Mehmet Özdipin OtoPratik Şube Müdürü

OtoPratik

OtoPratik

OtoPratik

OtoPratik

 

 Bu ay ki sayımızda otomobilinizde karşılaşabileceğiniz her türlü sorun karşısında size hızlı, ekonomik ve kolay çözümler sunan Konya Büsan OtoPratik şubesindeydim.

Mehmet Özdipin Otopratik Konya şubesi müdürü, yıllardır otomotiv sektöründe farklı görevlerde bulunan Özdipin ve Gökhan Özbey ile OtoPratik hakkında kısa bir söyleşi gerçekleştirdik. 

 

 

Sayın Özdipin, OtoPratik’in bizlere sunduğu hizmetler hakkında kısaca bilgi alabilir miyiz?

OtoPratik Brissa A.Ş’nin Lassa Grubu- Lassa ve Bridgestone lastiklerin Türkiye’de oluşturduğu yeni bir otomobil bakım istasyonu markası, ulusal bir marka. Merkezimiz İstanbul olmak üzere tüm Anadolu’da yaklaşık 50 noktada şubemiz var. Biz Konya şubesiyiz. OtoPratik isminden de anlaşıldığı gibi otomobil ile alakalı ne varsa bunu kolay ekonomik ve çabuk çözüme ulaştıran bir merkez. Başta bir Brissa kuruluşu olduğu için öncelikle lastik bizim sahamız, Lassa ve Bridgestone bölge bayisiyiz. Aynı zamanda OtoPratik Konya bir Akset kuruluşu, Akset Lassa ve Bridgestone lastiklerinin Konya distribütörü. Dolayısıyla araçların lastikle alakalı bütün problemlerini çözüme ulaştırmaya çalışıyoruz.

Elimizde lastikle alakalı arabaların lastik bakımı, lastik değişimi, lastik onarımı gibi pek çok konuda çok özel cihazlarımız var. Balans gibi akıllı cihazlar yani insan gücünü çok az kullanıyor. Bizim balans cihazımız 180’den 200’e kadar sıfır hatayla balans yapıyor aynı zamanda lastiğin iç yapısını da röntgenini çekerek lastikte bir kusur varsa ortaya çıkarıyor. Bunun gibi çok yüksek teknolojide cihazlarımız var. Dolayısıyla araç sahiplerinin kışlık yazlık her türlü lastik değişimini, lastiğin bakımını, uzun yola gideceklerse lastiğin onarımını kontrol noktasında güvenle çalabilecekleri bir kapı OtoPratik. Tüm bunların dışında periyodik bakım da yapmaktayız.

 

Diğer otomobil servislerinden farkınız ne?

Biz 12.047 uluslararası bir belgeye sahibiz. Türkiye’deki bütün OtoPratik şubeleri bu belgeye sahipler. Buna biz blok muafiyeti yasası diyoruz. Yani hangi marka olursa olsun bütün binek otomobillerin, hafif ticari araçların periyodik bakımlarını garantisini bozmadan garanti kapsamında gerçekleştiriyoruz. Farkımız orijinal yağ kullanıyoruz, sadece Castrol 5 yağ kullanıyoruz. Aynı zamanda kullandığımız bütün yedek parçalar da orijinal yedek parçalar. Yani servis hangi yedek parçayı kullanıyorsa biz aynı seri numarasına sahip olan parçayı kullanıyoruz. Ayrıca 1 yıl orijinal yedek parça garantisi veriyoruz, her yaptığımız araca 1 yıl da işçilik garantimiz var. Biz ulusal bir markayız ve yaptığımız işin arkasındayız.

Onun dışında jant satışımız, jant düzeltmemiz, motor yağı satışımız, yağ değişimimiz, akü bayiliklerimiz var. Aracın her türlü elektrik- elektronik kontrolünü yapıyoruz, akü değişimi yapıyoruz, aküleri şarj edebiliyoruz. Bir de fren sistemi- fren balata kontrolü, değişimi yapıyoruz. Fren testimiz var mesela; TÜVTÜRK’den randevu aldınız ve vize için gideceksiniz. Gitmeden önce tüm Türkiye’deki OtoPratik’lere uğrayıp aracınıza ücretsiz check up yaptırabiliyorsunuz. TÜVTÜRK’de ki cihazların bir kopyası da bizde var. Yani biz burada aracınıza geçer diyorsak orada rahatlıkla tüm kontrollerden geçer. Ve bu hizmetimizde ücretsizdir.

OtoPratik’e has birkaç fark daha; ateşleme sistemleri, amortisör değişim, fren balataları, ön düz far ayarı, akü aksesuar satışları, montajı ve klima gazı kontrolleri gibi konularda hizmetinizdeyiz.

