Sabri GÜLEL

Kükre A.Ş. Genel Müdürü

Kükre A.Ş. Genel Müdürü Sabri GÜLEL

Kükre A.Ş. Genel Müdürü  Sabri GÜLEL

 KÜKRE A.Ş. Genel Müdürü

SABRİ GÜLEL

 

Yüz yıllık tarihi ile Türkiye’nin en büyük sirke ve sos üreticisi KEMAL KÜKRER, bu yıl 100. yılını kutluyor. Bu sayımızda KÜKRE A.Ş. Genel Müdürü Sabri Gülel ile markanın gelişimi hakkında bir söyleşi gerçekleştirdik.

 

Sabri Gülel kimdir?

1 Nisan 1974, Antalya doğumluyum, Antalya Ticaret Lisesi mezunuyum, küçük yaşlardan itibaren iş dünyası içinde yoğruldum diyebilirim. Ticaret hayatına Korkuteli’nde başlayan ve aile şirketimiz olan Gülel Gıda, merkezini Antalya’ya taşıyarak, büyük bir gıda distrübütörü firma haline gelmiştir. 1999 yılında Kemal Kükrer markasını satın almamız ile başlayan süreç ise ailemin ve benim iş hayatımızdaki dönüm noktalarından biridir. O yıllardan bu yana özellikle markayı ulusal bazda büyütmek, geliştirmek konuları üzerinde fokuslandık ve markamızı sektörünün lideri, uluslararası ortağı olan dev bir marka haline getirdik. 2003 yılından bu yana İstanbul’da ikamet etmekteyim, 22, 14 ve 6 yaşlarında 3 kız çocuğum var, yoğun iş yaşamı dışında kendime kalan zamanlarımda spor yapmak en büyük hobim, ailem ve dostlarıma zaman ayırmak da öyle.

 

Sabri Bey, bizlere kısaca Kemal Kükrer markası hakkında neler söylersiniz?

Aslında markamız için söylenecek pek çok sözümüz var ama bu yıl tek cümle ile şunun altını vurgulamaktan gurur duyuyoruz: Bu yıl 100.yaşımızı kutluyoruz. Bir markanın hele de bir gıda markasının 100 yılı geride bırakması, tüketicinin güveni, sadakati ile mümkündür. Bunu başarmış olmanın gururunu taşıyor ve ilkemiz olan ‘ ya yapılmamışı yapmaya, ya da yapılmışın en iyisini yapmaya! devam ediyoruz.

 

Markayı satın aldığınız günden bugüne Kemal Kükrer’de nasıl bir değişim yaşandı? Ne gibi yenilikler yapıldı?

Aslında markamızın adından ve rahmetli Kemal Kükrer’in özel formülü olan sirke reçetemiz dışında her şey değişti diyebiliriz. 1500 m2’lik köhneleşmiş bir tesisi, toplamda 3 fabrikaya, 250 çalışana, 40.000 m2’lik kapalı alana taşıdık ve fabrikalarımızı dünya ölçeğindeki son teknolojilerle donattık. 3000 Ton olan üretim kapasitesi 90.000 Tona çıktı ve açık ara pazar lideri olduk. Ürün gamımızı genişlettik, çeşitlendirdik.

 

Çöküşün eşiğinde ki bir markayı alıp uluslararası bir marka haline getirdiniz. Bu süreçte yaşanan zorluklar nelerdi? 

Elbette bu uzun bir yolculuktu ve başlangıç haritasında hem tesis ve teçhizat, hem teknoloji hem de iş gücü yenilenmeli arttırılmalı idi. Markamız, devraldıktan sonraki ilk 7-8 yılımızda bu sözünü ettiğim alt yapı eksiklerimizi tamamladık, ürün çeşitlerimizi arttırarak, ülke çapında dağılımını sağladık. İç Anadolu, Akdeniz, Batı Karadeniz gibi bölgelerde tanınan ve tercih edilen bir marka idik hedefimiz ise sektöründe lider, tüm ülkede ve yurt dışında da tanınır bir marka olmak idi. Bu amaçla 2006 yılından itibaren ulusal bazda reklam ve lansman faaliyetlerimize başladık. Neredeyse her yıl ürün gamımıza ya hiç yapılmamış, ya da pazardaki muadillerinden çok farklı bir özelliği ile yaptığımız ürünler ürettik.

 

Hangi ülkelere ihracat yapmaktasınız?

Birçok ülkeye ihracatımız var, hacim olarak başlıcalar;  Kanada, ABD, Şili, Küba, Kolombia, İngiltere, Fransa, Hollanda, Arabistan, Libya, Fas, İran, Çin, Japonya, Malezya, Filipinler gibi. Toplam 38 ülke.

 

Geçtiğimiz yıl bir dünya devi olan Japon AJINOMOTO ile ses getiren bir ortaklığa imza attınız, bu konuda neler söylemek istersiniz?

Dünya sos pazarının devlerinden biri olan Japon Ajinomoto ile stratejik ortaklık kurmak bizim için heyecan ve gurur verici bir o kadar da ufuk açıcı bir ticari birlikteliktir.

 

Bu ortaklığın markanıza katkıları neler?

Türkiye’de sirkeler, soslar ve turşu kategorilerinde lider ve öncü şirketi olan KÜKRE AŞ, Japonya’nın işlenmiş gıda ve lezzetlendirici kategorisindeki lider firması AJINOMOTO ile birlikte, “KEMAL KÜKRER” markasının mevcut pozisyonunu güçlendirerek, yeni ürün kategorileri üretip Türk halkının lezzet anlayışına saygı çerçevesinde markamızı Türkiye’nin 1 numaralı gıda markası yapmak hedefi ile bu ortaklığı gerçekleştirmişlerdir.

AJINOMOTO şirketinin uluslararası gıda üretim tecrübesi, dünya mutfaklarında olan uzmanlığı, güçlü ARGE kabiliyeti ve sağlıklı-lezzetli ürün üretme isteği markamıza yapacakları en büyük katkılardır.

 

Japon AJINOMOTO ortaklığının yeni yatırımlar doğurduğu söyleniyor, sizden bu konuda bilgi alabilir miyiz?

Ortaklık akabinde ilk yatırımımız Adana’da bu yıl hizmete giren Şalgam Suyu Fabrikasıdır, 3500 m2’lik kapalı alana sahip fabrikamız, Adana’nın orijinal Tadında Şalgam Suyu’nu üretmektedir.

 

Dünya sos devi ile ortaklık yapılmış olması Kemal Kükrer markasının sos yelpazesini genişleteceği anlamına mı geliyor?

Mevcut Sos grubu ürünlerimizle yöresel lezzetleri, orijinal tatlarında üreterek ulusal bazda tüketicilerin talebine sunmaktaydık, AJINOMOTO ile ortaklığımızdan itibaren ise, stratejilerimizden bir bölümünde, AJINOMOTO ürün yelpazesindeki sos çeşitlerinden, ülkemizin damak tadına uygun olanları yine Ar-Ge çalışmaları ile yeniden üretmek ve pazara sunmak. Bunlara örnek olarak Türk damak tadına ve yemek alışkanlıklarına uygun Salata Soslarını, Mayonez gibi lezzetlendiricileri sayabiliriz.

 

Son olarak hedeflerinizden bahsedebilir miyiz?

Kendi adıma, ‘‘daha büyük işler ve ekipler yönetmek.’’

Markamız adına ise;

‘‘Kemal Kükrer’i en

güvenilen gıda markası haline getirmek’’

 

Add comment