Saadet AKDOĞAN

Ressam

Saadet AKDOĞAN

Saadet AKDOĞAN

Saadet AKDOĞAN

 

Aslen Konyalı olan Saadet Akdoğan, 1987 Manisa Soma doğumlu. Babasının mesleği gereği birçok şehir ve ilçe gezen Saadet Hanım, İlk ve Ortaöğrenimini farklı şehirlerde okur. 2007 yılında Konya Selçuk Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümünü kazanır ve 4 yıllık eğitimini atölye hocası Doç. Dr. Zuhal Arda’dan alır. Eserleri birçok karma sergilerde yer alır. İstanbul, İzmir, Antalya ve Konya’da düzenlenen Uluslararası sergilere katılır. Şimdi ise kendi kişisel sergisi için hazırlanmakta.

 

Saadet Hanım, resim yapma yeteneğinizi nasıl keşfettiniz, sizi destekleyen oldu mu? Bu konuda eğitim aldınız mı? Biraz kendinizden bahseder misiniz?

Resim yapma yeteneğimi keşfetmemi aslında en çok anneme borçluyum. Çok küçük yaşlardan beri çizim yapmama yardımcı olması ve beni kısıtlamadan çizim yapmamı sağlayarak resim yapma yönünde gelişmeme çok yardımcı oldu. Defter, kâğıtla yetinmeden sehpa altı, duvarlar, kapılar daha doğrusu nerede rahatça çizim yaptıysam resmide o kadar çok severek yapmaya başladım. Aslında tüm ailemin desteği bu yönde benim için çok yardımcı oldu. Bir kaç şehir de sınava girdim, 2007 yılında Konya Selçuk Üniversitesini kazandım ve ailemin yanında 4 yıllık eğitimimi tamamladım.

 

Şimdiye kadar kaç tablo çalışması yaptınız ve kaç sergi açtınız? Uluslararası başarılarınız var mı?

 

Şimdiye kadar yaptığım tablo sayısını söylemek kolay değil çok fazla denemeler yapıyorum. Farklı araştırma yöntemleri denediğim için saydığımı söyleyemem ama senelerdir çeşitli tarzda resim yaptığımı söyleye bilirim. Uluslararası sergilere devamlı katılıyorum. Yakın zamanda katıldığım uluslararası sergiler, Uluslararası Akdeniz suluboya festivali Seferihisar, “Şiddete fırça atıyoruz” Manavgat belediyesinin düzenlediği uluslararası sergi ve Konya Çavuş kasabasında düzenlenen 4. Uluslararası Anadolu’ya Şükran buluşmaları kapsamında yapılan Kültür ve Sanat etkinliğinde yer aldım. Şimdi ise Uluslararası 1000 sanatçının 1000 eserle katıldığı “Yalnızca barışa tarafız” sergisinde yer almaktayım.

 

Türkiye ve dünya’da sizi etkileyen ve “Bir gün bende böyle bir ressam olacağım” dediğiniz ve örnek aldığınız ressam veya ressamlar var mı?

Çeşitli tarz da resim yapan o kadar çok sanatçı var ki aslında kıyaslamak zor. Ama şunu söylemek gerekirse sadece tek bir resmi ile hayranı olduğum ilk sanatçı İnci Küpeli Kız resmini yapan ressam Johannes Vermeer’dir. Resim hayatıma girdikçe beni gerçekten etkileyen iki ressam var yaşamları ve bulundukları psikolojiyle yapmış oldukları resimlerin bence hiçbir şekilde eşi benzeri yoktur diye düşünüyorum. Bunlar kesinlikle Frida Kahlo ve Amedeo Modigliani. Bence sadece resimlerine bakarak değil yaşamlarını da inceleyerek, en azından onların gözünden bakmaya çalışılması gerektiğini düşünüyorum.

 

Bu meslekten iyi para kazanıyor musunuz? Mesleği yapacaklara neler tavsiye edersiniz?

