METROPOL DERGİLERİ

Röportajlar, Köşe Yazıları, Haberler

İLPOSAN İLAÇLAMA MAKİNALARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HASAN ÖZDEMİR

İLPOSAN İLAÇLAMA MAKİNALARI YÖNETİM KURULU BAŞKANI HASAN ÖZDEMİR

Sektörünün İncisi Türkiye’nin Birincisi…

Yıllar geçse de ürettiği ürünün arkasında olan tüketicilerine sunduğu güven, kalite ve %100 değişim garantisiyle Türkiye’de sektörünün öncü firmalarından olan İlposan İlaçlama Makinaları Firma Sahibi Hasan Özdemir ile sektöre dair konuştuk. Üretim yaparken ilk önceliklerinin müşteri memnuniyeti olduğunu dile getiren Hasan Bey ürün çeşitliliklerini belirlerken tüketicilerinin isteklerini karşılamaya çalıştıklarını sözlerine ekledi. Yılların getirdiği üretim tecrübesini ve yenilikleri ürün yelpazelerine uygulayan İlposan İlaçlama Makinaları Türkiye’de ve Dünya’da adından bahsedilen firmalar listesinde çoktan yerini almış durumda.

Okuyucularımız için öncelikle kendinizden bahseder misiniz?

Öncelikle bize bu fırsatı tanıdığınız için Metropol ailesine çok teşekkür ederim.28 Şubat 1972 Konya doğumluyum. Aslen Bozkır’lıyım. 1995 yılında evlendim 3 çocuk babasıyım. Ticari hayatımıza 1995 yılında Özdesan İlaçlama Makinaları Ltd. Şti. olarak faaliyete başladık. Sonrasında yine kendi firmamız olan İlposan İlaçlama Makinaları olarak faaliyetlerimize devam ettik. Türkiye’de 81 vilayete ve yurtdışına mal satan sektörünün en büyük firmalarından biri olmanın gururunu yaşamaktayız.

Ürün portföyünüz nelerdir? Ürün çeşitliliğinizi belirlerken hangi kriterleri dikkate alıyorsunuz?

İlposan Grup ailesi olarak kendi bünyemizde 12 çeşit ürün imalatı yapıyoruz. Yine bünyemizde bulunan Özdesan Gübre Ambalaj olarak da 5 çeşit ürün çeşitliliğine sahibiz. Farmatix markamızla yurtdışına ve Avrupa’ya ürün göndermekteyiz. Şu anda 3 markamızla hız kesmeden çalışmalarımıza devam etmekteyiz. 3 markamızda şuanda toplam ürün çeşitliliğimiz 20 adettir.

Firma olarak 1,5 litreden 20 litreye kadar ürün imalatı yapıyoruz. Elbette ki 1,5 litre ve 20 litre ürünlerin kullanım alanları farklı olmaktadır. 1,5 litrelik ürünümüzü Konya’da ya da başka şehirlerimizde bahçesinde bir ağacı olan ya da çiçeği olan kişiler rahatlıkla kullanabilir. Daha fazla kapasiteye sahip ürünlerimizi ise daha kapsamlı tarımla uğraşan, daha büyük ağaç kapasitesine sahip tarımla uğraşan kişiler kullanabilir.

Ürünlerimizi üretirken yaptığımız Ar-ge çalışmalarımız doğrultusunda arz talep ilişkisine bakarak ürün kapasitesini ve çeşitliliğini belirlemeye çalışıyoruz. Bizim amirimiz olan müşterilerimizden gelen istek ve talepler doğrultusunda ürün çeşitliliğimizi belirliyoruz. Durmadan üretmeye çalışan elleri öpülesi çiftçilerimizin İlposan ailesi olarak büyümemizde katkıları çok büyüktür.

Türkiye dışında hizmet verdiğiniz ülkeler nereler?

Firma olarak şuanda 40 kişilik bir aileyiz. Dünyanın 10 ülkesine mal gönderiyoruz. Türkiye’de bulunan bayilerimizin siparişlerini, onların taleplerini karşılıyoruz.Uganda, Abu Dabi gibi birçok ülkeye mal göndermeye devam ediyoruz. Toplamda 10 ülke ile şuanda çalışıyoruz. Hedefimiz müşterilerimize kaliteli ve güvenilir mal sunmak. Allah’ın izniyle ülke sayımızın büyüceği temenni ediyorum.

Yurt içi ve yurt dışı satış faaliyetlerinizden bahseder misiniz? Satışlarınız beklentilerinizi karşılıyor mu?

Ülkemiz’ de 4 aracımız ile satış pazarlama yapan ekip arkadaşlarımız var. 81 vilayeti dolaşarak hem bayilerimizi ziyaret ediyorlar hem de istedikleri ürünleri temin ediyoruz. İlposan Ailesi olarak en büyük özelliğimiz bayilerimize ya da müşterimize verdiğimiz ürünleri birebir aynı ürünle değiştirme garantisi vermemizdir.

