ENES ÖZBEY

Özbeyler Petrol A.Ş ve Bosch Car Service Müdürü

ENES ÖZBEY

ENES ÖZBEY

ENES ÖZBEY

 

Türkiye’de ilk kez bir hükümetin kısa vade de 2023, ardından da orta vade de 2071 hedefi, tüm kamuoyu tarafından benimsendi. Öncelikli olarak herkes 2023 yılına kilitlendi. Tüm Türkiye’de işadamları ve sanayiciler, ortaya konulan bu hedefe inanılmaz bir şekilde destek oldu. Tabii, Konya’da ki iş alemi, ticarete yön veren odalar ve borsalar ile dernekler, ilk hedef olarak bu angajmana yürekten inandılar.

Bu hedefe inanmak mutlaka ki önemli. İnanmak başarmanın yarısı; evet doğru. Ama “söylemlerin eyleme” dönüşmesi de kaçınılmaz bir gerçek. İşte bu anlamda Konya’da şirket sahiplerine de büyük görevler düşüyor.

Babadan kalma küçücük dükkanlarda başladıkları iş hayatı serüvenine, artık daha farklı bir konseptten bakabiliyorlar. Çünkü 2 ve 3. kuşak evlatları birer birer geliyor. Bu kuşakların baba mesleğine küçük yaşlardan itibaren aşina olmaları, sektörle alakalı eğitim almaları,  kimilerinin de yurt dışına çıkarak çıtayı bir basamak daha yüksek tutarak hem eğitim hem de yabancı dili eklemesi çok önemli. Bu genç kuşak teknolojiyi yakinen takip ediyor ve teknolojiyi iyi biliyor. Bu gençler Türkiye’nin ortaya koyduğu hedeflere ulaşmasında en büyük etken olacak. Çünkü, dünya artık globalleşiyor. Neredeyse bir tuşun ötesinde. Bunu anlamak, karşısındakiyle bir aracı kullanmadan anlaşmak geleceğin en önemli stratejisi olacak.

Bu sayımızın konuğu; eğitimini yurt dışında tamamlayan, artık zaruri bir hale gelen yabancı dili ana dili gibi konuşan ve ailesinin hem maddi hem de manevi desteğini arkasına alan genç bir girişimci Enes Özbey..

Bugünü yarını, ekonomiyi, siyaseti ve Konya’yı sorduk. İçtenlikle olgunlukla ve öngörüyle sorularımızı cevaplandırdı.

Keyifle okuyacağınızı umuyoruz…

 

Kısaca özgeçmişiniz?

Karaman’a bağlı olan  Ermenek İlçesi’nde  24 Kasım 1986 yılında dünyaya geldim. İlköğretimi Konya’da, lise tahsilimi İstanbul’da tamamladıktan sonra İşletme Yönetimi eğitimi için Londra’yı tercih ettim.

Üniversiteyi tamamladıktan sonra belirli bir süre İsviçre’nin başkenti Zürih ile Ukrayna’nın başkenti Kiev’de yaşadım. Şirketimizin bazı yerlerinde bulunan işletmelerinde görev aldım. Şirketimizin genel kurul toplantılarına katılmam, şirket içi yatırımları hakkında bilgi sahibi olmam açısından çok önemliydi. Su an Özbey Group bünyesinde bulunan Özbeyler Petrol A.Ş ve Bosch Car Service Müdürlüğünü yapıyorum.

 

Genç yaşta iş hayatında önemli görevler üstlenmenin avantaj ve dezavantajları neler?

Öncelikle şunu söylemek istiyorum çok fazla bir zorlanma olmadı diyebiliriz. Hem şirketinin içinde büyümem, hem de ilkokul zamanlarında yazları tatil yerine şirkette çalışmam ve iş toplantılarına katılmam işe karşı bakış açımı değiştirdi. İdol olarak gördüğüm öncelikle babam ve ağabeylerimi örnek aldım. İşleyiş konusunda herhangi bir zorluk yaşamadım.  Şirket içi deneyimli denetimcimizle çeşitli operasyonlarda bulunmam,  çalışan ya da iş konularında diyaloglara katılmam benim iyi yönde yetişmeme katkı sağladığını rahatlıkla söyleyebilirim. Benim yaşımdaki işletmecilere ve yeni patronlara sadece anlık konularda ani kararlar ve tepkiler verilmemesi gerektiğini, aynı zamanda yeni fikirler kulağınıza geldiğinde ilk başta olmaz ya da olumsuz düşünmenizde aceleci davranmamak gerektiğini söylemekte fayda görüyorum. İş dünyasının bir parçası olmak istiyorsanız, yenilikçi ve yeni fikirlere açık olunması gerekmektedir.

