Mehmet ÇELİK

Kale Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

Mehmet ÇELİK Kale Pazarlama A.Ş.

Mehmet ÇELİK  Kale Pazarlama A.Ş.

 

Mehmet ÇELİK

Kale Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı

 

Metropol Konya dergisi olarak şehrimize değer katan, örnek alınan isimlerini kapak konuğumuz olarak ağırlamaya devam ediyoruz. Bu sayımızda Konya’nın başarılı ve sevilen bir ismi ile karşınızdayız: Kale Pazarlama A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet ÇELİK.

1949 yılından bugüne aktif olarak ticaret hayatında görev alan, yılların vermiş olduğu tecrübe ile yeni kuşakları iş hayatında yetiştiren, sosyal hayatta ise onlara örnek olan bir isim Mehmet Çelik.

Başarısından tevazu ile söz eden, inceliği ve nezaketi ile hayranlık uyandıran Mehmet Bey’in bu özel röportajını siz okurlarımızla paylaşmak istedik.

 

 

  • Mehmet Bey sizi tanıyabilir miyiz?

1933 yılında mütevazi bir ailenin çocuğu olarak dünyaya gelmişim. İlkokulu İsmet Paşa İlkokulunda, orta öğrenimi Ticaret Lisesinde okuduktan sonra Ahmet Haşhaş toptan manifatura mağazasında çalışma hayatına başladım. 1949 yılında; 17 yaşında iken rahmetli Rıfkı Koru ile ortak olarak manifatura mağazası açtık. Ben askere gittikten sonra kardeşim Rahmetli İbrahim Çelik işimizi devam ettirdi.

 

  • Konya ‘da sevilen ve sayılan bir ailesiniz, bunu neye borçlusunuz sizce?

Uzun yıllar dürüst ve istikrarlı çalışma hayatımıza devam etmemiz, doğruluk ve adaletten sapmamamız, dost kazanıp dost biriktirmeye önem vermemizden diyorum ben.

 

 

‘’1949 yılında Bedesten çarşısında ticarete başladığımız manifatura mağazamız 66 yıl sonra halen aktif olarak ticari faaliyetine devam etmekte’’

 

  • Manifaturacılıktan mağazalar zinciri ve dev markaların bölge bayiliklerine uzanan yolculuğunuzu bir de sizden dinleyebilir miyiz?

Uzun yıllar manifatura işini başarıyla devam ettirdikten sonra, 1976 yılında Rahmetli Halit Baştaş ile birlikte Kale Möble’yi kurarak halı ve mobilya sektörüne girdik. İlerleyen yıllarda birçok markanın bölge toptancılığını sürdürdük. 1987 yılında bu oluşumdan ayrılarak kardeşim Merhum İbrahim Çelik ve çocuklarımızla birlikte ticari hayatımıza yeni bir yön vererek, halı ve beyaz eşya sektöründe birçok ulusal markanın toptan bölge temsilciliklerini üstlendik. 1994 yılında İstikbal markası ile mobilya sektörüne bölge bayisi olarak adım attık. İlerleyen yıllarda seriye Bellona ve Mondi markalarının da katılmasıyla işimizi büyüttük. Bir süre İç Anadolu Bölge Bayiliğini yaptıktan sonra 2003 yılında Akdeniz Bölge Bayiliği de faaliyet sınırlarımıza dahil oldu. 1949 yılında Bedesten çarşısında ticarete başladığımız manifatura mağazamız 66 yıl sonra halen aktif olarak ticari faaliyetine devam etmekte.

 

 

 

‘’İnsanın bir şeyleri başarabildiğini görmesi en büyük motivasyondur’’

 

  • Mehmet Bey kurumsallaşan bir aile şirketisiniz. Yeni kuşak aile bireylerinizin şirkete adaptasyonunu ve sektöre ilgi duymasını nasıl sağladınız?

Yetişen 3. kuşağa hafta sonları ve yaz tatilleri dahil olmak üzere kendi işlerini sevdirmeye ve adaptasyonu sağlamaya çalıştım, pozitif yönlendirme bir bakıma. Onlara sorumluluklar verdim ve takipçisi oldum. İnsanın bir şeyleri başarabildiğini görmesi en büyük motivasyondur zaten.

 

 

  • Şu an kaçıncı kuşak yönetimde? Çalışmalarını, iş prensiplerini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Şuanda yönetimde 3. kuşak faaliyetlerine devam ediyor. Fakat 4. kuşaktan 2 torunum tahsillerini başarıyla tamamlayarak şirketimizde çalışma hayatlarına başladılar. İş prensipleri olarak bizden aldıkları bayrağı başarı ile sürdürmeleri beni oldukça gururlandırıyor.

 

‘’Eskiden itimat ve güvene dayalı bir ticaret yapılıyordu, dostluk ve samimiyet ön plandaydı’’

 

  • Yılların ticaret erbabı olarak dünün ve bugünün ticaret alışkanlıkları arasında ne gibi farklar var? Eskinin esnaf kültüründen özlemle andıklarınız var mı?