Bayilerimize de tüketicimiz almış olduğu bir üründe 5 yıl sonra bile her hangi bir sorunla karşılaşırsa ürünü yenisi ile değiştirmelerini sürekli söylemekteyiz. İlposan Ailesi olarak sadece para kazanmak değil amacımız. Biz ürettiğimiz ürünün arkasındayız ve %100 ürün değişim garantisi ile müşterilerimizi memnun etme çabasındayız. Bu konuda İlposan Ailesi olarak iddiamız büyük ve bizim gibi Türkiye’de 5 yıl 10 yıl sonra ürün değişimi yapan sanayici ya da firma yoktur. Biz üretimimizi yaparken tüketicimizi üzmemek için elimizden geleni yapıyoruz. Ürün alan ve belli bir süre sonra elindeki ürünü arızalan tüketicimize ürünün yedek parçalarını göndermemiz durumunda yapamazlarsa sadece ürün kargo bedelini karşıladıkları takdirde yenisi ile değiştiriyoruz.

Ürünlerimizin arkasında olmamız ve %100 değişim garantisi vermemiz tüketicilerimiz tarafından takdir edilmekte. Hatta bizlere bu memnuniyeti gönderdikleri teşekkür yazıları yazdıkları şiirler ile dile getirmektedirler. İleriki süreçte gelen teşekkür yazılarını ve şiirlerimizi kitapçık haline getirerek hem Konya’da yetişen yeni sanayici arkadaşlara örnek olması hem de anılarımızı biriktirmek için basılı hale getireceğiz.

Grup olarak dış ticarete bakan arkadaşlarımız ile çalışmaktayız. Son iki senedir İstanbul’da büyük bir şirkette dış ticaret üzerine çalışan bir arkadaşı İlposan Ailesine dâhil ettik. Ailemize dahil olan arkadaşımız sayesinde dış ticaretteki eksikliğimizi tamamladık. Dış ticarette öncelikle tüm hassas noktaları yakalayıp çözdük. Elbette ki Türkiye’miz devletimiz ihracat konusunda çalışmalarıyla ve destekleriyle ihracat yapmak isteyen firmaların arkasında olmaya devam ediyor. Türkiye özellikle şehrimiz Konya son on yılda kabuğunu yeni yeni kırmaya başlayıp dış ticarette var olmaya başladı. Devletimizin vermiş olduğu Ar-ge hizmetleri doğrultusunda firmalar dünyanın her noktasına yeni yeni açılmaya başladı. Hem kendi firmam hem de Türkiye olarak Allah’ın izniyle ihracatta daha fazla söz hakkına sahip olup inşallah ihracatın ülkesi olacağımıza inanıyorum.

Ülke olarak Ataerkil bir yapıya sahip olduğumuz ve manevi durumlarda biraz daha duygusal ve geleneklerimize uygun çalışıyoruz. Konya’da firmalarımız sahip oldukları ataerkil yapıdan dolayı firmada bir büyüğün olması yeni yetişen jenerasyonun hep önünü kapatıyor Konya hem siyasetin hem de ticaretin yön merkezi olduğunu düşünmekteyim.

%100 Değişim ve %100 Memnuniyet Sunan Öncü Firma…

Ar-ge faaliyetleriniz hakkında bilgi verebilir misiniz? 

Bizlerin gelişmesi ve büyümesine en önemli etken tüketicilerimizdir. Bizler tüketicilerimden gelen istek ve doğrultuda üretim yaparsak güven ve kaliteyi sunarsak tercih edilen firma oluruz. Bizler Ar-ge çalışmalarımızı tüketicimizin istekleri doğrultusunda şekillendiriyoruz.

Firma olarak devletten destek ve iade almayan firmalardan bir tanesiyiz. Kendi öz sermayemiz ile devletimize yük olmadan, devletin yükünü hafifletmeyi amaç edinmiş bir firmayız.

2020 yılını sektörel anlamda değerlendirecek olsanız neler söylersiniz? 2021’den beklentileriniz nelerdir?

Şuan bizim sektörün tam sezonu diyebiliriz. Sezonumuz 4 bölgede başlar. Öncelikle Antalya-Akdeniz sonrasında Adana- Çukurova akabinde İç Anadolu ve Marmara son olarak da Doğu Bölgelerimizi kapsar. Dört mevsimi yaşayan cennet bir ülkede yaşamaktayız. Ülkemizde bazı bölgelerimizde üç hasat alınan topraklara sahibiz.

2020 yılında olduğu gibi 2021 sezonumuz da iyi geçiyor. Bayilerimize hizmet vermek için savaşıyoruz. Yurt dışında hizmet verdiğimiz ülkelerimizle çalışmaya devam ediyoruz.

