Mehmet Emin ALTUNEL

Milliyetçi Hareket Partisi Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Mehmet Emin ALTUNEL

Mehmet Emin ALTUNEL

Milliyetçi Hareket Partisi

Konya Büyükşehir Belediye Başkan Adayı

Mehmet Emin ALTUNEL

 

21 Kasım 1968 yılında Konya’nın Taşkent ilçesinde doğdu. Babası, Konya’nın en eski ticaret merkezi olan bedesten esnafıdır. İlkokulu İnkılap İlkokulu’nda okudu. Lise öğrenimini 1979-1986 yılları arasında şu anki adıyla Meram Anadolu Lisesi, eski adıyla Maarif Koleji’nde tamamladı.  Üniversite eğitimini, İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği bölümünde aldı.

1992 yılında vatani görevini asteğmen olarak, gönüllü katıldığı Hakkari 3. Dağ Komando Taburuna Bağlı Derecik Karakol Üst Bölgesi’nde yaptı.

1994 yılında iş hayatına ASAL İnşaat Taahhüt Ticaret  Limited Şirketini kurarak başladı.  Altunel, yurt içi ve yurt dışında başarılı projelere imza attı.

Siyaset hayatına, 1999 yılında Milliyetçi Hareket Partisi Meram İlçe Meclis Üyeliği ile başladı. Bu görevini de aktif bir biçimde 2004 yılına kadar sürdürdü.

Altunel, İngilizce, Almanca ve Rusça bilmektedir. Evli ve 2 Çocuk babasıdır.

 

Neden Siyaset?

Ülke olarak siyaset anlamında çok çalkantılı dönemler geçirdik, geçirmeye de devam ediyoruz. Seksenli yıllarda yaşadıklarımızı hepimiz hatırlıyoruz. Birçok Türk gencinin paylaştığı milli duyguları bende yoğun bir şekilde yaşadım. Üniversite yıllarımızda, İzmir’de yoğun bir siyasi ortam vardı. Oluşan kavga ortamından ciddi bir rahatsızlık duydum. Askerlik sonrasında, Konya’da başladığım iş hayatımda da maddi ve manevi anlamda bu huzursuzluk ortamının çok zararını gördüm. Yaşadığım şehirdeki tüm olumsuzluklar benim siyasete yönelmeme sebep oldu. Yurt dışına çıktığımda da şehrimi diğer şehirler ile mukayese etme olanağı buldum. Zaman içinde Konya’nın hak ettiği yerde olmadığını gördüm. Bu rahatsızlıklarım neticesinde ve daha sonrasında, çevremin yoğun ısrarı ile birlikte gelen Genel Başkanımın çağrısı üzerine bu şerefli göreve nail oldum. Özgüvenim, kişiliğim, eğitimim ve tecrübelerim doğrultusunda şehrime faydalı olacağıma da sonuna kadar inanıyorum.

 

Neden Belediye Başkanlığı?

İşim gereği şehir içinde sürekli hareket halindeyim. Doğal olarak şehrin tüm problemlerini görüyor ve etkileniyorum. Ulaşım, trafik, hava kirliliği, çarpık yapılaşma bunlardan sadece bazıları.  Yıllar içinde bu sorunların bir türlü düzeltilmediği gibi yanlış uygulamaların artarak devam etmesi, bende artık bir şeyler yapılması gerektiği duygusu oluşturdu. Böyle bir teklif aldığımda düşündüğüm şey, artık şikâyet etmek yerine bir şeyler yapabilme imkânı bulacağımdı. Şehrimin bu durumuna daha fazla kayıtsız kalamadım. Artık içimdeki enerjinin eyleme dönüşme noktasındayım. Bunun da en uygun konumu belediye başkanlığı olduğunu düşünüyorum. Konya’mızın, hak ettiği yere gelmesi için üzerimize düşen her ne olursa yapmalıyım ve şehrini seven herkesin de aynı şekilde düşünmesi gerektiği inancındayım. Gözlemlerimde, Konya’nın değerlerinin ve zamanının gereksiz yere kullanıldığını görüyorum. Çok daha zengin ve güzel bir şehir olmayı hak ettiği halde, yanlış insanlar ve yanlış projelerle, zaman kaybettiriliyor. Şehrimin imkânlarının heba edildiğini görüyorum. Bunun artık durdurulması gerekiyor. Burada da benim üzerime düşen ön saflarda siyaset yaparak, bu kötü gidişata dur demek. Çocuklarımızın daha güvenli, daha rahat ve daha zengin bir şehirde yaşamalarını istiyorum. Ancak çeyrek asırdır, hem sosyal hem fiziki anlamda şehrimiz yanlış yönetiliyor. Gelecek nesillerin temiz rahat ve güzel bir şehirde yaşama hakları olduğu bilinci ile çalışmalar yapılması kanaatindeyim. Aldığım eğitim ve tecrübeler sonucunda, şehrime bir vefa borcum olduğunu da düşünerek, gelen bu teklifi kabul ettim. İnancım tam, bu yolda doğduğum büyüdüğüm şehrime hizmet etmek benim için bir gurur kaynağı olacaktır.

