Mevlüt ÇAPAN

KONEV İNŞAAT Yönetim Kurulu Başkanı

Konev İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt ÇAPAN

Konev İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt ÇAPAN

Şöyle bir eviniz olsa; doğayla baş başa kalsanız. Etrafınızda yeşillikler, gürültüden kargaşadan uzak. Suyun görsel şovu ile karşılansanız, sırf bu karşılanma için koşa koşa evinizin yolunu tutsanız. Alışılagelmiş mimariden çok uzak, kafanızdaki tüm mimarileri bir yana bıraksanız. Kendinize ait hamamınız, saunanız, kapalı otoparkınız da olsa. Otantik şöminenin önünde kendinizle buluşup dilerseniz kış bahçesinde sıcacık kahvenizi yudumlarken karın yağışını izleseniz. Ya da yaz sıcağından kurtulup şöyle bir gökyüzüne baksanız. Işıldayan yıldızları seyretseniz. Bahçenizde mor salkım çiçekleri olsa. O ev sizin olsa, siz huzuru bulsanız. Mor Salkım Konakları’nda hepsi mümkün.
Röportajımız KONEV İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Çapan’la…

‘‘Doğuştan inşaatçıyız’’

Sektöre nasıl girdiniz?
1984 yılında ahşap üzerine başladık. Orman ürünleri, mobilya, kapı yapıyorduk. 1999’da yolumuza Gold Ahşap’la devam ettik. Hala faaliyette. Gold Ahşap’ta mobilya kapı, laminant, kereste imalatımız sürüyor. Hem kendiişlerimizi hem de proje bazında dışarıya işler yapıyoruz. Ahşap da inşaatla bağlantılı. 1996 yılında da KONEV inşaat kurduk. Kardeşlerim Gold Ahşap’da, ben KONEV inşaatta hizmetlerimizi sürdürüyoruz. İlk olarak Meram sonra Selçuklu Bölgesi başta olmak kaydıyla ağırlıklı olarak yap-sat tarzında inşaatlar yaptık. Konut ve fabrika binaları inşaa ettik.

İnşaat yapmaya neden karar verdiniz?
Ahşap inşaatın yüzde 30’luk bir bölümünü kapsıyor. Kapı, mobilya, kereste, kapı. Bunlar inşaatın belli bir oranına hükmediyor. Biz de hep inşaatlarda olduğumuz için inşaatı en ince ayrıntısına kadar biliyoruz. Faaliyet alanımızı genişletmek istedik. Sektörün içinden geldiğimiz için de gerek üretim gerekse pazarlama noktasında sıkıntı yaşamadık. Bünyemizde inşaat mühendisleri, mimarlar, iç mimarlar var. Bunlarla ekip olarak çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Sizin ortaya koyduğunuz projelerin diğerlerinden farkı ne?
İnşaat sektörü ülkenin lokomotifi. 300’e yakın alt taşeron var. Bunların yanında da bir o kadar da tedarikçi var. Sanayiyle birlikte ülkemizin katma değer üreten ve küresel bazda ülkemize hizmet veren bir sektör. Devamlı

üretim yapması gereken bir sektör. Konya’da da inşaat sektörü her geçen gün değişiyor, kalitesi artıyor. Hep kendimizi yeniliyoruz, araştırma yapıyoruz. İnsanımıza nasıl daha iyi , konforlu, rahat mekanlar yapabiliriz, nasıl işyerleri, yaşam ortamları oluştururuz diye araştırıyoruz. Danışmanlarımız var. Bizzat gidip Türkiye genelinde, Avrupa’da incelemeler yapıyoruz. Ona göre de Konya’da binalar imal ediyoruz. Yaptığımız işi de severek, zevk alarak yapıyoruz. Sonradan değil, doğuştan bu işin içindeyiz.

Sektörde yaşadığınız sıkıntılardan bahseder misiniz?
İnşaat sektöründe bazı sıkıntılar var. Demir fiyatları yükseliyor. İnşaat maliyetleri 2017 yılında yüzde 35 civarında arttı. Şu anda bu maliyeti müşterilerimize yansıtmıyoruz. Kendi özsermayemizle hizmet vermeye çalışıyoruz.
Son dönemlerde farklı meslek grubundan arkadaşlarımız da inşaat sektörüne girdi. Aslında mantıklı ve uygun değil. Bu sorunları çeşitli platformlarda da dile getiriyoruz. Öncelikle inşaatı bilmek gerekiyor. Bu sadece
parayla olacak bir şey değil. Birilerine yaptırarak inşaatçı olunmuyor. İnşaatın temelinden çatısına kadar her metrekaresinde, satış sonrasında da birebir kendimiz ilgileniyoruz. Meslek dışındaki arkadaşlarımız bu noktada sıkıntı yaşıyor. Herkesin kendi işini yapması lazım. Biz nasıl bir sanayi dalı ya da başka meslek kuruluşuna el atmıyorsak onlar da kendi işini yapmalı. Çünkü ekonomideki denge de budur.
Bir diğer sıkıntı da daire sattığımız arkadaşlar belli bir süreden sonra evlerine bakmıyorlar. Burayı belli bir paraya aldık, burada ömür boyu oturacağız düşüncesi var. Sıfır arabanın bile bakımı yapılıyor. Sıfır bir daireye en erken 3 yıl masraf etmezsiniz. Sonra başlar.

