Huriye Çalışkan Şenol

Okyanus Sürücü Kursu

Huriye Çalışkan Şenol

Huriye Çalışkan Şenol

Huriye Çalışkan Şenol

 

Bildiğiniz üzere Ehliyet sınavında radikal değişiklikler yapıldı ve Ehliyet almak  daha da zorlaştı. 5 dakikalık direksiyon sınavları tarihe karıştı. Ehliyet sınavıyla ilgili yapılan değişikliklerin detaylarını Okyanus Sürücü Kursu sahibi Huriye Çalışkan Şenol’a sorduk.

 

Huriye Hanım sizi tanıyabilir miyiz?

1978 Konya doğumluyum aslen Afyon Karahisarlıyım babamın mesleği gereği Konya ya yerleştik, Lise ve Üniversiteyi Konya da okudum.

 

Okyanus Sürücü Kursu kuruluş maceranızı bizimle paylaşır mısınız?

Üniversite bittikten sonra sürücü kurslarında müdürlük ve direksiyon usta öğreticiliği yaptım daha sonra 2006 yılında eşimle birlikte bu şirketi kurduk ve zamanla geliştirerek 3 şubeli bir kurs haline getirdik. Şimdi de Konya da kurumsal bir firma olarak faaliyetimize devam etmekteyiz.

 

Yeni yasal düzenleme ile ehliyet alacak kişileri ne gibi zorluklar bekliyor?

Bu yıl 29 Mayıs tarihinde sürücü kursları ve Ehliyet alımı ile ilgili yeni yasal düzenlemeler yapıldı ve bu tarihten sonra Ehliyet alacak herkes bu yasaya tabi olacaktır. Bu yasaya göre eskiye nazaran çok büyük değişiklikler var. Mesela teorik derslerin sayıları azaltıldı, motor dersi yerine araç tekniği dersi getirildi, 35 saat olan trafik dersi 16 saate indirildi, sınav sonuçlarında artık tek bir sonuç alınıyor. Eskiden olduğu gibi 3 dersen ayrı puanlar alınmıyor ama tabi ki en büyük değişiklik direksiyon derslerinde oldu. Müfredatlar değişti daha önceden 15 dakika da yaptığımız sınav süreleri 30 dakikaya yükseltildi, önceden sınavlarda geri gitme gibi hareketler yoktu şimdi düz ilerlemenin yanında; rampada araç kaldırma, 25 metre geri gitme ve geri geri iki araç arasına park etme sınanıyor ve bunları yapamayan kimse kesinlikle Ehliyet almaya hak kazanamıyor. Sınav esnasında komisyon ‘’silecekleri çalıştır’’ ve ya ‘’kaloriferleri çalıştır’’ diyebiliyor, en ufak hataya artık müsamaha gösterilmiyor. Öğrenci emniyet kemerini takmayı unutursa eğer turunu çok güzel tamamlasa bile sınavdan kalıyor. Bunlar yeni düzenlemedeki zorluklar ama olması gerekenler oldu diye düşünüyorum. Artık kimse kimlik niyetine Ehliyet alamayacak, gerçekten eğitimini sağlıklı bir şekilde tamamlayan trafiğe çıkmaya hak kazanacak. Bunun için de biz sürücü kurslarına çok iş düşüyor.

 

Yeni yürürlülüğe girmiş olan yasanın olumlu ve olumsuz yönleri nelerdir?

Yeni Ehliyet yasasının olumlu yönleri direksiyon eğitimlerinin üzerine düşülmesi, artık herkesin daha iyi ve sıkı bir eğitim alarak Ehliyet alması. Böyle de olmalıydı.

 

Sizce belli bir yaşı geçmiş sürücülerin tekrar yeni bir sınava tabi tutulması gereklimidir?

Bence belli yaşı geçenlerin değil her beş yılda herkesin bir sınava tabi tutulması gerekiyor. Bir kaza geçirilebiliyor, görme kayıpları olabiliyor, işitme kayıpları da bunları kontrol etmek için de belli aralıklarda sınav ve sağlık raporu kontrolü yapılması gerekiyor. Bu tür kontroller ülkemizde ki trafik kazalarını minimum düzeye indirecektir.

 

Stajyerlik konusunda bilgi verebilir misiniz?

Torba yasa da kabul edilen maddelerden biri ile birlikte artık sürücü belgeleri de süreli olarak verilecek. İlk defa sürücü belgesi alanlar, en az bir yıl süreyle aday sürücü olarak kabul edilecek.

Bu madde ile ilk defa Ehliyet alacak olanlar bir yıl süre ile aday sürücü statüsünde olacak. Bir yılsonunda yapılacak değerlendirmeye göre normal sürücü belgesi almaya hak kazanacak.

 

Huriye Hanım’a bize zaman ayırdığı için teşekkür ediyoruz.

Add comment