Eskiden tamamen itimat ve güvene dayalı bir ticaret yapılıyordu, dostluk ve samimiyet ön plandaydı. Günümüzde ise itimat ve güvenin yerini teknolojinin getirdiği imkânlar almıştır. Kredi kartıyla internetten satış yoluyla ticaret yapılmaktadır.

 

  • 1949 yılından beri aktif ticaret hayatında olan bir kişi olarak çalışan işveren ilişkisinin o günden bu güne gelişimini bize anlatabilir misiniz?

Eskiden işveren ve işçi ilişkilerinde güvene dayalı bir ortam varken, günümüzde her türlü sosyal güvencenin, işçinin daha çok korunup kollandığı bir çalışma hayatı var.

 

‘’Ülkemizde spor yapmak isteyen gençlerin tam anlamıyla desteklenmediğini görüyorum’’

 

  • Hep ticaretten bahsettik peki sporla aranız nasıldır?

İyi bir futbol takipçisi olduğum söylenebilir. Özellikle tuttuğum bir takım var mı derseniz Beşiktaşlıyım, zaten o yıllarda Anadolu da çok fazla takım da yoktu.

Yıllar önce Konya Gençlerbirliği zamanında ben de bir dönem yöneticilik yapmıştım. O dönemler futbolun ve futbolcunun zor bulunduğu dönemlerdi. Kimler vardı şimdi hatırlamaya çalışıyım; Orhan Tütüncü, Nuri Nurullahoğlu, Eski Hapishane Müdürü Nuri Yenal, Eski İktisat Müdürü Mehmet Ortayer başkanlarla çalıştık. Sonrasında 1981 yılıydı TFF başkanı Orhan Şeref Apak döneminde Konya Gençlerbilliği ile Konya idman yurdu birleşsin diye çok çaba harcadılar ben de o sıralarda yöneticilik çalışmalarını bıraktım. Sporla daha yakından ilgilenmek gerektiğini düşünüyorum. Ülkemizde spor yapmak isteyen gençlerin tam anlamıyla desteklenmediğini görüyorum. Spor salonları yapılıyor ancak faal değil ne yazıktır. Gerçekten sporcu yetiştirmek için spor yapılmıyor. Ben kendi çocuklarıma da spor konusunda örnek olmaya çalıştım.

 

  • Aile şirketlerinin büyüyebilmesi ve kuşaktan kuşağa aktarılabilmesi için belli kurallara riayet etmeleri gerekir mi? Sizce aile şirketlerinin olmazsa olmaz kuralları neler?

 

Aile olarak birlik ve beraberliği ön planda tutan bir yapıya sahibiz. Rahmetli babam ve amcam ölene kadar işlerini ayırmamışlardı. 2.kuşak olarak bende kardeşim ve çocuklarımıza aynı birlikteliğin devamını ısrarla teşvik ettim. Aile şirketlerinin öncelikle kurumsallaşması gerekmektedir. Herkesin yetki ve sorumluluklarını başarıyla yerine getirmesi en önemli unsurdur. Kurumsallaşan şirketlerde yetki ve sorumluluklar hakkıyla kullanıldığı takdirde hiç bir sorun yaşanmayacaktır.

 

 

  • Konya dışında da ticaret yapmaktasınız, diğer şehirlere kıyasla Konya’da ticaret yapmanın avantaj ve dezavantajları neler sizce?

Günümüzde ticaret evrenselleşmiştir. Konya ya da farklı vilayetlerde iş yapmanın bir ayrıcalığı kalmadığı gibi kayıtlı çalışan firmalar için ticaretin şehri, adresinin de bir önemi kalmadı. İnsanlar gelişen teknoloji ile birlikte dünyanın her yerinde ticaretlerini gerçekleştirecek hale gelmişlerdir. Ama yine de Konyamızın artıları her zaman olmuştur, olmaya devam edecektir.

 

  • Mehmet Bey, kaç kişiyi istihdam etmektesiniz?

Konya ve Antalya olmak üzere kayıtlı 300 kişiye yakın personeli istihdam etmekteyiz.

 

‘’İnsana yatırımın en önemli olduğu günümüzde biz de eğitime bir okul kazandırmaya çalıştık’’

 

  • Yeni proje ve yatırımlarınız var mı? Bilgi alabilir miyiz?

Hali hazırda Konya OSB de 40.000 m² kapalı alanı olan yatırımı yeni tamamladık. Ekonomik şartlar biraz daha belirgin hale geldikten sonra öteden beri imalat sanayi ile ilgili bir iş kurmak istiyoruz. Bu arada hep proje ve yatırımlar dedik insana yatırımın en önemli olduğu günümüzde biz de eğitime bir okul kazandırmaya çalıştık. İlkini 2004 yılında harmancık mahallesinde yaptırarak teslim ettiğimiz okulumuzdan sonra İnşallah önümüzdeki yıllarda Anadolu Lisesi veya Endüstri Meslek Lisesi yaparak bu hayalimi de gerçekleştirmek istiyorum.

Add comment