru planlama hizmetini almış oluyor. Yanlış adımlar firmaların sektöre küsmesine neden oluyor. Bunun önüne geçmek adına kurumların bizim gibi sektörde partner firmaları tercih edip paralarını sokağa atmasını önlemiş oluyoruz.

İnternet reklamlarının önemi nedir?
Google reklamlarının en önemli özelliklerinden biri de firmaya çalışmanın detayının raporlanılabilir olduğunu göstermek. Nereye ne harcadığını bilerek daha sonraki çalışmalarda bunu şekillendirmesi sağlanılıyor. Yeni kurulmuş bir firmanın kendinden çok daha önce kurulmuş, daha güçlü firmalarla rekabet edebilmesi mümkün. Google reklamları firmayı az zamanda çok daha büyük başarılara götürüyor. O yüzden yeni kurulmuş firmaların bunu yapmasının yanında köklü firmaların da internet reklamcılığını bırakmamaları gerektiğini açık bir gerçek. Diğer bir özellik ise firmaların istediği hedef kitleye ulaşıp daha ekonomik bir maliyetle reklam yapabilir olması. Her firmanın kendi bütçesine göre reklamını şekillendirmiş olması küçük çalışmalarla kısa zamanda verim elde etmesini sağlıyor.

Bu alanda nelere dikkat edilmeli?
“Biz Google’dan arıyoruz, reklam anlaşmanız bitti, firma kaydınızı yenilemeniz gerekmektedir” diye bir telefon geldiyse itibar edilmemesi gerekiyor. Bu konuda internette suistimaller çok ve Google’ın adı kullandığından dolayı firmalar kandırıyor. Her türlü sorun için bize ulaşabilir, bilgi alabilirsiniz.

Son olarak firmalara vereceğiniz bir mesaj var mı?
Firmalar Google reklamları için direk partner firmasıyla çalışsınlar. Ajanslar da kendi bünyelerinde bu çalışmaları yapmaya çalışıyor. Biz direk Google bağlantılı çalışıyoruz. Yeni çıkan reklamları değerlendirmeleri lazım. Sektörüne göre bir analizin yapılması gerekiyor. Önemli olan doğru hedef kitleye ulaşabilmek.

Add comment