Arsa temininde de sıkıntı yaşıyor musunuz?
Türkiye geneline baktığımız zaman Konya kısa sürede ciddi bir sıçrama yaptı. Konya inşaat noktasında ilk 5 kentin içinde diyebiliriz. Ciddi bir atılım, yatırım var. Günden güne de nitelikli konutlara ihtiyaç duyuluyor. Türkiye olarak gelir düzeyimiz yükseldi. Bunu kabul etmemiz lazım. Büyük daireleri, kaliteli projeleri seviyoruz, kaliteli projeleri almaya çalışıyoruz. Son yıllarda Konya’da villa projeler rağbet görmeye başladı. Villa projelerde de belediyelerimizin bize verdiği imar, inşaat alan problemleri var. İstediğimiz projeleri yapamıyoruz. Çoğu arkadaşlarımız özellikle Meram bölgesinde istedikleri projeleri yapamıyorlar. Arsa sıkıntısı var. Oranlar çok yüksek. Müteahhitler olarak en büyük sıkıntılarımızdan biri de arsa sıkıntısı. Demir, inşaat maliyetleri uçtu ama aynı oranda arsalar da uçtu. Arsalar fahiş fiyatlarda ve arsa temini yok. Belediyelerin bu konuda çözüm üretmesi lazım. KOMÜT olarak de dile getiriyoruz. Belediyeler bir yerde kentsel dönüşüm yaparken parça parça değil ada bazında yapsın. Onu da belediye kendisi yapmasın. Belediyeler kooperatif kurup kendisi yapıyor. Belediyenin işi inşaat değil. Parça parça olduğu zaman ciddi sıkıntılar oluşuyor. Belediyeler arsa temininde bize yardımcı olsun ve ruhsat işlemleri hızlı bitsin.

Kredili satışlar sizi nasıl etkiliyor?
Konut kredisi oranları bizim için çok önemli. Birikim yaparak ev sahibi olmak neredeyse hayal. İnsanlar elbette konut kredisi kullanarak mülk sahibi oluyor. Ancak burada uygulanan yüksek faizler hem bizi hem de vatandaşımızı etkiliyor. Kredi kullanarak ev ya da işyeri sahibi olmak isteyenler, daha işin en başında mülkiyetin değerinin çok üzerinde alım yapmış oluyor. Bu da caydırıcı bir etki oluşturuyor. Faiz oranlarının düşmesi tüm inşaat sektörünü hareketlendirecek ve insanlar da hayallerine kavuşma imkanı bulacaklar.

Satış sonrası hizmet bir firmaya ne kazandırıyor?
Daireyi sattığımız insanlara anahtarlarını teslim ediyoruz, devamında da projenin arkasında duruyoruz. Bizden projeden ev alanlar var. Evi görmeden alıyorlar. Alacak kişiler elbette araştırıyor, Projeden aldığı zaman yüzde 25 gibi kar ediyor. Bu aşamada güvenilir firma olmak çok önemli. Sözleşmemizi yapıyoruz. Sözleşmede ne varsa artısıyla teslim ediyoruz. Sözleşmede olmasa bile belirlediğimiz eksikleri tamamlıyoruz. Teslimde de sözleşmeyi elimize alıp tek tek inceliyoruz, helalleşiyoruz. Herhangi bir sıkıntı durumunda da gerekeni yapıyoruz. Temizleme sırasında oluşan ve bizden kaynaklanmayan sorunları bile çözüyoruz. Ekibimiz var. Bu hizmet uzun süre devam ediyor. Yeni projelerimize de eski projelerimizi alan arkadaşlarımız referans oluyor. Konya’da itibarınızı kaybederseniz isterseniz altından bina yapsanız satamazsınız.

Ve Mor Salkım Konakları… Böylesi bir projeyi Konya’da gerçekleştirmek cesaret istemez mi?
Bu proje özel ve lüks bir proje oldu. Konya’da yaşayan kardeşlerimiz her şeyin en güzeline layıktır diye düşünerek Konya projelerinin üzerinde bir proje yaptık. Bunu yaparken de gerek yer, gerekse kullanılan malzemeleri açısından büyük risk aldık. Mor Salkım Projemiz de Selçuklu’da Erenköy civarında yer alıyor. Geçen yıl başladık. Bahçeli evlerin, villaların olduğu, yeşilliği bol havası temiz bir bölge.

