Ali Onur Kahraman İnşaat’ın genç ve dinamik firma sahibi Ali Onur Kahraman ile firması ve inşaat sektörü hakkındaki röportajımızı sizlerle paylaşıyoruz. Keyifli okumalar…
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
İsmim Ali Onur Kahraman, 1994 Konya doğumluyum. Selçuklu’da doğdum, Selçuklu’da büyüdüm, Selçuklu’da yaşıyorum. Proje alanlarım da Selçuklu’da. Selçukluyu seviyoruz, sevdiğimiz bir muhit. Evliyim bir kızım var 5 yaşında. Ben sektörün içinde büyüdüm sayılır, çocukluğumdan itibaren sektörün içindeyim diyebilirim. Biz firma olarak 3 nesildir inşaat sektörünün içindeyiz. Dede, baba ve torun olarak ben sektörde 3. kuşak olarak devam ediyorum projeler üretmeye.
Kahraman İnşaat nasıl kuruldu?
Kahraman İnşaat 1989- 1990 yıllarında dedem Ali Tahir Kahraman tarafında kuruldu. O dönemlerde babam ve amcalarım da vardı, yaklaşık 20 yıl kadar beraber Kahraman İnşaat çatısı altında devam ettik. Ben 2016 yılında ayrıldım ve 2017 yılında de kendi firmamı kurdum. 2016 yılından sonra dedem ve babam da kendi firmalarını kurdular, dedem 2 yıl önce, babam 1 yıl önce emekli oldu. Şu an ailenin mesleğini devam ettiren tek üyesiyim.
Şirketinizin daha önce tamamladığı projeler neler?
Genel olarak hep Selçuklu bölgesinde çalıştık. Biz şirket olarak 1990 yılından bu güne yaklaşık üç bini geçgin konut ürettik. Elhamdülillah şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki şu an 3 bin konutun içerisinde bir tek iskansız binamız yok. Biz başladığımız sene içerisinde projemizi bitiririz, iskanını alırız, müşterimize teslim ederiz, sorunsuz inşaat anlayışıyla yapılarımız devam ediyor.
Şu anda devam eden projeleriniz neler bunlar hakkında bilgi verir misiniz?
Tabi, İstanbul yolu üzerinde bulunan Japon parkını geçince Mahal Sancak projemiz var. Proje 30 daireden oluşuyor, Dairelerin tamamı 3+1 olarak planlandı. Bu sitede ki hedefimiz 200- 300 dairelik bir sitede bulunan tüm imkanları daha minimal projelerde de uygulayabilmek. Yani şu an o projemizde yemek odası, çocuk odası, kiler, ebeveyn banyosun, giyinme odası, kapalı otopark, asansör, yerden ısıtma, bireysel kombi, güvenlik, yürüyüş parkuru v.b özelliklerimiz mevcut ayrıca sitemizin içinde çocuk oyun alanları, kamelyalar gibi sosyal alanları da dahil ederek kullanışlı bir hale getirmeye çalıştık.
Yaptığınız projelerde nelere dikkat ediyorsunuz?
Benim yaptığım projelerde en çok kullanışlılık, erişebilirlik ve minimal metre karede maksimum kullanışlılık dikkat çeker. Örneğin 120 m2 net daireyle benim 100 m2 net çıkaracağım daire aynı kulanım alanlarına sahip olabiliyor, biz sadece ufak alanlarda büyük çözümler üretmeye çalışıyoruz. Herkesin bildiği üzere inşaat sektöründe maliyetlerimiz inanılmaz derecede arttı bu da haliyle ürettiğimiz proje fiyatlarına yansıdı. Biz firma olarak buna şöyle çözüm getirdik; kullanılmayan alanların metre karesini küçültüp yoğun kullanılan alanları geniş tuttuk. Böylelikle hem ısınma maliyetlerini düşürdük hem de hanımların temizlik için harcadıkları zamanı azalttık.
Biz firma olarak genel olarak kullanılmayan alanları küçültüp kullanışlı alanlar haline getirerek yoğun sirkülasyon alan odalarımıza ekleriz, mutfaklar gibi mesela. Ben Yazır Mahallesinde ki bir projemizin tabelasına 3,5+1 diye yazdırmıştım ve çok ses getirmişti mesela. Güne en az on kişi ‘’ buçuğu ne?’’ diye sormak için arıyordu. Konya’da 3,5+1 daire adlandırmasını ilk oluşturan benim.
Buçuk nedir? Diye burada anlatayım; biz projelerimizde mutfağa bir de yemek odası ekledik bunun da adını buçuk koyduk, yani 3,5+1 daire yaptık. Bizden sonra Konya’da herkes 3,5+1 daire yapmaya başladı.
Bu arada bende bunu kendim keşfetmedim, takip etiğim bazı ünlü mimarlar, bazı ünlü projeler var oradan gördüm ve kendi projelerim için esinlendim. Sektörümle ilgili araştırma yapmayı çok seviyorum ve sadece Konya’nın değil dünyanın takip etiği projeleri takip edip, araştırarak kendi projelerimde uygulamaya çalışıyorum. Renk konusunda çok aykırı renkler kullanıyorum, şu an misal söylüyorum kullandığım zümrüt yeşil var ve iki yıl önce bunu ilk kez ben kullandım projelerimde.
