Prof. Dr. Hüseyin Elmas

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas

Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas

 ÖZEL YETENEK SINAVLARI VE SELÇUK ÜNİVERSİTESİ GÜZEL SANATLAR FAKÜLTESİ ÜZERİNE

 Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas

 

 LYS sınavlarının açıklandığı, üniversite için tercihlerin yapıldığı Temmuz ayı içerisinde, birçok öğrencinin heyecanı halen durulmadı. Bu süreçte özel yetenek sınavlarının yapılmasını bekleyen veliler ve öğrenciler için Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hüseyin Elmas ile özel yetenek sınavlarıüzerine konuştuk. 

 

Hocam, ‘’Özel Yetenek Sınavları’’ nedir?

Bilindiği üzere Ülkemizde öğrencilerin yüksek öğrenimde okuyabilmeleri için ÖSYM tarafından yapılan YGS (yüksek öğrenime giriş) ve ardından da LYS (lisans yerleştirme sınavı) sınavları yapılır. YGS sınavından başarılı olanlar LYS sınavlarına katılırlar ve almış oldukları puanlar doğrultusunda bir yüksek öğrenimde okumaya hak kazanırlar. Yapılan sınavlar ise, Matematik, Fen, Sosyal Bilimler ve Dil alanlarını kapsar. Bunların dışında kalan, Resim, Müzik, Spor vb. gibi alanları kapsamaz. Buralar özel yetenek isteyen bölümlerdir, sınavları uygulamalı ya da yüz yüze yapılır ve öğrencilere yetenekleri doğrultusunda okuma imkânı verilir. Bu tür sınavlar  “Özel Yetenek Sınavı’’ olarak adlandırılır.

 

Fakülteniz için, özel yetenek sınavlarına katılma koşulları nelerdir? Sınavlar nasıl ve ne şekilde yapılmaktadır?

Fakültemiz özel yetenek sınavlarına katılabilmek için öncelikle YGS sınavından 160 ve üzerin bir puan almanız gerekmektedir. Puanınızı aldıktan sonra beceri ve isteğiniz doğrultusunda özel yetenek sınavları ile öğrenci alan bölümlerimize müracaat hakkınız vardır. Müracaatınızı yapar ve tercihiniz doğrultusunda hangi bölümü istiyorsanız o bölümün sınavlarına katılırsınız. Başarılı olmanız durumunda okuma hakkına sahip olursunuz.

Sınavların ne şekilde yapıldığına gelince, Fakültemizde şu anda özel yetenek sınavları ile öğrenci alan bölümler, Resim, Heykel, Grafik, Seramik ve Geleneksel Türk Sanatları Bölümleri’dir. Fakültemizde mevcut olan İç Mimari ve Çevre Tasarımı ile Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümleri ise YGS sınavı ile öğrenci almaktadır. Yetenek sınavı ile alan bölümlerden sınavlara girişte 3 bölüm tercih edebilme hakkınız vardır. Yani, Resim, Heykel ve Grafik bölümlerini aynı anda tercih hakkınız olduğu gibi, Geleneksel Türk Sanatları, Seramik ve Resim Bölümünü de tercih edebilirsiniz. Bu tamamen sizin yeteneğiniz ve istediğiniz bölüme göre değişebilir. Her bölüm iki aşamalı bir sınavdan sonra öğrencilerini belirler. Bölümler ise kendi sınavını kendisi yapar. Birinci aşama sınavı öğrencinin desen yeteneğini ölçmeye yöneliktir. İkinci aşama ise imgesel (hayali) olup, daha çok öğrencinin hayal gücünü ve bu hayal gücünü bir yüzeye aktarıp aktaramayacağını ölçmek içindir. Her iki sınavdan da diyelim ki başarılı oldunuz. Yeteneğiniz var. Yerleştirme aşamasında YGS ve orta öğretim başarı puanınız devreye girer. Yani YGS den aldığınız puan, orta öğretim başarı puanı ve özel yetenek sınavlarından aldığınız puan, ÖSYM tarafından verilen formül doğrultusunda hesaplanır ve yerleştirme puanınız belirlenir. Burada şunu belirtmeden geçmek istemiyorum. YGS ve Orta öğretim Başarı puanınızın yerleştirmede oldukça büyük katkısı vardır. Bu puanlar göz ardı edilerek bazen bizlere gerek velilerden gerekse öğrencilerden şikâyetler gelmektedir. Ben veya bizim çocuk çok yetenekli olmasına rağmen kazanamadı. Evet, bazen böyle olabilmektedir. Aday yetenekli olduğu halde YGS puanı ve Orta öğretim başarı puanı düşük olduğu için hiçbir bölüme yerleşememektedir.