Elit bir proje oldu. Büyük beğeni aldı. Bizi en çok sevindiren de bu oldu. Onure olduk. 6 bin metrekare alanda yeşillikler içinde başladı. Her kişiye özel 5 araçlık kapalı otoparklı, asansörlü. İnşaat aşamasının her bölümünde ithal malzemeler kullandık. Kaba malzemeler de dahil. 10 bağımsız villa, site içinde güvenlikli. Sosyal alanları ortak alanda değil. Her villanın kendine ait Türk hamamı var. Her birinin kendine ait buhar, duş odası, saunası sinema salonu, spor odası, müştemilat odası var. En ince ayrıntıya kadar düşünüldü. Villalarımız asansörlü. Örnek villa tamamlandı. Bu yılsonu teslim etmeyi düşünüyoruz. Böylece ikinci proje için yer araştırması yapıyoruz. İkinci projeyi de Mor Salkım Konakları’nın 2. Etabı olarak düşünüyoruz.

Mor Salkım Konakları’nı aslında şöyle tarif edebiliriz;
Giriş Holü: En keyifli vakitler ailenizle birlikte huzur dolu bir evde geçer. Sizi huzurun başlangıcı olan mekânda karşılıyoruz…
Antre: Alışılagelmiş mimarilerin ötesinde modern anlayışın hâkim olduğu geniş yaşam alanlarına ihtişamlı kapısı ile buradan açılacaksınız…
Günlük Oda: Sık vakit geçirilen mekânda, modern yapısı ile ferahlığın ve mutluluğun kopmadığını göreceksiniz…
Salon: Misafirlerinizle birlikte yaşamı da konforu da kat kat yaşamak isteyenler için, daha özgür daha geniş bir dünya kurduk.
Kış Bahçesi: İçinizi ısıtacak dekorasyonuyla bahçe keyfinizi dört mevsime yayarak, gökyüzünün altında, kapalı sıcacık bir ortamda kışları ayrılamayacağınız mekân…
Mutfak: Yemeklerinizi hijyenik ve nefes alan bir ortamda hazırlayarak kendinizi özel hissedin. Zeminde beyaz porselen seramik, orta kısımda oluşturulan ada sistemi ile mutfağı rahat bir şekilde kullanın.
Çocuk Odası: Geleceğiniz olan çocuklarınıza daha konforlu bir ortamda yaşam sunun.
Misafir Odası: Giyinme bölümü, banyo, oturma ünitesi ile sevdiklerinizi kendi evlerinde hissettirmek istemez misiniz?
Çalışma Odası: Çalışmalarınızı ve hobilerinizi daha keyifli bir şekilde yapmak için size özel alanlar…
Yatak Odası: Tüm günün yorgunluğunu atacağınız, kendinizi tazeleyeceğiniz alanda rahat bir şekilde ayağınızı uzatabilirsiniz. 7 metre tavan yüksekliği ile ferah bir ortamda giyinme odası, çalışma odası, ebeveyn banyosu ile kendinizi özel hissedeceksiniz.
Banyo: Şeffaflığın ön planda olduğu alanda zemin ve duvarlar granit kaplanmış olup, günlük duşunuzu alacağınız kapalı kısım ve jakuzi ile kendinizi özgürlüğe bırakın.
Hamam: Tüm yüzeyleri mermer görünümlü ithal granit ile kaplanmıştır. Tavanın kat kat yapısı ile
daha ferah bir ortam da size hamam keyfi sunmaktadır.
Sauna: Sauna da himalaya tuzu duvarı ile vücudunuzu yenileyecek, oturma ve dinlenme alanı sizi düşünülerek tasarlandı.

Mor Salkım ismi nereden geliyor?
Projeye başlamadan önce çok isim düşündük. Zamanın birinde İzmire seyahat ettiğim esnada, bir çiçek gördüm. Çiçek çok hoşuma gitti. Çiçeğin ismini sordum mor salkım olduğunu söylediler. Bunun Konya’da yetişip yetişmeyeceğini araştırdım. Konya iklimine de uygun olduğunu öğrendim. Bu vesile ile villalarımızın ismini Mor Salkım olarak verip binanın her yerini de Mor Salkım çiçekleriyle donattık. Patentini de aldık. Konya’ya da bir bitki kazandırmış olduk. Mor Salkımları yeşertiyoruz.

Son olarak ne söylemek istersiniz?
KONEV İnşaat olarak farklı projelerimiz devam ediyor. Yeni Stadyum civarında 36 dairelik site projemiz var. 24 dairelik başka bir projemiz de yürüyor. Şafak Caddesi’nde 700 kişilik öğrenci yurdu inşaatımız başlayacak. O projede 500 metrekare de ticari bina var. Hafriyata başlayacağız. İnşaat sektörü canlılığını koruduğu sürece Türkiye’de tüm sektörler canlı kalacaktır. Bu bilinçteyiz ve var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Biz ülkemizin gelişmesi, büyümesi adına elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz. Bu ülke hepimizin ve ülkemiz varsa biz varız.

Add comment