Para konusu çok ayrı bir durumdur. İnsanların seçim ve isteklerine göre resim yaparsınız belli fiyatlara satarak para kazabilirsiniz. Ama kendi tarzınızı yaratarak yaptığınız eserler kendi biçtiğiniz ya da biçilen değere göre durumlar daha da farklılaşa bilir. Bu konu hakkında kesin bir şey söylemek yanlış çünkü insanların durumuna göre gerçekten çok farklı olabiliyor. Her sanat eseri yapan kişi zengin ya da zengin olur diye de bir şey yoktur. Yani bu mesleği sadece bu gözle bakmamak gerektiğine inanıyorum. Yeni başlayacak ya da resim sanatına atılmak isteyenlere de şunu diyebilirim. Ressam bence hayal gücüne sahip olmalı. Hayal kurmak boş bir durum değildir sadece sanatçı için değil her insan hayal kurabilmeli. Ayrıca sadece bir sanatçıyı idol olarak seçmek değil, diğer tüm sanatçıları araştırmalı yaşamını, düşünceleri, resimlerini incelemelerini tavsiye ederim. Resim yapmanın yanında ne tür olursa olsun sadece sanatla ilgili değil kitap okumak, film izlemek, müzik dinlerken bile hayal gücünü kullanmaya çalışmak iç dünyamızı yansıtmamıza çok yardımcı olacaktır.

 

Sanatla siyaset ayrışmalı mıdır? Yoksa siyaset sanata destek mi vermelidir?

Sanat ve siyaset çok farklı konular. Sanat, güzelliğin aranmasıdır. Estetik bir zevk uyandırır. Gerçekliği sembolik olarak ifade eden ve güzeli aramamızı ve yorulmamızı sağlayan, duygu ve düşüncenin maddi bir durumdan bizde heyecan ve hayranlık bırakan bir ifadedir. Sanat asla kısıtlanamaz bir olgudur ve her yerde her şekilde insan sanat yapabilmelidir. Ama siyaset sadece ülke ve topluma yönelen ve yönetim şekli biçiminde ele alınan bir konudur. Siyaset her toplumda farklılık gösterir ama siz ne olursanız olun ırkınız, dininiz, yaşınız, eğitiminiz sanat tamamen insana ait bir faaliyettir. Siyasetin sanata kesinlikle destek vermesi gerekir. Sanat engellenip kısıtlanmaz bence.

 

Sizce ressam ile resim öğretmenine farklı şekilde mi bakalım?

Ressam ve resim öğretmeni aynı çerçeve içinde görünen meslekler. Ressam tam olarak iç dünyasında yaşar ve tüm insanlara bunu kendi çerçevesinde anlatan sanatçıdır. Resim öğretmeni sadece mesleğin verdiği görevle tekniği ve bilgiyi iletendir. Ama resim öğretmeni ressam değildir ve de her ressam bir öğretmen olamaz denilemez tabii ki resimle ilgilenen her kim olursa olsun kendi dünyalarını bize suna bildikleri halinde birer sanatçıdır. Ama şu da vardır ki sadece piyasa için sanat yapılamaz. Sanat duygu ve düşünce üzerine güzeli gösterme faaliyetidir.

 

Sizce iyi bir ressam olmanın altın kuralları nelerdir?

Bende bu işin henüz başında olduğumu düşünüyorum. Birçok sergiye katılmam ve sanatçılar içinde olmam benim gelişmem yönünden çok iyi bir şans ama sadece bu şekil yeterli değil. Çok çalışarak eserler üretebilmek ve yeni şeyler öğrenebilmek için araştırmak gerekmektedir. Ama en öncelikle tavsiye etmem gereken şey hissederek bu işi yapmanız. Ne üzerinde çalışıyorsak onu iyi tanımak ve anlamak için zamanımızı ayırmalıyız. Örneğin bir elma resmi çizmekle değil ona dokunmak, koklamak, izlemek ve tadına varmak onu resmederken daha iyi sonuçlar almamıza yardımcı olacaktır. Sadece bakmak asla yeterli değildir. Bakmanın yanında onu kesinlikle hissetmek ve anlamak gerekir. Hissederek eseri ortaya çıkarmak en iyi sonuca varmamıza yardımcı olacak.

Teşekkür ederim. Sevgilerle…

Add comment