YAŞAR YAPICI

BEYŞEHİRLİLER LTD. ŞTİ. YÖNETİM KURULU BAŞKANI

BEYŞEHİRLİLER LTD. ŞTİ. YÖNETİM KURULU BAŞKANI YAŞAR YAPICI

BEYŞEHİRLİLER LTD. ŞTİ. YÖNETİM KURULU BAŞKANI  YAŞAR YAPICI

 

BEYŞEHİRLİLER LTD. ŞTİ. YÖNETİM KURULU BAŞKANI

YAŞAR YAPICI

 

BEYŞEHİRLİLER LTD. ŞTİ. YÖNETİM KURULU BAŞKAN YARDIMCISI

ALİ YAPICI

 

 

BEYŞEHİRLİLER DEMİR ÇELİK DÖKÜM GIDA VE OTO SAN. VE TİC. LTD.ŞTİ. Mehmet Yapıcı tarafından demir ticareti faaliyetine küçük bir işletme olarak başlamıştır. Firma ismini kurucusu ve ortağı olan Mehmet Yapıcı ve oğullarının Konya ili Beyşehir ilçesi doğumlu olmasından almaktadır.

Daha sonra ki yıllarda aile bireyleri olan Ali, Yaşar, Hasan Yapıcı’nın da katkılarıyla firma kalıcı temelini güç birliği yaparak 1983 yılında olusturmuştur. Döküm imalat ve döküm malzemeleri satışına başlayarak küçük esnafın ve imalatçı dökümhanelerin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir.

Hizmet ve müşteri memnuniyetinin ön planda tutulmasıyla 1985 yılında kurumsallaşarak döküm imalat ve satışının yanı sıra inşaat sektöründe de hizmet vermeye başlamıştır.

Kurucusu Mehmet Yapıcı’nın ilkeleri ile yoluna devam eden firma ‘‘Hakkı, Halkı ve Devleti kesinlikle ikinci plana atmayın’’ prensipleriyle değişik yıllarda yaptığı ciro ve vergi ödemesiyle sektöründe sayısız altın, gümüş ve şeref madalyaları alarak ülkesine ve milletine yararlı işler yapmaya devam etmektedir.

 

Yaşar Bey, genel anlamda bakıldığında inşaat sektöründe hızlı bir büyüme var. Bu gidişatın Konya için olumlu-olumsuz etkileri neler?

Konya’da inşaat sektöründe olağanüstü bir yapılaşma gözlenmekte. Tabii hal böyle olunca inşaattan anlayan da bu işin içinde, anlamayan da…  Berber, bakkal bir araya geliyor kooperatif kuruyor, inşaat yapmaya kalkışıyor. Sonuç olarak talep fazlası bir yapılanma meydana geliyor. Yarın ufak bir krizde talep fazlası olan bu binaların birçoğunun boş kalacağını, viran olacağını düşünüyorum. Çünkü talep 10 daire ise şu anda 30 daire yapılıyor. Bu da Konya için hem iyi hem kötü. Neden kötü?  Şu an sektörde benim görüşüm yüzde 30-35 gibi bir daralma var. Fazla yapılaşmadan dolayı firmaların elindeki yapılar satılmıyor. İnşaat firmalarının birçoğu inşaat yaparken kendi öz sermayeleri olan parayı kullanıyor. Borçla oluşturulmuş bir sermaye… Yapıp satması gerekiyor. Satıp diğer kalemlerden almış olduğu, borçlarını ödemesi gerekiyor. Satamadığı takdirde çok zora girileceğini bunun sonucunda batacak firmanın çok olduğunu düşünüyorum. Ağır ağır da batmaya başladılar bile… Konya bu kadar yapıyı kaldıramaz. Bu yapılan binalar dolmaz ise inşaat yapanların ustalık belgelerine devletin bir el atması lazım.

 

Konya’mız artık bir sanayi kenti. Var olanın yanı sıra hala yeni sanayi bölgeleri kuruluyor. Sizin de bu şekilde bir projeniz olduğunu biliyoruz. Bu kadar çok sanayi bölgesinin oluşturulması Konya için gerekli mi yoksa kontrolsüz bir yapılanma mı?