 

Adaylık açıklandıktan sonra ki tepkiler?

İşim gereği pek çok kesimden insanla iletişim halindeyim. Bu doğrultuda beni tanıyanlar yoğun bir şekilde arayarak adaylığımdan dolayı mutluluklarını ve memnuniyetlerini dile getirdiler. Beni yakinen tanıyan çevrem de, adaylığımın çok yerinde bir karar olduğunu ve mutluluklarını sık sık söylüyorlar. Adaylığımın açıklanmasından sonra bu memnuniyetin beni tanımayan insanlarda da oluştuğunu görüyor ve hissediyorum. Şimdiden benden desteklerini esirgemeyen herkese teşekkürlerimi sunarım.

 

Konya’nın eksiklikleri nelerdir? Hayalinizdeki Konya?

Öncelikle Konya’da vizyon eksikliği görüyorum. Sahip olduğu değerlerle, sanayisiyle ve zenginliğiyle orantılı olarak gelişmiş bir şehir görüntüsü yok. Şehrin fiziki ve sosyal yapılanmasının yıllardır ısrarlı bir şekilde yanlış yapıldığını görüyorum. Gün geçtikçe de çok daha kötüye ve dönülemeyecek hale getiriliyor. Konya’mızın geleceği son 25 yıldır aynı dar görüşe sahip insanların elinde. Bu insanlar kendi dar görüşlerini, hem sosyal, hem de fiziki yapıda dayatmacı bir şekilde uyguluyorlar. Öncelikle şehri yöneten yapı tümüyle elden geçirilmelidir. Konuyla ilgili gerekli birimlerin oluşturulup, sorunların masaya yatırılıp ehil insanlar tarafından gerekli çözümlerin üretilmesi ve hayata geçirilmesi gerekmektedir. Konya’nın artık kaybedecek zamanı yoktur. Zaten gereksiz çalışmalar ile uzun bir zaman da kaybetmiştir. Şehri yönetecek teknik birimlerin, konunun muhataplarıyla bir araya gelerek Sivil Toplum Kuruluşları, Meslek Odaları, Teknokent, Kosgeb, MEVKA ve üniversitelerden de destek alarak yoğun bir şekilde çalışması gerekmektedir.

 

Konya için projeleriniz nelerdir?

Konya’nın, Türkiye ve İç Anadolu’daki konumu yeniden ele alınmalıdır. Pek çok uygarlık için önem taşıyan Konya uzun yıllar başkentlik yapmıştır. Konya’nın genlerinde lider şehir olma özelliği vardır. Bu özellikleri yerel siyasi yöneticiler yüzünden baskılanmıştır. Bu zincirlerin kırılması gerekmektedir. Kimliğinde Konya yazan her insan, başlatılacak bu seferberliğe destek vermelidir. Sahip olduğu imkânlar bile şehrimiz için yeterlidir. Yeter ki bu kaynaklar yerinde ve doğru kullanılsın. Devletin her kademesinde, Konya’nın yetiştirdiği değerli devlet adamları vardır. Bu insanların bilgisi ve gücü harekete geçirilmelidir. Konya her platformda yerini ve hakkını öncelikle almalıdır.