 Tüm Dünya’yı etkisi altına alan Covid-19 salgını sizin sektörü nasıl etkiledi. İlaçlama ürünlerine talepler arttı mı?

2019 sonunda Pekin’de çıkan Covid-19 pandemisi dünyanın her noktasını etkiledi. Maalesef ülkemiz de bu salgından etkilendi. Öncelikle bu salgın ile hayatını kaybeden Herkese sizin aracılığınız ile Allah’tan rahmet yakınlarına baş sağlığı diliyorum. Bu süreçte salgına yakalanan herkese acil şifalar dileyerek sözlerime devam etmek istemekteyim. Ben kendi şahsım adına söyleyecek olursam Çin’deki tüm ürünlerde Covid-19 olduğu düşüncesindeyim. Bu yüzden de Çin’den ülkemize ya da başka bir ülkeye gidecek olan ürünlerle Covid-19 pandemisinin taşınacağı inancındayım. Ülkemizden ve dünyadan bu musibet salgının bir an önce gitmesini Allahtan dilemekteyim.

Elbette ki bu salgın üzülerek söylemeliyim ki bizim işlerimize faydası çok oldu. Fakat şuan sektörümüzün tarım sezonu olması ve salgının olması nedeniyle hem ilaçlama hem de dezenfekte de bizim ürünlere olan talep artmış durumdadır. Beklentilerin dışında çalışmalarımız oldu.

Son olarak, yeni yatırımlarınızı sormak istiyorum. Ülkemiz için faaliyete geçirmeyi planladığınız projeler hakkında bilgi alabilir miyiz?

 Aklımızda planladığımız gönlümüzden geçen birkaç projemiz var. Allah izin verirse ambalaj paketleme, plastik ambalaj, gıda ambalaj sektörüne atılmak istiyoruz. Ayrıca kendi ürünlerimizde 100 ve 200 litrelik kapasiteye sahip üretim planlamalarımız var. Tabi ki ilk önceliğimiz ambalajı devreye sokmak.

Sanayicinin hiçbir zaman hedefi bitmez. Anadolu’muzda bir söz vardır. “Alır satarsan paran artar, imalat yaparsan malın artar” demişler. Sanayicinin aslında tüm malı ve parası bünyesinde bulundurduğu makineleridir. Bizlerde daha fazla makineleşmeyi düşünüyoruz. Hedeflerimiz büyük. Allah vatanımıza, milletimize, çalışanlarımıza ve tedarikçilerimize bizleri mahcup etmesin.

Genel olarak Türkiye ekonomisini dünyaya baktığınızda nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bildiğiniz üzere siyasi bir partide il başkanlığı yaptım. Sezar’ın hakkı Sezar’a diye boşuna dememiştir atalarımız. 1995 yılında ticarete atıldığımız dönemde ekonomi çok güzeldi.1999 ve 2001 yıllarında devletimiz üzerine uygulanan baskılar sonucunda ve 2001 yılında bilinçli bir kriz çıkarıldığı düşüncesindeyim. O dönemdeki liderlerimizden bir tanesi krizi çözerek sorunu çözmüş oldu. Sorunu çözen liderimize iş adamları olarak minnettar olmamız lazım. Çünkü bu kriz çözülmese daha fazla firma kapanabilirdi. 2002 yılında Ak Parti hükümeti kuruldu. 17,18 yıllık ticari ve siyasi hareketliğe baktığımızda Türkiye ciddi yol aldı. 15 Temmuz olmamış olsaydı kişi basına düşen milli gelir 20 bin doların aşağısına düşmeyeceğine inanan kişilerden birisiyim. İleriki süreçte Türkiye başkanlık sistemini içine sindirirse ve çalışanlarımız gereğini düzgün yaparlarsa, herkes üzerine düşeni yaparsa Türkiye’nin dünyada ki ilk 5 ülkeden biri olacağına inancım var.

Covid 19 sebebiyle çalışamayan kişilerin parasını devlet ödedi. Türk Hava Yolları 3 ay boyunca çalışamadı. 25 bin kişinin maaşı devletten çıktı. Ülkemizin ekonomisi güzel olmasa bu paralar bu insanlara ödenebilir miydi? Üzerimize düşen kulluk vazifemizi yaparsak 2023 den sonra ilk 5 en iyi ekonomiye sahip ülkelerden biri olacağımıza inanıyorum.

Ülkemizin son 5 yılda geliştirdiği yetiştirdiği ve ürettiği birçok projeye baktığınız zaman bir şey söylemeye gerek yok. Herkes elini vicdanına koyarak Allah rızası için konuşması lazım. Çünkü Türkiye dünyada bana göre söz sahibi ülkelerden bir tanesi olmayı başarmıştır.

 

 

Add comment