Selcen YILDIZ

Ressam

Ressam Selcen YILDIZ

Ressam Selcen YILDIZ

Ressam Selcen Yıldız’la resim ve sanat sohbeti…

Resim odaklanma işi

Sanatsal çalışmalarınıza ne zaman başladınız?
Sanat hep insanın içindedir malum, doğal ortamına her zaman yansıtırsın içindekini ama eğer profesyonel manada resimle uğraşmamı soruyorsanız bu yaklaşık 6 yıl önce başladı.

Resim yaparken ne hissediyorsunuz?
Resim yapmak odaklanma işidir. İşin ilginç tarafı hislerini hissedemeyip adeta hipnotize olmuş gibi sanatınla ilgilenmektir. Farklı duygulara odaklanarak resmi ikinci plana atmamak gerekir.

İmkanınız olsa tuval ve boyalarla neyi değiştirmek isterdiniz?
Adaletsizliği düzeltmek isterim sanırım ve güçlünün güçsüz üzerindeki tahakkümünü

Zihninizi boyalarla açığa vurmak zor mu?
Bu kesinlikle kişiden kişiye değişen bir durum diye düşünüyorum. Malumunuz her sanatçının eserlerinin kişide ve toplumda yarattığı etki aynı değil. Benim bu konudaki başarımı da sizlerin takdirine bırakıyorum.

Aslında bir sanatçının eserini yorumlamak zor olsa gerek. Siz kendi eserlerinizin nasıl yorumlanmasını istersiniz?
Ben klasik yani gerçekçi eserlerle uğraştığım için vermek istediğim duygu da açık ve görüldüğü gibi. Amacım daha muntazam şekilde aktarmak. Eğer yaptıklarımla izleyenlerime duygu aktarımı gerçekleştirebiliyorsam ne mutlu bana.

Sergi çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Çalışmalarımla yurtdışı ve yurtiçinde çeşitli illerde birçok sergiye katılma imkanı sağladım. En son memleketim olan Beyşehir’in Belediye Sanat Merkezi’nin açılış sergisinde eserlerim halkımızla buluştu.

Toplumumuzun resim sanatına olan ilgisi ve yatkınlığı nasıl?
Tarihi açıdan bakarsak, resim sanatında batılı ülkeler kadar köklü bir geçmişimiz olmasa da ben Türk halkının resmi çok sevdiğini düşünüyorum. Bunu hem resim takipçilerinin tepkilerinden hem de bu sanatla ilgilenen dostlarımla olan sohbetlerimizde fark ediyorum. Bu konuda daha çok çalışılmalı.

Sizin yeteneğiniz nasıl keşfedildi?
Açıkçası bir keşiften ziyade kendi merakım söz konusu. Hani lisede sürekli deftere eskizler karalayan tipler vardır ya. Ben onlardandım. Zamanla bunu değerlendirmek istedim ve profesyonel yardım aldım. Ondan sonra da nacizane sanatımla daha geniş kitlelere ulaşma imkânı kazandım.

Son olarak ne söylemek istersiniz?
Sadece resim değil her dalda sanatla uğraşın. Sanatla yatın sanatla kalkın. Emin olun farkı göreceksiniz.

Add comment