Mehmet HANÇERLİ

Karatay Belediye Başkanı

Karatay Belediye Başkanı Mehmet HANÇERLİ

Karatay Belediye Başkanı  Mehmet HANÇERLİ

Karatay Belediye Başkanı

Mehmet HANÇERLİ

 

‘‘Belediyecilikte hizmet bitmez, bitmemeli. Hizmetin şekli değişir; 10 yıl önce gıda paketi dağıtıyorduk, bugün Karatay Kart veriyoruz. 20 yıl önce vatandaş yol kumlaması istiyordu, bugün Aquapark istiyor.

Olay bu…’’

 

 

Karatay Belediyesi sizin döneminizde cazibe merkezi olmayı başardı. Sihirli bir değneğiniz de yok, farklı olan neydi?

–              Alaaddin Konya’nın şehir merkezi. Bu mekana çok yakın durumda olan Karatay’da bir bakıma bu avantaj değerlendirilememiş. Ayrıca kamu binaları için merkeze yakın, büyük çapta arsa yok. Biz Karatay’ın bu avantajını devreye soktuk. Onun için Adliye, KTO Karatay Üniversitesi, Şehir Hastanesi vb. yatırımlar kazanıldı. Birde dedik ki Karatay’a yatırım için kendi binamızı dahi verebiliriz.

Biz sadece Karatay’ın saklı olan dinamiklerini faaliyete geçirdik. Tabi ki Hükümet faktörü en önde gelen etken.

 

Karatay Belediyesi 2003 yılı öncesi bütçesiyle bugün arasında nasıl bir fark var?

–              Karatay Belediye Bütçesi  1999-2004 arası sabit ve 20.000.000.000 TL. eski parayla, gerçekleşen bütçe ise son yıl 13.750.000.000 TL. olmuş. Biz 20 Trilyondan aldığımız bütçeyi 3 yıl üst üste ek bütçe yaparak büyüttük. 2013 bütçemiz 201.000.000 TL. 2014 bütçemiz ise 250.000.000 TL. oldu.

Yani 10 yılda 12 kat artış büyük bir başarı. Kişi başı yıllık harcamamız 485 TL’dir ki; bu rakam Türkiye ortalaması olan 240 TL’nin iki katıdır. Bu rakamlar Karatayımıza harcanmakta.

 

Karatay Belediyesi sizin dönemlerinizde yol asfalt konularında çağ atladı diyebiliriz. Yeni açılan cadde ve yollar mı bunu tetikledi?

–              Yol genişletme, asfalt kaplama ve tretuvar tanzimine girmediğimiz bir caddemiz yok. Asfaltta çağ atladık. Bırakın Karatay’ın içini Belde ve Köylere dahi altyapı ve asfalt çalışmaları yapıldı. Bütün asfalt rekorlarını biz kırdık.

Çarpıcı örnek ; 1999-2004 arası 5 yılda Karatayımıza 176.500 Ton beton ( sıcak) asfalt dökülmüş toplamda.   Biz sadece 2013 yılında şu ana kadar 223.000 Ton asfalt dökmüşüz.

 

Sosyal sorumluluk projesi konularında çok başarılısınız yeni doğan bebek, emekliler lokali, ihtiyaç sahipleri için Karatay kart, aşevi, gelemeyenlerin evine yemek götürme, ev bakımı temizliği v.s Karatay’da doğmak büyümek ve yaşlanmak insanlar kendilerini şanslı hissediyorlar mı?

–              Belediyelerde asıl olan yapılmayanı yapmak ve ilklere imza atmaktır. Emekli Konağı, İyiki Doğdun Bebek, İkram Evi, Mobil Bakım hizmetleri tamamıyla bizim projemizdir. Fiziki Belediyeciliğin yapısında aç insanlarla, yaşlı insanlarla ve toplumun her kesimindeki insanlarla ilgilenmezseniz hiç bir şey yapmamışsınız demektir. Vatandaşın mutfağında aş kaynamıyorsa siz istediğiniz kadar asfalt dökün sosyal tesis yapın ne anlamı var.