Günümüzde birçok sektörde üretim yaparak, tarihsel olarak kullanılan tahıl ambarı kimliğinin yanına sanayi şehri kimliğini de eklemiştir. Konya’nın bir özelliği de sanayisinin belli tür ürünlere dayalı olmayıp, oldukça geniş bir sektörel alanda üretim yapmasıdır.  Diğer bir ifade ile makine sanayisinden kimyaya, tekstilden otomotiv yedek parçaya, elektrik- elektronikten gıdaya, ambalajdan kağıt sanayisine kadar oldukça değişik üretim alanlarında faaliyet göstermektedir. Konya 130 ülkeye ihracat yapmaktadır. Tam bir KOBİ cennetidir. Ancak burada da gerekli desteği görememektedir. Gümrükleme yapılamadığı için Mersin ve İstanbul gümrüklerini kullanan Konya’nın ihracat rakamları bu şehirlere yazılmaktadır. 2013 yılında yaklaşık 1,4 milyar dolar olacağı öngörülen ihracat rakamının en az 2-3 misli daha fazla olması gerekmektedir. Bu yüzden de gerekli teşvikler ve destekler alınamamaktadır. Sanayi ve ticaret odalarıyla iş birliği yapılarak sanayi sektörünün önü açılmalıdır. Her türlü destek verilmelidir.

Tarım ve hayvancılık konusunda da hayata geçirilmesi gereken birçok proje vardır. Konya’nın ciddi bir su sorunu vardır. Yakın bir gelecekte Konya, tarımı ve buna bağlı olarak hayvancılığı bitme tehlikesi ile karşı karşıyadır. Hiç zaman kaybetmeden yapılacak projeler ve uygulamalarla gerekli tedbirler alınmalıdır.

 

Muhalefet Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmanın zorlukları?

Milliyetçi Hareket Partisi’nin kazandığı belediyelerdeki başarılı çalışmalar göz önüne alınırsa bu konuda bir kaygımız yoktur. Mutlaka ki önümüze zorluklar çıkarılacaktır. Ancak Konya’nın değerleri ve dinamik yapısı bu sorunları kimseye ihtiyaç olmadan çözmemize yardımcı olacaktır. Hizmet etme sevdamızın önünde hiçbir kuvvet duramayacaktır.

 

Şehrin kendi dinamikleri ve simgelerini açığa çıkarmada belediye başkanlarının sorumluluğu?

Belediyelerin bu konuda çok büyük sorumlulukları vardır. Belediye başkanları şehrin her türlü sorununa duyarlı olmalıdır. Konuların görev alanlarına girip girmemesi önemli değildir. Şehrin menfaatine olacak her kaynak en iyi şekilde değerlendirilmelidir.  Şehrimizi bir adım öne çıkaracak her türlü proje ve çalışmaları ayrıntısı ile irdeleyip, gerektiği taktire hayata geçireceğiz.

 

Sosyal anlamda neler yapacaksınız?

( Kadın- çocuk, emekli, engelli vatandaşlarımız…)

Bugün sosyal olarak Konya’nın büyük eksiklikleri vardır. İnsanlarımız tekdüze hayat yaşamaktadırlar. Şehrimiz genç nüfusu fazla olan bir şehirdir. Konya halkı artık sosyal yaşama önem göstermektedir. Bu anlamda kültürel ve sanatsal olarak çok renklilik ve çok seslilik sağlanmalıdır.İnsanlarımız sanatsal faaliyetlere yönlendirilmelidir. Burada öncelikle şehir yönetimine düşen görev, altyapıyı oluşturup insanları buralara yönlendirmektir. Atamızın da dediği gibi, “Sanatsız kalmış bir toplumun hayat damarlarından birisi kopmuş demektir.” Bu sözü Konya’da hayata geçireceğiz.