Şu an Konya’da ki bir çok müteahhit bunu kullanıyor, Selçuklu için konuşuyorum. Karatay’da da benim yaptığım binaların kopyala yapıştır aynısını yapan müteahhitler var. Hani bir laf var; yanlış hatırlamıyorsam Albert Einstein ‘’Takdir ediliyorsan değil, taklit ediliyorsan başarmışsın demektir’’ der, yani biz birçok noktada taklit ediliyoruz, bu da bizim için övünç kaynağı. Mesela Konya’da dış cephede taş uygulamasını da 2016 yılında ilk yaptığım binaların birinde dış cephede kullanmıştım. Konya’da hiç kimsede taş uygulaması yokken yine bir akımın da öncülüğünü yaptık diyebilirim.
Sektörünüzde karşılaştığınız zorluklar var mı? Şirket olarak bu zorluklarla nasıl başa çıkıyorsunuz?
İnşaat sektörüne dışarıdan bakan ‘ya işte inşaat yapılıyor’ der, işin içine giren herkes ‘aman Allah korusun bir daha mı, asla’ der. Yani şu an insanların zanaatkârlığa saygısı kalmadı, biz özellikle usta bulmakta çok zorluklar çekiyoruz, çünkü önceden hani babalarımızın çağında diyelim insanlar çocuklarının altın bir bileziği olsun istiyordu. Diyordu ki ‘’bir sanayiye gitsin zanaat öğrensin, bir ustanın yanına veriyim bir işçilik öğrensin’’ şu an herkes diyor ki ‘’benim çocuğum okusun memur olsun amir olsun’’ ama bu yaklaşım da yeni zanaatkarların yetişmemesinden dolayı nitelikli usta bulmamızı zorlaştırıyor. Yani şu an inşaatlarımızda en büyük problem nitelikli usta bulamamak ve bu da işçilik kalitesinin düşmesine sebep oluyor, biraz da rakamların daire fiyatlarının yükseğe çıkmasına.
Onun haricinde de zaten bildiğiniz üzere 2022 yılı zor bir seneydi, en zorlandığımız kısımlardan biri malzeme tedariki. Paramızla malzeme bulamadık, yani malzeme tedarikinde ciddi problemler yaşıyoruz ve piyasadaki malzeme fiyatlarındaki dalgalanmalar bizi çok yıpratıyor.
Örneğin simdi bir projeye başlıyorum, proje milyonları buluyor, 30 – 40 milyonluk projelerde proje başı maliyet yapıyoruz sonuna geldiğimizde başladığımız maliyetle bitiş maliyeti tahminleri arasında %70’lik – %100’lük farklar çıkıyor bu da bizi ister istemez sermaye olarak çok büyük sıkıntılara sokuyor.
İnşaat sektörünün gelişimini değerlendirecek olsanız bu konuda neler söylersiniz?
Sektör özelikle son 3-4 sene içerisinde hızla değişti bence, çok güzel nitelikli projeler ortaya çıkmaya başladı. Konya’da özellikle bu son yıllarda müşteri odaklı projeler var bunun da sebebi insanların artık araştırıyor olması. İnternet diye elinde bir nimet var, bir giriyor projelere her şeyi görebiliyor, İstanbul’da ki projeleri Konya’da görmek istiyor.
Önceden Konya’da müstakil evlerde 3 kardeş ailece yaşardı şuan öyle değil maalesef insanlar apartman hayatı istiyor ve bu apartmanda rahat etmek istiyor. Çocuğunu bahçeye rahtça oynasın istiyor, kendisini güvende hissetmek istiyor, güvenlik istiyor. Kendine ait bir evi olsun ama sosyal imkanları, sosyal alanları da olsun istiyor. Bu talepler de firmaların konut üretim şeklinin değişmesine sebep oluyor.
Son olarak neler söylemek istersiniz?
Son olarak Konya’da ki imarın baskılanması projelerin 3 -4 kat seviyelerinde kalması biz inşaat firmalarının nitelikli proje üretmesinde ciddi engel teşkil ediyor. Bizim için şu an arsa maliyetleri çok yüksek, bu maliyetleri ucuzlatamazsak Konya’da ucuza daire bulamak artık hayal maalesef. Firma olarak biz çok geniş olmasına rağmen Selçuklu bölgesinde inşaat yapmak için arsa bulamıyoruz. Bizim buradan Belediyemizden ricamız; sağlıklı ve kaliteli projeler üretebilmemiz için imar genişletmesine gitmesi. Yani şöyle; biz yüksek katlılarda açıkçası daha kaliteli ve hesaplı imalat sunabiliriz. Ankara’ya bakın daire fiyatları daha ucuz. Niye? Ucuz arsa aralığı, daha geniş yüksek kat imar izinleri var. Bu da Konya’da aldığınız 3+1 daire fiyatına Ankara’dan 4+1 daire alabilmenize sebep oluyor.
Bir konuya daha değinmek istiyorum: Ali Onur Kahraman İnşaat bir projeye 2021 yılında başladı 2022 yılında bitirdiyse, o yıl içerisinde tüm dairelerin satışını tamamlamış olur. Çünkü biz müşteri odaklı bir firmayız. Bir daireyi elimizde bekletelim daha çok para kazanalım mantığında değiliz. O dönemin, yılın trendlerine göre ürettiğimiz projenin satışını da tamamlayıp yeni projeler için kolları sıvıyoruz.