 

            Konya’nın en eski yerleşim yeri olan Karatay, Mevlana Hazretleri ile anılır olmuş durumda. Konya’ya gelen her ziyaretçi Karatay’ı görmek zorunda, bu bütünlükte ziyaretçilerin sizlere olumlu yansıması nasıl?

–              2011 rakamlarıyla Mevlana’ya gelen ziyaretçi sayısı 2.150.000.Bu az bir rakam değil. İkram evinde her hafta 1000 sayfalık bir hatıra defteri doluyor. Çoğunlukla da övgüler ve methiyeler var. Ancak bu ziyaretçilerin rahat etmeleri için ona göre denetim, barınma, ticaret merkezi, ulaşım vb.  faaliyetlerin hiç  aksamaması lazım.

 

            Karatay Belediyesi olarak şu hizmeti de yapsaydık dediğiniz bir nokta var mı?

–              10 senedir Hz.Pir’in Diyarı’na hizmet vermekteyiz. Rabbime hamd ediyorum. Şu hizmeti de yapsaydık diyebileceğim veya geç kaldığımız bir hizmet göremiyorum. Ancak belediyecilikte hizmet bitmez, bitmemeli. Hizmetin şekli değişir; 10 yıl önce gıda paketi dağıtıyorduk, bugün Karatay Kart veriyoruz. 20 yıl önce vatandaş yol kumlaması istiyordu, bugün Aquapark istiyor. Olay bu…

 

Karatay Belediyesini bundan sonra nasıl bir gelecek bekliyor? Hayalinizdeki Karatay nasıl bir yer?

–              İnsanların mutlu olduğu hayat standardı yüksek, Mevlana hoşgörüsünün bütün insanlara hakim olduğu 10.000.000 insanın yıllık ziyaret ettiği, konaklama mekanlarıyla, ticaret yerleriyle, trafiği çözülmüş bir hoşgörü şehri, kardeşlik şehri. Barış ve en önemlisi SEVGİ Şehri. Sevmeyen insan hiçbir şeyde başarılı olamamıştır, olamaz.

 

Şebi Arus törenleri yaklaşıyor bununla ilgili ne söylemek istersiniz?

–              7-17 Aralık Şeb-i  Arus Haftası bir bakıma. Gelen misafirlerin rahat etmeleri bakımından herşey hazır. Temizlik ve Zabıta ekiplerimiz iş başında, diğer birimlerimiz teyakkuzda. Problem olamaması için gereken  yapılmakta. Karataylılar olarak Sayın Başbakanımızı, Devlet Protokolünü ve tüm misafirlerimizi bekliyoruz. Onları ağırlamaktan mutlu olacağız.

 

Çok sosyal ve sevilen bir Belediye Başkanısınız sizi her yerde görmek mümkün halkın içindesiniz, bir gün size yetiyor mu?

–              Halk emaneti size vermiş hem de büyük bir teveccühle. Siz halk adına halkın ihtiyaçlarını hakça  gidermek için o mevkidesiniz. Dolayısıyla düğünde, taziyede, cumada, okulda, sivil toplum örgütlerinde, ticarethanelerde vs. hemşehrilerimizin isteklerini yerine getireceksiniz. Zaten sizin görevinizde bu. Ben ilave bir şey yapmıyorum ki.

 

Ailenize yeterince zaman ayırdığınızı düşünüyor musunuz?

–              Çok az da olsa evet . Ama ailem kendilerini ihmal etmemin haklı bir sebebinin olduğunu biliyor ve bana hak veriyor. Herkes Pazar günü pikniğe giderken, ailesiyle vakit geçirirken siz bir hafta sonu 24 düğüne gidebiliyorsunuz.

Ama inanın hemşehrilerimiz de ben de mutlu oluyorum.

 

SAYGILAR

 

Add comment