Konya’mız hakikaten sanayi şehri. 4.’üncü Organize Sanayimiz yapıldı, bunun yanında Büsan, Artar 5, Aspak, Atiker gibi sanayi siteleri var. Çeşitli fabrika alanları hala yapılıyor. Maalesef Konya için sağlıklı bir yapılanma değil. Yarın bir kriz gelse Konya fabrika çöplüğüne döner. Neden diyeceksiniz?  2001 krizini yaşadık. 2001 krizinde ben fabrikalarıma kiracı bulamadım, ‘‘bedava oturun fabrikalar yıpranmasın’’ dedim. Kiracıların çoğu çıktı gitti,  ‘‘kira istemiyorum yeter ki fabrikalardan çıkmayın oturun’’ dedim.  Yarın aynı krizin olmayacağını kim söyleyebilir? Zaten inşaat sektöründe daralmanın olduğunu söylüyorum bu daralma artmaya devam edip yüzde 45- 50‘lere dayanırsa; mutlaka 2015 yılının ikinci döneminde bir kriz bekliyorum. Bu kriz gelirse hangi fabrikaya, hangi sanayiciyi oturtacaksın. Krizler oluştuğunda firmalar küçülmeye gittiğinden 3 bin metrekare alanı olanlar bin metrekare alana taşınıyor. Küçülmeye gidildiğinde bu kadar yapılan büyük fabrikaların ne hale geleceğini bir düşünün. Bizim Büsan sanayisi içinde fabrika projemiz vardı ama bu kadar çok sanayi bölgeleri yapıldığından dolayı ben bu sene bu projeyi durdurdum. 2015 yılını gözlemleyeceğim, duruma göre hareket edeceğim. Karatay Belediyemizin de buna bir dur demesi lazım. Parayı veren herkese arsaları veriyor, satılan arsaları yapın doldurun bundan sonra size arsa vereyim demiyor. Yeter ki para gelsin mantığı var. Açılan fabrika alanları dolsun dolmasın umurunda değil.

 

Karatay’a Bey Plaza’yı inşa ederek büyük bir projeye imza attınız. Neden Karatay bölgesi seçildi, belediyesinin size bir desteği oldu mu?

Çocukluğumuzun bu bölgede geçmesi en büyük etken diyebiliriz. Açıkçası Karatay Belediyesi’nin bize hiçbir katkısı olmadı. Karatay Belediyesi bize arsayı satarken ‘‘Yaşar Bey 2010 yılında raylı sistemi getireceğim ve 2011’de de hastanenin temelleri atılacak ve hastane bitecek’’ demişti. 2014 yılındayız raylı sistem yeni geldi ve hastane temelleri hala atılmadı. Şu anda o arsanın ne yapılacağı da meçhul. Plazanın inşaatına başlarken büyük bir hevesle başlamıştık. Belediyenin raylı sistemi geç getirmesi ve hastane inşaatının bir türlü başlamaması plazamızın zamanından geç açılmasına sebep oldu. Şu anda plazamız bitmiş ve kiracılarımız gelmiş durumda. Plazamızda İtalya merkezli Callus firmasının çağrı merkezi de yer almakta. 1200 kişiye istihdam yaratacak büyük bir şirket. Şirketin müdürleri aslında bu çağrı merkezini Konya’dan önce Adana’ya kurmayı düşünmüşler. Ancak Vali Bey, KTO ve KSO başkanlarının devreye girmesiyle projelerini Konya’da uygulamalarına ikna oldular. Firma şuanda ilk deneme çağrılarına başladı. Burada da ne hikmetse Callus çağrı merkezinin müdürleri Karatay Belediyesi ile ne kadar görüşme talebinde bulunsalar da bir türlü bu istekleri yerine getirilmemiş. Belediyenin bu tavrına da anlam veremiyorum. Sonuçta 1200 kişiye istihdam sağlayacak bir şirketten bahsediyoruz. Biz Beyşehirliler LTD.ŞTİ. olarak böyle bir istihdamın Konya’mıza kazandırılmasından mutluyuz. Çağrı merkezinin faaliyete başlamadan kira talebinde bulunmayacağımızı bildirdik ve kira da talep etmedik. Ama maalesef aynı duyarlılığı Karatay Belediyesi göstermedi.