Klima gazı yine bizim için çok özel bir konu, ehemmiyetini şöyle izah edeyim size: Kış başında ve yaz başında yılda iki defa klima kontrolü istiyoruz araçlardan. Bu önemli bir kontrol, klimayı açtığınız zaman ciddi enerji sarf eder aracınız daha çok yakar. Bize gelen her 10 araçtan 6- 7 tanesinin verimi iyi değil, %40- %30 ile çalışıyor klimaları. Oysa yılda iki defa klima gazı bakımı yaptırırlarsa daha iyi verim almanın yanı sıra  dolmuş filtrelerden gelen ölmüş mantarlardan dolayı astım bronşit gibi rahatsızlıkları olmayacak.

OtoPratik olarak klima gazı bakımında klimayı temizleriz, polen filtresini temizleriz, yeni polen filtresi takarız ve anti bakteriyel jellerimiz ile klimanın sistemini, boruların içerisini ve klima peteklerini çok özel cihazlarımızla yıkarız. Yani bizden çıktıktan sonra aracınız sıfır aldığınızda ki kokuya kavuşur, klimayı açtığınızda hoş olmayan koku gelmez ve klimanız %100 performansla çalışır. Ne kadar zaman sürer diye sorarsanız yarım saat 45 dakikalık bir zaman diliminde bu çok önemli bakımı yapıyoruz. Bu da yine OtoPratik’i diğer servislerden ayıran bir özellik.

Yine bizim ‘’yıkama yağlama’’ diye tabir ettiğimiz yıkamamız var. Bakıma gelen her bir aracın bakımı bittikten sonra biz yıkarız, bizim için yıkama aynı zamanda bir kalite kontroldür. Çünkü aracı yıkarken her bir köşesine bakıyorsunuz, boyasına bakıyorsunuz. Aracı teslim ederken araç sahibine boyanın durumunu, egzozun durumunu, kapı ayarını, lastiğin durumunu, aracın kaportasında varsa olası problemleri bir rapor halinde sunuyoruz. Bu tutanağın biri bizde kalıyor diğerini araç sahibine veriyoruz. Müşteri bu tutanağa baktığı zaman aracın neyi yapılmış, neyi yapılması gerekiyor her şeyi buradan öğrenebiliyor.

 

OtoPratik’te yapmayı planladığınız değişiklikler neler? 

Boya- kaporta OtoPratik bünyesinde yok. Ama bu olacak çünkü aracın olmazsa olmazı. Bir kaç il’de uygulamaya başladık. Bir diğer hedefimiz de filo sahiplerine; yani vakitleri kıymetli araç bakımlarının süresinin paraya tekabül eden filo sahiplerine hızlı ve kaliteli hizmet sunmak.

 

Mevsimine göre hangi lastik tercih edilmeli?

Kasım ayının başında kışlık lastikleri takıyoruz. Lastiklerde şöyle bir kavram vardır ‘’4 mevsim lastik’’ diye aslında öyle bir şey yok. Kışlık lastikler yazın aşırı ses çıkarır, arabanın performansını düşürür, yakıtı artırır. Bu sebeple herkes yazın lastik alıyor onu kışında kullanmak istiyor. Yani lastikleri alırken ekonomik yönden bakıyorlar, aslında lastiğin yol tutumuna bakılmalıdır. Arabanın performansını vs. her şeyini etkileyen lastiktir.

 

‘’Lastik oteli’’ sistemi hakkında bilgi alabilir miyiz?

Yaz lastikleri çıkardıktan sonra her lastiğe ayrı ayrı etiket takıyoruz. Bize giriş tarihi, sökülme tarihi, ne zaman takılacağı tarihilerini atıyoruz. Müşterinin bilgileri, aracın plaka bilgileri, ayrıca lastiğin doğum tarihini yazıyoruz. ‘’Lastik oteli’’ olarak adlandırdığımız bir depomuz var, lastikler poşetlenip raflarda muhafaza ediliyor. Bu işlemleri cüzi bir ücret karşılığı yapmaktayız.

 

Yakıt tasarrufu için lastiğin bir önemi var mıdır?

Tabii ki vardır. Aracı üreten fabrika aracın üzerine yazar: Şu ebatlarda lastikler kullanılmalıdır diye. Ama müşterilerimiz görsel anlamda pek hoş durmadığı için değiştiriyorlar. Çelik jant taktırıp, lastikleri büyütüyorlar.

 

Araçların yaz ve kıs ortalama lastik basıncı ne olmalıdır?

Ortalama basınç 32 PSI olmalıdır. Lastik basıncında yanlış bilinen bir durum var kışın lastikler biraz indiriliyor indirildiğinde yere daha sağlam basıldığına inanılıyor, aslında yaz- kış lastik basıncı 32 PSI olmalıdır. Diğer yanlış uygulama iyi lastiklerin ön tarafa takılması. Önden çekişli arabalarda iyi lastikler arka tarafa takılmalı, düz yolda gidiyoruz on lastikler çok iyi arkalar kotu arabanın arka lastiği patladığında arabayı kontrol etme şansımız %10 yada % 15. Çünkü on tarafın hakimiyeti bizde ama arka tarafın değil. Bu yüzde iyi lastik arkaya takılmalı virajlarda dönerken arabanın arkası savrulur, on tarafı değil.

Add comment