Bunların dışında, insanlarımızın çok daha fazla spora katılması sağlanmalıdır. Konya’dan çok daha fazla sporcu ve sanatçı yetiştirilmelidir. Konyaspor sadece bir futbol takımından ziyade, bir spor kulübü haline getirilmeli, kulüp kendi ayakları üzerinde durabilecek bir mali yapıya kavuşturulmalıdır.

Engelli vatandaşlarımızın engelini kaldıran, sokaklarda özgürce dolaşmalarını sağlayan tüm çalışmalarını sürdüren bir anlayış içerinde olacağız. Onların gözleri, kulakları, ayakları olmalıyız düşüncesindeyim. Hiçbir insanın diğer bir insandan üstün olmadığı gibi, eksikliği de olmamalıdır.

Emekli vatandaşlarımız için sosyalleşebilecekleri alanlar, yapılmalıdır. Kabuğuna çekilmiş bir emekli anlayışından ziyade, hayatın keyfini çıkaran insanlar olmaları gerektiği ve bunun için çalışmaların yapılması gerektiği kanaatindeyim.

Kadınlarımız için yapılacak tüm projelerin, sadece vakit öldürecekleri yerler değil, üretim konusunda kendilerini geliştirebilecekleri, hem ülke hem de ev ekonomilerine katkı sağlayabilecekleri eğitimler almaları desteklenmelidir. Bu eğitimler sonrasında iş hayatına kazandırılmaları konusunda yine desteklerin ve teşviklerin yapılması gereklidir. Asosyal kadın çizgisinden çıkan aktif olan kadınlar, çocuklarını da bu bilinçte yetiştireceklerdir.

Çocuklarımız için planlanan projeler piknik ve oyun alanlarının çok daha üstünde olmalıdır. Çocuklarımızın yetenekleri doğrultusunda yönlendirilebilecekleri destek birimleri kurulmalıdır. Sanatsal, kültürel ve sportif aktivitelere yönlendirilen çocuklarımız, uyuşturucu madde kullanımı gibi kötü alışkanlıklardan ve ortamlardan uzak kalacaklar. Aydın nesiller, aktif olan öğrenen ve öğrenmeye teşvik edilen toplumlardan çıkmaktadır. Bu anlamda çalışmalarımız çocuklarımıza böyle ortamlar hazırlayacağız.

 

Sizin söylemek istedikleriniz?

Konya’mız gereksiz projeler ve uygulamalar ile yeterince vakit kaybetmiştir. Daha fazla kaybedecek zaman yoktur. Şehir yönetimi bir an önce teknik kadrolara emanet edilmeli ve bu kadroların hiç zaman kaybetmeden çalışabilecekleri ortamları sağlanmalıdır. Kimliğinde Konya yazan herkesin başlatacağımız bu seferberliğe gönülden destek vermesini temenni ediyoruz.

25 yıldır görülen korkulu rüyadan artık uyanılmalıdır. Artık tüm Konya silkinerek kendisine gelmelidir. Gelecek nesillerin bizlerle gurur duyacağı hizmetler ve eserler bırakılmalıdır. Bizler bu bilinç ile hareket edeceğiz ve bu yolda her türlü zorluğun üstesinden geleceğimize inancımız tamdır. Hakkı üstün tutacağımız, daima doğruyu savunacağımız, rüşvetin iltimasın yolsuzluğun, usulsüzlüğün olmayacağı bir yönetim anlayışı vaat ediyoruz.

Milliyetçi hareket Partisi olarak, 45 yıllık yönetim anlayışından farklı bir vizyon, yeni bir kan, yeni bir can vaat ediyoruz. Halkla bütünleşmiş, halkın içinde yeni bir yönetim vaat ediyoruz.  Şeffaf, hesap verebilir, herkesin kolaylıkla ulaşabileceği bir yönetim şekli vaat ediyoruz. Hakkı üstün tutacağımız, daima doğruyu savunacağımız, rüşvetin, iltimasın, yolsuzluğun ve usulsüzlüğün olmayacağı bir yönetim anlayışı vaat ediyoruz. Konya’yı bölgenin,Türkiye’nin ve dünyanın  marka şehirlerinden biri haline getirecek yeni projeler, yeni yatırımlar vaat ediyoruz.”

Add comment