Şunu da inkâr edemem; Karatay bölgesine daha önce yaptırmış olduğumuz 3 bin 600 kişilik cami inşaatında belediyenin manevi katkısı oldu. Belediye başkanı geldi, ilgilendi, açılısına katıldı, bizi yalnız bırakmadı. Biz de camimizi yapıp Diyanet’e bağışladık

 

Beyşehirliler olarak demir sektörünün son durumu ve gidişatı hakkında ne söylemek istersiniz?

Demir çelik ve inşaat sektöründe yüzde 30-35 oranında daralma olduğu için satışlar düştü ve ileride daha da düşeceğini tahmin ediyorum. Müteahhitler evleri satamayınca demir alamayacak, binaları yapamayacak. Önümüzde ki dönemde daralma oranlarının daha da yükseleceğini hissediyorum. Dolayısıyla demir satışlarının daha da düşeceğini söylemek mümkün.

 

Çek- Senet Kanunu’nun değişmesi birçok esnafı olumsuz etkiledi bununla ilgili düşünceleriniz?

İşimden dolayı her yeri dolaşıyorum. Daralmanın temel sebebi çek- senet kanunundaki cezaların kaldırılması. Ceza kalkınca üçkâğıtçılar, sahtekârlar, dolandırıcılar ve sahte çek basanlar türedi. Karşılıksız çekin haddi hesabı yok…

Biz malı satıyoruz adam 3 aylık çeki ile bizden mal alıyor. Biz malı satıyoruz, malı teslim ediyoruz ve faturasını kesiyoruz. Her ayın 25’inde devlet bizden KDV’yi alıyor. 2 ay sonra peşin vergiyi de alıyor. Biz daha sattığımız malın parasını alamadan KDV ve peşin vergisini ödemiş oluyoruz. 3 ay sonra çekin günü geliyor ve karşılıksız çıkıyor… Hukukçumuz uğraşıyor, didiniyor 2 yıl sonra tutuklama çıkıyor. Devlet; ‘’ben bunu affettim’’ diyor. Binlerce sanayicimiz bu şekilde iş yapmaya çalışıyor ve mağdur oluyor.

Devlet büyüklerimizin, ticaret kanununu milletvekillerimizden değil de esnaftan öğrenmesi lazım diye düşünüyorum. Esnafın içine girip derdini, sıkıntısını sorması dinlemesi lazım. Sanayicilerimizin % 99 ‘u bu kanundan mağdur. Çek senet kanununun mutlaka değişmesi düzenlenmesi gerekiyor. Yaptırım olması lazım.

Dolandırıcıların çoğalması, çek – senedin hiçbir etkisinin olmaması, sattığımız malın bedelini alamadığımızdan dolayı biz de şirket olarak istihdamı yüzde 20’lere düşürmeyi düşünüyoruz.

 

Ahmet Davutoğlu Türkiye’mizin Başbakanı oldu sizce Konya’ya artıları neler olur?

Ahmet Davutoğlu’nun çok akıllı, memleketini ve milletini seven bir insan olduğunu düşünüyorum. Ahmet Davutoğlu’nun Konyalı olması bir şanstır. Ahmet Davutoğlu inşallah Allah’ın izniyle Konya’nın çehresini değiştirecek. Açıkçası daha önceden Konya’mıza yapılan yatırımlar biraz eksik kaldı. Konya halkı her seçimde büyük oranlarla Ak Parti’yi destekledi. Yani Konya Ak Parti ile bütünleşti.  Bu yüzden başbakanımızdan beklediğimiz pek çok hizmet var. Yapacağından da eminim. Vatanımıza ve milletimize büyük katkısı olacağını düşünüyorum.

 

Add comment