 

Türkiye’nin yarını hakkında ki öngörülerinizi alabilir miyiz?

Devletimizin  91. yılına girmemize az bir süre kaldığı bu yıllarda, geçmişinde anlatıldığı ve yazılanlara bakıldığında gelişmesini devamlı arttırarak çeşitli ekonomik badireleri atlatmış ve belirli bir çıtanın üstünde olduğunu düşünmekteyim. Lakin isteğimiz ülkemizin her koşullarda zirveye oynaması ve  dünya borsalarının örnek olarak Londra, Newyork, Honkong borsalarıyla eş değer borsaya sahip olması ve konya da ki iş dünyası, odalar, belediyeler,  özel sektör ile üniversitelerin entegre şekilde kilitlenmesi, bölgesel değil küresel güç olma yolunda bütün atılımların yapılmasını beklemekteyiz.

 

Politika ile aranız nasıl?

Ülke insanımızın karakter özelliği midir yoksa meydanın aktif siyasetçileri ve politikacıları yakın takibinde olması mıdır bilmiyorum ama; her televizyonu açtığımızda haberleri izlenmemesi söz konusu değil. Bu nedenle politikayı, siyaseti ve gündemi iyi takip ediyorum.

 

Türkiye’yi  seçtiğiniz bir ülke ile kıyaslar mısınız?  Eksi ve artıları neler sizce?

Kıyaslama yoluna gitmek istemiyorum. Ama yapılması gerekenler var. Bunlardan bir kaçını söylemek gerekirse,  “Siyasetin ekonomiyle ayrışması gerektiğini, direk etkilememesi adına bir şeyler yapılması gerekiyor. Yeni reformlar yapılmalı,  eğitimde, sağlıkta, askeri ve ülkemizin halkı  için en ferah bir şekilde nasıl yaşatabilirim kaygısını güdülmelidir.”

 

 Türkiye’nin ileriye dönük izlediği dış politika stratejileri  nasıl olmalıdır?

Dış politikada, diğer devletleri yönlendirebildiği, menfaatimiz ve kırmızı çizgilerimiz doğrultusunda çeşitli kollarda “ekonomik, teknolojik ve askeri” işbirliği yapması. Avrupa Birliği’ne girmek yada alternatif bir birlik kurulması gerektiğini düşünmekteyim.

 

Kısaca ‘Konya’ desek?

Gelişmesini son yıllara bırakmış bir şehir. Manevi atmosferi insani etkileyen bir yapısı var.

 

Dünya kenti Konya diyoruz sizce bu sözün altını nasıl doldurmalıyız?

Konya’nın  bir çok sektörde ülkemizin başını çekebilecek şehirlerin arasında yer alması ve hakettigi yere, kapasiteye ulaşmasını bekliyorum

 

Konya sanayisindeki gelişmeleri nasıl değerlendiriyorsunuz?Gelecekteki konumunu nasıl görüyorsunuz?

Ekonomik anlamda devletimize ve belediyelerimize çok fazla görev düşmektedir. Son yapılan inavosyon çalışmaları bölgenin kalkınmasında özellikle hayvancılık, tarım, sanayi ve yan ürünlerinin potansiyelinin arttırdığını göstermektedir. Bunun yanında Üniversitedeki akademisyenlerin özel şirketlerle ve belediyelerle her konu üzerinde ortak çalışma yapabilmesi ve ilişkilerin hızlanması gerektiğini düşünüyorum.

 

Pek çok başarılı iş adamının hayatında taviz vermediği prensipleri var. Sizin prensipleriniz neler?

 

Şirket içi hiyerarşiye uyulması,

Şirket içi kurallara daima uyulması,

Şirket içi yeniliklere, çalışanların uyum

sağlaması,

Şirket çalışanlarının takım ruhu halinde

çalışması,

Şirket için hiyerarşiye uyulması,

Kesinlikle üst birimine yalan söylememesi,

İşlerin zamanında yapılması,

Söylenenlerin unutulması yada yapılmaması…

 

 

Teşekkür ederiz…

Add comment