 

Peki, öğrenci sınavları başarı ile tamamladı ve öğrenim hakkı kazanıp Fakültenize okumaya geldi, onu burada ne bekliyor, kısaca anlatabilir misiniz?

Güzel Sanatlar Fakültelerinin kuruluş amacı öncelikle alanında yetkin bilim adamları ve sanatçılar yetiştirmektir. Öğrenciler fakültemizi kazandıktan sonra 4 yıllık sıkı bir eğitim süreci başlar. Tamamen uygulamaya dönük, usta çırak ilişkisine dayalı bir eğitim veren fakülte olduğumuz için, derslerimiz atölyelerde yapılır. Sınıf mevcutları 10 -15 kişi arasında değişmektedir. Sonuçta yetiştirmek için ele aldığınız aday bir sanatçı

 

adayıdır bu nedenle öğretim elemanları öğrenciler ile birebir ilgilenirler. Öğretim elemanı 4 yıllık eğitim sonunda sanata dair bildiği her şeyi öğrenciye vermekle mükelleftir. Bunun yanında derslerin yüzde yirmi beşi teoriktir. Teorik derslerde, alanına ilişkin, sanat tarihi, sanat psikolojisi, sanat sosyolojisi, estetik vb. dersleri okurlar. Çok sosyal hareketli bir fakülte de samimi bir ortamda 4 yılı nasıl tamamladığınızın farkına varmadan öğrenci okulu tamamlar. Mezun olan öğrencilerimiz, lisansüstü eğitim yapabilecekleri gibi, çeşitli kamu kurum ve kuruluşlarında sanat danışmanı, grafiker, heykeltıraş, ressam, iç mimar vb. görevleri üstlenirler. Bunun dışında formasyon eğitimi alanlar Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda öğretmen olabilmektedirler.

 

Birazda Güzel Sanatlar Fakültesi’nden bahsedebilir misiniz?

Anadolu’nun sanat okulu olma yolunda hızla yol kat eden Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi 04.12.1999 tarihinde kurulmuş olup,  bu gün 14.900 metrekarelik kullanım alanına sahip fiziki mekânlarda 1 Profesör, 3 Doçent, 22 Yardımcı Doçent, 17 Öğretim Görevlisi, 7 Araştırma Görevlisi ve 2 Uzman olmak üzere toplam 53 kişiyle eğitim ve öğretime devam eden Konya’nın sanat merkezi konumundadır. Son 10 yıl içerisinde Fakültenin merhum dekanı Prof. Dr. Fevzi Günüç’ün gayretleri hızla gelişen Güzel Sanatlar Fakültesi, bugün Resim, Heykel, Grafik, Geleneksel Türk Sanatları, İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı ile Seramik Bölümlerinde eğitim ve öğretime devam etmektedir. Hali hazırda fiziki imkânları ve öğretim kadrosu tamamlanan Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü’ne ise 2013-2014 eğitim öğretim yılı içerisinde öğrenci alımı başlayacaktır. Birinci öğretimde yapılan eğitim ve öğretim yanında,  Resim, Grafik ile İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümlerinde ikinci öğretim yapılmaktadır.

 

Fakültenizin yıl içerisinde oldukça hareketli olduğunu biz biliyoruz. Birazda bunlardan bahsetmeniz mümkün mü?

Stratejik planlaması dâhilinde önemli yer tutan sanatsal ve bilimsel etkinlikler, toplam kalitenin artırılmasında önem taşımaktadır. Bu nedenle öğrenci ve öğretim elemanlarının sanatsal ve bilimsel çalışmalarına önem verilmekte ve bunlar desteklenmektedir. Her geçen gün öğretim elemanı ve öğrenci sayısı artan fakültede, farklı zaman aralıkları ile çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Bu etkinlikleri birinci derecede fakülte adına öğrenci ve öğretim elemanı katılımlı sergiler ve sempozyumlar, İkinci derecede, öğretim elemanlarının bireysel etkinlikleri oluşturmaktadır. Bununla birlikte eğitimin bir parçası olarak gördüğümüz, sergiler, konferanslar, paneller, söyleşiler ve workshoplar fakültemizde sürekli olarak gerçekleştirilmekte, farklı illerde yaşayan sanatçılarla öğrencilerimiz buluşturulmaktadır. Bu etkinlikleri üst üste koyduğunuz zaman ortalama her ay 3- ila 5 arasında sanatçı ya da alanında uzman akademisyenin fakültemiz öğrencileri ile buluştuğunu söyleye biliriz. Bu da gençlerin sanata dönük heyecanlarının daha da artmasına vesile olmaktadır.

Hocam vermiş olduğunuz bilgiler için çok teşekkür ederiz.

 

Add comment